Ergotherapie stage, Kaapstad

Stage: Ergotherapie stage, Kaapstad, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: 8 of 12 weken 

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TUS16

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

De stage

 

De stage kort samengevat
 • Plaats: Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie in Muizenberg
 • Type stage: Ergotherapie (bezigheidstherapie)
 • Duur: 8 of 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerde stage in een prachtige stad

 

Ergotherapie stage

Bij deze Ergotherapie stage werk je bij een Support Group Center genaamd GAPA (Grandmothers Against Poverty and Aids) in Khayelitsha, een hele grote sloppenwijk net buiten Kaapstad. Khayelitsha is de snel groeienste sloppenwijk van Kaapstad waar men te leiden heeft onder armoede, werkeloosheid en gebrek aan goede voeding.

Het doel van GAPA is kinderen en ouderen te ondersteunen die zij getroffen door HIV of AIDS. GAPA is opgericht in 2001 door de grootmoeders toen een ergotherapeut het belang benadrukte van de rol van grootmoeders in de lokale gemeenschap. Het is nu veel meer dan dat. De grootmoeders runnen een gezondheidsclub, zorgen voor activiteiten die een inkomen generen en bieden een veilige plek aan kinderen na schooltijd.

Tijdens deze Ergotherapie stage ben je onderdeel van een professioneel gezondheidszorgteam. Het werk zal bestaan uit het monitoren van de gezondheid van de grootmoeders en de ontwikkeling van de kinderen en ouderen.

 

Bij deze stage
 • Geeft je workshops en trainingen aan de grootmoeders over onderwerpen zoals Human Rights, HIV/AIDS, kanker (Pink Ribbon campagne), het misbruik van ouderen, gezondheidszorg, ondernemersvaardigheden, etc.
 • Werk je samen met een professionale ergotherapeut die zich o.a. richt op de ontwikkeling van kinderen. Ook houd je screenings en assessments
 • Run je de health club samen met de grootmoeders. Dit bestaat uit regelmatig bewegen en discussies over relevante onderwerpen. Er wordt aandacht besteed aan hoge bloeddruk, diabetes, depressie, dementie en hartklachten

 

Dit is een goede stage voor je als je interesse hebt in:
 • Kennis vergaren over ergotherapie in Zuid-Afrika en het gezondheidssysteem in het algemeen
 • Een positief effect hebben op het welbevinden van anderen
 • Gezondheidsissues en goede voeding
 • Het geven van workshops
 • Praktische ervaring op doen op het gebied van ergotherapie
 • Een goede begeleiding door een ervaring coach
 • Onderdeel zijn van een multi-culturele samenleving
 • Om te wonen en werken in een van de mooiste steden ter wereld

 

De pijlers van deze stage
 1. Health Education
 2. Assistentie van ervaren ergotherapeuten
 3. Persoonlijke ontwikkeling

 

Health Education

Iedere week assisteer je de grootmoeders bij de “Community Health Club”. Hier worden workshops gegeven aan de ouderen binnen de lokale gemeenschap. Dit is een uitgelezen kans om zelf met ideeën te komen en de grootmoeders te ondersteunen bij het zelf geven van workshops. Ook assisteer je wanneer medewerkers van lokale klinieken langskomen voor gezondheidschecks. Er wordt dan getest op HIV, tuberculose en gezondheidsklachten. Ook kan je worden gevraagd om een gezondheidspraatje te houden voor de lokale radio.

 

Assistentie ergotherapeut

Samen met de ervaren ergotherapeut heb je bijeenkomsten met de grootmoeders en assisteer je bij de taak om de gezondheid van de kinderen en grootmoeders te vergroten. Omdat je zowel met de kinderen als de grootmoeders werkt heb je een goed zicht op wat voor gezondheidsissues er spelen in de lokale gemeenschap en wat nodig is om dit te verbeteren. Je assisteert en adviseert de lokale OT (ergotherapeut) en je komt met nieuwe ideeën.

 

Personal Development

Dit is een belangrijk onderdeel van je stage.  Je hebt maar liefst drie professionals die zich met je bezigheden.

 1. Dat is als eerste een Senior Healthcare worker. Hij of zij zal je meer laten weten over de historische context in Zuid-Afrika en de uitdagingen in dit werk. Ook is hij/zij er om aan de slag te gaan met je specifieke interesses
 2. Een gekwalificeerde Personal Development Coach. Hij/zij zal zowel 1-op-1 als in groepsessies met je werken. Hij/zij geeft je de middelen die je kunt gebruiken en bepaalt samen met jou je persoonlijke doelen
 3. Een Educational trainer, hij/zij monitort en evalueert de impact van je werk. Je leert van hem/haar hoe data te analyseren en te vertalen in duidelijke communicatie

 

Je zal verder worden betrokken bij:
 • Research. Je doet onderzoek om zo de taken van de ergotherapeut te ontlasten.
 • Het geven van presentaties. Je presenteert je bevindingen, je ideeën en doet suggesties aan het team. Dit gebeurt door het geven van presentaties
 • Administratie. Je biedt ad-hoc support aan het lokale team, dit houdt ook in dat je je bezighoudt met een stukje administratie, email verwerking en het beantwoorden van de telefoon
 • Stage support. Stages zijn een constante leer ervaring. Je wordt dan ook gevraagd je bevinden in een handboek te schrijven met tips voor toekomstige stagiaires

 

