Human/Wildlife stage, Botswana

Stage: Human / Wildlife conflict stage, Botswana

Deelname mogelijk: 4 – 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeldWildlife act logo

 

Projectcode : TUS10


button boeken donkergrijs

 

 

lijntje lang

De stage

 

De stage kort samengevat
 • Plaats: Chobe National Park, Botswana
 • Accommodatie: omheind tentenkamp
 • Project: stage op het gebied van het conflict tussen mens en dier
 • Duur: 4 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: goed georganiseerde stage voor studenten in een prachtig gebied
De stage

Samen met Wildlife ACT bieden wij deze stage op het gebied van Wildlife in Botwana aan.  Als student heb je de mogelijkheid om waardevolle ervaring op te doen door lid te worden van het Wildlife ACT team in de Chobe Enclave. De algemene doelstelling van het onderzoek is om meer inzicht te verkrijgen in de patronen en processen die samenhangen met mens/dier interacties in een dynamische ecosysteem.

Dit is een samenwerking van Wildlife Act met de Universiteit van Botswana en het Okavango Research Institute.

‘Het Human/Wildlife conflict’ is een een belangrijk thema bij natuurbehoud in Botswana. De migratie van dieren en onderzoeksstrategieën zijn belangrijke thema’s voor de regering van Botswana en het Department of Wildlife en Nationale Parken (DWNP).

 

Focus stage

De focus bij deze stage ligt op de Chobe Enclave regio. Dit dynamisch gebied ligt binnen het Chobe National Park en het Chobe Forest Reserve. Dit gebied is een agrarisch gebied met veel wildlife waardoor het een complex gebied is. De relatie mens/dier is een ingewikkelde hier.

Het werk in dit gebied is er op gericht in kaart te brengen hoe de migratie van dieren verloopt. Het gebied is rijk aan een enorme hoeveelheid wildlife, echter dit gebied heeft ook zwaar te leiden onder stropers en boeren die dieren als een bedreiging zien.

 

Doel van de stage

Bij deze stage ligt de nadruk op het conflict tussen mens en dier, het HWC (Human Wildlife Conflict). Dit houdt bijvoorbeeld in; actie als vee wordt aangevallen. Data worden verzameld en diersporen gevolgd, vaak gebeurt dit door middel van camera’s.

Tijdens de stage zal je data moeten verzamelen en analyseren. Daarnaast zal er overleg moeten plaatsvinden met mensen uit de lokale gemeenschap, alsmede met de medewerkers van DWNP. Daarnaast moeten er opleidingen worden opgezet, migratie informatie worden geanalyseerd, manieren bedacht worden hoe vee te beschermen, etc.

 

De projectdoelstellingen
 • Inzicht te verkrijgen in het mens/dier conflict in het dynamisch ecosysteem van Botswana
 • Het onderzoek onderdeel laten zijn van een breder onderzoek in heel Botswana
 • Te bepalen wat de huidige status is in het mens/dier conflict en wat de trends zijn
 • De sociaal economische impact onderzoeken van de aanwezigheid van dieren in het gebied (bijvoorbeeld: schade aan gewassen, dood vee)
 • Onderzoek naar de rol van olifanten bij schade aan gewassen
 • Onderzoek naar de illegale jacht in dit gebied in verhouding met de rest van Botswana

 

Dagindeling

Iedere dag in Afrika is anders. Dit kan een dagindeling zijn:

 • De ochtend begint al vroeg, voor zonsopgang, een activiteit kan zijn het controleren van de camera’s
 • Aan het eind van de ochtend keer je terug voor een lunch met het dorpshoofd of boeren in de omgeving
 • Aan het begin van de middag worden de verzamelde data van die ochtend verwerkt en het middagprogramma doorgesproken
 • Aan het eind van de middag ga je weer op pad. Dit project is een mooie combinatie van natuurbehoud en community werk.
 • Een keer week worden alle data verwerkt
Weer

Het klimaat in Botswana, dat in het zuiden grenst aan Zuid-Afrika, is subtropisch. Het westen en zuiden van het land zijn het droogst. Daar ligt de Kalahariwoestijn. Het noorden is groener en natter. Er valt daar ongeveer 650 mm per jaar. De regenperiode loopt van december tot april. Het is dan zomer, waarin het erg heet kan worden: 40°C is geen uitzondering. In de winter is het droog en relatief koel. De gemiddelde dagtemperatuur ligt op 22°C. ’s Nachts kan het vriezen. De beste reistijd is de periode april tot november.

