Gap Experience Programma

Project: Gap Experience programma, Limpopo, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: 10 weken op vaste startdata

Prijs staat in de tekst vermeld

 

Projectcode : TU14/GAP

 

button boeken donkergrijs

 

 

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het Gap Year programma kort samengevat
 • Plaats: Letsitele, Limpopo, Zuid-Afrika (in de buurt van het Krugerpark)
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie (geheel gerenoveerd in 2014)
 • Project: Gap Experience Programma
 • Duur: 10 weken
 • Leeftijd: tussen de 18 – 23 jaar
 • Aantal deelnemers: 10 – 15 personen
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: uniek tussenjaar programma in Zuid-Afrika

 

Algemene informatie tussenjaar (Gap Year)

Bijna 20% van de jongeren met een havo of vwo diploma op zak gaat niet meteen studeren. Er zijn meer dan 3000 opleidingen die je kunt volgen op een hogeschool of universiteit. En ook het mbo kent een groot aantal opleidingen. Geen wonder dat jongvolwassenen daar soms niet uitkomen. Het is voor sommige jongeren lastig na te denken over de toekomst als ze tegelijkertijd ook hard moeten blokken om hun diploma te halen. Maar ook studenten die al een mbo diploma hebben of een bacheloropleiding hebben afgerond kiezen steeds vaker voor een tussenjaar.

De opbrengsten van een tussenjaar zijn afhankelijk van hoe je dit invult. Maar naar effecten van verschillende invullingen van een tussenjaar is helaas nog maar een handjevol onderzoeken gedaan. Toch geven alle Amerikaanse Ivy League topuniversiteiten het advies om een tussenjaar te nemen voordat je gaat studeren.

Een tussenjaar is ook een keuze. In de media lees je een enkele keer dat een tussenjaar iets is voor luie rijkeluiskinderen. Backpackers die luxe reizen maken omdat ze niet willen studeren. Die zullen er ook heus wel zijn. Maar het merendeel van de jongvolwassenen dat kiest voor een tussenjaar doet dat om goed na te denken over wat ze willen met hun toekomst. Om na te denken over wie ze zijn en wat bij ze past. Ongeveer een derde van de tussenjaarstudenten gaat korte of langere tijd naar het buitenland.

Dit programma in Zuid-Afrika biedt je de kans om je te ontwikkelen op sociaal en mentaal gebied, te werken aan zinvolle (internationale) contacten en te ontdekken wie je bent en wat je zou willen in je leven.

De bovenstaande tekst vind je op www.tussenjaarkenniscentrum.nl. Op deze site vind je heel veel informatie over een tussenjaar.

 

Het Gap Year programma

Het Gap Experience programma is een 10-weeks programma dat je leven zal veranderen door middel van avontuur, de ontwikkeling van vaardigheden en betekenisvolle relaties. Gericht op het ontdekken van jouw unieke doel in het leven als individu en vervolgens om je te motiveren om een impact op de wereld om je heen te maken.

Dit programma is uitermate geschikt voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar, die willen leren, internationale leeftijdsgenoten willen leren kennen, van avontuur houden en het prachtige Zuid-Afrika willen bezoeken gedurende 10 weken.

Het grootste deel van het programma wordt gepresenteerd tegen de prachtige achtergrond van de provincie Limpopo, Zuid-Afrika.
Tijdens je verblijf zullen we ook reizen naar de adembenemende kustlijn van Kwazulu Natal.

Het programma bestaat uit 3 pijlers:

 • karakter ontwikkeling
 • ontwikkeling van vaardigheden
 • het stellen van doelen en resultaten

 

 

De focus van dit programma ligt op de ontwikkeling van jongeren die op deze manier een postitieve impact op de wereld om hun heen kunnen maken. Het programma is een combinatie van het aanleren van vaardigheden, avontuurlijke activiteiten en (internationale) contacten met leeftijdgenoten. De nadruk ligt op het bouwen van relaties.

