Business project, Oeganda

Project: business project, Bwindi, Oeganda

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 24 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

 

logo Big Beyond

Projectcode: TU49/BBBUSINESS

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Bwindi, Oeganda
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Type project: business project
 • Duur: 2 – 24 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: 15 maximaal
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vlak bij de berggorilla’s en het Bwindi Impenetrable National Park

 

Algemene informatie business project Oegandabutton youtube

Wil je vrijwilligers werk gaan doen in Afrika en heb je een voorkeur voor Oeganda? Dan is dit een prachtig business project. Voor een duurzame economische ontwikkeling in Afrika is het belangrijk dat lokale mensen kennis hebben van de basisbeginselen van plannen en het runnen van een kleine onderneming. Ook is motivatie en het vertrouwen in de uitwerking van nieuwe ideeën belangrijk. Op deze manier kan een inkomen verdient worden waar een gezin van kan leven. Omgeven door een vruchtbare bodem hebben de meeste inwoners een basisinkomen maar ze streven naar meer.

 

Mogelijkheden

Er zijn vele mogelijkheden voor de bewoners om een inkomen te genereren dat hun leven kan verbeteren. Wanneer je niet buiten je leefomgeving komt en je producten niet aanbiedt op andere plekken, niet goed weet hoe een goede service te verlenen en niet weet of er bijvoorbeeld internationale interesse is voor je product, dan is het moeilijk om met je bedrijf te groeien. Bij dit business project breng je ideeën, je kennis en je ervaring op zakelijk gebied over. Het is ook mogelijk om basis business vaardigheden over te brengen aan groepen of aan individuen door middel van praktijklessen. Er is een ‘Mobile Business Clinic’ die een aantal activiteiten organiseert die je vaak diep in de dorpen brengt. Of je nu een zakelijke professional bent of een student, je programma zal worden aangepast op je achtergrond en je kennisniveau.

 

Big Beyond

Vooraf aan je deelname aan dit business project heb je een telefonisch intake gesprek met en medewerker van Big Beyond. Dit is onze projectpartner in Oeganda en Ethiopië. Samen met jou wordt er gekeken wat het beste bij je ervaring en achtergrond past.

Als vrijwilligers zal je 24/7 worden ondersteund door het Big Beyond team om samen in de plattelands dorpen van Oeganda aan de slag te gaan om op deze wijze bij te dragen aan het toerisme het behoud van het Bwindi woud en de gorillas. Afhankelijk van je specifieke achtergrond, je interesses en wat er op dat moment het meest nodig is in het gebied, kan je worden ingezet bij de volgende projecten:

 

1. Mobile Business Clinic

Help mee met het geven van workshops over diverse business onderwerpen of ondersteun een kleine zelfstandige ondernemer op het gebied van produktontwikkeling, planning, finance, marketing, distributie, etc. Je kan ook deelnemen aan een panel van consultants om over verschillende ideeën te discusseren.

 

2. Bwindi Toerism Club

Men is druk doende om de lokale bevolking te laten profiteren van het opkomend toerisme. De Bwindi Tourism Club staat in de kinderschoenen en vrijwilligers zijn hard nodig om samen met de Club er een groot succes van te maken. Het moet een organisatie worden die zichzelf kan bedruipen.

 

3. Zakelijk onderwijs

Leer een groep volwassenen business theorieën door middel van praktische voorbeelden.

 

4. Geldzaken

Werk samen met de plaatselijke bank aan een financieel advies en promoot sparen.

 

Hoogtepunten van het business project
 • Werk nauw samen met een groep ondernemers bij workshops en mentorsessies
 • Leer groepen of individuen relevante business onderwerpen om het inkomen te vergroten
 • Houd je bezig met productontwikkeling, marketing, finance, planning, distributie, etc.
 • Leg de nadruk op innovatie
 • Neem deel aan een panel van consultants
 • Help mee business plannen te ontwikkelen
 • Promoot het gebruik van een bank en sparen
 • Promoot het gebruik van zaden van de “seed bank” om zo diverse groenten te kweken die verkocht kunnen worden aan de lodges

 

