Dierenopvang project, Ghana

Project: Dierenopvang project, Ghana

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode : TU60/AKANIMAL

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Accra, Ghana
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie
 • Type project: dierenopvang project
 • Duur: 2 –  12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 25 bij alle projecten
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in één van de meest stabiele landen van Afrika
 • YouTube: klik hier voor het fimpje over het project
 • Klik hier voor de de film van Felicity West die zij maakte over Akwaaba. Je kan de film bekijken door een donatie te geven aan het project, maar de film is ook gratis te bekijken
 • Dit project is ook geschikt voor groepen 6 – 25 personen en families
 • Update: dit project is geopend!

 

Over vrijwilligerswerk in Ghana

Ghana is al lang één van de meest populaire bestemmingen voor vrijwilligerswerk in Afrika. Het land staat bekend om haar vele tradities en bijzonder mooi landschap. Je vindt hier zeer veel vrijwilligersprojecten.

Gelegen in West-Afrika wordt Ghana vaak aangeduid als de toegangspoort tot Afrika. Het land is een van de meest toegankelijke en stabiele landen op het continent. Voorheen stond het bekend als de ‘Gold Coast’. Ghana werd onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1957. Goud, cacao en olie waren de motor van de economie. Het land heeft nu ongeveer 25,5 miljoen inwoners.

Ghana is een veilig, gezellig en levendig land met een rijke geschiedenis. Het is snel aan het moderniseren. Onze projectpartner is Akwaaba Volunteers. Akwaaba betekent ‘welkom’ in het Ghanees. Dit is een NGO, een van oorsprong Engelse organisatie. Het team bestaat uit gepassioneerde professionals van zowel Ghanese als Engelse afkomst.

 

Achtergrond Akwaaba

 

Akwaaba Volunteers is in 2015 opgericht door Jordan Palmer en King Boateng. Jordan bracht tijd door als vrijwilliger in Accra en werd verliefd op de mensen, de cultuur en het land. King groeide op in Accra voordat hij een carrière als profvoetballer in Egeland nastreefde. Beide oprichters delen een passie voor het creëren van betere kansen voor jonge, kansarme mensen in Ghana via 4 belangrijke gebieden, gezondheid, onderwijs, sport en werken met dieren.

In 2021 fuseerde Akwaaba Volunteers met Futurestars Charity om gezamenlijke projecten in Ghana te realiseren en een nog grotere impact te hebben op de gezinnen en de kinderen waarmee ze werken. Futurestars Charity heeft Akwaaba essentiële steun geboden tijdens de Covid-19-pandemie na een aantal jaren samen te hebben gewerkt. Hun waarden en doelstellingen komen overeen en ze wisten dat ze samen sterker zouden staan.

Het doel van Akwaaba Volunteers is om armoede te verlichten en betere kansen te creëren voor kansarme kinderen en achtergestelde gemeenschappen. De projecten zijn gevestigd in Accra en omgeving. Ze werken nauw samen met de lokale gemeenschap. Door middel van de projecten streven ze ernaar om jonge kinderen zich te laten ontwikkelen, armoede te verlichten en levens te veranderen.

 

Geen vakantie

Dit is een goed georganiseerd project wat een grote invloed heeft op de lokale ‘community’. Je verblijft in een buitenwijk van Accra, de hoofdstad van Ghana. Het is ongeveer 20 minuten buiten het stadscentrum. Dit is een zeer geschikt project voor vrijwilligers die gemotiveerd zijn om zich op het werk te richten. (Oudere) vrijwilligers met een specifieke achtergrond zijn zeer welkom bij dit project (onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang, sport, etc.). Dit project kan niet worden gezien als vakantie. Het is ook mogelijk om van project te wisselen als je eenmaal in Ghana bent.

 

Algemene informatie over het dierenopvang project, Accra, Ghana

Als je een passie hebt voor het werken met dieren, met name op het gebied van diergeneeskunde, dan is dit vrijwilligersproject de perfecte manier om kennis op te doen of je vaardigheden in de praktijk te brengen.

Je werkt in lokale klinieken en praktijken om te helpen met de dieren die daar worden binnengebracht. Je leert over de problemen waarmee mensen in Ghana worden geconfronteerd bij het omgaan met dieren. Het doel is om elke week betrokken te zijn bij één operatie en één outreach-reis buiten Accra. Je werkt nauw samen met of volgt leden van het veterinaire team die je zullen aanmoedigen om mee te doen, nieuwsgierig te zijn en te leren.

