EHRA familie project, Namibië

Project: EHRA, Olifanten FAMILIE project, Swakopmund, Namibië 

Deelname mogelijk: 2 weken op vaste startdata

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU87/EHRAF

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Swakopmund, Namibië
 • Accommodatie: buitenlucht of tenten
 • Type project: natuurbehoud project voor families
 • Duur: 2  weken
 • Aantal vrijwilligers: 7 – 16 personen
 • Leeftijd: kinderen minimaal 8 jaar oud
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een prachtig, uitgestrekt land
 • Update:  Namibië is geopend voor toeristen en vrijwilligers. Helaas staat reizen naar het buitenland nog op code Oranje. Dit betekent niet dat je niet kan gaan. Boeken voor 2021 is mogelijk. Namibie is een veilig bestemming door de uitgestrektheid van het land en het lage aantal besmettingen

 

Wat doet EHRA?

EHRA staat voor Elephant-Human Relations Aid en richt zich op het behoud van woestijnolifanten in Namibië. Er worden praktische oplossingen toegespast voor de conflicten tussen mens en dier door middel van verschillende initiatieven zoals, het behoud van waterpunten op lokale boerderijen, patrouilles met voertuigen om de olifanten te volgen en voorlichting aan de lokale gemeenschap om een ​​positieve relatie tussen olifanten en mensen in Namibië te helpen bevorderen. Het PEACE-project (People Elephants Amicably Co-Existing), gefinancierd door EHRA, is een educatief programma dat lokale gemeenschapsleden ondersteunt door middel van op olifanten gerichte workshops die hen helpen beter samen met olifanten samen te leven.

 

De olifanten

Woestijnolifanten zijn Afrikaanse bosolifanten (Loxodonta africana) met unieke kenmerken. Deze olifanten hebben hun thuis gevonden in de Namib-woestijn in Namibië en vervolgens vertonen deze olifanten kleine aanpassingen aan de extreme temperaturen en het terrein. De populatie van de in de woestijn levende olifanten in de belangrijkste rivierbeddingen; Ugab, Huab, Hoarusib, Hoanib en Uniab wordt geschat op ongeveer 150 olifanten.

 

Het conflict

Vrij rondlopende woestijnolifanten kunnen destructief zijn bij hun zoektocht naar water. Door de opeenvolging van droogtes in de regio strijden olifanten vaak om dezelfde hulpbronnen als andere dieren en mensen. Woestijnolifanten kunnen tot 160 liter water per dag drinken en reizen ver op hun zoektocht naar water. Olifanten hebben een ongelooflijk reukvermogen, ze ruiken water van kilometers ver. En uit wanhoop vernielen ze vaak waterleidingen of maken ze met hun slagtanden watertanks kapot om hun kudde van water te voorzien. Dit gedrag kan gemeenschappen jarenlang zonder lokale waterbron achterlaten.

 

De oplossing

EHRA werkt rechtstreeks samen met lokale gemeenschappen om praktische ondersteuning te bieden door een constructie van beschermende muren te bouwen waardoor olifanten water kunnen drinken, maar de toegang tot de windmolens, wateropslagtanks of pompen verhinderen. Deze beschermende muren zijn een goede oplossing voor het bestaande conflict en laten mensen, vee en olifanten waterpunten delen. Sinds de start van EHRA in 2003 zijn er meer dan 220 beschermingsmuren gebouwd met de hulp van meer dan 3500 vrijwilligers.

Muren

Door dit vrijwilligersproject zijn er meer muren gebouwd en hebben vrijwilligers de nodige financiering om deze muren te bouwen geleverd. Ook worden door voertuigpatrouilles de olifanten gemonitord en wordt de  status van eerder gebouwde muren gecontroleerd. Vrijwilligers kunnen hands-on natuurbehoud ervaren en hebben een directe invloed op het bevorderen van een vreedzame relatie tussen olifanten en mensen, waardoor hun bestaan ​​wordt veiliggesteld.

 

Familie project

Namibië blijft in de harten van degenen die het bezoeken. Met zulke sterke contrasten in de uitgestrekte landschappen van het land, is een bezoek aan de regio Zuid-Kunene een absolute traktatie op zich. Namibië is de thuisbasis van een van de slechts twee vrij rondlopende woestijnolifantenpopulaties in de wereld. Bij dit project zullen jullie tijd besteden aan het volgen, bekijken en beschermen van deze vriendelijke reuzen. Dit is een voorrecht dat maar weinigen ervaren. Elephant-Human Relations Aid (EHRA) lanceerde zijn Family Wildlife Volunteer Project in 2013, dat een kindvriendelijke variant is van ons populaire Elephant Wildlife Volunteer Project en activiteiten omvat die bij de leeftijd van kinderen passen.

