EHRA Olifanten project, Namibië

Project: EHRA, Olifanten project, Swakopmund, Namibië 

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, gesloten half december / half januari

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU62/EHRA

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Swakopmund, Namibië
 • Accommodatie: buitenlucht of tenten
 • Type project: olifanten natuurbehoud
 • Duur: 2 – 12  weken
 • Aantal vrijwilligers: 16
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project
 • Update:  Namibië is geopend voor toeristen en vrijwilligers. Helaas staat reizen naar het buitenland nog op code Oranje. Dit betekent niet dat je niet kan gaan. Boeken voor 2021 is mogelijk. Namibie is een veilig bestemming door de uitgestrektheid van het land en het lage aantal besmettingen. Als vrijwilliger verblijf je in een “bubbel” met andere vrijwilligers die zijn getest

 

Wat doet EHRA?

EHRA staat voor Elephant-Human Relations Aid en richt zich op het behoud van woestijnolifanten in Namibië. Er worden praktische oplossingen toegespast voor de conflicten tussen mens en dier door middel van verschillende initiatieven zoals, het behoud van waterpunten op lokale boerderijen, patrouilles met voertuigen om de olifanten te volgen en voorlichting aan de lokale gemeenschap om een ​​positieve relatie tussen olifanten en mensen in Namibië te helpen bevorderen. Het PEACE-project (People Elephants Amicably Co-Existing), gefinancierd door EHRA, is een educatief programma dat lokale gemeenschapsleden ondersteunt door middel van op olifanten gerichte workshops die hen helpen beter samen met olifanten samen te leven.

 

De olifanten

Woestijnolifanten zijn Afrikaanse bosolifanten (Loxodonta africana) met unieke kenmerken. Deze olifanten hebben hun thuis gevonden in de Namib-woestijn in Namibië en vervolgens vertonen deze olifanten kleine aanpassingen aan de extreme temperaturen en het terrein. De populatie van de in de woestijn levende olifanten in de belangrijkste rivierbeddingen; Ugab, Huab, Hoarusib, Hoanib en Uniab wordt geschat op ongeveer 150 olifanten.

 

Het conflict

Vrij rondlopende woestijnolifanten kunnen destructief zijn bij hun zoektocht naar water. Door de opeenvolging van droogtes in de regio strijden olifanten vaak om dezelfde hulpbronnen als andere dieren en mensen. Woestijnolifanten kunnen tot 160 liter water per dag drinken en reizen ver op hun zoektocht naar water. Olifanten hebben een ongelooflijk reukvermogen, ze ruiken water van kilometers ver. En uit wanhoop vernielen ze vaak waterleidingen of maken ze met hun slagtanden watertanks kapot om hun kudde van water te voorzien. Dit gedrag kan gemeenschappen jarenlang zonder lokale waterbron achterlaten.

 

De oplossing

EHRA werkt rechtstreeks samen met lokale gemeenschappen om praktische ondersteuning te bieden door een constructie van beschermende muren te bouwen waardoor olifanten water kunnen drinken, maar de toegang tot de windmolens, wateropslagtanks of pompen verhinderen. Deze beschermende muren zijn een goede oplossing voor het bestaande conflict en laten mensen, vee en olifanten waterpunten delen. Sinds de start van EHRA in 2003 zijn er meer dan 220 beschermingsmuren gebouwd met de hulp van meer dan 3500 vrijwilligers.

Muren

Door dit vrijwilligersproject zijn er meer muren gebouwd en hebben vrijwilligers de nodige financiering om deze muren te bouwen geleverd. Ook worden door voertuigpatrouilles de olifanten gemonitord en wordt de  status van eerder gebouwde muren gecontroleerd. Vrijwilligers kunnen hands-on natuurbehoud ervaren en hebben een directe invloed op het bevorderen van een vreedzame relatie tussen olifanten en mensen, waardoor hun bestaan ​​wordt veiliggesteld.