Het project is uitermate geschikt voor vrijwilligers die een opleiding diergeneeskunde volgen, als dierenartsassistent(e) werkzaam zijn of gewoon graag met dieren werken. Werken met dieren in Ghana is een bijzonder mooie ervaring. Op deze manier kan je ervaring opdoen op het gebied van diergeneeskunde of dierenverzorging en kan je je vaardigheden in praktijk brengen. En je zal ontdekken wat diergeneeskunde en dierenverzorging in een Afrikaans land inhoudt.

In Afrika wordt er vaak anders met dieren omgegaan dan wij gewend zijn. Mensen die leven in armoede besteden vaak minder tijd en aandacht en geld aan een huisdier. Vaak zie je veel straathonden- en katten en worden dieren niet altijd juist behandeld. Ook worden paarden en ezels vaak ingezet bij werkzaamheden op het land. Overbelasting en een slechte zorg voor dieren komt helaas regelmatig voor.

Er zijn verschillende opties om in de dierenopvang in Ghana aan de slag te gaan. Werkzaamheden zijn er op het gebied van:

 • Veterinary care (dierenarts)
 • Animal Welfare
 • Paardenverzorging
 • Primate Conservation
Veterinary care project

Dit is een project voor vrijwilligers die studeren of gaan studeren voor dierenarts. Dit is een unieke ervaring! Je zal werkzaam zijn in een dierenkliniek in Accra onder leiding van de lokale dierenarts om zo inzicht te krijgen in de dierenzorg in Ghana. Er wordt samengewerkt met de GSPCA (Ghana Society for Prevention of Cruelty to Animals).

Ze hebben een programma opgezet in en rondom Accra die mensen probeert te onderwijzen hoe ze op een goede manier met hun dieren moeten omgaan. Daarnaast help je mensen die samen met hun dieren de kliniek bezoeken en geeft voorlichting over hoe dieren juist te  behandelen en het welzijn van dieren te verbeteren. Daarnaast kan je meehelpen aan een vaccinatie programma voor honden en katten tegen rabiës. Er wordt gewerkt met AKI (Animal Kind International) aan projecten gericht op honden, katten, ezels en paarden.

Ook regel je praktische zaken als het inplannen van afspraken, het eten geven van de dieren, hokken schoonmaken, opruimwerkzaamheden, etc. Op deze manier krijg je inzicht in de problemen die mensen in een stedelijk gebied met hun dieren ervaren. Houd er rekening mee dat in deze gebieden hondsdolheid kan voorkomen.

Paarden project

Bij dit paardenverzorging project zal je werkzaam zijn bij ‘Ghana’s Armed Forces Team of Horses’. Voorwaarden voor dit project is dat je een goede ruiter bent. Je zal worden betrokken bij allerhande werkzaamheden zoals het schoonmaken van de stallen, de verzorging van de paarden, het berijden van de paarden, het onderhoud aan de stallen. Er is een mogelijkheid om samen met het leger te rijden. Daarnaast vinden er ritten op het strand plaats en geef je paardrijles aan diegene die dat wensen.

 

Primate Conservation

Mocht je deelnemen als vrijwilliger aan dit onderdeel van het dierenverzorging project dan ben je werkzaam in de Accra Zoo. Hier werk je met een aantal met uitsterven bedreigde apensoorten. Samen met een team van Europese en lokale verzorgers voer je de dagelijkse werkzaamheden uit die nodig zijn bij de verzorging van deze dieren. Je voert de apen, maakt de hokken schoon, je maakt speeltjes voor de apen om ze te blijven uitdagen, bestudeerd hun gedrag en alle voorkomende werkzaamheden die bij het apenverblijf in de dierentuin voorkomen.

 

Algemeen

Alle projecten in Accra en omgeving in Ghana zijn er op gericht dieren, gezinnen en kinderen in een kwetsbare situatie te ondersteunen. Er wordt nauw samengewerkt met dierenopvangcentra, ziekenhuizen, scholen, overheidsdiensten en andere NGO’s. Veel van de projecten in Ghana hebben een overlap met elkaar. Werk je bij een sportproject, dan zal je ook scholen en kinderopvangcentra bezoeken. Mocht je bij een dierenopvang project werken dan ook is het mogelijk om andere projecten te bekijken.