 

Bevolking

De mensen die in de afgelegen delen van Namibië wonen, zijn vriendelijk en gastvrij, en de kinderen zijn een geweldig! De meeste gezinnen komen uit een kansarm huishouden en daarom zal jullie bijdrage van grote waarde zijn voor de gemeenschap.

Het EHRA Family Volunteer Project is opgesplitst in twee delen; het eerste deel is een bouwproject en het tweede deel omvat het volgen, bewaken en identificeren van de verschillende kuddes olifanten. Reizen als deze zijn kostbaar en kunnen een dieper begrip en waardering creëren voor de planeet waarop we leven en de zorg die we ervoor nodig hebben. Het hele gezin zal ongetwijfeld nieuwe vrienden maken!

 

Doel EHRA
EHRA bestaat uitsluitend om de vrij rondlopende woestijnolifanten in Namibië te beschermen en om de veiligheid en beveiliging van de gemeenschappen die naast de lokale olifantenkuddes leven te waarborgen. Vrijwilligerswerk bij EHRA gaat over het bieden van onmiddellijke en praktische ondersteuning aan gemeenschappen. Ondertussen zal je als familie leren over het natuurbehoud. Samen met het EHRAteam en de Community Liaison Manager, Hendrick Munembome, zullen jij en je gezin 2 weken doorbrengen in de wildernis van Namibië.

 

Het programma

De activiteiten beginnen met het bouwproject, dat is gebaseerd op de partnerschool, Okongue Primary School, in de regio Omatjete. Het dorp en de school zijn uniek in termen van hoe nauw ze met olifanten leven, en dankzij het anti-conflict werk op de school en de omliggende boerderijen is er een grote verschuiving in mindset naar de woestijnolifanten. De kinderen die naar de school gaan, leven op boerderijen waar olifanten rondzwerven, en daarom moeten ze opgroeien met de vaardigheden en kennis om samen te leven met olifanten. Het project kan variëren en is afhankelijk van de behoeften op het moment van jullie bezoek. Eerdere Family Wildlife Volunteers hebben een olifantbestendige moestuin aangelegd, een irrigatiesysteem opgezet en geholpen met renovaties aan de school en het pension.

 

Tweede week

De laatste dagen worden besteed aan patrouilles. Dit betekent het volgen en identificeren van de olifanten en kuddes. Daarnaast worden ook andere Namibische dieren in het wild gespot. Voor wie van vogels houdt; de wetlands, het riviersysteem en de woestijn herbergen enkele prachtige vogels, verschillende roofvogels en enkele prachtige uilen.

Er worden een aantal leuke en creatieve activiteiten georganiseerd, allemaal met de nadruk op de natuur en teamwork. Hoewel het leuk en onderhoudend is, is er geen knuffelen met dieren, maar echte praktische inspanningen om conflicten tussen mens en dier te verlichten. Je gezin zal veilig de echte wilde Afrikaanse buitenomgeving kunnen ervaren. Hendrick maakt al meer dan 10 jaar deel uit van de EHRA familie en hij steunt op zijn uitgebreide ervaring in natuurbehoud en dieren in het wild om een ​​interessante, levensveranderende ervaring voor het hele gezin te creëren.

 

Gemeenschappelijk

EHRA’s ethos van ‘gemeenschap’ is duidelijk in alle aspecten van deze bijzondere ervaring. Van samenwerken tijdens het bouwproject tot samen koken en slapen onder de sterren. Het Family Wildlife Volunteer Project is gericht op het creëren van sterkere banden en speciale herinneringen voor gezinnen. Al het koken gebeurt boven het vuur en we werken in groepen om de beurt in de keuken, inclusief ‘koffie-op-bed’ in de ochtenden, ontbijt, lunch en diner.

 

Back to basic

EHRA is een van de weinige organisaties die zich bezighoudt met het beperken van conflicten tussen mens en natuur. En ze geloven dat het mogelijk is dat beide op vriendschappelijke wijze naast elkaar bestaan. Het merendeel van het werk dat ze doen, is geconcentreerd in de noordwestelijke regio van Namibië, bekend als de zuidelijke Kunene-regio, die wordt beschouwd als een van de mooiste gebieden ter wereld. De vrij rondlopende woestijnolifanten behoren tot de meest bijzondere dieren in het wild die je ooit zult zien, en hun vermogen om te overleven in de barre omstandigheden van de Namib-woestijn toont de natuur op zijn best.

 

Wat kan je verwachten?

Verwacht zweterig te worden, leer over natuurbehoud, maak nieuwe vrienden, slaap onder de sterren en genieten van de prachtige, natuurlijke omgeving.Koken gebeurt boven een open vuur en en je helpt om de beurt mee bij het maken van ontbijt, lunch en avondeten.

