Dierenopvang project, Zanzibar

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 8 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU73/ZAASO

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Stone Town, Zanzibar
 • Accommodatie: mini bungalows op het terrein van de opvang
 • Project: werken bij een dierenopvang project
 • Duur: 2 – 8 weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project op een prachtig eiland

 

Algemene informatie dierenopvang project Zanzibar

Dit dierenopvang project bevindt zich op het platteland van Zanzibar en wordt geleid door een kleine, plaatselijke NGO, opgericht in 2009. De NGO biedt op dit moment plaats aan 50 dieren. Het dierenopvang project is opgericht om de situatie van de werkezels op het eiland te verbeteren. Nu is het gericht op de opvang van allerlei dieren. De dierenopvang is niet alleen een opvang voor ezels, koeien, honden en katten maar biedt ook een dierenartsenservice voor alle dieren. De dierenopvang bevindt zich op een kruiden boerderij vlakbij Stone Town op het prachtige eiland Zanzibar, voor de kust van Tanzania. Op het terrein vind je een kliniek, een kattenopvang en een grasweide voor de ezels, koeien en overige grote dieren.

In Afrika worden dieren vaak gebruikt in werksituaties. Dit kan zijn voor transport, tot zwaar werk op een boerderij. Dit is ook het geval in Zanzibar. Ezels en koeien worden hier vaak gebruikt voor het vervoer van zware goederen, met weinig begrip voor hun gezondheid. Dit heeft als gevolg dat vele ezels en koeien overbelast en overwerkt zijn en vaak tekenen van mishandelingen vertonen.

Als vrijwilliger bij dit project heb je de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan het welzijn van dieren en te werken met de plaatselijke bevolking om deze het belang van dierenwelzijn uit te leggen. Je helpt op zaterdag mee in de kliniek, waar de plaatelijke bevolking kan komen met hun dieren om ze gratis te laten behandelen. Dit is een unieke kans voor een culturele uitwisseling!

Het dierenopvang project in Zanzibar; een bestemming met heerlijk eten, tropisch fruit, blauwe wateren, eindeloos avontuur en een zeer vriendelijke bevolking, wat wil je nog meer?

 

Het project

Dit dierenopvang project is uitermate geschikt voor dierenartsen of dierenarts assistenten, maar ook voor diegene die een groot hart voor dieren hebben. Je zal bij dit project minimaal 6 uur per dag werkzaam zijn. Dit kan echter langer zijn als er huisbezoeken worden afgelegd. Je zal 1,5 dag per week vrij zijn.

 

Je houdt je bij dit dierenopvang project bezig met:

 • Meehelpen in de dierenkliniek
 • Verzorgen van de dieren
 • Tijd doorbrengen met mishandelde dieren
 • Het geven van injecties aan ezels en koeien
 • Onderhouden van de kattenopvang
 • Opzetten van een onderwijsproject voor scholen
 • Meedraaien op de dierenambulance
 • Een vaccinatie campagne
 • Het onderhouden van sociale media, marketingactiviteiten, administratie, etc.

 

Doel van het dierenopvang project
 1. De gemeenschap voorlichten over dierenrechten
 2. Het stoppen van dierenmishandeling
 3. Een goede zorg bieden aan straatdieren
 4. Het genereren van fondsen om het project draaiende te houden
 5. Het verstrekken van zorg voor dieren in Zanzibar en Pemba

 

Hoogtepunten van het project
 • Leef en werk op het prachtige eiland Zanzibar
 • Doe werkervaring op in Afrika en beleef alle aspecten van het leven in Zanzibar
 • Beleef de  lokale cultuur en leer een beetje Swahili
 • Verzorg zieke en mishandelde dieren in dorpen op het eiland
 • Werk samen met een professioneel team
 • Maak de gemeenschap bewust van dierenrechten
 • Je krijgt de kans het eiland te verkennen, verscheidene watersporten uit te proberen en de best safari bestemmingen op het Afrikaanse continent te beleven
Ramadan 

De Ramadan is de islamitische religieuze vastenmaand die plaatsvindt tijdens de negende maand van de islamitische kalender. In deze maand hebben de kinderen vakantie en zijn de scholen gesloten.
De Ramadan vindt plaats van 16 mei – 14 juni 2018.

Gedurende de Ramadan mogen de vrijwilligers niet eten, drinken, roken of kauwgom kauwen in het openbaar. De gebruikelijke maaltijden worden echter wel geserveerd. De vrijwilligers dienen er rekening mee te houden dat in die periode alles in Zanzibar iets langzamer gaat dan gebruikelijk, omdat de lokale bevolking vast en daardoor ook vermoeider is.

