Combi project, Zimbabwe

Project: Combi project, Antelope Park, Gweru, Zimbabwe

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 8 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU20/APTL

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Antelope Park, Gweru, Zimbabwe
 • Accommodatie: vrijwilligers accommodatie
 • Type project: combi project (onderwijs- en leeuwen project)
 • Duur: 2 – 8 weken weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 20 verdeeld over verschillende projecten
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: combinatie van een community en een natuurbehoud project, in een prachtige omgeving

 

Informatie vrijwilligerswerk Zimbabwe, Combi onderwijs- en leeuwen project

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk in Afrika? Kies dan voor een combi project. Combi is de afkorting van ‘combinatie’. Bij dit combi (combinatie) project zal je gedurende de week van maandag tot en met vrijdag werkzaam zijn bij de scholen en/of opvangcentra in Gweru en in de weekenden deelnemen aan het leeuwen project. Oftewel, een Combi project is een combinatie van twee projecten; een natuurbehoud en een sociaal project. Hierdoor zie je tijdens je vrijwilligerswerk in Afrika het beste van twee werelden.

 

Het onderwijsgedeelte van dit combi project:

 

1. Het jongensopvang project, MCHP

Gedurende de laatste zware jaren in Zimbabwe hebben met name de meest kwetsbare mensen in deze samenleving geleden onder het verdwijnen van een goede medische- en onderwijsinfrastructuur. Daarnaast heeft HIV/AIDS veel slachtoffers geëist, veel kinderen verloren hun ouders aan AIDS. Vaak worden deze kinderen opgevangen door hun oma’s of (verre) familie. Kinderen die geen familie hebben die ze opvangt komen vaak op straat terecht.

Er leven veel jongens en meisjes op straat in Gweru, Zimbabwe. Voor meisjes die op straat leven is er helaas tot op heden niks geregeld. Question Ndou heeft in 1996 een opvang voor jongens opgezet, het MCHP (Midlands Children Hope Project), met de steun van een Noorse organistatie vang hij 21 straatjongens op, geeft ze onderdak, eten en een opleiding. Ook is er centrum waar staatkinderen overdag terecht kunnen, mits ze niet in aanraking met de politie zijn geweest. Hier krijgen ze aandacht en een maaltijd.

 

Taken

Vrijwilligers zullen assisteren bij de opvang van deze kinderen, waaronder ook gehandicapte kinderen, de kinderen zijn van diverse leeftijden. Ondanks hun handicap en moeilijkheden die deze kinderen ervaren zijn ze warm en vol enthousiasme en een inspiratie voor diegene die met ze samenwerken. Belangrijk om te vermelden is dat de lokale medewerkers het eerste aanspreek punt zijn voor de kinderen in het MCHP. Dit omdat je met kinderen werkt die vaak veel hebben meegemaakt. Als vrijwilliger ben je ondersteundend aan het lokale team wat de kinderen opvangt. Vrijwilligers worden ingezet naargelang achtergrond en opleiding.

 

Activiteiten zijn:
 • Onderwijs assistentie
 • Het geven van workshops
 • Sportonderwijs
 • Het repareren en herstellen van huizen
 • Schilderen
 • Onderhoud van moestuinen, etc.

Het onderhoud van het weeshuis is een groot probleem. Er is gebrek aan geld en gebrek aan mankracht. Zaken die dringend opgepakt moeten worden zijn zaken als schilderwerk en onderhoudsklussen. Ook is er weinig aan het onderhoud van de moestuin gedaan
Midlands Children Hope Project is het sponsor project van TravelUnique. Mocht je een (kleine) bijdrage willen leveren aan dit project dan zijn de kinderen in Gweru je zeer dankbaar.

 

2. Onderwijs assistentie

Onderwijs is de basis voor een kind om op te groeien tot een verantwoordelijke volwassene. De kinderen die je tijdens dit project zal ontmoeten zijn erg gemotiveerd om te leren. Je zal de kinderen onderwijs geven en de leraren hierbij ondersteunen. De klassen zijn vaak overvol. Ongeveer 2184 studenten bezoeken de Mkoba 4 Primary School. Een gemiddelde klas heeft 55 leerlingen met één leraar. Er zijn geen stoelen in de lokalen en er zijn zelfs niet genoeg lokalen. Ook aan middelen ontbreekt het. Boeken zijn er niet voldoende en een onderwijsmethode over HIV/AIDS ontbreekt.

De Somabula Primary School heeft 280 leerlingen, een stuk kleiner dan de Mkoba 4. Maar ook hier hebben ze dringend vrijwilligers nodig om te assisteren. Hier zijn er 40 leerlingen op één leraar. Het ontbreekt hier persoonlijke aandacht voor de leerlingen. De leraren zijn druk en verwelkomen hulp, enthousiasme en nieuwe ideeën.