Waarom kiezen voor dit business project in Oeganda?
 • Door het werken aan diverse projecten doe je ervaring op op verschillende gebieden. Ook is het mogelijk werk te verrichten waar je ervaring of passie ligt. Het programma zal worden aangepast aan je achtergrond en ervaringen
 • Help mee de volgende stap te zetten naar een betere toekomst en geef input om dit te bereiken
 • Integreer in een plattelandsgebied in Oeganda, wat afwijkt van de gebaande paden
 • Help mee een gemeenschap op te bouwen die tijdenlang is genegeerd in Afrika. Dit door je ervaringen, kennis en ideeën te delen
 • Reis naar prachtige plekken in de weekenden
 • Geniet ervan om niet als toerist hier te zijn, maar draai mee met de lokale gewoonten en gebruiken en ervaar hoe het is om hier woonachtig te zijn
 • Maak nieuwe (internationale) vrienden in het vrijwillgershuis en in de lokale gemeenschap

 

Locatie

Dit project bevindt zich in Bwindi, Oeganda. Het Bwindi Impenetrable National Park ligt in het zuid westen van Oeganda, niet ver van de grens met Rwanda. In het Bwindi Impenetrable National Park huist de helft van alle berggorilla’s ter wereld. Ook vind je er ongeveer 90 soorten zoogdieren. Oeganda is een magische plaats met een zeer vriendelijke bevolking, heel veel wild en een prachtige natuur. Het is een land midden in het hart van Afrika en de evenaar loopt hier doorheen. Vele gebieden liggen op grote hoogten, dit zorgt voor een aangenaam klimaat en heel veel groen. Oeganda wordt ook wel de ‘Parel van Afrika’ genoemd. Het heeft een grote diversiteit; leeuwen en olifanten, bergen, gorilla’s, chimpansees, bergen bedekt met sneeuw, regenwoud, prachtige meren en vulkanen.

 

Weer

Oeganda ligt in Oost-Afrika. De evenaar loopt dwars door het land. Het klimaat is dan ook tropisch: warm en vochtig. De temperatuur schommelt weinig door het jaar heen en ligt steevast tussen de 25 en 30°C. Oeganda is erg bergachtig, tropisch groen en heeft veel meren, waarvan het Victoriameer het bekendst is. Er zijn twee droge periodes: van december tot en met februari en van juni tot en met augustus, waarmee gelijk de beste reisperiodes genoemd zijn.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. Er is geen relevante ervaring vereist. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Vrijwilligers dienen enthousiast te zijn, van uitdagingen te houden, een open geest te hebben en zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en culturen. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste voor deelname aan alle projecten. De VOG mag niet ouder dan 6 maanden zijn en dienen wij voor aankomst bij het project ontvangen te hebben.

 

Dag uit het leven van een vrijwilliger…

Iedere dag is anders, maar dit zou een indeling van een dag als vrijwilliger kunnen zijn.

07.00 – 09.00 uur: ontbijten met vers fruit, eieren, brood, pancackes en thee of koffie

09.00 uur: vertrek uit het huis lopend of met de boda boda moterfiets taxi en begin van de werkzaamheden van die dag

13.00 – 14.00 uur: lunchtijd, dit kan zijn bij het project of in het vrijwilligershuis

17.00 uur: eind van de werkdag, je zal worden teruggbracht naar het vrijwilligershuis en er worden plannen gemaakt voor de volgende dag

19.00 uur: avondeten en tijd om te relaxen

 

business project oegandalijntje lang

Landeninformatie 

 

Oeganda

Oeganda is één van de meest magische plaatsen ter wereld met erg vriendelijke mensen, een uitgebreid wildleven en een prachtige natuur. Het is een land midden in het hart van Afrika, waar de evenaar doorheen loopt. Dit klinkt alsof het er altijd bloedheet is, maar doordat vele gebieden op grote hoogte liggen is er een heerlijk klimaat met heel veel groen. Oeganda wordt ook wel de “Pearl of Africa” genoemd. Oeganda heeft de diversiteit die kenmerkend is voor Afrika en dit allemaal in een klein land; leeuwen en olifanten, berg  gorillas, chimpansees, regenwoud, prachtige meren, vulkanen en dit allemaal te zien in een paar uur.