Het programma is gebaseerd op drie pijlers: ME, YOU en US.

Onder ME vallen vallen focuspunten zoals: Wie ben ik? Hoe leef ik een zinvol leven? Wat is mijn unieke doel in het leven?

Onder YOU vallen focuspunten als: Communicatie, Het bouwen van gezonde relaties, Het behouden van relaties.

Onder US vallen focuspunten als: Effectief leiderschap

De meeste van onze cursussen zijn inleidende cursussen. Je zal certificaten ontvangen na voltooiing van deze cursus. Er zijn mogelijkheden om de cursusmogelijkheden uit te breiden, zoals bijvoorbeeld met een duikcursus. Dan wordt er wel een extra vergoeding in rekening gebracht (bij een PADI cursus is dit euro 300).

De volgende cursussen zijn onderdeel van het Gap Year programma 2020:

 • Inleiding tot de koffie-industrie en een Barista Skills Training
 • Financiële Management 101
 • EHBO cursus-Niveau 1
 • EHBO cursus-Niveau 2
 • Birding (vogel) Cursus
 • Erkende Reptielen Oriëntatie Cursus

 

Activiteiten

Een groot aantal activiteiten horen bij dit Gap Year programma. Zoals Game Drives, een bezoek aan het wereldberoemde Kruger National Park, een bezoek aan het U’Shaka Marine World & Water Park in Durban. Ook leer je surfen en snorkelen in de warme Indische Oceaan.

Je gaat van een zipline in de majestueuze Magoebaskloof, je leert basic survival skills  en huishoudelijke vaardigheden. Ook leer je hoe een voertuig te onderhouden, leer je paardrijden op een Afrikaanse boerderij, leer je dansen en de basisprincipes van het maken van een film.

Ook leer je hoe te spreken in het openbaar, bezoek je een traditioneel Afrikaans dorp, en nog veel meer. Er zijn heel veel activiteiten, deze activiteiten worden gebruikt als springplank in het Young Adult Development Program, waarin de nadruk ligt op het aanleren van de nodige sociale vaardigheden.

Dit GAP EXPERIENCE programma is een groot avontuur en een ontdekkingsreis. Slechts met een kleine groep van tussen de 10-15 jonge volwassenen kan je deelnemen aan het tien weken durende programma. Er wordt er voor gezorgd dat iedereen de juiste aandacht krijgt om uit te blinken.

 

Samenvatting van het programma

Het doel van het programma is om je verschillende vaardigheden te leren en je ervaringen bij te brengen. In een veilige omgeving leer je samen met 10 – 15 internationale leeftijdsgenoten waar je interesses liggen, waar je in uitblinkt en wat je kracht is en wat je valkuil is. Jong volwassenen die zich bewust zijn van kun eigen “strengt and weaknesses” maken meer overwogen beslissingen met vaak een positievere uitkomst.

 

Dit programma start ieder kwartaal en heeft drie pijlers:

 1. Outdoor
 2. Skills
 3. Experiences

Outdoor, hieronder vallen activiteiten zoals kamperen, paardrijden, snorkelen, scuba diving, traditioneel vissen, schieten, etc.

Skills, hieronder vallen activiteiten zoals “leadership”, time management, een barista training, het schrijven van een script en filmen, sport coaching, spreken in het openbaar, leren surfen, dansen, etc.

Experiences, hieronder vallen activiteiten zoals een bezoek aan het Kruger National Park, game drives, een bezoek aan U’Shaka Waterworld & Marine World, wildlife tracking, de East Coast tour, etc.

Iedere dag is vol met activiteiten en training sessies. Oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl, dus dit zit ook in het dagelijkse programma.

 

Veiligheid 

Het allerbelangrijkste is je veiligheid. Bij dit programma krijg je te maken met ervaren coaches en begeleiders die veel ervaring hebben, ook met wat gevaarlijker activiteiten, zoals het schieten. Er worden strikte veiligheidsmaatregelen nageleefd en de huisregels worden bij aanvang zeer duidelijk gecommuniceerd.

