Combi medisch project, Zimbabwe

Project: Combi project (natuurbehoud- en medisch project), Antelope Park, Gweru, Zimbabwe

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 8 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU48/APML

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Antelope Park, Gweru, Zimbabwe
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Project: combinatie medisch- en leeuwen project
 • Duur: 2 – 8 weken weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 6
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in een Private Game Reserve

 

Informatie vrijwilligerswerk in Antelope Park Zimbabwe, Combi project

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk in Afrika? Bij dit Combi (combinatie) project zal je gedurende de week van maandag tot en met vrijdag werkzaam zijn bij het medisch project in Gweru en in de weekenden deelnemen aan het leeuwen project. Oftewel, een Combi project is een combinatie van twee projecten; een medisch en een natuurbehoud project. Bij dit project verblijf je in een prachtig Private Game Reserve: Antelope Park in Gweru, Zimbabwe.

 

Het medisch gedeelte van dit project 

Direct naast het Private Game Reserve ‘Antelope Park’ ligt het dichtbevolkte gebied Mkoba. Dit is het gebied waar de meerderheid van de inwoners van Gweru wonen. Veel van de hier woonachtige mensen hebben geen toegang tot (private) medische faciliteiten. Ze zijn dan ook geheel afhankelijk van de slechte bezette lokale klinieken, met name zijn ze afhankelijk van Mkoba Polyclinic.

In 2002 verleende Mkoba Polyclinic zorg aan 47.580 mensen gedurende dit jaar. Momenteel wordt er zorg verleend aan meer dan 90.000 mensen. In deze kliniek ontbreekt het aan medische apparatuur en aan gekwalificeerde mensen. De diensten die worden verleent zijn afhankelijk van het aantal donaties dat is ontvangen.

 

Verloskamer

De verloskamer is er voor alle zwangere vrouwen uit de directe omgeving. Gemiddeld vinden er 125 geboortes per maand plaats. De verloskamer heeft slechts twee bedden.
The Opportunistic Infections Department behandeld ongeveer 2500 gevallen van HIV/AIDS per maand en ‘The Extended Programme for Immunization Department’ behandeld ook nog eens minimaal 1900 mensen per maand.

Bij deelname aan het medisch project in Gweru zul je niet alleen in de kliniek van Mkoba meehelpen maar ook hulp bieden aan mensen woonachtig in de directe omgeving. Een medische achtergrond is voor dit project niet noodzakelijk.

 

Belangrijk!

De wetgeving in Zimbabwe verbiedt dat buitenlandse verpleegkundige zelfstandig aan de slag gaan in Zimbabwe. Bij het medisch gedeelte van dit project ben je ondersteunend aan de lokale verpleegkundigen. Zij zijn verantwoordelijk voor de patiënten.

 

Taken

Je zal gekwalificeerd personeel helpen bij het wegen van baby’s, het meten van iemands bloeddruk, gewicht of lichaamstemperatuur evenals archiveren, schoonmaken en er voor zorgen dat patiënten zich welkom voelen in de kliniek. Ook zal je huisbezoeken brengen en nachtdiensten draaien in de kliniek.

Naast het werk in de klinieken is een belangrijk deel van je taak het geven van voorlichting op het gebied van gezondheidszorg.
Daarnaast zal je als vrijwilliger de scholen in de omgeving bezoeken, gebouwen schilderen, sport lessen of drama lessen te geven, etc.

 

Het leeuwen gedeelte van het combi project

In 1975 trokken 200.000 leeuwen rond over het Afrikaanse Continent. Volgens schattingen waren er in 2002 nog tussen de 23.000 en 39.000 leeuwen over. Een achteruitgang van 80 – 90% in minder dan 30 jaar. Volgens de IUCN “the cause of this reduction are not well understood, are unlikely to have ceased, and may not be reversible”. Leeuwen staan vermeld op de Convention of International Trade in Endangered Species (CITES), appendix II lijst en worden beschouwd als “kwetsbaar” door de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), Red List (versie 3.1 2001).

African Impact werkt samen met The African Lion & Environment Research Trust, een non-profit organisatie toegewijd aan het behoud van de Afrikaanse leeuw. De organistatie ondersteunt het Rehabilitatie & Release programma opgericht in het Antelope Park in Zimbabwe.

