Gezondheidszorg stage Oeganda

Stage: gezondheidszorg stage, Bwindi, Oeganda

Deelname mogelijk: 4 – 24 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeldlogo Big Beyond

 

Projectcode: TUS06

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

DE STAGE

 

De stage in Oeganda kort samengevat
 • Plaats: Great Rift Valley, Bwindi Impenetrable National Park, Oeganda
 • Accommodatie: groot huis
 • Stage: gezondheidszorg stage
 • Duur: 4 – 24 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij de stage: Engels
 • Kenmerk: stage in een prachtig gebied

 

Informatie gezondheidszorg stage, Oeganda

Afhankelijk van je specifieke opleiding en ervaring kan je ondersteuning bieden in de  lokale dorpskliniek of in het groter ziekenhuis in de dichtstbijzijnde stad. Het doel van alle gezondheids initiatieven is duurzaamheid in de sector en de focus ligt op preventie. Onderwijs vormt de kern van het werk, evenals de ontwikkeling van praktische oplossingen die geschikt zijn voor gemeenschappen met  lage inkomens. De gezondheid projecten zijn gericht op zowel kinderen als volwassenen, vaak wonen ze diep in de dorpen. Wij streven ernaar om de lokale mensen te inspireren om eenvoudige stappen te nemen die ziekte kunnen voorkomen en het  sterftecijfers en de medische rekeningen  verminderen.

 

Hoogtepunten van deze gezondheidszorg stage
 • Het verschil maken in het leven van mensen door middel van gezondheidszorg initiatieven
 • Werk in een afgelegen gemeenschap en leren uit eerste hand wat de uitdagingen zijn op het gebied van gezondheidszorg in Afrika
 • Realiseer je hoe lokale mensen je hulp waarderen en hoe ze profiteren van je ervaring op het gebied van gezondheidszorg

 

Je zal betrokken worden bij:

 

 • Boeiende sessies over ziektepreventie, voeding, water, hygiëne en sanitaire voorzieningen, anticonceptie, eerste hulp of mondgezondheid aan individuele personen of aan groepen
 • Het organiseren van evementen om het belang van een goede gezondheidszorg over te brengen op de gemeenschap
 • Het “gezonde scholen programma” of gezondheidszorg intitiatieven op school
 • Het implementeren van betaalbare innovatieve hulpmiddelen zoals “handenwas” mogelijkheden
 • Het uitzoeken hoe de lokale kliniek te zich kan verbeteren en het verhogen van motivatie van het personeel
 • Onderzoek naar de rol van traditionele geneeskunde en de rol van reguliere geneeskunde in de gemeenschap

 

Weer

Oeganda ligt in Oost-Afrika. De evenaar loopt dwars door het land. Het klimaat is dan ook tropisch: warm en vochtig. De temperatuur schommelt weinig door het jaar heen en ligt steevast tussen de 25 en 30°C. Oeganda is erg bergachtig, tropisch groen en heeft veel meren, waarvan het Victoriameer het bekendst is. Er zijn twee droge periodes: van december tot en met februari en van juni tot en met augustus, waarmee gelijk de beste reisperiodes genoemd zijn.

 

Eisen

Deze stage is geschikt voor deelnemers vanaf 18 jaar. Bij deelname is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Deze VOG dient voor vertrek in ons bezit te zijn en mag niet ouder dan 6 maanden zijn. Daarnaast ontvangen we graag een Engelstalig CV en zal een telefonisch- of Skype gesprek deel uit maken van de selectieprocedure. Na aanleiding van het gesprek kan het ook zo zijn dat je niet aangenomen wordt.

Om in aanmerking te komen voor deze stage volg je een medisch opleiding als verpleegkundige of arts.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd werkomgeving waarbij op je veiligheid wordt gelet.

Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage, maar wees flexibel.

 

lijntje lang

LANDENINFORMATIE

 

Oeganda

Oeganda is één van de meest magische plaatsen ter wereld met erg vriendelijke mensen, een uitgebreid wildleven en een prachtige natuur. Het is een land midden in het hart van Afrika, waar de evenaar doorheen loopt. Dit klinkt alsof het er altijd bloedheet is, maar doordat vele gebieden op grote hoogte liggen is er een heerlijk klimaat met heel veel groen. Oeganda wordt ook wel de “Pearl of Africa” genoemd. Oeganda heeft de diversiteit die kenmerkend is voor Afrika en dit allemaal in een klein land; leeuwen en olifanten, berg gorillas, chimpansees, regenwoud, prachtige meren, vulkanen en dit allemaal te zien in een paar uur.

