Cursus natuurbehoud, Namibië

Cursus: Natuurbehoud, Windhoek, Namibië

Deelname mogelijk: februari en september 2021, 10 daagse cursus

Prijs staat in de tekst vermeld

logo Naankuse

Projectcode: TU69/NACOURSE

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

De cursus

 

De cursus kort samengevat
 • Plaats: nabij Windhoek, Namibië
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie of tent
 • Cursusnaam: Wildlife Rehabilitation and Captive Care Experience
 • Duur: 14 dagen, 13 nachten, waarvan 2 dagen reistijd zijn (en 2 dagen weekend), 10 hele cursusdagen
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal deelnemers: 10
 • Voertaal bij de cursus: Engels
 • Combinatie: de cursus natuurbehoud kan gecombineerd worden met overige Naankuse projecten
 • Update: Naankuse is weer geopend na gesloten te zijn geweest vanwege het Corona virus. Boeken voor 2021 is dus mogelijk! Neem contact met ons op over wat geregeld moet worden voordat je in Namibië arriveert

 

Deze Wildlife Rehabilitation and Captive Care Experience start op:

 • 1 februari 2021 – 12 februari 2021
 • 20 september 2021 – 1 oktober 2021

 

Algemene informatie over Naankuse

De Naankuse Foundation is een non-profit organisatie opgericht door Marlice en Rudie van Vuuren.

Marlice is een populaire Namibische natuurbeschermer die opgroeide omringd door dieren op de boerderij van haar ouders in Namibië, waar al meer dan 30 jaar gewonde of verweesde dieren een goed tehuis hebben gevonden. Ze groeide samen met de San bevolking op (dit zijn de Bosjesmannen) en is één van slechts een handvol blanke mensen die hun taal spreken.

Daarnaast heeft Marlice gewerkt met dieren in filmproducties en heeft gewerkt aan een aantal bekende films met verschillende beroemdheden waaronder Angelina Jolie. Er is een documentaire over haar leven gemaakt in 2008.

 

Naankuse Foundation

De Naankuse Foundation ondersteunt alle elementen van de cultuur in Namibië, zowel het wildleven als de oorspronkelijke San bevolking. Bij Naankuse vindt deze bijzondere curus op het gebied van natuurbehoud plaats. Het is een cursus die zeer interessant kan zijn voor studenten diergeneeskunde, zoology studenten of voor iedereen met een grote interesse in het Afrikaanse wildleven.

Cheeta’s en andere grote katten zijn vaak een plaag voor de boeren in Namibië. Veel vee verdwijnt er door toedoen van de katachtigen. Daarom worden ze vaak afgeschoten door de boeren om zo de veestapel te beschermen. Naankuse probeert het belang van roofdieren in het wild uit te leggen aan de boeren. Boeren wordt gevraagd contact op te nemen met Naankuse als er een roofdier in de buurt is. Cheeta’s en luipaarden worden opgehaald en later weer elders uitgezet in het wild.

 

Opvang van dieren

Naankuse biedt een veilig toevluchtsoord voor verweesde en gewonde dieren aan waaronder een aantal leeuwen, luipaarden, cheeta’s, wilde honden, caracals, stokstaartjes, bavianen en struisvogels. Dit zijn dieren die niet teruggeplaats kunnen worden in het wild. Ook vind je hier vele boerderijdieren zoals schapen, geiten, kippen en ganzen.

Dit is een internationaal gerenommeerde Wildlife Conservation project in de adembenemend Khomas regio in Namibië.

De Sanctuary speelt een belangrijke rol in het redden van en het uitzetten van bedreigde carnivoren in Namibië. Ze willen het aantal wilde dieren die onnodig worden geschoten of gedood verminderen. De dieren worden geschoten omdat er nog altijd een groot conflict is tussen mens en dier. Dit wordt gedaan door elk grote carnivoor te voorzien van een kraag met zendapparatuur om hun bewegingen bij te houden, hun welzijn te controleren en hun gedrag te bestuderen.

 

Sanctuary sinds 2008

Sinds 2008 heeft de Sanctuary meer dan 50 cheeta’s, luipaarden en bruine hyena’s gered en opnieuw teruggeplaatst in het wild.

De Sanctuary is groot, 3.200 hectaren en ligt op een berijdbare afstand van Windhoek. Het is een majestueuze savanne met op de achtergrond een bergdecor. De Otjihase rivier snijdt door het land in de zomermaanden en giraffes, zebra’s, struisvogels, hartenbeesten, springbokken, knobbelzwijnen, cheeta’s lopen vrij rond in heel het land.

 

Wildlife Rehabilitation and Captive Care Experience

Deze cursus natuurbehoud of Wildlife Rehabilitation and Captive Care Experience wordt twee keer per jaar gegeven, in februari en september 2019 en 2020. Het is een cursus van 10 dagen, waarbij dag 1 is voor aankomst is en dag 14 voor vertrek naar huis. De twee dagen in het weekend ben je vrij. Gedurende de 10-daagse cursus werk je nauw samen met drie medwerkers van de Naankuse staf, waaronder Marlice van Vuuren, een wereldberoemde dame op het gebied van natuurbehoud.