 

Bwindi Impenetrable National Park

Dit is de echte Afrikaanse jungle. Het park bevindt zich in de Kigezi Hooglanden in het zuid-westen van Oeganda in het Albertine Rif, niet ver van Rwanda en DRC (Democratic Republic of Congo). In het park bevinden zich de berg gorilla’s. Bwindi is één van de oudste (50 miljoen jaar oud), meest complexe en rijke ecosystemen op aarde. Het Bwindi Reserve werd opgericht in 1932 en later in 1992, werd het Bwindi Impenetrable National Park. Een paar jaar later werd het vermeld als een World Heritage Site. In 1993 werd het park opengesteld voor het berg gorilla toerisme. De status van Nationaal Park leidde tot het onmiddellijke verbod tot toegang tot het woud voor de aangrenzende gemeenschappen die hier altijd woonachtig waren, wat resulteerde in conflicten en wrok tot op de dag van vandaag.

 

De Batwa bevolking

Om het prachtige Bwindi Impenetrable National Park in stand te kunnen houden is de hulp nodig van de lokale bevolkingsgroepen. De oorspronkelijke bosbewoners, de Pgymy Batwa, zijn een van de oudste groepen mensen die de aarde bewonen. Hun samenlevingen dateren van 60.000 jaar geleden.

De eerste menselijk contact de Batwa stam had was ongeveer 2.000 jaar geleden met de Bantoe bevolking. De Bantoe bevolking bestond uit nomaden en landbouwkundigen die kwamen uit het noorden van wat nu Rwanda is. De Pygmy Batwa stam leefde van de jacht. Maar door enorme sociale en culturele wijzigigen is er veel voor ze veranderd. Ondanks hun rijke culturele erfgoed, ze zijn nu één van de meest verarmde en geïsoleerde stammen in de wereld. Ongeacht de vele problemen die zij ondervinden, hebben de Batwa de vrijwilligers zo veel te leren over de wereld waarin we leven.

 

Ontbossing

Door ontbossing werden de stammen formeel uit de beboste gebieden verwijderd en verloren hun laatste rechten tot toegang tot hun land. Velen van hen leven nu in de buurt van het park in primitieve omstandigheden. Ze leven van de illegale jacht en het verzamelen van honing of ze werken als arbeiders voor landeigenaren. De Batwa zijn sinds hun uitzetting 15 jaar geleden, niet in staat gebleken om te concurreren met andere etnische groepen buiten het woud en vandaag de dag zijn ze een van de meest gemarginaliseerde bevolkingsgroepen in Oeganda. Vaak hebben ze geen toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Oeganda
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Bwindi

lijntje lang

 Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst is er een oriëntatie programma gedurende de eerste twee dagen. Op je eerste dag is er een briefing tijdens het ontbijt met de projectmanager. Er zal worden uitgelegd wat de historie van het gebied is en meer over het natuurbehoud. Na de lunch zal je worden rondgeleid door de omliggende dorpen. Hierbij worden ook de diverse projecten bezocht. Op de tweede dag zal je worden ondergedompeld in het plaatselijke leven; je zal leren een traditionele maaltijd te koken en samen met de lokale project coördinator leer je meer over de culturele achtergrond van de bevolking en leer je wat woorden spreken in de plaatselijke taal. Aan het eind van de dag bespreek je met het project team je bevindingen van de laatste twee dagen. Er zal een wekelijkse planning voor je worden gemaakt met je activiteiten waarbij er iedere dag begeleiding voor je is.

 

Accommodatie

Vrijwilligers zullen worden ondergebracht in een volledig ingericht, comfortabel huis. Bij dit project kunnen maximaal 15 vrijwilligers verblijven. Het is een prachtig locatie met uitzicht op het Bwindi regenwoud. Het dorp waar je verblijf heet Nombe. Dit is echt een plattelandsdorp in Afrika. Er zijn enkele eenpersoonskamers en een tweepersoonskamers en een kamer met meerdere bedden. Het kan dus zijn dat je een kamer deelt met een andere vrijwilliger of meerdere vrijwilligers. De tweepersoonskamer is er voor stellen. Je deelt altijd een kamer met een vrijwilliger van dezelfde sekse. In het huis verblijf je met internationale vrijwilligers. De voertaal is Engels. Beddengoed en een muskieten net is aanwezig. Je dient wel zelf je handdoeken mee te nemen. Water wordt verwarmd door zonnepanelen. Houd er wel rekening mee dat je Westerse luxe achter je laat. Er is geen internet in het vrijwilligershuis. Voor internet kan je in een verderop gelegen dorp terecht.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag, ontbijt bestaat uit vers gebakken brood (en hele uitdaging in Oeganda), thee en koffie. Ook is er natuurlijk een lunch en ’s avonds een maaltijd.