 

Locatie

Zanzibar ligt direct voor de Tanzaniaanse kust van Oost-Afrika. Het is een fascinerende archipel met een interessante geschiedenis, veel verschillende culturen, prachtige stranden en een rijk zeeleven. Het eiland is met name bekend door haar witte zandstranden, het turkoois blauwe water, de vele historische monumenten, het zeereservaat van de Chumble Eilanden en het Jozani Woud, het leefgebied van de bedreigde rode colobusaap. Je hebt hier ook de kans om met dolfijnen in de warme wateren van de Indische Oceaan te zwemmen. Een kans die je eigenlijk niet mag missen.

 

Tien redenen om voor dit dierenopvang project te kiezen:
 1. Tropisch eiland, een prachtige bestemming
 2. Bied zorg aan (mishandelde) dieren
 3. Leert een andere cultuur kennen
 4. Doe werkervaring op in Afrika
 5. Heerlijke eten, tropisch fruit en verse vis
 6. De mogelijkheid om met een gepassioneerd team samen te werken
 7. Prachtige snorkel en duikmogelijkheden
 8. Zorg er mede voor dat dieren een menswaardig bestaan kunnen leiden
 9. Eet samen met de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld een BBQ op het strand
 10. Maak het verschil als vrijwilliger in een kleine gemeenschap

 

Belangrijk

Zanzibar is een moslimland, hierdoor is het niet toegestaan van maandag tot en vrijdag gedurende het project en in de avonduren alcohol te nuttigen. Dronken gedrag is niet toegestaan op elk moment van de dag.

 

Weer

Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika. Het ligt net onder de evenaar en er heerst voor het grootse gedeelte een tropisch klimaat. Aan de kust en op het eiland Zanzibar is het altijd vochtig en warm. Temperaturen schommelen tussen de 27 en 32°C. De beste reisperiode is van juni tot en met oktober: het is dan droog en het minst warm. In de zuidelijke en noordelijke hooglanden, waar de Kilimanjaro ligt, kan het kwik zakken tot 12°C. Tanzania kent over het algemeen twee regentijden: de kleine regentijd in november en december, en de grote regentijd in maart tot april.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Een goede beheersing van de Engelse taal is zeer gewenst. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste. Bij voorkeur ben je dierenarts of dierenarts assistent(e). Dit is geen vereiste, natuurlijk heb je een grote voorliefde voor dieren. Daarnaast ben je flexibel, kan je in een team werken en heb je een goede fysieke en pychische gezondheid. Bij voorkeur kan je goed omgaan met een computer. Graag ontvangen we bij aanmelding een kort Engelstalig CV met een motivatie waarom je zou willen deelnemen aan dit project.

 

Zanzibar-1 lijntje lang

Landeninformatie 

 

 Zanzibar

De Zanzibar-archipel (Arabisch: Zinj el-Barr = land van de zwarten) is tegenwoordig een provincie van Tanzania en bestaat uit drie belangrijke eilanden, Unguja of Zanzibar Island, Pemba en Mafia, en een groot aantal kleinere eilanden. Unguja ligt zo’n 35 km voor de kust van het Tanzaniaanse vasteland, Pemba ligt ca. 40 km ten noordoosten van Unguja. De Zanzibar-archipel Zanzibar wordt van het vasteland gescheiden door het Zanzibar Kanaal. Zanzibar is maximaal 100 km lang en 35 km breed en heeft een totale oppervlakte van ca. 1650 km2; Pemba is maximaal 70 km lang en 23 km breed. Sommige van de andere eilanden zijn niet groter dan een koraalrots. Zanzibar is over het algemeen vrij vlak, met in het westen en het midden van het eiland wat meer heuvels; het hoogste punt ligt op 120 meter.

De hoofdstad is Zanzibar Town, ook wel bekend als “Stone Town”, en heeft een unieke mix van Indische, Arabische en Afrikaanse invloeden. Stone Town staat op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO. De stad kent veel smalle steegjes, drukke markten en moskeeën.

 

 Stone Town

Stone Town (Mji Mkongwe in Swahili) is het oude deel van de hoofdstad Zanzibar op het eiland Zanzibar in Tanzania.

De oude stad is gebouwd op een driehoekig schiereiland aan de westelijke zijde van het eiland. De stad bestaat uit een wirwar van kleine, smalle straatjes met huizen, winkels, bazaars en moskeeën. Het transport vindt alleen plaats per voet, fiets of motorfiets. Auto’s kunnen de smalle straten niet in.