 

3. Internaat

Er zijn hier veel kinderen die woonachtig zijn in een internaat. Deze kinderen kunnen wat extra aandacht heel goed gebruiken. Hulp bij hun studie en bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden zijn voor deze kinderen van groot belang. Op deze manier voelen zij zich gezien en belangrijk. Je aanwezigheid bij dit project kan voor verschillende kinderen van grote invloed zijn op hun toekomst.

Ook is er voor de vrijwilligers de mogelijkheid om op een lagere school werkzaam te zijn met kinderen.
Ook literatuurklassen worden gegeven om zo de vaardigheden op het gebied van taal van deze kinderen verder te ontwikkelen.

Er is ook de mogelijkheid de onderwijzers te assisteren bij twee kleuterscholen. Deze scholen zijn de ‘Mickey Mouse’ school en het ‘Hopeful Life Orphan Care Centre’. Respectievelijk hebben ze 180 en 90 leerlingen.

 

Het leeuwen gedeelte van het combi project:

In 1975 trokken 200.000 leeuwen rond over het Afrikaanse Continent. Volgens schattingen waren er in 2002 nog tussen de 23.000 en 39.000 leeuwen over. Een achteruitgang van 80 – 90% in minder dan 30 jaar. Volgens de IUCN “the cause of this reduction are not well understood, are unlikely to have ceased, and may not be reversible”. Leeuwen staan vermeld op de Convention of International Trade in Endangered Species (CITES), appendix II lijst en worden beschouwd als “kwetsbaar” door de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), Red List (versie 3.1 2001).

 

ALERT

African Impact werkt samen met ALERT, the African Lion & Environment Research Trust, een non-profit organisatie toegewijd aan het behoud van de Afrikaanse leeuw. ALERT ondersteunt het Rehabilitatie & Release programma opgericht in het Antelope Park in Zimbabwe.

Zij zoeken oplossingen om het probleem van de snelle verdwijning van de leeuwenpopulatie aan te pakken. Dit door leeuwen in goede Nationale parken en reservaten terug te plaatsen aan de hand van een uniek vier stappen programma.

Dit programma is veelzijdig doordat ALERT ervan overtuigd is dat de leeuw kan overleven met een levensvatbaar aantal exemplaren. Dit betekend wel dat er een goede omgeving moet zijn waar er gejaagd kan worden evenals de mensen/gemeenschappen woonachtig in het leefgebied van de leeuw moeten doordrongen zijn van het feit dat de leeuw beschermt dient te worden.

 

Overige organisaties

Om dit te bereiken omvat het programma betrokkenheid van” The Conservation Centre for Wild Africa” (CCWA) en het ALERT Communities Trust (ACT). Dit om er zeker van te zijn dat de natuurlijke leefomgeving van de leeuwen beschermt wordt, dat er onderzoek plaatsvindt en dat gemeenschappen die aan deze natuurlijke leefomgeving grenzen stap voor stap worden betrokken bij de projecten met als doel de instandhouding van het wildleven in Afrika.

Alle bovenstaande elementen zijn vastgelegd in een partnerschap met fatsoenlijke nationale- en lokale autoriteiten en er wordt samengewerkt met andere organisaties om maximaal resultaat te behalen.

 

Hoogetepunten van het combi onderwijs- en leeuwenproject
 • Ondersteun de lokale leerkrachten bij hun taken
 • Geef HIV/AIDS voorlichting
 • Help mee bij na-schoolse activiteiten
 • Help mee bij kinderopvang projecten
 • Doe onderwijs ervaring op in een Afrikaans land
 • Dompel je onder in de Zimbabwaanse cultuur
 • Neem deel aan excursies om meer van het prachtige Zimbabwe te zien
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven

 

Werkzaamheden gedurende de weekenden
 • Neem deel aan een internationaal erkend natuurbehoud project
 • Ontdek de savanne van Zimbabwe op de rug van een paard
 • Leer de jonge leeuwen prooien vangen
 • Werk dicht bij de prachtige Afrikaanse leeuwen

Natuurlijk heb je wel vrije tijd bij dit project. Dit kan een dinsdag- en/of donderdag middag zijn, etc. Dit gebeurt in overleg met je.

 

Locatie

De projectlocatie is Antelope Park, Gweru, Zimbabwe. Ongeveer vier uur rijden vanaf de hoofdstad Harare en drie uur rijden vanaf Bulawayo. Gweru is gelegen in de Midlands van Zimbabwe en is een malariavrij gebied. In 2009 had Gweru iets meer dan 146.00 inwoners.