De leidinggevenden zijn 24/7 beschikbaar in geval van nood. De excursies zijn geheel begeleid. Ook zal de begeleiding meegaan met de East Coast tour, waar je verblijft in een veilige accommodatie die op jongeren gericht is. De omgeving waarin je verblijft is een omheind, veilig gebied. Het Tzaneen Medi-Clinic Privat Hospital is 35 kilometer verder op.

 

Locatie

Dit programma bevindt zich in Letsitele in de provincie Limpopo, Mopani District, Bolebedu South. Dit is ongeveer 450 kilometer ten noordoosten van Johannesburg. Dit is het grootste plattelandsgebied in Zuid-Afrika. De provincie Limpopo is de op twee na-armste provincie van het land. In het gebied wonen ongeveer 48.282.000 inwoners. Het is een gebied waar armoede en sexueel misbruik helaas veel voorkomen. Daarnaast is het onderwijs op een laag niveau, slechts de helft van de leerlingen doet eindexamen in Grade 12. De taal die hier gesproken wordt is de Sepdi taal en in mindere mate Engels.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is: het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers tussen de 18 en 23 jaar. Evnetueel 24/25 jaar in overleg met het programma.
Bij deelname aan een project of programma van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) vereist. Deze VOG dient voor vertrek in ons bezit te zijn en mag niet ouder dan 6 maanden zijn.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om ervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd programma waarbij op je veiligheid wordt gelet.

Er is een programmacoördinator aanwezig die jr de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een deelnemer maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage, maar wees flexibel.

 

Tshega Missionlijntje lang

LANDENINFORMATIE

 

Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld. TravelUnique biedt ook een aantal Fair Trade projecten aan.

 

Limpopo

Limpopo is de noordelijkst gelegen provincie van Zuid-Afrika en telt 5.404.868 inwoners (2011). De hoofdstad van Limpopo is de stad Pietersburg (Polokwane). Vroeger werd Limpopo de ‘Noordelijke Provincie’ genoemd, maar de naam werd veranderd in februari 2002 na een verkiezing gehouden door de provinciale regering. De naam verwijst naar de rivier de Limpopo. De naam komt van het Noord-Sotho woord voor ‘grote waterval’.

Limpopo is een afgelegen provincie en wordt niet vaak door toeristen aangedaan.
Velen rijden er doorheen op weg naar Zimbabwe of het Kruger National Park. Limpopo heeft een verscheidenheid aan culturen, landschappen en natuur. Dit is ongerepte Afrika op zijn best, het land van wijd open Bushveld, mooie blauwe luchten en de altijd aanwezige doornboom.

De provincie Limpopo kent nauwelijks steden. Naast de hoofdstad Polokwane is Tzaneen met 15.000 inwoners de tweede plaats in de provincie. Bijna driekwart (74,4%) van de ruim 5 miljoen inwoners woont in traditionele stammengebieden, waar dat over het hele land slechts 27,1 % is.

De belangrijkste huistalen in Limpopo zijn Noord-Sotho (52%), Tsonga (17%) en Venda (17%). Afrikaans wordt gesproken door 2,6% van de bevolking.

Limpopo is binnen Zuid-Afrika de provincie met de meeste armoede. Ruim 78% van de inwoners leeft beneden de armoedegrens. Van de beroepsbevolking is slechts 40% daadwerkelijk actief, terwijl het landelijk gemiddelde op ruim 57% ligt. De voornaamste economische sectoren zijn landbouw, mijnbouw en toerisme.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Limpopo

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale begeleider van Evolve en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over de reis. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over het programma en alle informatie over je nieuwe leefomgeving. Daarnaast ontvang je een wekelijks schema van de activiteiten waarbij je bent ingepland.