 

ALERT

De organsatie zoekt oplossingen om het probleem van de snelle verdwijning van de leeuwenpopulatie aan te pakken. Dit door leeuwen in goede Nationale parken en reservaten terug te plaatsen aan de hand van een uniek vier stappen programma.

Dit programma is veelzijdig doordat men ervan overtuigd is dat de leeuw kan overleven met een levensvatbaar aantal exemplaren. Dit betekend wel dat er een goede omgeving moet zijn waar er gejaagd kan worden evenals de mensen/gemeenschappen woonachtig in het leefgebied van de leeuw moeten doordrongen zijn van het feit dat de leeuw beschermt dient te worden.

 

Overige organisaties

Om dit te bereiken omvat het programma betrokkenheid van ‘The Conservation Centre for Wild Africa’ (CCWA) en het ALERT Communities Trust (ACT). Dit om er zeker van te zijn dat de natuurlijke leefomgeving van de leeuwen beschermt wordt, dat er onderzoek plaatsvindt en dat gemeenschappen die aan deze natuurlijke leefomgeving grenzen stap voor stap worden betrokken bij de projecten met als doel de instandhouding van het wildleven in Afrika.

Alle bovenstaande elementen zijn vastgelegd in een partnerschap met fatsoenlijke nationale- en lokale autoriteiten en er wordt samengewerkt met andere organisaties om maximaal resultaat te behalen. In Antelope Park wordt er nauw samengewerkt met ‘Lion Encounter Zimbabwe’.

 

Hoogetepunten van het combi medisch- en leeuwenproject in Antelope Park
 • Doe medische ervaring op in Afrika door mee te werken in de lokale kliniek of mee te gaan bij huisbezoeken
 • Geef HIV/AIDS voorlichting samen met de lokale verpleegkundigen
 • Werk nauw samen met leeuwen
 • Help mee bij de verzorging van olifanten
 • Verken de omgeving op de rug van een paard
 • Dompel je onder in de Zimbabwaanse cultuur
 • Verblijf in het prachtige Private Game Reserve Antelope Park
 • Neem deel aan excursies om meer van het prachtige Zimbabwe te zien
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven

 

Werkzaamheden gedurende de weekenden
 • Neem deel aan een internationaal erkend natuurbehoud project
 • Ontdek de savanne van Zimbabwe op de rug van een paard
 • Leer de jonge leeuwen prooien vangen
 • Werk dicht bij de prachtige Afrikaanse leeuwen
Locatie

De projectlocatie is Antelope Park, Gweru, Zimbabwe. Ongeveer vier uur rijden vanaf de hoofdstad Harare en drie uur rijden vanaf Bulawayo. Gweru is gelegen in de ‘Midlands’ van Zimbabwe en is een malariavrij gebied. In 2009 had Gweru iets meer dan 146.00 inwoners. Antelope Park is een Private Game Reserve. Klik hier voor de site van Antelope Park.

 

Het weer

Zimbabwe ligt op het zuidelijk halfrond en grenst ondermeer aan Zuid-Afrika. Het grootste gedeelte van het land wordt bedekt door een bergplateau. Hierdoor wordt het subtropische klimaat wat gematigd. De temperaturen schommelen gedurende het jaar tussen de 20 en 30°C. De droge en koele periode loopt van april tot en met oktober. Dit is veruit de beste tijd om het land te bezoeken. Van november tot en met maart is het warm en vochtig, en vallen er van tijd tot tijd pittige buien.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Bij voortijdig het project verlaten je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Ervaring is niet vereist. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste.

 

AI-AP medisch-01lijntje lang

Landeninformatie 

 

Zimbabwe

In het noorden vind je de wateren van de machtige Zambezi rivier en de Victoria Falls. Steile bergketens van Zimbabwe naar Mozambique en in het oosten de open graslanden, het land van de Matabele in de zuidelijke regio’s en de rijke landbouwgronden noordwaarts door Mashonaland. Zimbabwe kan worden omschreven als “het beste exemplaar van de National Geographic”, volgens Lonely Planet.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zimbabwe

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaring projectmanager en projectcoördinator. Hij of zij is 24 per dag beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Vooraf ontvang je van TravelUnique alle benodigde informatie.