 

Bwindi Impenetrable National Park

Dit is de echte Afrikaanse jungle. Het park bevindt zich in de Kigezi Hooglanden in het zuid-westen van Oeganda in het Albertine Rif, niet ver van Rwanda en DRC (Democratic Republic of Congo). In het park bevinden zich de berg gorilla’s. Bwindi is één van de oudste (50 miljoen jaar oud), meest complexe en rijke ecosystemen op aarde. Het Bwindi Reserve werd opgericht in 1932 en later in 1992, werd het Bwindi Impenetrable National Park. Een paar jaar later werd het vermeld als een World Heritage Site. In 1993 werd het park opengesteld voor het berg gorilla toerisme. De status van Nationaal Park leidde tot het onmiddellijke verbod tot toegang tot het woud voor de aangrenzende gemeenschappen die hier altijd woonachtig waren, wat resulteerde in conflicten en wrok tot op de dag van vandaag.

 

De Batwa bevolking

Om het prachtige Bwindi Impenetrable National Park in stand te kunnen houden is de hulp nodig van de lokale bevolkingsgroepen. De oorspronkelijke bosbewoners, de Pgymy Batwa, zijn een van de oudste groepen mensen die de aarde bewonen. Hun samenlevingen dateren van 60.000 jaar geleden.

De eerste menselijk contact de Batwa stam had was ongeveer 2.000 jaar geleden met de Bantoe bevolking. De Bantoe bevolking bestond uit nomaden en landbouwkundigen die kwamen uit het noorden van wat nu Rwanda is. De Pygmy Batwa stam leefde van de jacht. Maar door enorme sociale en culturele wijzigigen is er veel voor ze veranderd. Ondanks hun rijke culturele erfgoed, ze zijn nu één van de meest verarmde en geïsoleerde stammen in de wereld. Ongeacht de vele problemen die zij ondervinden, hebben de Batwa de vrijwilligers zo veel te leren over de wereld waarin we leven.

 

Ontbossing

Door ontbossing werden de stammen formeel uit de beboste gebieden verwijderd en verloren hun laatste rechten tot toegang tot hun land. Velen van hen leven nu in de buurt van het park in primitieve omstandigheden. Ze leven van de illegale jacht en het verzamelen van honing of ze werken als arbeiders voor landeigenaren. De Batwa zijn sinds hun uitzetting 15 jaar geleden, niet in staat gebleken om te concurreren met andere etnische groepen buiten het woud en vandaag de dag zijn ze een van de meest gemarginaliseerde bevolkingsgroepen in Oeganda. Vaak hebben ze geen toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Oeganda
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Bwindi

 

AI oeganda gezondheidszorg stagelijntje lang

PRAKTISCHE INFORMATIE

 

Ondersteuning en oriëntatie

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanagers van African Impact en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je stage. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie

Stagiaires zullen worden ondergebracht in een volledig ingericht, comfortabel huis. Bij dit project kunnen maximaal 15 mensen verblijven. Het is een prachtig locatie met uitzicht op het Bwindi regenwoud. Het dorp waar je verblijf heet Nombe. Dit is echt een plattelandsdorp in Afrika. Er zijn enkele eenpersoonskamers en een tweepersoonskamers en een kamer met meerdere bedden. Het kan dus zijn dat je een kamer deelt met een andere vrijwilliger of meerdere vrijwilligers. De tweepersoonskamer is er voor stellen. Beddengoed en een muskieten net is aanwezig. Je dient wel zelf je handdoeken mee te nemen. Water wordt verwarmd door zonnepanelen en er is internet (wat wisselend werkt). Houd er wel rekening mee dat je Westerse luxe achter je laat. Er is geen internet in het huis. Wel kan je gebruik maken van het internet een dorp verderop.

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag, ontbijt bestaat uit vers gebakken brood (en hele uitdaging in Oeganda), thee en koffie. Ook is er natuurlijk een lunch en ‘s avonds een maaltijd.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Kigali International Airport in Rwanda (dit is dichter bij dan Entebbe Airport in Oeganda). We regelen een transfer vanaf het vliegveld naar het vrijwilligershuis. Mocht je laat in de avond aankomen dan wordt er een overnachting geregeld. Mocht vliegen op Entebbe aanzienlijk goedkoper zijn dan vliegen op Kigali, neem dan contact met ons op. Bij aankomst zal je worden opgewacht door een medewerker van Big Beyond. Hij of zij zal je helpen naar Oeganda te reizen naar het vrijwilligershuis. De reis zal gaan met openbaar vervoer en auto’s. Je reis naar het vrijwilligershuis duurt ongeveer 3-4 uur en je hebt vast de mogelijkheid het dagelijkse leven en de prachtige omgeving te aanschouwen. Na aankomst zullen de eerste twee dagen bestaan uit een oriëntatie programma.

