Hluhluwe natuurbehoud project

Project: Hluhluwe natuurbehoud project, KwazuluNatal, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: 2,3 of 4 weken (start 3 keer per jaar)

Prijzen staan in de tekst vermeldlogo live4now

Projectcode: TU13/L4NC

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Game Reserve aan de ooskust van Zuid-Afrika (10 minuten vanaf Hluhluwe, KwazuluNatal)
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: 2, 3 of 4 weken
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Kenmerk: project in een omgeving waar zich de ‘Big Four’ bevindt

 

Hluhluwe natuurbehoud/conservation project

Hluhluwe ligt aan de oostkust van Zuid-Afrika. Het Hluhluwe-Imfolozipark (voormalig Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve), 280 km ten noorden van Durban, is het oudste natuurpark in Afrika. Het park bestaat uit 960 km² heuvelachtig gebied in centraal Zoeloeland bedekt met klassieke savannes. Het is het enige park in KwaZuluNatal dat alle dieren van de ‘Big Five’ telt: Afrikaanse olifanten, leeuwen, buffels, luipaarden en neushoorns.

Het park is bekend om zijn rijke fauna en de aanwezige witte neushoorns die dankzij succesvolle programma’s in het natuurpark van uitsterven werden gered. Het park telt nu ruim 1600 witte neushoorns; vele honderden dieren werden uitgewisseld met andere natuurparken in Zuid-Afrika en erbuiten.

Het park bestaat uit twee delen: het Hluhluwe-deel met Hilltop Camp, en het Umfolozideel met het Mpilakamp.

 

Het Hluhluwe project

Dit  Hluhluwe project richt zich op natuurbehoud (conservation). Het grootste gedeelte van het vrijwilligerswerk vindt plaats in een wildpark in een omgeving waar zich neushoorns, luipaarden en olifanten en buffels zich bevinden. Je helpt bij de tracking en monitoring van deze dieren om hun bewegingen en gedragingen in kaart te brengen. Er is dagelijks de mogelijkheid om dicht bij deze verbazingwekkende dieren te komen en op de manier veel over hun gedrag te leren.

Ook zal je worden betrokken bij een project in de omgeving die momenteel de bewegingen van luipaarden door middel van camera toezicht waarnemen. Vrijwilligers zijn nodig om deze camera’s te controleren. Daarnaast worden andere dieren geteld, de gezondheid van de dieren gechecked, etc.
Daarnaast is er ‘fence patrol’, de hekken worden gecontroleerd om zo te kijken of stropers zich geen toegang tot het gebied verschaffen.
Een ander spannend project is een project waarbij samen wordt gewerkt met een krokodillenpark in St Lucia.

 

Werkzaamheden

Er zijn vrijwilligers nodig om te helpen met de dagelijkse gang van zaken in dit park. Zoals het helpen schoon maken van de behuizingen en de omliggende gebieden, algemene onderhoud van het park en de controle van de eieren.

Andere dagelijkse werkzaamheden omvatten het uitroeien van onkruid. Deze taken omvatten fysieke arbeid en het is hard werken. Maar deze taken zijn essentieel om de dieren en de natuur te behouden.

Het vrijwilligerswerk op het gebied van natuurbehoud/conservation is echt nodig. Je zul voelen dat je hebt bijgedragen aan het behoud van deze geweldige dieren en we zijn er zeker van dat dit een zinvolle ervaring is die je nooit zal vergeten.

 

Taken conservationLive4now afdruk

Je zal bij de volgende taken betrokken worden:

 • Dieren tracken en monitoren
 • Luipaard/hyena tracking
 • Meewerken bij het Snake and Crocodile Park
 • Presentaties geven op scholen over natuurbehoud
 • Het localiseren van wild en het monitoren
 • Onkruid wieden

 

Voorbeeld week- en dagindeling

 

Deelname aan dit project is mogelijk gedurende 2, 3 of 4 weken. De weken zijn gedeeltelijk uitgewerkt om je een voorbeeld te geven van de activiteiten. Neem contact met ons op om de brochure te ontvangen waarbij de dagelijkse werkzaamheden verder zijn uitgewerkt. Belangrijk is wel dat werkzaamheden kunnen wijzigen. Door weersomstandigheden kunnen bepaalde onderdelen van het project soms niet doorgaan of wijzigen. Wees flexibel!

