Combi project, Zimbabwe

Project: Combi Onderwijs- en Leeuwen project, Antelope Park, Gweru, Zimbabwe

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 8 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

 

Projectcode: TU20/APTL

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Antelope Park, Gweru, Zimbabwe
 • Accommodatie: gedeelde vrijwilligersaccommodatie
 • Type project: combi project (Onderwijs- en Leeuwen project)
 • Duur: 2 – 12 weken weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 20 verdeeld over verschillende projecten
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: combinatie van een community en een natuurbehoud project, in een prachtige omgeving
 • Update: Zimbabwe heeft de grenzen voor buitenlandse toeristen en vrijwilligers per 01/10/2020 geopend. Boeken voor 2021 is mogelijk!

 

Informatie vrijwilligerswerk Zimbabwe, Combi onderwijs- en leeuwen project

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk in Afrika? Kies dan voor een combi project. Combi is de afkorting van ‘combinatie’. Bij dit combi (combinatie) project zal je gedurende de week van maandag tot en met vrijdag werkzaam zijn bij de scholen en/of opvangcentra in Gweru en in de weekenden deelnemen aan het leeuwen project. Oftewel, een combi project is een combinatie van twee projecten; een natuurbehoud en een sociaal project. Hierdoor zie je tijdens je vrijwilligerswerk in Afrika het beste van twee werelden.

 

Het onderwijsgedeelte van dit combi project:

 

1. Gweru Baptist Church

 

Bij dit onderdeel van het project worden kinderen ondersteunt die op staat wonen en leven bij de Gweru Baptist Church. Veel van de onderwijzers zijn zwaar overbelast. Er is geen aandacht voor kinderen die het onderwijs niet goed kunnen volgen. Zonder extra ondersteuning van vrijwilligers is het voor sommige kinderen heel moeilijk om hun opleiding af te ronden.

Taken

Vrijwilligers zullen assisteren bij de opvang van deze kinderen, , de kinderen zijn van diverse leeftijden. Ondanks de moeilijkheden die deze kinderen ervaren zijn ze warm en vol enthousiasme en een inspiratie voor diegene die met ze samenwerken. Belangrijk om te vermelden is dat de lokale medewerkers het eerste aanspreek punt zijn voor de kinderen. Dit omdat je met kinderen werkt die vaak veel hebben meegemaakt. Als vrijwilliger ben je ondersteundend aan het lokale team wat de kinderen opvangt en onderwijst. Vrijwilligers worden ingezet naargelang achtergrond en opleiding.

 

Activiteiten zijn:
 • Onderwijs assistentie
 • Sportonderwijs
 • Naschoolse activiteiten
 • The Book Club

Onderwijs is de basis voor een kind om op te groeien tot een verantwoordelijke volwassene. De kinderen die je tijdens dit project zal ontmoeten zijn erg gemotiveerd om te leren. Je zal de kinderen onderwijs geven en de leraren hierbij ondersteunen. Het betreft hier ook kinderen met een handicap. Er wordt gewerkt op verschillende scholen. O.a. bij de Mickey Mouse pre-school, The Gweru Baptist Church for streetchildren en de Julena Primery School.

Het leeuwen gedeelte van het combi project:

In 1975 trokken 200.000 leeuwen rond over het Afrikaanse Continent. Volgens schattingen waren er in 2002 nog tussen de 23.000 en 39.000 leeuwen over. Een achteruitgang van 80 – 90% in minder dan 30 jaar. Volgens de IUCN “the cause of this reduction are not well understood, are unlikely to have ceased, and may not be reversible”. Leeuwen staan vermeld op de Convention of International Trade in Endangered Species (CITES), appendix II lijst en worden beschouwd als “kwetsbaar” door de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), Red List (versie 3.1 2001).

 

ALERT

African Impact werkt samen met ALERT, the African Lion & Environment Research Trust, een non-profit organisatie toegewijd aan het behoud van de Afrikaanse leeuw. ALERT ondersteunt het Rehabilitatie & Release programma opgericht in het Antelope Park in Zimbabwe.

Zij zoeken oplossingen om het probleem van de snelle verdwijning van de leeuwenpopulatie aan te pakken. Dit door leeuwen in goede Nationale parken en reservaten terug te plaatsen aan de hand van een uniek vier stappen programma.