 

De cursus natuurbehoud bestaat uit:

 

1. Theorie sessies

Tijdens de tien dagen zal je gedurende de ochtenden theoretische sessies hebben, deze gaan over:

 • De verschillende soorten dieren in Namibië
 • Zieken en parasieten die de dieren treffen
 • Het conflict tussen mens en dier
 • De rol van natuurbehoud organisaties
 • Etc.

Deelnemers aan deze cursus leren veel over de verschillende diersoorten en hun gedrag. De theorie is nodig om het gedrag van dieren goed te kunnen begrijpen. Je krijgt zo inzicht in  ‘hoe is de realiteit’ en ‘ hoe zouden we willen dat het was’. Tijdens de sessies zal de dierenarts verbonden aan Naankuse samen met Marlice ervaringen delen.

 

2. Praktische sessies

Naast de theorie is er de praktijk in de middagen. De praktische sessies bieden je de kans het gedrag van de dieren te bestuderen. Het gaat hier over:

 • Gezondheid
 • Sociale structuren
 • Gewoonten
 • De manier waarop met voedsel wordt omgegaan
 • De conditie van de dieren
 • Etc.

Je krijgt de kans wilde honden, cheetah’s, etc. te bezoeken. Je ziet hoe leeuwen met elkaar omgaan als het over voedsel gaat, hoe apen een complexe sociale hiërarchie opzetten en je ziet wat succesvol natuurbehoud inhoudt.

 

Locatie

De cursus natuurbehoud wordt gegeven bij de Naankuse Wildlife Sanctuary in de Khomas regio, 42 kilometer ten oosten van Windhoek, ongeveer 45 minuten rijden vanaf de hoofdstad Windhoek, Namibië.

 

Weer en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

Eisen

Voor deelname aan de cursus natuurbehoud dien je minimaal 18 jaar te zijn. Je bent bezig met de opleiding diergeneeskunde, zoölogie of op het gebied van ‘wildlife’. Of je hebt een grote interesse voor natuurbehoud.

 

naankuse-13

Naankuse, Namibië, ©Naankuse

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen. De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Hoe er te komen?

Je dient te vliegen naar Windhoek International Airport waar je zal worden opgewacht bij aankomst door een medewerker van Naankuse die je vervolgens naar de Wildlife sanctuary (ongeveer 45 minuten rijden) brengt.

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van TravelUnique. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat naar Afrika. Ook ontvangt je meer informatie bij aankomst over de cursus natuurbehoud en zal je begeleid worden tijdens je gehele verblijf in Namibië.

 

Accommodatie tent Namibie

De Sanctuary biedt comfortabele en schone kamers in het vrijwilligershuis aan of je verblijft in een grote twin tent met voortent en slaap compartiment. Er zijn over het algemeen twee cursisten per kamer in het huis (zelfde geslacht) en twee vrijwilligers in de tent. Er zijn
gemeenschappelijke douches en toiletten met heet water doormiddel van zonne-energie (helaas is er niet altijd warm water!) en stopcontacten in de gemeenschappelijke ruimtes.

Of je nu logeert in het huis of in een tent je ontvangt drie maaltijden per dag, waarbij je meehelpt deze maaltijden te bereiden.

Houd je meer van luxe?
Het is ook mogelijk om te verblijven in een luxe lodge. Je zal het ontbijt en de lunch hebben met de overige vrijwilligers en het diner en de overnachting zal plaatsvinden in een luxe lodge. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Gezondheid

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Namibië een schoon en netjes land. Hierdoor loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Maar er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

 

Visum

Als deelnemer aan de cursus heb je geen visum nodig voor Namibie. Het visum wat eerder vrijwilligers nodig hadden, is gelukkig afgeschaft.

 

naankuse-3

Naankuse, Namibië, ©Naankuse

lijntje lang

Prijzen 2021

 

De kosten voor de cursus van 10 dagen bedragen € 1595.

 

Bij de prijs inbegrepen
 • Je wordt opgehaald op het vliegveld van Windhoek
 • 10-daagse cursus
 • Accommodatie en maaltijden
 • Wasservice
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Retourvlucht Windhoek
 • Activiteiten buiten het programma om
 • Verzekeringen
 • Inentingen
 • Internet en telefoonkosten
 • Bier, wijn en andere sterke drank

lijntje lang

Startdata 2021 en aankomsttijden

 

De cursus wordt gegeven in 2021 op:

 • 1 februari 2021 – 12 februari 2021
 • 20 september 2021 – 1 oktober 2021

Meld je op tijd aan, helaas vol=vol.

 

Naankuse-10lijntje lang

Downloads

Mocht je een brochure wensen te ontvangen over de cursus natuurbehoud,  neem dan contact met ons op.

lijntje lang

Kaart projecten

Naankuse kaart

Het is mogelijk om na de cursus natuurbehoud één van onderstaande projecten te boeken:

 

Overige projecten van Naankuse in Namibië
 • Medisch project, Epukiro, Namibie. Klik hier voor het project
 • Natuurbehoud project, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project
 • Onderzoeksproject Wildlife, Namibie. Klik hier voor het project
 • Paarden project, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van deze cursus natuurbehoud onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

Naankuse-1naankuse-11

accommodatie namibienaankuse-11 cursus natuurbehoud

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Naankuse.

 

Comments are closed.