 

Het weer

Zimbabwe ligt op het zuidelijk halfrond en grenst ondermeer aan Zuid-Afrika. Het grootste gedeelte van het land wordt bedekt door een bergplateau. Hierdoor wordt het subtropische klimaat wat gematigd. De temperaturen schommelen gedurende het jaar tussen de 20 en 30°C. De droge en koele periode loopt van april tot en met oktober. Dit is veruit de beste tijd om het land te bezoeken. Van november tot en met maart is het warm en vochtig, en vallen er van tijd tot tijd pittige buien.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan dit combi project is 17 jaar. Als je 17 jaar bent bij deelname, dan dienen je ouders toestemming te geven voor deelname aan het project. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Ervaring is niet vereist. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste.

 

AI-AP-01lijntje lang

Landeninformatie 

 

Zimbabwe

In het noorden vind je de wateren van de machtige Zambezi rivier en de Victoria Falls. Steile bergketens van Zimbabwe naar Mozambique en in het oosten de open graslanden, het land van de Matabele in de zuidelijke regio’s en de rijke landbouwgronden noordwaarts door Mashonaland. Zimbabwe kan worden omschreven als “het beste exemplaar van de National Geographic”, volgens Lonely Planet.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zimbabwe

 

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaring projectmanager en projectcoördinator. Hij of zij is 24 per dag beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Vooraf ontvang je van TravelUnique alle benodigde informatie.

 

Accommodatie

Je zult verblijven in een twee-, drie- of vierpersoons kamer op het Private Game Reserve (een kamer met stapelbedden). Je kamer deel je met vrijwilligers vandezelfde sekse. Bij dit project verblijven internationale vrijwillgers. De voertaal bij het project is Engels. Er is een zwembad en een internet aansluiting (die het soms niet doet en waarvoor je vouchers moet kopen bij de receptie, neem hiervoor USD mee). Er is voor de vrijwilligers een eigen douche en toilet tegenover de slaapvertrekken. Je kamer wordt schoongemaakt en je kunt gebruik maken van de wasservice.

Wanneer je reist met een vriend/vriendin, familielid of partner, laat dit ons weten. We kunnen er dan voor proberen te zorgen dat jullie samen in een kamer verblijven, dit is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van het aantal plaatsen, helaas kunnen we het niet garanderen.

 

Upgrade

De accommodatie is simpel en rustiek maar comfortabel en heeft alles wat je nodig hebt. Het is mogelijk een luxere accommodatie te boeken. Laat van de voren even weten of je hierin interesse hebt, we sturen je dan de prijzen. Er zijn twee mogelijkheden tot upgraden:

 • East African Style Safari tents, met twee kamers en een en-suite badkamer
 • Thatched River Lodge, ook met twee kamers en een en-suite badkamer uitkijkend over de rivier

Klik hier voor de brochure over de upgrade mogelijkheden in Antelope Park.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Lunch en het avondeten worden gemaakt door de aanwezige kok in het rest camp. Je eet in het restaurant samen met de gasten van het Private Game Reserve. Belangrijk om te weten is dat in deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Vlieg vanaf Johannesburg, Zuid-Afrika naar Bulawayo, of vlieg naar Harare (de hoofdstad van Zimbabwe). Zie voor verdere informatie omtrent vluchten het kopje ‘aankomst tijden’. Na aankomst bij het Antelope Park Project is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Je ontvangt een map met alle benodigde informatie. Hierin staan bijvoorbeeld de rivieren, wegen en tracks van het wildleven. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Uiteraard zullen de veiligheidsvoorschriften met je worden doorgenomen.

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

8.00 uur: ontbijt

08.30 uur: vertrek naar de school of naar de kinderopvang

12.00 uur: lunch (je hebt een lunch pakket meegenomen) of je luncht in Antelope Park

14.00: start middag in het dropp-of center  of werk bij een community project

15.00 uur: terug naar Antelope Park

16.00 uur: vrije tijd

18.15 uur: meeting met de vrijwilligers die bij de community projecten werken

19.00: avondeten in de lodge

 

In de weekenden zal je meehelpen bij het leeuwenproject. Dit houdt in:

 • Observeer jonge leeuwen en noteer data
 • Het prepareren van voedsel voor de leeuwen
 • Het maken van voedsel voor de olifanten

Wees flexibel! Bovenstaande activiteiten kunnen wijzigen. Ook de dagdelen dat je vrij bent zijn in overleg.

 

Visum

Bij aankomst in Zimbabwe dient je een business visum aan te vragen (voorheen was dit een toeristen visum), dit geldt voor het medisch- en weeskinderen project in Gweru, Zimbabwe. Dit visum is 30 dagen geldig. Deelnemers aan het Leeuwen project bij Antelope Park te Gweru, dienen wel een toeristen visum aan te vragen bij aankomst in Harare of Bulawayo. Kosten van een visum bedragen USD 30,00 per persoon.