 

Week 1

Aankomst op het vliegveld van Richards Bay Airport. Hier word je opgewacht door een medewerker van Live4now. Hierna wordt je direct naar de lodge in het Bonamanzi Game Reserve gebracht waar je zal verblijven. Hierna volgt een korte introductie en tour over en door de (nieuwe) leefomgeving. Ook maak je kennis met de staff en de overige vrijwilligers, dag 1

Oriëntatie dag en game drive, dag 2

Snake and croc park, dag 3

Presentatie over de dieren in de omgeving en wandeltocht, dag 4

Wildlife conservation in het gebied. Dit kan ‘game capture’ zijn (het vangen van wild), het tellen van dieren, ‘fence patrol’, dag 5 – 7:

 

Week 2

Het maken van een presentatie voor scholen en Cat rehab Centre, dag 8

Presentatie op school, dag 9

Stranddag, dag 10

Wildlife conservation in dit gebied, Dag 11 – 14:

De laatste dag voor vrijwilligers die twee weken bij het project verblijven. De ochtend zeg je gedag. Hierna word je naar het vliegveld van Richard’s Bay gebracht voor je terugvlucht naar huis. Mocht je 3 of 4 weken blijven bij het project dan is dit een dag om te relaxen (bij het zwembad), dag 15

 

Week 3

Wandeltocht in het False Bay natuurreservaat, dag 16

Hippo and Croc tour. Deze tour is in St. Lucia, dag 17

Interactie met olifanten, dag 18

Wildlife conservation in dit gebied. Voor sommige vrijwilligers ,die drie weken bij het project verblijven zal op dag 22 het vertrek naar huis zijn, dag 19 – 21

 

Week 4

Werkzaamheden in het Bonamanzi Game Reserve, Dag 22 – 28

Vertrek naar huis, dag 29

 

Activiteitenschema

Klik hier voor het schema bij een verblijf van 2 weken.

En klik hier voor het schema bij een verblijf van 3 weken.

Als laatste klik hier voor het schema bij een verblijf van 4 weken.

Let op! In 2017 zal bij het programma van vier weken niet meer gewerkt worden bij CROW (Wildlife Rehab Centre). Hiervoor zijn werkzaamheden bij het Bonamanzi Game Reserve in de plaats gekomen. Neem contact met ons op om het ‘Information Booklet 2017’ te ontvangen.

 

Belangrijk!

Bij een Game Reserve project bevinden de dieren zich in de vrije natuur. Er kan in de projectomschrijving vermeld staan dat bepaalde dieren zich in het gebied bevinden. Echter je krijgt geen garantie dat je deze dieren ook daadwerkelijk ziet tijdens je verblijf bij het project. Bij een Game Reserve ligt vaak de focus bij de opvang van een bepaald dier (cheetah’s, wild dogs, leeuwen, etc.). Een ‘re-introduction’ project houdt in dat dieren die niet (meer) voorkomen in het gebied hier weer opnieuw worden uitgezet in het wild. Een ‘breeding project’ houdt in dat men probeert de dieren zich te laten vermenigvuldigen in dit gebied. Alle dieren bij een Game Reserve bevinden zich in de vrije natuur. Er kan niet worden gewandeld of worden geknuffeld met dieren, zoals de cheetah. Bij een Game Reserve weet men vaak welke dieren, en hoeveel van deze dieren zich in het gebied bevinden.

 

Flexibiliteit

Alle activiteiten zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en je aankomstdag. Het programma kan hierdoor soms net iets anders lopen. Zuid-Afrika kent vele ‘Public Holidays’, op deze dagen wordt er niet gewerkt of volgens een aangepast programma.