Vereiste voor deze stage
 • Je bent bezig met een opleiding tot ergotherapeute of hebt ervaring in de gezondheidszorg
 • Goede motivatie en wil om te leren, geduld en een passie om kinderen te helpen
 • Je hebt een goede beheersing van de Engelse taal
 • Goede computervaardigheden (Microsoft Word & Excel)
 • Teamplayer
 • Je bent positief en gepassioneerd
 • Je kan je aanpassen aan de Afrikaanse manier van leven
 • Je kan een presentatie verzorgen in het Engels
 • Je bent flexibel en hebt een open blik

 

Locatie

Bij deze stage ben je werkzaam in Kaapstad bij de ‘Cape Flats’, een verzamelnaam voor een aantal grote sloppenwijken; Khayelitsha, Gugulethu, Langa, Mitchell’s Plain, Nyanga, Athlone en Grassy Park. Vaak worden deze plaatsen aangeduid als “dump plaatsen van de Apartheid”. De Cape Flats zijn een melting pot van verschillende culturen, ethniciteiten en talen. Ondanks vele verschillen zijn er veel parallelen; grote armoede, misbruik, werkeloosheid en HIV/AIDS.
Khayelitsha is de grootste township in Kaapstad en hier zijn de meeste onderdelen van de stage gesitueerd. Khayelitsha heeft zo’n 2 miljoen inwoners, inwoners woonachtig in verschillende soorten huizen, van krotten gemaakt van afvalhout of ijzer tot grote stenen huizen. Dit is niet de locatie van de accommodatie waar je verblijft, dat bevindt zich in Muizenberg.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is, het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Eisen 

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. Een VOG is voor elke stage verplicht. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast. Ook ben je zelfstandig , geduldig en positief.

 

African Impact

Bij aankomst bij je stage word je door African Impact gevraagd de “Terms and Conditions & Code of Conduct” te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je stage de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze omschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

 

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over KwazuluNatal

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van je mentor van African Impact en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het ‘pre-departure’ document. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van je stage en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Oriëntatie

Na aankomst zal je een oriëntatie programma krijgen van je mentor over de doelen van het project en jouw rol als stagiaire. Je krijgt o.a.

 • Een introductie over de omgeving
 • Overzicht over de doelen van de stage en je rol

 

Accommodatie

Stagiaires zullen worden ondergebracht in een volledig ingericht huis in Muizenberg, een wijk net buiten Kaapstad. Het huis is rommelig, studentikoos te noemen. Het huis ligt op een veilig perceel. In het huis bevindt zich een satelliet televisie. Er is een woonkamer met keuken en slaapkamers voor het personeel. Voor beddengoed is gezorgd, voor handdoeken niet. Het huis heeft een kluis voor waardevolle spullen. In het huis is een conciërge aanwezig voor het bereiden van de maaltijden en een schoonmaakster die ook voor de was zorgt en de kamers 1 keer per week schoonmaakt. Helaas is er geen zwembad. Er zijn voldoende winkels in de directe omgeving. Mannen en vrouwen slapen gescheiden.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit toast, muesli, koffie en thee. Lunch en diner zijn verzorgde maaltijden en worden door de kok klaargemaakt. In de weekenden dien je zelf voor je maaltijden te zorgen.

 

Hoe er te komen?

Je kunt direct van Amsterdam naar Kaapstad vliegen (KLM), maar het is goedkoper omdat via een tussenstop (Londen, Frankfurt) te doen (bijvoorbeeld via South African Airways). Bij aankomst op het vliegveld word je opgehaald door een lokale vertegenwoordiger van African Impact die je direct naar de accommodatie in Muizenberg brengt.
Voor reisadvies kun je natuurlijk altijd contact met TravelUnique opnemen.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terug wisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

lijntje lang

Prijzen 2019

 

De prijzen voor de Ergotherapie stage in Kaapstad, Zuid-Afrika bedragen

8 weken:€ 2625,00 per persoon

12 weken: € 3705,00 per persoon

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Na het boeken van het project ontvang je een nota om een aanbetaling van € 150,00 te voldoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Vervoer vanaf- en naar het vliegveld van Kaapstad op maandag
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks vervoer
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag, ontbijt, lunch en avondeten (niet in het weekend)
 • Begeleiding van een mentor/coach
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Persoonlijke items
 • Limonade en sterke drank
 • Email/internet en telefoonkosten (kosten Wifi)
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Was service
 • Ophalen en wegbrengen naar het vliegveld op afwijkende tijden
 • Transportkosten gedurende de weekenden

 

lijntje lang

Startdata 2019 en aankomsttijden

 

In 2019 zijn de startdata:

 

Maandag 7 januari,  14 januari, 28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april, 6  mei, 20 mei, 3 juni, 17 juni, 1 juli, 8 juli, 15 juli, 22 juli, 29 juli, 5 augustus, 12 augustus, 19 augustus, 26 augustus, 9 september, 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november en 18 november 2019.

De accommodatie sluit op 16 december 2019.

Aankomst in Kaapstad is op maandag voor 15.00 uur. Dus landt je vlucht later dan 15.00 uur dan word je verzocht aan te komen op zondag en een overnachting te boeken in hotel Verde op de luchthaven van Kaapstad. Klik hier voor meer informatie.

Neem contact met ons op als we je kunnen helpen met het boeken van kamer. Je wordt dan de volgende dag op maandagochtend vroeg opgehaald om naar het vrijwilligershuis te worden gebracht. Je kan natuurlijk ook in het centrum van Kaapstad een kamer boeken.

Houd er rekening mee dat op een Public Holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag.

 

Ergotherapie stage Kaapstad, Zuid-Afrika lijntje lang

Downloads

 

Klik hier voor de Engelstalige brochure over deze stage

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van deze stage onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een stage ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze stage informatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Stages veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van deze informatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

 

Comments are closed.