Dit programma is veelzijdig doordat ALERT ervan overtuigd is dat de leeuw kan overleven met een levensvatbaar aantal exemplaren. Dit betekend wel dat er een goede omgeving moet zijn waar er gejaagd kan worden evenals de mensen/gemeenschappen woonachtig in het leefgebied van de leeuw moeten doordrongen zijn van het feit dat de leeuw beschermt dient te worden.

 

Overige organisaties

Om dit te bereiken omvat het programma betrokkenheid van” The Conservation Centre for Wild Africa” (CCWA) en het ALERT Communities Trust (ACT). Dit om er zeker van te zijn dat de natuurlijke leefomgeving van de leeuwen beschermt wordt, dat er onderzoek plaatsvindt en dat gemeenschappen die aan deze natuurlijke leefomgeving grenzen stap voor stap worden betrokken bij de projecten met als doel de instandhouding van het wildleven in Afrika.

Alle bovenstaande elementen zijn vastgelegd in een partnerschap met fatsoenlijke nationale- en lokale autoriteiten en er wordt samengewerkt met andere organisaties om maximaal resultaat te behalen.

 

Hoogetepunten van het combi onderwijs- en leeuwenproject
 • Ondersteun de lokale leerkrachten bij hun taken
 • Ondersteun kinderen die een achterstand op school hebben door 1-op-1 ondersteuning
 • Help mee bij het Gweru Baptist Church voedselondersteuning project
 • Help mee bij lokale projecten
 • Doe onderwijs ervaring op in een Afrikaans land
 • Help het Game Reserve management met het repareren van hekken, het verwijderen van onkruid, etc.
 • Dompel je onder in de Zimbabwaanse cultuur
 • Neem deel aan excursies om meer van het prachtige Zimbabwe te zien
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven

 

Werkzaamheden gedurende de weekenden
 • Neem deel aan een internationaal erkend natuurbehoud project
 • Boek een trip naar Gweru
 • Chillen bij het zwembad pf een optionele excursie of safari
 • Werk dicht bij de prachtige Afrikaanse leeuwen

Natuurlijk heb je wel vrije tijd bij dit project. Dit kan een dinsdag- en/of donderdag middag zijn, etc. Dit gebeurt in overleg met je.

 

Schooltermijnen 2021

Tijdens de schoolvakanties kunnen de activiteiten verschillen van bovenstaande omschrijving. Dit omdat de scholen dan zijn gesloten. Er zullen andere activiteiten voor in de plaats komen.

Schooltermijnen:

5 januari 2021– 26 maart 2021

12 april 2021 – 27 juli 2021

De data voor het najaar 2021 zijn nog niet bekend.

Tussen de termijnen in is het vakantie en zijn de scholen gesloten.

 

Locatie

De projectlocatie is Antelope Park, Gweru, Zimbabwe. Ongeveer vier uur rijden vanaf de hoofdstad Harare en drie uur rijden vanaf Bulawayo. Gweru is gelegen in de Midlands van Zimbabwe en is een malariavrij gebied.Gweru had 141.260 inwoners bij de volkstelling van 2002.

 

Het weer

Zimbabwe ligt op het zuidelijk halfrond en grenst ondermeer aan Zuid-Afrika. Het grootste gedeelte van het land wordt bedekt door een bergplateau. Hierdoor wordt het subtropische klimaat wat gematigd. De temperaturen schommelen gedurende het jaar tussen de 20 en 30°C. De droge en koele periode loopt van april tot en met oktober. Dit is veruit de beste tijd om het land te bezoeken. Van november tot en met maart is het warm en vochtig, en vallen er van tijd tot tijd pittige buien.

 

Volunteer Encounter

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door Volunteer Encounter gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat Volunteer Encounter niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan dit combi project is 17 jaar. Als je 17 jaar bent bij deelname, dan dienen je ouders toestemming te geven voor deelname aan het project. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Ervaring is niet vereist. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste.

 

Antelope Park, Zimbabwe

Combi project, Antelope Park, Zimbabwe, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie 

 

Zimbabwe

Zimbabwe ligt in zuidelijk Afrika tussen Zuid-Afrika en Zambia. Het land is in het geheel ingesloten door land en grenst aan Botswana, Mozambique, Zambia en Zuid-Afrika. De oppervlakte bedraagt 390.580 vierkante kilometer. Zimbabwe is daarmee ongeveer 9,4 keer zo groot als Nederland. Deze informatie vind je op www.landenweb.nl

In dit prachtige land, met een zeer vriendelijke bevolking,  tref je voornamelijk in de wildparken nog leeuwen, giraffen, elanden, waterbokken, zebra’s en ander wild in redelijke hoeveelheden aan. De grote koedoe is het nationale dier van Zimbabwe.