 

Belangrijk!

Bij de projecten is kennisoverdracht een belangrijk aspect. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking om zo samen te bepalen waar op dat moment behoefte aan is. De projecten vinden in Accra plaats. Projecten veranderen voortdurend, houd hier rekening mee en wees flexibel!

Het is mogelijk om in groepsverband (collega’s, mede-studenten, etc.) deel te nemen aan dit project. Deelname van 6 – 25 personen is in overleg. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een passend voorstel.

 

Waarom kiezen voor Ghana?
 • Als je voor Ghana kiest, dan kies je voor één van de veiligste en vriendelijkste landen van Afrika
 • Je verblijft  in een tropische omgeving op slechts ruim 6 uur vliegen vanaf Nederland en België
 • Daarnaast werk je samen met internationale vrijwilligers van diverse leeftijden
 • Verblijf in een accommodatie met toiletten en douches (dit is vrij uitzonderlijk voor vrijwilligerswerk in Ghana)
 • De uitermate vriendelijke bevolking
 • De verblijfplaats in het centrum van Accra (leuke restaurants en bars, supermarkten, etc.)
Locatie

Bij dit project verblijf je in Osu. Osu is en wijk van Accra, op 5 minuten loopafstand van Oxford Street. het ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld van Accra, de hoofdstad van Ghana. In de buurt vind je winkels, supermarkten, bars, een apotheek, etc.

 

Weer

Ghana ligt in West-Afrika, vlak boven de evenaar en aan de Golf van Guinee. Het klimaat is tropisch. In het zuiden is het vochtig en warm, gemiddeld 30°C. Richting het noorden wordt de invloed van de Sahel groter: het is daar warmer en droger. Het regenseizoen loopt van mei tot en met september. Ghana is geen extreem nat land. De luchtvochtigheid is het grootst in het zuidwesten, waar ook de meeste tropische begroeiing te vinden is. De beste reistijd is in de droge, maar warmste periode: november tot en met april.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd. In overleg kan je als 17-jarige ook deelnemen aan het project, neem contact met ons op voor de voorwaarden. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers met ervaring.
Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste. Deze VOG dienen wij voor aankomst bij het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Motivatie is zeer belangrijk bij dit project, het kan niet al vakantie gezien worden. Een flexibele instelling is ook zeker zeer gewenst.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika als vrijwilliger kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat je als vrijwilliger maximaal profijt hebt van je bijdrage, maar wees flexibel!

 

Dierenopvang project, Ghana, ©AI

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Ghana

 

Ghana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, enkele graden ten noorden van de evenaar en bijna recht op de meridiaan van Greenwich. Het land grenst aan Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. De hoofdstad is Accra. De oppervlakte bedraagt 238.573 vierkante kilometer. Ghana is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. Dit prachtige land wordt ook wel aangeduid als de ‘Gouden Kust”.

Vier van de vijf Ghanezen moet rondkomen van minder dan twee USD per dag. Het noorden is droger en armer dan het zuiden. Zo’n 35% van de mensen in Ghana heeft tekort aan voedsel. De officiële taal is Engels. Er zijn meer dan 45 inheemse talen.

Ghanezen zijn vrolijk, extravert, nuchter en gastvrij. Ze lachen veel en nemen de dag zoals hij komt. De bevolking maakt een reis naar Ghana tot een hoogtepunt. Het land is overwegend christelijk met een islamitisch noorden. Het Afrikaanse traditionele geloof is eveneens wijd verspreid. De godsdiensten leven tolerant naast elkaar. Er is en was geen Ebola in Ghana.

 

Accra

Accra is de hoofdstad van Ghana en ligt aan de Atlantische Oceaan. De stad heeft circa 2 miljoen inwoners (2010) en is de grootste stad van het land. Accra is het politiek en economisch centrum van Ghana. De belangrijkste producten zijn voedingsmiddelen, hout, multiplex, textiel, kleding en chemicaliën.

De oorspronkelijke bewoners van Accra zijn de Ga. Ga is ook de naam van twee omliggende districten; Ga East en Ga West. Het huidige Accra ontwikkelde zich tot een aanzienlijke plaats rond Britse en Nederlandse forten die daar in de zeventiende eeuw werden gebouwd. In 1877 werd Accra de hoofdstad van de Britse kolonie Gold Coast, als opvolger van de plaats Cape Coast.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Ghana

lijntje lang

 Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanager tijdens je verblijf in Ghana en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving. Je zal 24 uur per dag/7 dagen per week ondersteuning ontvangen van het plaatselijk projectteam. Bij aankomst krijg je een uitgebreide voorlichting over het project, de veiligheidsvoorschriften, etc. De coordinator  van het project is altijd aanpreekbaar.

