Dierenasiel project, Zuid-Afrika

Project: Dierenarts assistentie- en dierenasielproject, Kaapstad, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, begin december / half januari is dit project gesloten

Prijzen staan vermeld in de tekst
Logo AI new

Projectcode : TU05/VET

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: vrijwilligershuis in Muizenberg
 • Type project: dierenarts assistentie en opvang van mishandelde dieren project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 4
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: goed georganiseerd project in een prachtige stad voor dierenartsen (in opleiding) en dierenartsassistenten
 • Stage: het is ook mogelijk om bij dit project stage te lopen. Klik hier voor de mogelijkheden
 • Update: vanwege de Corona crisis is dit project gesloten, het zal geopend worden januari 2021

 

Algemene informatie dierenarts assistentie project en dierenasiel project, Kaapstad

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in Kaapstad en meer specifiek in Zuid-Afrika? Dan is dit een prachtig project in Kaapstad voor vrijwilligers die van dieren houden. Bij dit dierenasiel project ben je als vrijwilliger werkzaam bij een  opvang van mishandelde dieren en ondersteun je de dierenarts in de sloppenwijken van Kaapstad, Zuid-Afrika.

 

Het dierenasiel project

Dit dierenbeschermingsproject is een pro-life, non-profit organisatie met als doel het redden, het verzorgen en het terugplaatsen van verwaarloosde en misbruike honden en katten. Men reageerd op hulpvragen vanuit de gemeenschap. De opvang probeert dieren die zijn mishandeld of verwaarloosd op een liefdevolle manier op te knappen. Ze bieden gratis sterilisatie, medische zorg en voedsel. Ook zorgen ze voor voorlichting.

Zwerfdieren worden opgehaald en er wordt voor hen gezorgd in het dierenasiel totdat ze kunnen worden teruggeplaatst in een liefdevolle omgeving. De opvang bestaat uit een kliniek die dieren verzorgt uit de omliggende sloppenwijken. De opvang is ‘pro-life’, dit betekent dat er slechts euthanasie plaatsvindt op dieren op uitdrukkelijk aanraden van de dierenarts. Dit gebeurt als er geen hoop meer is op herstel.

 

Werkzaamheden dierenasiel project

Je wordt zo veel mogelijk bij alle werkzaamheden betrokken en je leert veel over dieren en het welbevinden van dieren. Als vrijwilliger neem je deel aan diverse activiteiten, zoals het voeren van de dieren, het wandelen met honden en honden leren socialiseren. Daarnaast brengen je kittens en puppies groot met de fles en leer ook hen sociale dieren te worden. Ook schoonmaakwerkzaamheden in het dierenasiel behoren tot de dagelijkse taken.

Het dierenasiel heeft plaats voor ongeveer 300 dieren (ongeveer 150 honden en puppies en 150 katten en kittens). Voor hen is er voedsel, onderdak en een positieve interactie met mensen. De liefde die je deze dieren geeft verbeterd niet alleen de kwaliteit van leven van deze dieren maar geeft ze vooral de kans om opgenomen te worden in een liefdevolle, huiselijke omgeving. Gemiddeld worden er 100 dieren per maand binnengebracht bij het dierenasiel.

De opvang heeft een ‘Feral Cat Programme’, waarbij verwilderde katten van bedrijven terreinen, uit restaurants, uit scholen, uit clubs, etc. worden gehaald waarna ze worden gesteriliseerd en weer worden teruggeplaatst in hun natuurlijke omgeving.

 

Assistentie dierenarts

Bij dit project is er de mogelijkheid om operaties bij te wonen. Operaties bijwonen in een ander land kan een hele ervaring zijn. Hier heb je te maken met beperkte middelen en veel dieren die ondersteuning nodig hebben. Daarnaast word je betrokken bij handelingen voor en na de operatie. Dit houdt in het wassen en scheren van de dieren, etc. Ben je in opleiding voor dierenarts dan kan je betrokken worden bij operaties. Hiervoor dien je wel voor aankomst verschillende papieren in te vullen om geregistreerd te worden bij de lokale Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

 

Dagelijkse werkzaamheden

De primaire focus van het dierenasiel ligt op het redden van huisdieren, maar daarnaast wordt de opvang regelmatig ingezet voor de opvang van zeevogels, slangen, otters, stekelvarkens, knaagdieren, uilen en verschillende overige vogelsoorten. Wat men graag wil bij deze opvang is het lijden van dieren te verzachten, dieren die zijn verstoten en mishandeld, ze worden opgeknapt om naar een liefdevol huis te gaan. Je taak al vrijwilliger is er voor te zorgen dat alles soepel verloopt. Je wandelt met de honden, je socialiseert de dieren, je ruimt op, je assisteert, etc.