 

Je impact als gezin
 • Je speelt een vitale rol bij het verbeteren van de levensstandaard op een lokale school in Namibië
 • Het hele gezin helpt mee aan een veiligere en schonere omgeving voor de schoolkinderen die in olifantengebieden wonen
 • Leer meer over de Namibische cultuur door in contact te komen met lokale kinderen door middel van spel, kunst en handwerk en leuke renovatiewerkzaamheden
 • Neem deel aan het volgen en documenteren van belangrijke updates van gedrags- en bewegingspatronen van olifanten
 • Creëer een verschil in het leven van lokale gemeenschappen en de vrij rondlopende woestijnolifanten in Namibië
Locatie

Je verblijft in het basiskamp in Swakopmund. Hier slaapt iedereen in een grote boom op een houten platform! Er zijn hier ook douches en toiletten.

Tijdens de patrouille week kampeer je in de Afrikaanse wildernis. Er zijn dan geen wasgelegenheden, maar je kunt genieten van een douche in het basiskamp als je in het weekend terugkomt. Af en toe, als er voldoende water beschikbaar is op de bouwplaats, wordt er een basisdouche opgezet.

Je slaapt allemaal op matrassen onder een groot zeildoek onder de sterren. Of bij slecht weer in tenten.

 

Weer

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname van de kinderen is 8 jaar. Belangrijk is dat iedereen binnen het gezin een grote interesse heeft in natuurbehoud en dat je in een goede conditie bent. Andere belangrijke eigenschappen om deel te nemen aan dit project zijn: werken in een team, flexibiliteit en enthousiasme.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel. Ook kan niet worden gegarandeerd welke dieren (naast de olifanten) je tijdens je project zal zien.

familie project, Namibië

EHRA Olifanten project, Namibië, ©EHRA

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte land in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen.

De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanagers van EHRA en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het ‘pre-departure’ document over het project. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie 

Gedurende de duur van je verblijf zul je logeren in tenten of onder de sterrenhemel.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit yoghurt, fruit, muesli en toast. Lunch en avondeten wordt samen met de andere vrijwilligers klaargemaakt. Geef voor vertrek je dieetwensen door! Ben je veganist of vegetarisch dan kan dit geregeld worden.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Windhoek of Walvisbaai. Als je een vlucht hebt geboekt, stuur ons dan de details en wij zullen de transfers voor je boeken. Bij de luchthaven word je bij aankomst begroet door de transferservice en naar ofwel Desert Sky Backpackers in Swakopmund of naar je accommodatie naar keuze gereden. Luchthaventransfers en accommodatie in Swakopmund zijn voor eigen rekening.

Je transfer van Walvis Bay Airport naar Swakopmund bedraagt ​​250 Namibische dollar (enkele reis) of 540 Namibische dollar vanaf Windhoek Airport. Je dient de chauffeur contant te betalen. De reis is een half uur.

Kom je aan op Windhoek dan is aankomst op zondag voor 12.00 uur. Dit rit bedraagt 5 uur met een shuttle service van Windhoek naar Swakopmund. Je terugvlucht naar huis kan je op zondag boeken na 14.00 uur.

Tijdens de Corona crisis is het alleen mogelijk om op Windhoek te landen. Neem voor het boeken van een ticket contact met ons op voor een update.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Namibië. Het is mogelijk om  90 dagen in het land verblijven. Wel dien je accommodatie gegevens te kunnen overleggen evenals een retourvlucht. Het paspoort dient nog 6 maanden na je retourvlucht geldig te zijn.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

familie project EHRA Namibië

EHRA Olifanten project, Namibië, ©EHRA

lijntje lang

Prijzen 2021

 

2 weken: £ 900 per volwassene en £ 850 per kind.

De prijzen zijn vermeld in GBP. Klik hier voor de juiste koers.

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Begeleiding door de projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Ticket
 • Limonade en sterke drank
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Transfer vanaf het vliegveld naar Swakopmund
 • Overnachtingen bij aankomst- en vertrek (indien noodzakelijk)

lijntje lang

Startdata 2021 en aankomsttijden

 

Het is mogelijk om deel te nemen aan dit project, onder bepaalde voorwaarden (negatieve PCT test, etc. vraag ons naar de voorwaarden). Echter de hele wereld staat op dit moment op Code Oranje. Dit betekent noodzakelijk reizen, wat weer niet betekent dat je niet kan reizen. Reizen bij Code Oranje is wel voor eigen risico.

 

Startdata 2021

 

 • 5 – 14 april 2021
 • 26 juli – 4 augustus 2021
 • 9 – 18 augustus 2021

Neem contact met ons op voor de juiste aankomst- en vertrektijd bij dit project. Check dit voordat je een ticket boekt!

EHRA Olifanten project, Namibië, ©EHRA

lijntje lang

Downloads

Klik hier voor de Engelstalige brochure over dit EHRA project

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Algemene Voorwaarden

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner EHRA.

 

Comments are closed.