 

Locatie

Dit vrijwilligersproject bevindt zich in Bonamanzi Game Reserve, aan de oostkust van Zuid-Afrika in de provincie KwazuluNatal dichtbij Hluhluwe. Het gebied staat bekend als Umfolozi-Hluhluwe en is het oudste wildpark in Zuid-Afrika, opgericht in 1895 en het enige park in KwaZuluNatal waar de ‘Big Five’ voorkomt. Echter in het Game Reserve waar je verblijft bevindt zich de ‘Big Four’ (geen leeuwen).

 

Leeftijd

Deelname aan dit project is mogelijk vanaf 18 jaar. Er is geen specifieke ervaring vereist voor deelname aan dit project.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is: het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Live4now-1lijntje lang

Landeninformatie

 

Hluhluwe, KwazuluNatal, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land met een onrustige verleden. Dit heeft geleid tot een grote scheiding tussen de rijke minderheid en de zeer arme meerderheid. Zuid-Afrika is vastbesloten gelijkheid voor alle burgers na te streven, maar om dit te realiseren moet het alle hulp krijgen die het kan krijgen.

Het is een zeer mooi land met een fascinerende geschiedenis, niets is te vergelijken met zijn prachtige landschappen en zijn vriendelijke mensen. Het land staat bekend als de ‘Regenboognatie’ vanwege de vele culturen die hier samen leven.
Er is iets speciaals aan Zuid-Afrika. Het is een bepaalde gevoel dat je niet uit kan leggen; je zal moeten komen om het zelf te ervaren.

 

KwazuluNatal

KwaZulu Natal ligt aan de oostelijke kant van Zuid-Afrika en wordt begrensd door de warme Indische Oceaan in het oosten en de Drakensbergen in het westen. Het heeft een warme subtropische klimaat het grootste deel van het jaar door. Het gebied staat bekend om haar schoonheid waar veel verschillende soorten ecosystemen samenkomen. Dit maakt het ideaal om een grote verscheidenheid van wilde dieren van de ‘Big Four’ tot vogels te bekijken. Ook vind je hier walvissen of zie je schildpadden hun eieren leggen op het strand.

KwazuluNatal behoort toe aan de Zulu-stam, dit is de grootste stam van Zuid-Afrika. Zulu is de belangrijkste taal in Zuid-Afrika en wordt door 23% als moedertaal gesproken. KwazuluNatal is de enige provincie binnen Zuid-Afrika met een koning. Hoewel Durban de belangrijkste stad is met een internationale luchthaven, is Pietermaritzburg de hoofdstad. In deze traditionele gebieden is het leven nog altijd gecentreerd rondom familieverbanden in kralen, ook al zijn veel rondavels (de ronde traditionele hutten) tegenwoordig gebouwd van steen en dakpannen (hoewel elektriciteit vaak nog ontbreekt) en is de kleding voornamelijk westers.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika

lijntje lang Praktische informatie

 

Accommodatie

De accommodatie, een ‘bushcamp’ bevindt zich in het Bonamanzi Game Reserve. Bonamanzi betekent in het Zulu ‘kijk, water!’. Je hebt uitzicht over Lake False Bay (onderdeel van Lake St. Lucia). In een chalet kunnen twee vrijwilligers slapen. De badkamer wordt gedeeld door 2 chalets en bestaat uit een douche, toilettafel en toilet. De accommodatie heeft ook een gemeenschappelijk deel waar je kan verblijven met de overige vrijwilligers. Er is hier een zitkamer en een keuken waar je thee en koffie kan maken. Er is tevens een televisie. Ook beschikt de accommodatie over een zwembad. Klik hier voor meer informatie over dit Game Reserve. Dit project wordt gerund door Elton en Melissa du Plooy.

 

accommodatie live4now

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Deze maaltijden worden klaargemaakt door een medewerker van het project.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

Live4now bannerlijntje lang

Prijzen 

 

De prijs voor dit Hluhluwe natuurbehoud project gedurende 2 weken bedraagt: € 1230,00 per persoon.

Voor 3 weken bedraagt dit : € 1700,00 per persoon.

En de prijs voor dit Hluhluwe natuurbehoud project gedurende 4 weken bedraagt: € 2390,00 per persoon.