 

Accommodatie

Deelnemers zullen worden ondergebracht in een volledig ingericht huis op de ‘Orange farm’ van de familie Van Rooyen. Het huis is in september 2014 volledig gerenoveerd en van alle gemakken voorzien. Het huis kan 14 deelnemers herbergen. Er zijn drie douches en vier toiletten. Je hebt de Boabab Room voor vier personen, de Leadwood Room voor 6 personen, de Nyala Room voor iemand alleen of een stel en de Jackelberry Room voor 2 personen. Daarnaast is er een gemeenschappelijke woonkamer en een keuken. Ook beschikt het huis over een prachtig zwembad. Voor beddengoed wordt gezorgd. Het huis beschikt tevens over WiFi, een pooltafel, dvd’s/boeken/spelletjes, ook is er een ‘Braai’; de BBQ. Let op! mannen en vrouwen slapen gescheiden.

 

kamer Tshega 2

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt kun je zelf pakken en bestaat uit muesli, brood, fruit, thee en koffie. Lunch kan je ook zelf pakken en bestaat uit sandwiches en noodles of soep, avondeten wordt voor je klaargemaakt door een medewerker van het programma en staat om 18.00 uur klaar. Eten wordt gekookt volgens een vast menu, mocht je dit niet lusten dan kan je eventueel zelf snacks kopen. Eventuele allergieën graag vooraf doorgeven. In de weekenden word je geacht zelf te koken.

 

Hoe er te komen?

Je kan direct van Amsterdam naar Johannesburg vliegen (KLM), maar het is goedkoper omdat via een tussenstop (Londen, Frankfurt) te doen (bijvoorbeeld via South African Airways). Na aankomst in Johannesburg stap je op een lokale vlucht naar Phalaborwa of Hoedspruit of je neemt de Translux bus naar Tzaneen. Bij aankomst op het vliegveld word je opgehaald door een lokale vertegenwoordiger van het programma die je direct naar het huis brengt. Voor reisadvies kan je natuurlijk altijd contact met TravelUnique opnemen.

Wij adviseren je een vlucht te boeken bij Bianca de Willigen van Personal Touch Travel. Zij weet waar op te letten (voldoende overstaptijd, juiste aankomsttijd, etc.) en op deze manier is je ticket verzekerd bij vertraging of bij annulering van de vlucht.

bianca.dewilligen@personaltouchtravel.nl of 06 – 40 89 80 43.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

lijntje lang

Prijzen 

 

10 weken : € 4250

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, 24/7
 • Accommodatie
 • Alle maaltijden
 • Alle cursussen, vaardigheids trainingen en excursies
 • toegangskosten excursies
 • East Coast Tour (transport, maaltijden, accommodatie)
 • Airport pick up (Hoedspruit of Phalaborwa)
 • Airport dropp off (Hoedspruit of Phalaborwa)

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vluchten
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Kosten voor het aanvragen van een VOG
 • Vaccinaties
 • Optionele excursies

 

Kosten ophalen vliegveld/busstation per persoon

Je kan opgehaald en weggebracht worden naar het vliegveld van Phalaborwa (199 km) of naar het vliegveld van Hoedspruit (220 km).

Het is ook mogelijk met de Transluxbus te komen, deze bus komt aan in Tzaneen (84 km).

 

Optionele excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Open Sea Cuba Diver Course
 • Sabie Big Swing

 

lijntje lang

Startdata 2020 en aankomsttijden

 

Startdata 2020

Er zijn vaste startdata bij dit programma:

2 maart – 8 mei 2020

1 juni – 7 augustus 2020

24 augustus – 30 oktober 2020

 

Tshega11lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over dit Gap Experience programma in Limpopo, Zuid-Afrika  ontvangen? Neem dan contact met ons op.

 

lijntje lang

 

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit Gap Experience programma in Limpopo, Zuid-Afrika onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project of programma boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Tshega Mission/Evolve.

Comments are closed.