 

Locatie

Je verblijft bij deze stage in de Botswan-Chobe Enclave. Dit gebied ligt binnen het Chobe National Park en het Chobe Forest Reserve.

Studenten zijn verbonden aan het Van Thuyne Ridge Research Centre, dat zich op drie eilanden bevindt. Dit onderzoekscentrum is geschikt voor onderzoekers en wetenschappers uit heel de wereld die onderzoek willen uitvoeren in het naburige Chobe National Park. Het centrum en het kamp is volledig milieuvriendelijk en voorzien van zonne-energie. Als student verblijf in een twee-persoons tent op de camping met een gedeelde badkamer of in een twee-persoons kamer met en-suite badkamer (op basis van beschikbaarheid en tegen extra kosten). Een bed, matras, kussens en beddengoed worden verstrekt, maar je dient je eigen handdoeken mee te brengen. Wees je ervan bewust dat je een tent/kamer deelt met een andere student van hetzelfde geslacht.

 

Wasvoorziening

Stromend warm en koud water zijn beschikbaar in het kamp en in de badkamer. Er is een mannelijke en vrouwelijke badkamer met wastafel, douche en toilet. Warm water wordt geleverd via zonnegeisers. Een gemeenschappelijke wasserette is beschikbaar.

Het kamp is omheind. Het is wel belangrijk altijd fakkels (zaklampen) te gebruiken rondom de accommodatie tijdens de nacht. Wandelen in de omgeving is altijd in overleg met de leiding van het kamp.

 

Leeftijd

Leeftijd voor deelname is minimaal 18 jaar. Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) noodzakelijk. Je dient in een goede conditie te zijn.  Een goede beheersing van het Engels is vereist. Daarnaast ben je enthousiast en heb je een passie voor natuurbehoud.

 

 

Chobe olifantenlijntje lang

Landeninformatie 

 

Botswana

Botswana ligt in zuidelijk Afrika ten noorden van Zuid-Afrika. Botswana grenst in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika, in het noordoosten aan Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het noorden en westen aan Namibië.

Botswana is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland en telt circa 1,8 miljoen inwoners. Dit is 3,1 inwoner per vierkante kilometer en de ruimte bestaat voor het grootste deel uit natuur.

 

Hoogvlakte

Botswana bestaat voor een groot gedeelte uit een dorre hoogvlakte van ongeveer 1000 meter hoog. Het oosten is heuvelachtig. De Kalahari woestijn strekt zich uit over het zuiden en westen. Door het Noord-westen stroomt de rivier de Okavango, alwaar zich een reusachtig moerasland bevindt. De Okavango Delta en het Chobe National Park zijn de grootste en meest bekende wild- en natuurparken van het land. De doorgaande wegen zijn goed te berijden. In het binnenland zal vaak gebruik moeten worden gemaakt van een 4×4 auto. Het land kent een sub-tropisch klimaat.

 

Okavango Delta

De Okavangodelta (of Okavangomoeras) in Botswana is de grootste binnenlandse delta ter wereld.

Het gebied werd in juni 2014 tijdens de 38e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed aangeduid als UNESCO Werelderfgoed. Het was de duizendste toevoeging aan de Werelderfgoedlijst.

De Okavango Delta is een van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld en zeker het meest bijzondere van zuidelijk Afrika.
De Okavango Delta is een enorm moerasgebied dat wordt gevoed door de Okavango rivier. De Okavango rivier is een 1600 km lang en begint in het hoogland van Angola en mondt uit in de Kalahari.

 

Grootste delta

De Okavango Delta is met 15.000 km2 de grootste delta ter wereld. Het water doet er ongeveer een halfjaar over om vanuit Angola naar de zuidelijkste punt van de Delta bij Maun te komen. Dit heeft tot gevolg dat de Okavango Delta als enige gebied in de regio een omgekeerd seizoen heeft. Juist in de droge tijd staat het water er het hoogst.

In de regentijd trekken dieren als zebra’s, gnoes, buffels en olifanten weg van de Okavango Delta omdat er dan in het gebieden buiten de delta, waaronder de Kalahari, veel voedsel is te vinden. In de droge tijd trekken ze de delta weer binnen, omdat het stijgende water voor een uitbundige plantengroei heeft gezorgd.

 

Dieren

De meeste van de duizenden eilanden in de delta zijn begroeid met bomen. De meest voorkomende soorten zijn wild date palm, mopane, sycamnore tig, sausage tree, baobab en umbrella thorn. De dierenwereld in de Okavango Delta is overweldigend. Nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, hagedissen, vissen en talloze insectsoorten. Verder zijn er zeldzame antilopen in de Okavango Delta zoals de lechwe en sitatoenga. Ander waterminnende dieren zijn olifant, waterbok, buffel, knobbelzwijn en groene meerkat.