De architectuur is een combinatie van Arabisch, Perzisch, Indisch en Europees. De Arabische huizen zijn het meest herkenbaar door de grote houten deuren (met houtsnijwerk) en veranda’s. Er werd pas steen gebruikt om te bouwen vanaf 1830.

De stad was het centrum van handel tussen Oost-Afrika en Azië en Afrika voor de kolonisatie die aan het einde van de 19e eeuw begon. Met name specerijen (kruidnagels) waren populaire exportproducten. Tot 1890 was het eiland ook een belangrijke schakel in de Arabische slavenhandel. Onder Britse druk kwam hieraan een einde.

Stone Town staat op de Werelderfgoedlijst.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zanzibar

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Ondersteuning en oriëntatie

Bij de projectmanagers van ZAASO en bij TravelUnique kun je altijd terecht voor begeleiding en advies.
Een uitgebreid informatiepakket over het dierenopvang proejct zal aan alle vrijwilligers worden toegezonden bij de boeking van hun reis en meer advies en informatie krijgt je voor vertrek in de vorm van een ‘pre-departure’ document. Een volledig overzicht zal worden verstrekt bij aankomst bij het project door het lokale supportteam met daarbij informatie over de huidige status van de projecten en men zal je dan ook bekend maken met de lokale omgeving. Je zal bij dit project 24/7 worden begeleid.

 

Accommodatie

Zanzibar is een toeristenbestemming (vooral voor mensen op huwelijksreis) en het heeft prachtige stranden, wuivende palmbomen en een heerlijke temperatuur van zeewater (Indische Oceaan). Het heeft tevens een rijke cultuur. In deze setting zal je verblijven in mini bungalows op het terrein van de dierenopvang. Het terrein bevindt zih op een “spice farm”. Er zijn drie accommodaties; een grote bungalow bij de kliniek in de buurt en twee kleinere bungalows die vlak bij het hui van de manager staan. Het is mogelijk alleen, als stel of als groep deel te nemen aan dit project.

Bungalow 1 is geschikt voor groepen en heeft twee tweepersoons kamers met eigen douche en toilet. Daarnaast is er een gedeelde keuken, met koelkast en een gedeelde woonkamer. Beddengoed, handdoeken, muskietennetten, daar is allemaal voor gezorgd.

Bungalow 2 is geschikt voor stellen. Er is een grote slaapkamer met douche en toilet. Er is een keuken en een veranda. Bungalow 2 is voor vrijwilligers  die alleen reizen. Het heeft een slaapkamer met douche en toilet. De bungalow heeft een eigen veranda en een eigen opgang.

 

Maaltijden

De accommodatie heeft een keuken waar het ontbijt voor je gemaakt wordt. Je lunches en avondeten bereid je samen met de andere vrijwilligers. Er is ook een lokaal restaurant waar ze heerlijk voedsel serveren.

 

Hoe er te komen?

Boek een vlucht naar Zanzibar Airport in Stone Town. Daar word je opgevangen door iemand van het projectteam. Er zijn directe vluchten vanuit Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika naar zowel Nairobi (Kenia) en Dar Es Salaam (Tanzania) en van daaruit zijn er vervolgens goede verbindingen naar Zanzibar Eiland. Wij helpen graag bij het boeken van een vlucht.

 

Visum

Bij aankomst in Zanzibar dien je een holiday visum aan te schaffen (USD 50,00). Daarnaast dien je samen met de projectmanager een Volunteer visum te regelen. Dit is een bedrag van USD 200,00. Je dient 6 pasfoto’s mee te nemen (in kleur) plus een kopie van je paspoort (ook in kleur). Let dus op bij het bepalen van je budget dat je USD 250,00 voor een visum kwijt bent.

 

Geld

USD of euro’s kan je het best wisselen bij aankomst op het vliegveld of in Stonetown. Er wordt betaald in Tanzanian Shillings. USD kun je meenemen om er toeristische activiteiten mee te betalen.
Sinds kort wordt er een “departure tax” geheven voor bezoekers die Zanzibar verlaten. Dit is een bedrag van $ 20,00 of $ 30.00. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben dit bedrag opgenomen in de kosten van het ticket. Bij andere maatschappijen dien je dit zelf te betalen. Zorg er dus voor dat je nog $30,00 over hebt bij vertrek.

 

Gele Koorts

Zeer belangrijk is de Gele Koorts vaccinatie. Bij aankomst moet je het vaccinatie boekje tonen. Informatie over overige vaccinaties krijg je van je huisarts of de plaatselijke GGD.