Het aantal ongewenste dieren wordt teruggebracht door ze te steriliseren en brengt men de gemeenschap het belang van een humane behandeling van dieren bij. Het dierenasiel probeert aan de behoeften van de lokale bevolking tegemoet te komen door:

 • Gezondheidzorg voor dieren aan te bieden, zoals vaccinatie, ontwormen, controle op parasieten, etc.
 • Het aanbieden van gratis sterilisatie van de dieren
 • Voedsel voor de dieren te verstrekken
 • Een goede relatie op bouwen met de bewoners van de sloppenwijken om de dierenrechten te beschermen door middel van voorlichting
 • Diergeneeskundige hulp voor iedere ziekte of verwonding

Gedurende de zomermaanden heb je de mogelijkheid om betrokken te worden bij workshops die worden gegeven aan de lokale bevolking. Dit is een prachtige manier om dierenwelzijn onder de aandacht te brengen en om meer adoptiegezinnen te vinden.

 

Hoogtepunten van dit dierenasiel project
 • Ervaar hoe het is om te werken in de wereld van de dierenopvang in Afrika
 • Zorg ervoor dat dieren zodanig opknappen dat ze in een liefdevol gezin ondergebracht kunnen worden
 • Ondersteun de lokale dierenarts bij operaties
 • Zorg voor de dieren voor- en na de operatie
 • Zie meer van het spectaculaire Kaapstad en de omgeving
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven
 • Domel je onder in de Kaapse cultuur

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan dit project is 18 jaar. Hier kan helaas niet vanaf worden geweken. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Een VOG is een vereiste voor ieder project. Dit project is geschikt voor vrijwilligers met een opleiding tot dierenarts assistent. Heb je deze opleiding niet, neem dan contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Public Holidays 2021

1 januari, 21 maart, 22 maart, 2 april, 5 april, 27 april, 1 mei, 16 juni, 9 augustus, 24 sepember, 16 december, 25, 26 en 27 december 2021. Houd er rekening mee dat op een Public Holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag.

 

Locatie

Het asiel bevindt zich in een sloppenwijk van Kaapstad genaamd Masiphumelele. Naast Masiphumelele zijn de sloppenwijken Ocean View, Mountain View en Red Hill de werkgebieden. Als vrijwilliger verblijf je in het vrijwilligershuis in Muizenberg.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is: het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

African Impact

Onze projectorganisatie bij dit project is African Impact. Zij verzorgen je begeleiding ter plaatse. Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Dit is je kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen bij een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet.

Een ervaren projectcoördinator is aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage, maar wees flexibel.

 

AI boulders beachlijntje lang

Landeninformatie

 

Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld. TravelUnique biedt ook een aantal Fair Trade projecten aan.

 

Kaapstad

Kaapstad is een prachtige omgeving om vrijwilligerswerk in Afrika te doen. Het biedt zo veel; prachtige stranden, de Tafelberg, Stellenbosch met de wijnlanden, Roben Island, Kaap de Goede Hoop, Boulders Beach (foto hier boven), etc.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kaapstad

lijntje lang

 Praktische informatie

 

Ondersteuning

Tijdens je verblijf in Kaapstad zal je worden begeleid door een ervaren projectmanager en er is 24 uur per dag ondersteuning van een projectcoördinator. Ook is het altijd mogelijk om contact met TravelUnique op te nemen bij vragen.

 

Oriëntatie

Na aankomst op het vliegveld van Kaapstad word je opgehaald door een medewerker van African Impact. Hij of zij zal je naar het vrijwilligershuis brengen. Hier krijg je een uitgebreid oriëntatie programma van de projectmanager. dit houdt in:

 • Een introductie over Kaapstad en de omliggende gebieden
 • Uitleg over de gemeenschap waarin je werkzaam bent
 • Informatie over alle projecten in Kaapstad. Je zult niet alleen zien waar jij werkzaam zult zijn maar ook waar de overige vrijwilligers werkzaam zijn
Accommodatie

Als vrijwilliger zal je worden ondergebracht in een volledig ingericht huis in Muizenberg, een buitenwijk van Kaapstad (ongeveer 20 minuten vanaf het stadscentrum). Het is een groot Capetonian huis, wat op loopafstand van het strand ligt (3 minuten lopen). Muizenberg is een zeer bekende surf locatie in Kaapstad. Het huis bevindt zich niet ver van het Cape Point Nature Reserve. In de directe omgeving vind je bars en restaurants. Het huis beschikt over een grote tuin om in te relaxen. Mannen en vrouwen slapen gescheiden.