In het Hwange National Park tref je de grootste kuddes olifanten en buffels van Afrika aan. In het Lake Mutirikwi National Park, bij Masvingo leven nog de zeldzame witte neushoorn, oribies en nyala’s.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zimbabwe

 

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaring projectmanager en projectcoördinator. Hij of zij is 24 per dag beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Vooraf ontvang je van TravelUnique alle benodigde informatie.

 

Accommodatie

Je zult verblijven in een twee-, drie- of vierpersoons kamer op het Private Game Reserve (een kamer met stapelbedden). Je kamer deel je met vrijwilligers vandezelfde sekse. Bij dit project verblijven internationale vrijwillgers. De voertaal bij het project is Engels. Er is een zwembad en een internet aansluiting (die het soms niet doet en waarvoor je vouchers moet kopen bij de receptie, neem hiervoor USD mee). Er is voor de vrijwilligers een eigen douche en toilet tegenover de slaapvertrekken. Je kamer wordt schoongemaakt en je kunt gebruik maken van de wasservice.

Wanneer je reist met een vriend/vriendin, familielid of partner, laat dit ons weten. We kunnen er dan voor proberen te zorgen dat jullie samen in een kamer verblijven, dit is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van het aantal plaatsen, helaas kunnen we het niet garanderen.

 

Upgrade

De accommodatie is simpel en rustiek maar comfortabel en heeft alles wat je nodig hebt. Het is mogelijk een luxere accommodatie te boeken. Laat van de voren even weten of je hierin interesse hebt, we sturen je dan de prijzen. Er zijn twee mogelijkheden tot upgraden:

 • East African Style Safari tents, met twee kamers en een en-suite badkamer
 • Thatched River Lodge, ook met twee kamers en een en-suite badkamer uitkijkend over de rivier

Neem contact met ons op voor de juiste prijzen van een upgrade.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Lunch en het avondeten worden gemaakt door de aanwezige kok in het rest camp. Je eet in het restaurant samen met de gasten van het Private Game Reserve. Belangrijk om te weten is dat in deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Vlieg vanaf Johannesburg, Zuid-Afrika naar Bulawayo, of vlieg naar Harare (de hoofdstad van Zimbabwe).  Na aankomst bij het Antelope Park Project is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Je ontvangt een map met alle benodigde informatie. Hierin staan bijvoorbeeld de rivieren, wegen en tracks van het wildleven. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Uiteraard zullen de veiligheidsvoorschriften met je worden doorgenomen.

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

8.00 uur: ontbijt

08.30 uur: vertrek naar de school of naar de kinderopvang

12.00 uur: lunch (je hebt een lunch pakket meegenomen) of je luncht in Antelope Park

14.00: start middag in het dropp-of center  of werk bij een community project

15.00 uur: terug naar Antelope Park

16.00 uur: vrije tijd

18.15 uur: meeting met de vrijwilligers die bij de community projecten werken

19.00: avondeten in de lodge

 

In de weekenden zal je meehelpen bij het leeuwenproject. Dit houdt in:

 • Observeer jonge leeuwen en noteer data
 • Het prepareren van voedsel voor de leeuwen
 • Het maken van voedsel voor de olifanten

Wees flexibel! Bovenstaande activiteiten kunnen wijzigen. Ook de dagdelen dat je vrij bent zijn in overleg.

 

Visum

Bij aankomst in Zimbabwe dient je een business visum aan te vragen (voorheen was dit een toeristen visum). Dit visum is 30 dagen geldig. Deelnemers aan het Leeuwen project bij Antelope Park te Gweru, dienen wel een toeristen visum aan te vragen bij aankomst in Harare of Bulawayo. Kosten van een visum bedragen $30 per persoon.

Vrijwilligers kunnen maximaal 12 weken bij dit project verblijven. Echter, diegene die langer dan vier weken blijven, hebben een extra vergunning nodig van Gweru Immigrations. Je krijgt dan een “Temporary Employment Permit”. Dit dient contant voldaan te worden door de vrijwilliger en bedraagt $ 500. Een medewerker van het project zal je helpen bij het verkrijgen van een permit.