 

Cultuur

Op Zanzibar heeft 95% een moslim achtergrond. Belangrijk om te weten is dat je geen uitdagende kleding dient te dragen, dit betekent geen topjes en hele korte broeken tijdens je project. Vrouwen dienen een broek te dragen die over de knie valt en shirts met (lange) mouwen. Daarnaast dient je kleding niet al te strak te zijn (bijvoorbeeld een legging). Voor mannen geldt dat ze tijdens het project een shirt dienen te dragen (geen ontbloot bovenlijf) en ook een broek tot op de knie dienen te dragen.

Let ook op met alcohol. Er zijn een aantal regels met betrekking tot alcohol opgesteld door het project:

 1. Het drinken van alcohol is niet toegestaan tijdens werkuren en de avonden van maandag tot en met vrijdag
 2. Geen dronken gedrag
 3. Drugs, in welke vorm dan ook, is strict verboden

 

Zazoo-1lijntje lang

Prijzen 2018

 

Prijzen voor het dierenopvang project in Zanzibar bedragen:

2 weken: € 530,00 per persoon

3 weken: € 670,00 per persoon

4 weken: € 810,00 per persoon

5 weken: € 950,00 per persoon

6 weken: € 1090,00 per persoon

7 weken: € 1230,00 per persoon

8 weken: € 1370,00 per persoon

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfers van en naar het vliegveld of de haven van Zanzibar bij aankomst en vertrek
 • Begeleiding en ondersteuning ter plaatse van het bij het project betrokken personeel
 • Dagelijks vervoer van en naar het project (indien nodig)
 • Accommodatie, inclusief ontbijt
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Persoonlijke reis- en annulerings verzekering die ook dekking biedt voor repatriëring
 • Vlucht naar Zanzibar Island
 • Alle spullen van persoonlijke aard, reisartikelen, kleding, etc.
 • E-mail, internet en telefoongesprekken
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visa
 • Excursies
 • Lunch en avondeten
 • Vervoer dat geen verband houdt met het project
Optionele excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Er zijn een aantal Nationale Parken die het bezoeken zeker waard zijn. Hier vind je verschillende vogels en apen. Zanzibar staat bekend om de verscheidenheid aan kruiden. Je kan een kruidenboerderij bezoeken of een “spice tour” doen.

Je kan ook heerlijk kanoën en zo schildpadden en tropische vogels spotten.

Er zijn vele excursies en safariopties beschikbaar. Ideaal voor een weekendje weg. De projectmanagers kunnen de vrijwilligers assisteren bij het plannen van de excursies. Tot de mogelijkheden behoren:

 • Het brengen van een bezoek aan “ Stone Town” (de hoofdstad van Zanzibar)
 • Spice tours
 • Het zwemmen met dolfijnen
 • Het Jozani woud
 • Een bezoek aan het schildpaddencentrum en een excursie naar Nungwi en Kendwa
Excursies en activiteiten buiten het programma om
 • Snorkelen bij het koraal
 • Volleybal en voetballen op het strand
 • Dolfijnen en walvissen kijken bij Kizimkazi (seizoensgebonden)
 • Stone Town citytour
 • Eten bij een lokale familie
 • BBQ op het strand

lijntje lang

Startdata 2018 en aankomsttijden

 

Verblijf is mogelijk van 2 tot en met 8 weken bij dit project. Hierna kan indien gewenst een ander project van TravelUnique geboekt worden bijvoorbeeld in Tanzania.

Startdata: Iedere  maandag.

Zorg ervoor dat je een ‘Holiday Visa’ (nr. 6) aanvraagt en invult.
Je paspoort dient na terugkomt in Nederland of België nog 6 maanden geldig te zijn
Sinds kort heb je een extra vrijwilligersvisa nodig wanneer je op het project bent, onze projectmanager zal je helpen dit visa te verkregen, dit kost je echter $ 200,00 en je moet een kleuren foto en 6 kopieën van je paspoort meenemen (zie kopje visum).

 Zazoo-2lijntje lang
Downloads

 

Mocht je de Engelstalige brochure over dit dierenopvang project willen ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit dierenopvang project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Zanzibar
 • Onderwijs project, Stonetown, Zanzibar. Klik hier voor het project.

 

Vergelijkbare projecten
 • Dierenasiel project, Kaapstad, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project.

 

Fotogalerij

 

zazoo1 dierenopvang project zanzibarzazoo2 dierenopvang project zanzibar

zazoo3 dierenopvang project zanzibarzazoo4 dierenopvang project zanzibar

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner op Zanzibar.

 

Comments are closed.