 

Visum

Alle reizigers naar Oeganda dienen een visum te hebben. Mocht je aankomen op de luchthaven Entebbe in Oeganda of aan de grens van Oeganda dan betaal je voor een visum 50,00 dollar. Dit kan alleen contant voldaan worden met dollarbiljetten van 2006 of nieuwer. Mocht je aankomen in Rwanda dan kan je het beste een Oost-Afrika visum aanvragen (multiple entry). Dit visum is geldig voor de landen Oeganda, Rwanda en Kena. De kosten hiervan zijn 100 dollar en is 90 dagen geldig. Dit visum dien je vooraf aanvragen. Belangrijk is dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst in Nederland.

Geld

Oeganda is een vrij goedkope plek om te bezoeken, dit betekend dat je niet een enorme hoeveelheid geld zal uitgaven terwijl je vrijwilligerswerk doet in Oeganda. Vergeet niet dat je voedsel en huisvesting is opgenomen in je te betalen bedrag. Dus het extra geld dat je nodig hebt tijdens je verblijf zal geheel afhangen van wat en hoe veel je wilt doen in je vrije tijd.

De lokale valuta is Oegandese shilling (USh) en contant geld kan gemakkelijk worden verkregen bij grote banken. Geldautomaten zijn beschikbaar bij de meeste banken voor bankpassen met Maestro logo of voor credit cards. De dichtstbijzijnde ATM (geldautomaat) is ongeveer een uurtje rijden. We aankomst in Oeganda rijden we langs de bank op de weg naar de accommodatie, zodat je niet geen Oegandese valuta bij je hoeft te hebben bij aankomst. Echter een bedrag aan dollars is nodig voor het betalen van het visum aan de grens.

 

lijntje lang

PRIJZEN 2017

 

De prijzen voor de medische/gezondheidszorg stage in Oeganda bedragen:

 

Voor 4 weken: € 1885,00 per persoon

Voor 5 weken: € 2192,00 per persoon

Voor 6 weken: € 2555,00 per persoon

Voor 7 weken: € 2925,00 per persoon

Voor 8 weken: € 3170,00 per persoon

Voor 10 weken: € 3714,00 per persoon

Voor 12 weken: € 4259,00 per persoon

Voor 16 weken: € 5263,00 per persoon

Voor 20 weken: € 6193,00 per persoon

Voor 24 weken: € 6912,00 per persoon

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten. Ook betaal je niks extra voor deelname in het hoogseizoen. Mocht de prijs van het aantal gewenste weken er niet tussen staan, neem dan contact met ons op. De prijs is per persoon.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Telefonisch consult met een medewerker van Big Beyond om de beste mogelijkheden door te spreken
 • Airport transfer
 • Kosten internet (helaas werkt dit niet altijd)
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, inclusief oriëntatie programma
 • Wekelijks wasservice
 • Een team ‘t-shirt
 • Een lokale Ugandese SIM kaart
 • Verblijf in het huis
 • Drie maaltijden per dag in het vrijwilligershuis

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Reis- en annulerings verzekering
 • Vlucht naar Rwanda
 • Telefoongesprekken
 • Visum en inentingen
 • Kosten van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Excursies buiten het programma om
 • Frisdrank en alcoholische dranken
lijntje lang

STARTDATA 2017 EN AANKOMSTTIJDEN

 

Deelname aan deze gezondheidszorg stage is mogelijk is mogelijk van 4 weken tot 24 weken. De startdag is op ZONDAG. Aankomst is op zaterdag op de luchthaven van Kigali, Rwanda.

 

De startdata in 2016 zijn op: 

Zondag 8 januari, 15 januari, zondag 29 januari, 12 februari, 26 februari, 12 maart, 26 maart, 9 april, 23 april, 7 mei, 21 mei, 4 juni, 18 juni, 2 juli, 16 juli, 30 juli, 13 augustus, 27 augustus, 10 september, 24 september, 8 oktober, 22 oktober, 5 november en 19 november, 3 december, 17 december en 31 december 2017.

 

 

lijntje lang

Downloads

Wil je de Engelstalige brochure ontvangen? Neem dan contact met ons op.

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Comments are closed.