 

Accommodatie

Vanaf januari 2022 worden alle vrijwilligers in de Brannic Lodge ontvangen. Het ligt op een fantastische locatie in een rustige buurt van Osu, een van de meest populaire buitenwijken van de stad. Het is op loopafstand van alle voorzieningen, restaurants, apotheken, supermarkten en binnen 20 minuten van alle Akwaaba-projecten.

Goed om te weten:

 • Er is 24 uur per dag een bewaker, maar er zal ’s nachts geen lid van het Akwaaba-personeel in de lodge slapen. Iemand van Akwaaba  is alleen overdag in de lodge aanwezig
 • De kosten van het project zijn niet langer inclusief lunch, het project is inclusief 2 maaltijden per dag – ontbijt en diner. Het Akwaaba team zal beschikbaar zijn om vrijwilligers te helpen bij het vinden van plaatsen om te lunchen of je kan de faciliteiten in de lodge gebruiken om eten voor jezelf en de overige vrijwilligers te  maken
 • Dit is een ideale locatie voor groepen van maximaal 25 personen als er geïnteresseerde groepen zijn die op zoeken naar vrijwilligerswerk
 • Het huis ligt op 20 minuten afstand van het vliegveld

De kamers deel je met andere vrijwilligers van dezelfde sekse. In de kamer bevinden zich stapelbedden en muskietennetten. In de lodge bevinden zich toiletten en douches. Er is een ingerichte keuken en een gezamenlijke woonkamer. Ook is er airconditioning in iedere kamer.

Water is in Ghana zeer kostbaar,  snel douchen is dan ook noodzakelijk. Er is geen warm water, dit vanwege de hitte. Voor bedlinnen wordt gezorgd, wel dien je zelf handdoeken mee te nemen en een  slaapzak (voor op excursie). Je was dien je zelf te wassen. Er is WiFi, alleen zeer traag. Bij een internetcafé heb je beter internet. Voor je telefoon is het makkelijk een lokale SIM kaart te kopen De elektriciteit wil nog wel eens uitvallen, een zaklamp wordt aangeraden om die mee te nemen.

 

Maaltijden

De maaltijden worden voor je verzorgd. Het ontbijt en het avondeten wordt voor je klaargemaakt. Het eten is een combinatie van internationaal- en lokaal eten. Voor schoon drinkwater wordt gezorgd! Het eten in Ghana is simpel, vaak scherp en bestaat vaak uit fruit, brood, eieren, groeten, rijst en vlees. Ook vind je overal in Ghana pizza, pasta, sandwiches en chips. Melk en kaas zijn verkrijgbaar, maar is vaak zeer prijzig. Schoon drink water, koffie en thee zijn de hele dag verkrijgbaar. Er kan gevraagd worden mee te helpen bij het avondeten en het opruimen hierna. Er zijn ook leuke restaurants in de omgeving hier kan je zelf je lunch kopen en opeten of je haalt bij de lokale supermarkt je lunch en eet dit op in de accommodatie.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht naar Accra te boeken. Je kan zowel een rechtstreekse vlucht boeken (via KLM) als een vlucht met een overstap. De directe reistijd is 6,5 uur. We helpen je graag met het boeken van een vlucht via onze partner TunaFish. Het project ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld.

 

Vrije tijd

Je bent aanwezig bij de projecten van maandag tot en met vrijdag. Het aantal werkbare uren per dag wisselt en zal tussen de 5 – 8 uur zijn. De avonden en weekenden zijn ter vrije besteding. De vrijwilligerscoordinator helpt je graag bij het boeken van excursies.

 

Taal

De voertaal in Ghana is Engels. Er zijn echter vele dialecten en 9 andere talen in het land; Akan, Ewe, Dagomba (Dagbani), Dangme, Dagaare, Ga, Nzema, Gonja, en Kasem. Akan heeft twee dialecten; Twi and Fante. In de regio waar het vrijwilligershuis zich bevindt wordt Ga en Twi gesproken. De meeste mensen spreken (goed) Engels. Ghana is een religieus land. Het christelijk- en moslim geloof wordt vaak gecombineerd met plaatselijke gebruiken en gewoonten. Je vindt er vele kerken die door de lokale bevolking op zondag worden bezocht. Je wordt geacht je niet al te bloot te kleden.