Twee weken

EHRA is er uitsluitend om de vrij rondlopende woestijnolifanten in Namibië te beschermen en om de veiligheid van de gemeenschappen die naast de lokale olifantenkuddes leven te waarborgen. Vrijwilligerswerk bij EHRA gaat over het bieden van onmiddellijke en praktische ondersteuning aan gemeenschappen door de bouw van beschermingsmuren rond waterpunten. Dit Elephant Wildlife Volunteer Project vereist een inzet van minimaal twee weken en het project is opgesplitst in twee delen, namelijk ‘Build Week’ en ‘Patrol Week’.

 

 

WEEK EEN: BOUWWEEK

Je gaat samen met andere vrijwilligers beschermende muren bouwen rond de waterpompen, tanks en windmolens van boeren en gemeenschappen om ervoor te zorgen dat olifanten toegang hebben tot water zonder de infrastructuur te beschadigen. Hoewel dit deel van het project arbeidsintensief en fysiek uitdagend is, is het buitengewoon lonend om getuige te zijn van de voortgang van de bouw van de muur en een directe impact te hebben op het lokale behoud. Je werkt als team en verdeelt de taken; van een ‘rock run’ om stenen en zand te verzamelen, tot het verzamelen van water uit een nabijgelegen waterbron, het mengen van cement en het bouwen van de muur – alles wordt met de hand gedaan en het doel is om samen te werken en zoveel te doen als je kunt.

 

WEEK TWEE: PATROUILLEWEEK

De patrouilleweek heeft tot doel de verschillende kuddes olifanten op te sporen en een databank op te bouwen over hun bewegingen. EHRA kan dan effectief de waterpuntbeschermingswerkzaamheden plannen op basis van waar olifanten waarschijnlijk zullen zijn. Er worden ook boeren bezocht en het risico beoordeeld van eventuele conflictsituaties tussen olifanten en mensen in dat gebied. De olifanten worden gedurende deze week gevolgd en er worden nieuwe geboorten, sterfgevallen en verwondingen geregistreerd. Ook worden er identificatiefoto’s gemaakt  voor de database. EHRA gelooft dat effectief olifantenbeheer alleen mogelijk is door elke individuele olifant te kennen. Daarom registreren ze fysieke kenmerken, leren ze over hun persoonlijkheidskenmerken en registreren ze de bewegingen en aantallen van de kuddes.

 

Back to basic

EHRA is een van de weinige organisaties die zich bezighoudt met het beperken van conflicten tussen mens en natuur. En ze geloven dat het mogelijk is dat beide op vriendschappelijke wijze naast elkaar bestaan. Het merendeel van het werk dat ze doen, is geconcentreerd in de noordwestelijke regio van Namibië, bekend als de zuidelijke Kunene-regio, die wordt beschouwd als een van de mooiste gebieden ter wereld. De vrij rondlopende woestijnolifanten behoren tot de meest bijzondere dieren in het wild die je ooit zult zien, en hun vermogen om te overleven in de barre omstandigheden van de Namib-woestijn toont de natuur op zijn best.

 

Wat kan je verwachten?

Verwacht zweterig te worden, leer over natuurbehoud, maak nieuwe vrienden, slaap onder de sterren en genieten van de prachtige, natuurlijke omgeving.Koken gebeurt boven een open vuur en en je helpt om de beurt mee bij het maken van ontbijt, lunch en avondeten.

 

Je impact als vrijwilliger
 • Strijd tegen de uitroeiing van de vrij rondlopende populatie woestijnolifanten in Namibië
 • Vind praktische oplossingen om conflicten tussen olifanten en mensen te bestrijden die bestaan ​​als gevolg van een strijd om hulpbronnen
 • Ervaar praktische instandhouding door muren en structuren te bouwen die zijn ontworpen om olifanten toegang te geven tot waterpunten zonder ze te beschadigen
 • Neem deel aan het volgen en documenteren van belangrijke updates van gedrags- en bewegingspatronen van de olifanten
 • Creëer een verschil in het leven van lokale gemeenschappen en de vrij rondlopende woestijnolifanten in Namibie

 

PEACE project

EHRA startte in 2009 het PEACE-project (People and Elephants Amicably Co-Existing), een onderwijsprogramma  als reactie op de toenemende conflicten en onverdraagzaamheid jegens woestijnolifanten in Namibië.