 

Accommodatie

Je zult verblijven in een twee-, drie- of vier persoons kamer op het Private Game Reserve (een kamer met stapelbedden). Er is een zwembad en een internet aansluiting (die het soms niet doet en waarvoor je vouchers moet kopen bij de receptie). Er is voor de vrijwilligers een eigen douche en toilet tegenover de slaapvertrekken. Je kamer wordt schoongemaakt en je kunt gebruik maken van de was service.

Wanneer je reist met een vriend/vriendin, familielid of partner, laat dit ons weten. We kunnen er dan voor proberen te zorgen dat jullie samen in een kamer verblijven, dit is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van het aantal plaatsen, helaas kunnen we het niet garanderen.

 

Upgrade accommodatie

De accommodatie is simpel en rustiek maar comfortabel en heeft alles wat je nodig hebt. Het is mogelijk een luxere accommodatie te boeken. Laat van de voren even weten of je hierin interesse hebt, we sturen je dan de prijzen. Er zijn twee mogelijkheden tot upgraden:

 • East African Style Safari tenten, met twee kamers en een en-suite badkamer
 • Thatched River Lodge, ook met twee kamers en een en-suite badkamer uitkijkend over de rivier
Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Lunch en het avondeten worden gemaakt door de aanwezige kok in het rest camp. Je eet in het restaurant samen met de gasten van het Private Game Reserve. Belangrijk om te weten is dat in deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Vlieg vanaf Johannesburg, Zuid-Afrika naar Bulawayo, of vlieg naar Harare (de hoofdstad van Zimbabwe). Zie voor verdere informatie omtrent vluchten het kopje ‘aankomst tijden’. Na aankomst bij het Antelope Park Project is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Je ontvangt een map met alle benodigde informatie. Hierin staan bijvoorbeeld de rivieren, wegen en tracks van het wildleven. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Uiteraard zullen de veiligheidsvoorschriften met je worden doorgenomen.

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

8.00 uur: ontbijt

08.30 uur: vertrek naar de klinieken

12.00 uur: lunch (je hebt een lunch pakket meegenomen) of je luncht in Antelope Park

14.00: start middag in de kliniek of werk in de ‘community’

15.00 uur: terug naar Antelope Park

16.00 uur: vrije tijd

18.15 uur: meeting met de vrijwilligers die bij de community projecten werken

19.00: avondeten in de lodge

 

In de weekenden zal je meehelpen bij het leeuwenproject. Dit houdt in:
 • Observeren van jonge leeuwen en het noteren van data
 • Het prepareren van voedsel voor de leeuwen
 • Het maken van voedsel voor de olifanten

Wees flexibel! Bovenstaande activiteiten kunnen wijzigen. Ook kan het zo zijn dat de leeuwen activiteiten niet alleen in het weekend zullen plaatsvinden.

 

Visum

Bij aankomst in Zimbabwe dient je een business visum aan te vragen (voorheen was dit een toeristen visum), dit geldt voor het medisch- en weeskinderen project in Gweru, Zimbabwe. Dit visum is 30 dagen geldig. Het is mogelijk om dit visum met een week te verlengen. Deelnemers aan het Leeuwen project bij Antelope Park te Gweru, dienen wel een toeristen visum aan te vragen bij aankomst in Harare of Bulawayo. Kosten van een visum bedragen USD 30 per persoon.

Vrijwilligers kunnen maximaal 8 weken bij dit project verblijven. Echter, diegene die langer dan vijf weken blijven, hebben een extra vergunning nodig van Gweru Immigrations. Je krijgt dan een “Temporary Employment Permit”. Dit dient contant voldaan te worden door de vrijwilliger en bedraagt $ 500. Een medewerker van African Impact zal je helpen bij het verkrijgen van een permit.