 

Visum

Je dient een visum voor Ghana te hebben. Vanaf 1 september 2015 dien je online een visum aan te vragen. Klik hier voor meer informatie. Je paspoort moet minstens zes maanden na de inreisdatum in Ghana nog geldig zijn en minimaal twee lege pagina’s bevatten. Houd er rekening mee dat het wel tot drie weken kan duren voordat je visum in huis is.

 

Geld

De munteenheid van Ghana is de Cedi. Opgedeeld in honderd pesewa. Het geld komt in briefjes van één, vijf, tien, twintig en vijftig cedi en munten van één, vijf, tien, twintig en vijftig pesewa en één cedi. In Ghana is het makkelijk in de steden geld bij een automaat te pinnen, op het platteland is dit lastiger. De meeste automaten accepteren alleen een Visa kaart.

 

Tijdverschil

In Ghana is het één uur vroeger dan in Nederland gedurende onze winter. In onze zomer, is het in Ghana twee uur vroeger.

 

Vaccinaties

Er komt in Ghana malaria voor. Neem contact met je huisarts of plaatselijke GGD op voor malaria pillen. Hepatitis A en een vaccinatie voor DTP en BMR wordt aangeraden. Daarnaast is een Gele koorts vaccinatie verplicht. Bovendien hebben alle reizigers naar Ghana een cholera not indicated verklaring (of kortweg cholerastempel) nodig. Via www.thuisvaccinatie.nl vind je meer informatie.

 

Ghana

Dierenopvang project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Prijzen 2022

 

De prijzen worden weergegeven in Engelse ponden. Klik hier voor de juiste koers van de GBP. Je betaalt niet om deel te nemen aan het project maar voor je begeleiding, maaltijden en accommodatie.

2 weken: £ 800

3 weken: £ 1050

4 weken: £ 1300

5 weken: £ 1550

6  weken: £ 1800

7 weken: £ 2050

8 weken: £ 2300

Bij deelname aan deze projecten dien je geregistreerd te worden bij de lokale kliniek of dierenopvang. De kosten hiervoor bedragen GBP 200 per persoon. Houd hier rekening mee met je budget!

Neem contact met ons op voor de prijzen vanaf 9 tot en met 12 weken. Bij TravelUnique betaal je geen boekingskosten, of administratie- of resereringskosten. Ook betaal je geen toeslag als je in het hoogseizoen vertrekt.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Luchthaventransfer bij aankomst en vertrek
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, 24/7
 • Veilige accommodatie met bewaking
 • Twee maaltijden per dag
 • WiFi
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Lunch
 • Vlucht naar Ghana
 • Verzekeringen
 • Telefoongesprekken / internet kosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Excursies
 • Frisdrank, alcoholische dranken en snacks
lijntje lang

Startdata 2022 en aankomsttijden 

 

Verblijf bij dit dierenopvang project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. De meeste vrijwilligers blijven 4 – 6 weken bij een project. Startdatum: dit project start op iedere zaterdag. De aankomst dag in Ghana is op zaterdag op Kotoka International Airport (ACC). In overleg is een andere dag als start dag ook mogelijk. Mocht je een dag eerder willen aankomen of een paar dagen langer willen blijven, dan kan dit. De extra kosten per dag bedragen GBP 35.

 

dierenopvang project accra ghana

Dierenopvang project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Downloads

 

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk in  Accra, Ghana? Klik dan hier

Meer informatie voor groepen vanaf 6 personen, klik hier

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Ghana

Klik hier voor alle mogelijkheden in Ghana

 

Fotogalerij

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Ghana en van African Impact (AI).

 

Comments
 1. Therese

  24 oktober 2018 - 14:24

  Annelies Hagens, Veterinary project, Ghana, juli/augustus 2018
  Thank you so much for the great experience I had in Ghana. I felt at home really quickly and very safe, the Akwaaba team escorted my to my project until I felt confident travelling on my own. I met a lot of wonderful people and am very glad I could help the animals in the clinic. I am a veterinary student and this was an amazing experience for my studies. King and Jordan, thankyou so much for everything.