De kosten voor een nacht extra accommodatie en maaltijden in overleg.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Drie maaltijden per dag
 • Accommodatie, de accommodatie bestaat uit een twee-persoons chalet
 • Activiteiten
 • Alle transport van- en naar het project en activiteiten
 • Wasservice
 • Schoonmaakservice (wekelijks)
 • Transfer van- en naar Richard’s Bay
 • Oriëntatie programma bij aankomst
 • Koffie, thee en water
 • Begeleiding gedurende je gehele verblijf
 • Een ‘t-shirt en een cap
 • Opschrijfboek en een pen
 • Cadeau aan het einde van je verblijf

 

Bij de prijs inbegrepen activiteiten (*)
 • Game drive in een Big Five Game Reserve (2, 3 en 4 weken verblijf)
 • Hippo- en krokodillen boot cruise (3 en 4 weken verblijf)
 • Bezoek aan het Big Cat Rehabilitation Centre (2, 3 en 4 weken verblijf)
 • Bezoek aan een traditionale ‘Curio & Craft’ markt (3 en 4 weken verblijf)
 • Night drive in een Big Four Game Reserve (3 en 4 weken verblijf)
 • Sterren kijken (2, 3 en 4 weken verblijf)
 • Hipo & Croc tour (3 en 4 weken verblijf)
 • Interactie met olifanten (3 en 4 weken verblijf)
 • Relaxen op het strand van Sodwana Bay (2, 3 en 4 weken verblijf)
 • Wandeltocht (2, 3 en 4 weken verblijf)
 • Wandeltocht in het False Bay natuurgebied (3 en 4 weken verblijf)

(*) er kan een wijzinging in de activiteiten plaatsvinden, die worden bij het project met de vrijwilligers gecommuniceerd. Wees flexibel!

 

Wat is niet bij de prijs inbegrepen?
 • Retour vlucht naar Richard’s Bay, Zuid-Afrika
 • Inentingen
 • Verzekering (reis- en annuleringsverzekering)
 • Souvenirs
 • Telefoon-, internetkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), in Nederland bedragen deze kosten € 30,05, in België is dit gratis

 

lijntje lang

Startdata en aankomsttijden

 

Aankomst is op het vliegveld van Richard’s Bay op de startdatum van je project. Dit geldt bij een verblijf van 2 en 3 weken.

Mocht je 4 weken bij het project verblijven, dan dien je aan te komen op het vliegveld van Richard’s Bay en je retourvlucht te boeken vanaf King Shaka International Airport in Durban.

Je wordt bij aankomst door een medwerker van Live4Now opgehaald op het vliegveld. Natuurlijk word je na afloop van het project ook weer afgezet op de luchthaven.

Het is dus mogelijk 2, 3 of 4 weken bij dit project te verblijven.

 

Data 2017
 • 10 januari 2017 (vertrek na 2 weken is op 24 januari, na 3 weken op 31 januari en na 4 weken op 7 februari 2017)
 • 1 maart 2017 (vertrek na 2 weken is op 15 maart, na 3 weken op 22 maart en na 4 weken op 29 maart 2017)
 • 11 september 2017 (vertrek na 2 weken is op 25 september, na 3 weken is op 2 oktober en na 4 weken is op 9 oktober 2017)

 

Data 2018

De data voor 2018 volgen zo spoedig mogelijk.

 

Doorgang project

Dit project zal doorgang vinden bij een deelname van minimaal 5 personen. Wacht met het boeken van een vlucht tot zeker is dat het project doorgaat.

 

Live4now-3 lijntje lang
Downloads

 

Klik hier voor de Twitter pagina van dit project

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

Live4now - accommodatie-1 Hluhluwe natuurbehoud project zuid-afrikaLive4now -Hluhluwe natuurbehoud project zuid-afrika

 

Live4now - accommodatie-2 Hluhluwe natuurbehoud project zuid-afrikaLive4now-10 Hluhluwe natuurbehoud project zuid-afrika

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Live4now.

 

Comments are closed.