 

Ai leeuw5lijntje lang

Prijzen 2019

 

De prijzen voor het combi medisch- en leeuwen project in Antelope Park, bedragen:

2 weken: € 1472,00 per persoon

3 weken: € 1869,00 per persoon

4 weken:  € 2265,00 per persoon

5 weken:  € 2661,00 per persoon

6 weken:5 € 3057,00 per persoon

7 weken: € 3453,00 per persoon

8 weken:  € 3849,00 per persoon

Bij TravelUnique betaal je geen reservering- of administratiekosten. Ook betaal je niks extra’s voor vertrek in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer van Bulawayo Airport of Harare International Airport naar- en van het project
 • Oriëntatie programma plus trainingsprogramma door ervaren gidsen
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Verblijf in het vrijwilligershuis in Antelope Park
 • Drie maaltijden per dag
 • Wekelijkse was service
 • Ondersteuning door een projectcoördinator

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Persoonlijke reis- en annuleringsverzekering
 • Vliegticket naar Harare International Airport of Bulawayo Airport
 • Persoonlijke items zoals kleding, etc.
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Visa voor het bezoek aan omliggende landen en visum voor verblijf in Zimbabwe
 • Extra excursies

 

Populaire excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

De Victoria Falls worden ook wel genoemd ‘Africa’s adrenaline capital’, je kunt een helikoptervlucht boven de watervallen boeken, bungee jumpen, raften, paardrijden, op een olifant rijden, game drives, skydiving, kanoën en nog veel meer. Ook zijn er dagtrips naar de Great Zimbabwe Ruins en de Granite Ridge.
Het is ook mogelijk een weekend trip naar het naburige Botswana te boeken.

 

lijntje lang

Startdata 2018 & 2019 en aankomsttijden

 

Dit project start tweemaal per maand op MAANDAG. Verblijf mogelijk 2 tot en met 8 weken, hierna kan indien gewenst een ander project van TravelUnique geboekt worden. Dit project is zeer snel volgeboekt, tijdig boeken is dus echt een vereiste.

 

Startdata in 2018 zijn op:

19 november, 3 december, 17 december en 31 december 2018.

 

De startdata in 2019 zijn op:

7 januari, 14 januari, 28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april, 6 mei, 20 mei, 3 juni, 17 juni, 1 juli, 15 juli, 29 juli, 12 augustus, 26 augustus, 9 september, 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november, 18 november, 2 december, 16 december en 30 december 2019.

 

VRIJWILLIGERS DIE AANKOMEN OP HET VLIEGVELD VAN BULAWAYO DIENEN AAN TE KOMEN OP MAANDAG, DE STARTDAG VAN HET PROJECT. Vertrek is dan ook weer op maandag. VRIJWILLIGERS DIE AANKOMEN OP HET VLIEGVELD IN HARARE DIENEN AAN TE KOMEN OP ZONDAG. Vertrek is dan ook weer op zondag.

 

Aankomst en vertrek Bulawayo

Mocht je besluiten aan te komen op Bulawayo (wordt ten zeerste aangeraden), dan dien je aan te komen op een maandag met de SA (South African Airways) vlucht SA 8110, die om 12.05 uur aankomt. Hierna word je direct naar het project gebracht. Mocht je een andere vlucht boeken dan wordt er helaas een extra fee in rekening gebracht. Bij vertrek vanaf Bulawayo, boek dan de vlucht die op maandag vertrekt, de SA 8111, vertrek om 12.50 uur.

 

Aankomst en vertrek Harare

Je dient aan te komen in Harare de zondag voordat je project op maandag begint. Zorg ervoor dat je vlucht in Harare aankomt tussen 10.30 uur en 14.00 uur. Bij vertrek boek dan de vlucht op de laatste zondag. Je bent voor 11.00 op het vliegveld voor je retourvlucht. Vluchten vanaf 13.00 uur kunnen geboekt worden. Mocht je een andere vlucht boeken dan wordt er helaas een extra fee in rekening gebracht.

 

 

Ai-AP-medisch-02lijntje lang

Downloads en links

 

Download hier de Engelstalige brochure over het Combi project in Antelope Park

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Klik hier voor de site van Antelope Park

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Antelope Park, Zimbabwe

 

 • Medisch project, klik hier voor meer informatie
 • Leeuwen project, klik hier voor meer informatie
 • Fotografie project, klik hier voor meer informatie

 

Fotogalerij

 

Antelope park zimbabwe accommodatieAntelope park zimbabwe accommodatie-2Antelope park zimbabwe leeuwenOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

Comments are closed.