Op de drogere stukken worden giraffe, zebra en antilopen als gnoe, kudu, lierantilope, hartebeest en impala aangetroffen. De neushoorn, die door stropers in de jaren zestig al uitgeroeid is, was een van de weinige ontbrekende dieren in de delta. De neushoorn is echter weer geherintroduceerd. Ook de grote jagers zoals de leeuw, gevlekte hyena, wilde hond, luipaard en jachtluipaard zijn er te vinden.

 

Vogels

De Okavango Delta is een paradijs voor vogelaars. In het gebied leven meer dan 400 vogelsoorten waaronder talloze watervogels. Vogelliefhebbers hebben meestal een lange verlanglijst waarop bijzondere vogels voorkomen als Pel’s visuil, kraanvogel, Sharpe’s reiger, karmijnrode bijeneter, papyrusrietzanger, moeras graszanger, lady ross’ toerako, Afrikaanse schaarbek, koperstaartspoor koekoek en natuurlijk de Afrikaanse visarend.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Botswana

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning ontvang je van TravelUnique. Wij doen er alles aan om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. In Afrika zal je begeleid worden door een medewerker van Wildlife Act.

 

Accommodatie

Je verblijft is een tentenkamp. Het omheinde kamp is erg basic en draait op zonne-energie. Studenten zijn ondergebracht in een twee-persoons tent, er is tevens een  badkamer. Er is een gemeenschappelijk gebouw waar wordt gewerkt en gegeten. Hier ligt ook de keuken en de wasserij.

Koken en schoonmaken zal met behulp van de stagiaires worden uitgevoerd. Je dient je eigen was te doen.

Het kamp draait op zonne-energie, er zijn wel lampjes in ieder verblijf. De avonden zal je doorbrengen bij het kampvuur.

 

Maaltijden

Je ontvangt drie maaltijden per dag.

 

Hoe er te komen?

Je vliegt eerst naar Johannesburg en vervolgens naar Kasane of Maun. Neem voor het boeken van een ticket contact met ons op voor de juist aankomst- en vertrektijden.

 

Visum

Als toerist met de Nederlandse of Belgische nationaliteit, mag je maximaal drie maanden (negentig dagen) in Botswana verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wel moet je in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming en een geldig paspoort.

 

Vaccinaties

Neem contact met je huidarts of GGD dienst op voor de inentingen die je nodig hebt.

 

Geld

 

De munteenheid van Botswana is de Pula. Eén Pula is onder te verdelen in honderd Thebe. Je hebt briefjes van vijf, tien, twintig, vijftig en honderd Pula. Klik hier voor de actuele koersinformatie.

zebraslijntje lang

Prijzen 2017

 

De prijzen worden weergegeven in USD. Klik hier voor de juiste koers van de USD.

Voor 4 weken: $ 2450,00 per persoon

Voor 6 weken: $ 3550,00 per persoon

Voor 8 weken:$ 4650,00 per persoon

Voor 10 weken: $ 5750,00 per persoon

Voor 12 weken: $ 6850,00 per persoon

Deze bedragen zijn exclusief $ 150,00 transferkosten.

Bij TravelUnique betaal je geen boekingskosten of administratie kosten of reserveringskosten.

Mocht je als groep (studenten) mee willen doen aan dit project, neem dan contact met ons op voor een passende offerte.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Drie maaltijden per dag
 • Verblijf in een gedeelde accommodatie
 • Begeleiding door het lokale team
 • Training
 • Beddengoed (geen handdoeken)
 • Schoonmaak service

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Persoonlijke items, zoals kleding en reisartikelen
 • Heen- en terugvlucht naar Maun, Botswana
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Medische verzekering, inclusief repatriëringskosten
 • Telefoon/internet
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Frisdrank en alcoholische dranken en snacks
lijntje lang

Startdata 2017 en aankomsttijden

 

Startdata in 2017 zijn:

6 februari, 20 februari, 6 maart. 20 maart, 3 april, 17 april, 1 mei, 31 juli, 14 augustus, 29 augustus, 12 september, 26 september, 9 oktober, 23 oktober en 7 november 2017.

 

wilddogslijntje lang

Downloads

 

Klik hier voor de Facebookpagina van dit project.

 

lijntje lang

 

button boeken donkergrijs

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Wildlife ACT.

 

Comments are closed.