 

Het huis

Er is een woonkamer met keuken en slaapkamers voor het personeel. Voor beddengoed is gezorgd, voor handdoeken niet. Het huis heeft een kluis voor waardevolle spullen. In het huis is een conciërge aanwezig voor het bereiden van de maaltijden en een schoonmaakster die ook voor de was zorgt en de kamers 1 keer per week schoonmaakt. Helaas is er geen zwembad. Er zijn voldoende winkels in de directe omgeving.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt bestaat uit muesli, toast, thee en koffie, dit kun je zelf pakken. De lunch en avondeten worden voor je gekookt door de conciërge. In de weekenden moet je zelf koken (de ingrediënten zijn aanwezig) omdat de conciërge dan vrij is. De weekenden lenen zich uitstekend om de stad te verkennen en de meeste vrijwilligers eten in het weekend dan ook niet in het huis.

 

Gezondheid

Veel van onze vrijwilligers nemen deel aan de projecten in Kaapstad gedurende onze zomermaanden juli en augustus. Het is dan winter in Zuid-Afrika. Dit betekent vaak overdag een aangename temperatuur van rond de 25 graden (en soms een dag regen). Maar ook dat het na zonsondergang flink afkoelt. In de nachten kan de temperatuur rond de 1-5 graden liggen. Dit is koud. Koud omdat bijna geen enkel huis in Zuid-Afrika beschikt over verwarming en dubbel glas. Hierdoor is het in de huizen vochtig koud. Dit leidt soms tot verkoudheid, oorpijn, bronchitis, etc. Houd hier rekening mee! Belangrijk is dat je voldoende warme kleding meeneemt (een winterjas, sjaal, dichte schoenen, etc).

 

Hoe er te komen?

Je kunt vanaf Amsterdam direct rechtstreeks op Kaapstad vliegen met de KLM. Ook kun je na een overstap in Londen of Frankfurt prima (goedkoper) vliegen met British Airways, Lufthansa of South African Airways. Bel of mail ons als je hulp nodig hebt bij het boeken van een vlucht.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand. Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand. Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terug wisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

 

AI dierenasiel project kaapstad, zuid-afrikalijntje lang

Prijzen 

 

2 weken: € 1045

3 weken: € 1370

4 weken: € 1695

5 weken: € 2020

6 weken: € 2345

7 weken: € 2670

8 weken: € 2995

10 weken: € 3645

12 weken: € 4295

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • Ondersteuning van de projectmanager en projectcoördinator gedurende je verblijf
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vlucht
 • Persoonlijke uitgaven zoals kleding, souvenirs, etc.
 • Internet (ZAR 50) en telefoonkosten
 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Softdrinks en alcohol
 • Excursies

 

Optionele excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Aquila Private Game Reserve, een Big Five park ongeveer twee uur rijden vanaf Kaapstad
 • Shark Cage Diving
 • Sky diving
 • Abseilen van de Tafelberg
 • Surflessen

Neem contact met ons op voor de prijs van de excusies. Deze kunnen ter plaatse geboekt worden.

 

Aanvullende reis

Na deelname aan het dierenasiel project kan je er voor kiezen deel te nemen aan een  aanvullende reis van de Kaap naar Addo, speciaal samengesteld voor vrijwilligers bij de projecten in Kaapstad, Zuid-Afrika. Klik hier voor meer informatie.

 

lijntje lang

Startdata 2021 en aankomsttijden

 

Verblijf bij dit dierenasiel project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. De start van het project is op maandag op de aangegeven data.

 

Startdata 2021

Maandag 11 januari, 25 januari, 8 februari, 22 februari, 8 maart, 22 maart, 5 april, 19 april, 3 mei, 17 mei, 31 mei, 14 juni, 28 juni, 5 juli, 12 juli, 19 juli, 26 juli, 2 augustus, 9 augustus, 16 augustus, 23 augustus, 30 augustus, 6 september, 20 september, 4 oktober, 18 oktober, 1 november, 15 november en 29 november 2021 (bij start op 29 november verblijf van 3 weken mogelijk i.v.m. sluiting project). Het project sluit van 20 december 2021 tot 10 janauri 2022.

 

Aankomst bij het project is op maandag voor 15.00 uur.

Dus landt je vlucht later dan 15.00 uur, zorg er dan voor dat je vlucht aankomt op zondag. Dan word je verzocht een overnachting te boeken bij hotel Verde op de luchthaven van Kaapstad. Klik hier voor de site van hotel Verde.

Natuurlijk kan je ook ergens anders, in het centrum van Kaapstad, een accommodatie boeken. Je wordt dan de volgende dag op maandagochtend opgehaald om naar het vrijwilligershuis te worden gebracht door een medewerker van African Impact.

 

AI dierenasiel project kaapstad, zuid-afrikalijntje lang

Downloads

 

Download hier de Engelstalige brochure over dit dierenasiel project in Kaapstad, Zuid-Afrika

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit dierenasiel project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Sport project. Klik hier voor het project
 • Social Impact Experience. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

accommodatie capetownAI CPT-02

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

 

Comments are closed.