De missie van het PEACE-project is om de onverdraagzaamheid jegens olifanten te verminderen door gemeenschappen feiten te leren over het gedrag van olifanten en praktische tactieken om zichzelf tijdens ontmoetingen veilig te houden. Door verbeterde kennis zijn we ervan overtuigd dat conflictsituaties zullen afnemen en dat gemeenschappen zich gesterkt zullen voelen om vreedzaam samen te leven met de woestijnolifanten in Namibië.

Educatie programma

Het PEACE-project is een op olifanten gericht educatieprogramma voor natuurbehoud voor de gemeenschappen in de zuidelijke regio’s Kunene en de noordelijke Erongo-regio’s, waar veel woestijnolifanten in Namibië rondzwerven. Het land is eigendom van de staat en wordt voornamelijk gebruikt door boeren voor de veehouderij, waar conflicten tussen mensen en hun olifantenburen regelmatig voorkomen.

Vanwege de toegenomen vraag van leden van de gemeenschap naar informatie over olifanten en hoe ze ermee kunnen leven, hebben EHRA-directeuren Hendrick Munembome en Dr. Betsy Fox een zeer boeiende syllabus gemaakt die meerdere onderwerpen behandelt rond het behoud van woestijnolifanten en vreedzaam samenleven. EHRA’s PEACE-project leert bewoners essentiële feiten over hoe olifanten leven en zich gedragen, hoe ze olifantengedrag kunnen interpreteren en hoe ze zichzelf en hun levensonderhoud kunnen beschermen tijdens ontmoetingen met olifanten. Door middel van educatieve PEACE-workshops leren en ervaren mensen van alle leeftijdsgroepen en sociale achtergronden de ware aard van olifanten, waardoor hun angsten afnemen en ongegronde overtuigingen en attitudes veranderen.

 

Locatie

Je verblijft in het basiskamp in Swakopmund. Hier slaapt iedereen in een grote boom op een houten platform! Er zijn hier ook douches en toiletten.

Tijdens de patrouille week kampeer je in de Afrikaanse wildernis. Er zijn dan geen wasgelegenheden, maar je kunt genieten van een douche in het basiskamp als je in het weekend terugkomt. Af en toe, als er voldoende water beschikbaar is op de bouwplaats, wordt er een basisdouche opgezet.

Je slaapt allemaal op matrassen onder een groot zeildoek onder de sterren. Of bij slecht weer in tenten.

 

Weer

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Een VOG is voor elk project verplicht.

Het is ook mogelijk om als familie deel te nemen aan dit project. Zie verderop kopje “familie project”.

Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en dat je in een goede conditie bent. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel. Ook kan niet worden gegarandeerd welke dieren (naast de olifanten) je tijdens je project zal zien.

 

EHRA Olifanten project, Namibië, ©EHRA

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte land in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen.

De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanagers van EHRA en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het ‘pre-departure’ document over het project. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie 

Gedurende de duur van je verblijf zul je logeren in tenten of onder de sterrenhemel.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit yoghurt, fruit, muesli en toast. Lunch en avondeten wordt samen met de andere vrijwilligers klaargemaakt. Geef voor vertrek je dieetwensen door! Ben je veganist of vegetarisch dan kan dit geregeld worden.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Windhoek of Walvisbaai. Als je een vlucht hebt geboekt, stuur ons dan de details en wij zullen de transfers voor je boeken. Bij de luchthaven word je bij aankomst begroet door de transferservice en naar ofwel Desert Sky Backpackers in Swakopmund of naar je accommodatie naar keuze gereden. Luchthaventransfers en accommodatie in Swakopmund zijn voor eigen rekening.

Je transfer van Walvis Bay Airport naar Swakopmund bedraagt ​​250 Namibische dollar (enkele reis) of 540 Namibische dollar vanaf Windhoek Airport. Je dient de chauffeur contant te betalen. De reis is een half uur.