 

combi project leeuwen en onderwijs project gweru zimbabwe

Combi project, Antelope Park, Zimbabwe, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2021

 

2 weken: € 1439

3 weken: € 1827

4 weken: € 2214

5 weken: € 2601

6 weken: € 2988

7 weken: € 3375

8 weken: € 3762

Bij TravelUnique betaal je geen reservering- of administratiekosten. Ook betaal je geen extra toeslag bij vertrek in het hoogseizoen. Neem contact met ons op voor de prijzen van 9 tot en met 12 weken.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Accommodatie in Antelope Park
 • Drie maaltijden per dag
 • Wekelijkse was service
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Alcohol
 • Visum
 • Excursies

 

Populaire excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

De Victoria Falls worden ook wel genoemd “Africa’s adrenaline capital”, je kunt een helikoptervlucht boven de watervallen boeken, bungee jumpen, raften, paardrijden, op een olifant rijden, game drives, skydiving, kanoën en nog veel meer. Ook zijn er dagtrips naar de Great Zimbabwe Ruins en de Granite Ridge. Je ontvangt na het boeken van het project een lijst met excursies met prijzen.

 

lijntje lang

Startdata 2021 en aankomsttijden

 

Dit combi project start op MAANDAG, op vaste data. Verblijf is mogelijk van 2 tot en met 12 weken.

Door de Coronacrisis is het project gesloten geweest. Zimbabwe heeft per 01/10/2020 de landsgrenzen geopend voor vrijwilligers & toerisiten. Echter NL heeft reizen naar Afrika nog op code Oranje staan. Het kan zijn dat afreizen naar Zimbabwe in 2020 nog mogelijk is, neem contact met ons op als je meer info wenst.

 

De startdata in 2021 zijn op:

4 januari, 11 januari, 25 januari, 8 februari, 22 februari, 8 maart, 22 maart, 5 april, 19 april, 3 mei, 17 mei, 21 mei, 14 juni, 28 juni, 5 juli, 12 juli,  19 juli, 26 juli, 2 augustus, 9 augustus, 16 augustus, 23 augustus, 30 augustus, 6 september, 20 september, 4 oktober, 18 oktober, 1 november, 15 november, 29 november, 13 december en 27 december 2021.

In overleg is het ook mogelijk om op een andere datum te starten. Je dient dan zelf de tranferkosten naar het project te betalen. Vraag ons naar de kosten van een private transfer.

 

Aankomst en vertrek Bulawayo of Harare

Mocht je besluiten aan te komen op Bulawayo (wordt ten zeerste aangeraden omdat dit dichterbij is), dan dien je aan te komen op een maandag met de SA (South African Airways) vlucht SA 8110, die om 12.05 uur aankomt.
Hierna word je direct naar het project gebracht. Mocht je een andere vlucht boeken dan wordt er helaas een extra fee in rekening gebracht.
Bij vertrek vanaf Bulawayo, boek dan de vlucht die op maandag vertrekt, de SA 8111, vertrek om 12.50 uur.

Je kan er ook voor kiezen te arriveren op de luchthaven van Harare. Hier dien je ook op maandag aan te komen. Vertrek vanaf Harare is ook op maandag.  Je bent voor 11.00 op het vliegveld voor je retourvlucht.
Vluchten vanaf 13.00 uur kunnen geboekt worden.
Mocht je een andere vlucht boeken dan wordt er helaas een extra fee in rekening gebracht.

 

Public holidays Zimbabwe 2021

Houd er rekening mee dat op een Public holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag. De Public Holidays zijn op: 1 januari, 21 februari, 2 april, 3 april, 4 april,5 april, 18 april, 1 mei, 25 mei, 9 augustus, 10 augustus, 22 december, 25 december en 26 december 2021.

 

 

combi project antelope park gweru, zimbabwe

Combi project, Antelope Park, Zimbabwe, ©AI

lijntje lang

Downloads en links

 

Wil je de Engelstalige brochure over dit project ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Klik hier voor de site van Antelope Park

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit combi project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Antelope Park, Zimbabwe

 

 • Medisch project, klik hier voor meer informatie
 • Fotografie project, klik hier voor meer informatie
 • Combi project (paarden management- en leeuwen project), klik hier voor meer informatie

 

Fotogalerij

 

AP3AP2AP1OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact en Volunteer Encounter.

Comments are closed.