 

Hoe er te komen? 

Je dient een vlucht te boeken naar Kigali International Airport in Rwanda (dit is dichter bij dan Entebbe Airport in Oeganda). We regelen een transfer vanaf het vliegveld naar het vrijwilligershuis. Mocht je laat in de avond aankomen dan wordt er een overnachting geregeld. Dit bij voorkeur in het Step town Motel. Mocht vliegen op Entebbe aanzienlijk goedkoper zijn dan vliegen op Kigali, neem dan contact met ons op. Bij aankomst zal je worden opgewacht door een medewerker van Big Beyond. Hij of zij zal je helpen naar Oeganda te reizen naar het vrijwilligershuis. De reis zal gaan met openbaar vervoer en auto’s. Je reis naar het vrijwilligershuis duurt ongeveer 3-4 uur en je hebt vast de mogelijkheid het dagelijkse leven en de prachtige omgeving te aanschouwen. Na aankomst zullen de eerste twee dagen bestaan uit een oriëntatie programma.

 

Geld

Oeganda is een vrij goedkope plek om te bezoeken, dit betekent dat je niet een enorme hoeveelheid geld zal uitgaven terwijl je vrijwilligerswerk doet in Oeganda. Vergeet niet dat je voedsel en huisvesting is opgenomen in je te betalen bedrag. Dus het extra geld dat je nodig hebt tijdens je verblijf zal geheel afhangen van wat en hoe veel je wilt doen in je vrije tijd.

De lokale valuta is Oegandese shilling (USh) en contant geld kan gemakkelijk worden verkregen bij grote banken. Geldautomaten zijn beschikbaar bij de meeste banken voor bankpassen met Maestro logo of voor credit cards. De dichtstbijzijnde ATM (geldautomaat) is ongeveer een uurtje rijden. We aankomst in Oeganda rijden we langs de bank op de weg naar de accommodatie, zodat je niet geen Oegandese valuta bij je hoeft te hebben bij aankomst. Echter een bedrag aan dollars is nodig voor het betalen van het visum aan de grens.

 

Visum

Alle vrijwilligers dienen een visum te hebben. Mocht je aankomen op de luchthaven Entebbe in Oeganda of aan de grens van Oeganda dan betaal je voor een visum 50,00 dollar. Dit kan alleen contant voldaan worden met dollarbiljetten van 2006 of nieuwer. Mocht je aankomen in Rwanda dan kan je het beste een Oost-Afrika visum aanvragen (multiple entry). Dit visum is geldig voor de landen Oeganda, Rwanda en Kena. De kosten hiervan zijn 100 dollar en is 90 dagen geldig. Dit visum dien je vooraf aanvragen. Belangrijk is dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst in Nederland.

 

Taal

De plaatselijke taal die gesproken wordt is Rukiga. Tijdens je werkzaamheden zal de voertaal Engels zijn (soms met de hulp van een vertaler wanneer dat nodig is).  Dat je probeert te communiceren met de lokale bevolking wordt enorm gewaardeerd.  Basic taal lessen worden daarom georganiseerd bij aankomst als onderdeel van je oriëntatie programma, zodat je enkele Rukiga woorden en zinnen kunt spreken tijdens je verblijf in Oeganda.

 

business project oegandalijntje lang

 Prijzen 2017

 

De prijzen voor het business project in Oeganda bedragen:

2 weken: € 1389,00 per persoon

3 weken: € 1662,00 per persoon

4 weken: € 1885,00 per persoon

5 weken: € 2192,00 per persoon

6 weken: € 2555,00 per persoon

7 weken: € 2925,00 per persoon

8 weken: € 3170,00 per persoon

10 weken: € 3714,00 per persoon

12 weken: € 4259,00 per persoon

16  weken: € 5263,00 per persoon

20 weken: € 6193,00 per persoon

24 weken: € 6912,00 per persoon

Neem contact met ons op als de prijs voor het aantal weken dat je wilt gaan er niet tussen staat. De prijzen zijn per persoon. Bij TravelUnique betaal je geen boekings-, administratie- of reserveringskosten. Ook betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Telefonisch consult met een medewerker van Big Beyond om de beste mogelijkheden door te spreken
 • Luchthaven transfer
 • Internet (werkt helaas niet altijd)
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, inclusief oriëntatie programma
 • Wekelijks wasservice
 • Een team ‘t-shirt
 • Een lokale Ugandese SIM kaart
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Drie maaltijden per dag in het vrijwilligershuis
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Reis- en annulerings verzekering
 • Vlucht naar Rwanda
 • Telefoongesprekken
 • Visum en inentingen
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Excursies buiten het programma om
 • Frisdrank en alcoholische dranken

 

Activiteiten gedurende het weekend (niet bij de prijs inbegrepen)

Van maandag tot en met vrijdag ben je werkzaam bij je project. Maar in de weekenden is er meer dan voldoende tijd om te reizen en de omgeving te ontdekken. Er zijn de volgende mogelijkheden:

 • Gorilla tracking in Bwindi, “right on your doorstep”. We kunnen helpen een permit te verkrijgen om de gorillas te zien
 • Bezoek Lake Matanda, een paar uur wandelen met een spectaculair uitzicht
  Andere lokale activiteiten zoals: wandelen, een picknick in een lodge in de omgeving, etc.
 • Het beklimmen van vulkanen (afhankelijk van de weersomstandigheden). Hierbij het je een prachtig uitzicht waarbij je op het zelfde moment zowel Congo, Oeganda en Rwanda kan zien
 • Bezoek Lake Bunyonyi. Hier kan je zwemmen, een paradijs!
 • Boek een safari naar het Queen Elisabeth National Park. Aan de andere kant van Bwindi liggen de open savanne. Hier bevinden zich olifanten, buffalo’s, hippo’s en nog veel meer dieren!

lijntje lang

Startdata 2017 en aankomsttijden

 

Deelname aan dit business mogelijk is mogelijk van 2 weken tot 24 weken. We raden aan om minimaal 4 weken bij dit project te verblijven. Het project start op ZONDAG. Er gaat een rechtstreekse KLM vlucht naar Kigali. Aankomst is op zaterdag met een (eventuele) overnachting in het Step town Hotel in Kigali. Zelf een andere accommodatie boeken is ook mogelijk.

 

In 2017 start het project op:

 

Zondag 8 januari, 15 januari, zondag 29 januari, 12 februari, 26 februari, 12 maart, 26 maart, 9 april, 23 april, 7 mei, 21 mei, 4 juni, 18 juni, 2 juli, 16 juli, 30 juli, 13 augustus, 27 augustus, 10 september, 24 september, 8 oktober, 22 oktober, 5 november en 19 november, 3 december, 17 december en 31 december 2017.

 

business project oegandalijntje lang

Downloads en links

 

Download hier de Engelstalige brochure over het business project in Oeganda.

Download hier de algemene brochure over dit project.

Klik hier voor ervaringsverhalen op YouTube.

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van het business project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Oeganda
 • Gezondheidszorg project, Bwindi, Oeganda. Klik hier voor het project.
 • Natuurbehoud project, Bwindi, Oeganda. Klik hier voor het project.
 • Onderwijs project, Bwindi, Oeganda. Klik hier voor het project.
 • Toerisme project, Bwindi, Oeganda. Klik hier voor het project.
 • Evenementen Management project, Bwindi, Oeganda. Klik hier voor het project.

Staat het project dat het beste aansluit bij je opleiding/ervaring er niet bij, neem dan contact met ons op. Projecten kunnen worden aangepast aan je specifieke wensen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om deel te nemen aan:

 • Een gemeenschapsinitiatief op het gebied van landbouw
 • Een sport- en fitness project
 • Een cultureel project waarbij de Pgymy Batwa stam centraal staat
 • Een project op het gebied van marketing assistentie
 • Een project op het gebied van podiumkunsten (performing arts)
 • Etc.
Vergelijkbare projecten
 • Business project, Ethiopië. Klik hier voor het project.

 

Fotogalerij

 

business project oeganda business project oeganda

business project oeganda business project oeganda

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners African Impact en Big Beyond.

 

Comments are closed.