Kom je aan op Windhoek dan is aankomst op zondag voor 12.00 uur. Dit rit bedraagt 5 uur met een shuttle service van Windhoek naar Swakopmund. Je terugvlucht naar huis kan je op zondag boeken na 14.00 uur.

Tijdens de Corona crisis is het alleen mogelijk om op Windhoek te landen. Neem voor het boeken van een ticket contact met ons op voor een update.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Namibië. Het is mogelijk om  90 dagen in het land verblijven. Wel dien je accommodatie gegevens te kunnen overleggen evenals een retourvlucht. Het paspoort dient nog 6 maanden na je retourvlucht geldig te zijn.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Familie project

Wil je met je hele gezin deelnemen aan dit project? Dat kan als de kinderen minimaal 8 jaar oud zijn. Er zijn vaste startdata voor het familieproject. Klik hier voor meer info.

 

EHRA Olifanten project, Namibië

EHRA Olifanten project, Namibië, ©EHRA

lijntje lang

Prijzen 2021

 

Let op de prijzen staan weergegeven in Britse ponden. Klik hier voor de juiste koers van de GBP.

2 weken: £ 900

4 weken: £ 1750

6 weken: £ 2500

8 weken: £ 3300

10 weken: £4000

12 weken: £ 4500

Dit project is te boeken in blokken van twee weken. De prijzen zijn vermeld in GBP. Klik hier voor de juiste koers.

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Begeleiding door de projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Ticket
 • Limonade en sterke drank
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Transfer vanaf het vliegveld naar Swakopmund
 • Covid-19 testen

lijntje lang

Startdata 2021 & 2022 en aankomsttijden

 

Startdata 2022

3 januari, 17 januari, 31 januari, 14 februari, 28 februari, 14 maart, 28 maart, 11 april, 25 april, 9 mei, 23 mei, 6 juni, 20 juni, 2 juli, 18 juli, 1 augustus, 12 augustus, 29 augustus, 12 september, 26 september, 10 oktober, 24 oktober, 7 november, 21 november en 5 december 2022. De laatste startdatum is alleen mogelijk voor de duur van 2 weken.

Neem contact met ons op voor het aantal beschikbare plaatsen per datum. Helaas geldt vol = vol.

Het project start op maandag en eindigt op vrijdag. Tranfers (Windhoek – Swakopmund) en accommodaties voor aankomst op maandag en vanaf vrijdag na afloop van het project zijn voor eigen kosten!

Aankomst in Windhoek is op zondag voor 11.00 in de ochtend. Hierna is er een transfer op eigen kosten (die door het project wordt geregeld) naar Swakopmund. Hier kan je verblijven bij de accommodaties A la Mer of Amanpuri.

Bij de bovenstaande accommodatie van keuze word je vervolgens op maandagochtend opgehaald om naar het EHRA Basecamp te worden gebracht.

Mocht het niet lukken om op zondag voor 11.00 uur aan te komen in Windhoek, kom dan op zaterdag aan. Je kan dan een overnachting boeken bij Chameleon Backpackers (op eigen kosten). Het project regelt je transfer vanaf het vliegveld naar Chameleon Backpackers en vervolgens word je op zondag hier opgehaald voor je transfer naar Swakopmund.

Op vrijdag ben je rond 13.00 uur weer terug in Swakopmund.  In de avond volgt er een afscheidsdiner. Je kan wederom weer tegen eigen kosten overnachting bij A la Mer of Amanpuri Lodge. Er is een transfer naar Windhoek om 07.00 uur op zaterdagochtend (eigen kosten). Rond het middaguur ben je in Windhoek.  Vluchten naar huis kunnen geboekt worden na 14.00 uur op zaterdag,

Mochten er onduidelijkheden zijn over aankomst en vertrek, mail  ons dan voor de juiste aankomst- en vertrektijd bij dit project. Check dit voordat je een ticket boekt!

EHRA Olifanten project, Namibië

EHRA Olifanten project, Namibië, ©EHRA

lijntje lang

Downloads

Klik hier voor de Engelstalige brochure over dit EHRA project

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Algemene Voorwaarden

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner EHRA.

 

Comments are closed.