Vrijwilligers kunnen maximaal 8 weken bij dit project verblijven. Echter, diegene die langer dan vier weken blijven, hebben een extra vergunning nodig van Gweru Immigrations. Je krijgt dan een “Temporary Employment Permit”. Dit dient contant voldaan te worden door de vrijwilliger en bedraagt $ 500. Een medewerker van African Impact zal je helpen bij het verkrijgen van een permit.

 

Ai combi project leeuwen en onderwijs project gweru zimbabwelijntje lang

Prijzen 2019

 

De prijzen voor het combi onderwijs- en leeuwen project in Antelope Park, bedragen in 2019:

2 weken: € 1472,00 per persoon

3 weken: € 1869,00 per persoon

4 weken:  € 2265,00 per persoon

5 weken:  € 261,00 per persoon

6 weken:5 € 3057,00 per persoon

7 weken: € 3453,00 per persoon

8 weken:  € 3849,00 per persoon

Bij TravelUnique betaal je geen reservings- of administratiekosten. Ook betaal je niks extra’s voor vertrek in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Vliegveld transfer van Bulawayo Airport of Harare International Airport naar- en van het project
 • Oriëntatie programma plus trainingsprogramma door ervaren gidsen
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Verblijf in het vrijwilligershuis in Antelope Park
 • Drie maaltijden per dag
 • Wekelijkse was service
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vliegticket naar Harare International Airport of Bulawayo Airport
 • Persoonlijke items zoals kleding, etc.
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Alcohol en chocolade
 • Visa voor het bezoek aan omliggende landen en visum voor verblijf in Zimbabwe
 • Extra excursies

 

Populaire excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

De Victoria Falls worden ook wel genoemd “Africa’s adrenaline capital”, je kunt een helikoptervlucht boven de watervallen boeken, bungee jumpen, raften, paardrijden, op een olifant rijden, game drives, skydiving, kanoën en nog veel meer. Ook zijn er dagtrips naar de Great Zimbabwe Ruins en de Granite Ridge. Je ontvangt na het boeken van het project een lijst met excursies met prijzen.

 

lijntje lang

Startdata 2018 & 2019 en aankomsttijden

 

Dit combi project start op MAANDAG. Verblijf is mogelijk van 2 tot en met 8 weken, hierna kan indien gewenst een ander project van TravelUnique geboekt worden

De startdata in 2018 zijn op:

19 november, 3 december, 17 december en 31 december 2018.

 

De startdata in 2019 zijn op:

7 januari, 14 januari, 28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april, 6 mei, 20 mei, 3 juni, 17 juni, 1 juli, 15 juli, 29 juli, 12 augustus, 26 augustus, 9 september, 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november, 18 november, 2 december, 16 december en 30 december 2019.

 

VRIJWILLIGERS DIE AANKOMEN OP HET VLIEGVELD VAN BULAWAYO DIENEN AAN TE KOMEN OP MAANDAG, DE STARTDAG VAN HET PROJECT. Vertrek is dan ook weer op maandag. VRIJWILLIGERS DIE AANKOMEN OP HET VLIEGVELD IN HARARE DIENEN AAN TE KOMEN OP ZONDAG. Bij aankomst op zondag in Harare is vertrek naar huis ook weer op zondag.

 

Aankomst en vertrek Bulawayo

Mocht je besluiten aan te komen op Bulawayo (wordt ten zeerste aangeraden), dan dien je aan te komen op een maandag met de SA (South African Airways) vlucht SA 8110, die om 12.05 uur aankomt. Hierna word je direct naar het project gebracht. Mocht je een andere vlucht boeken dan wordt er helaas een extra fee in rekening gebracht. Bij vertrek vanaf Bulawayo, boek dan de vlucht die op maandag vertrekt, de SA 8111, vertrek om 12.50 uur.

 

Aankomst en vertrek Harare

Je dient aan te komen in Harare de zondag voordat je project op maandag begint. Zorg ervoor dat je vlucht in Harare aankomt tussen 10.30 uur en 14.00 uur. Bij vertrek boek dan de vlucht op de laatste zondag. Je bent voor 11.00 op het vliegveld voor je retourvlucht. Vluchten vanaf 13.00 uur kunnen geboekt worden. Mocht je een andere vlucht boeken dan wordt er helaas een extra fee in rekening gebracht.

 

 

AI-AP-02 combi project antelope park gweru, zimbabwelijntje lang

Downloads en links

 

Download hier de Engelstalige brochure

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Klik hier voor de site van Antelope Park

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit combi project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Antelope Park, Zimbabwe

 

 • Medisch project, klik hier voor meer informatie
 • Leeuwen project, klik hier voor meer informatie
 • Fotografie project, klik hier voor meer informatie
 • Combi project (paarden management- en leeuwen project), klik hier voor meer informatie

 

Vergelijkbaar combi project
 • Pioneer project, Madagaskar. Klik hier voor het project
Fotogalerij

 

AP3AP2AP1OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

Comments are closed.