Kinderopvang project, Ghana

Project: Kinderopvang project, Ghana

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode : TU60/AKCHILD

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Accra, Ghana
 • Accommodatie: vrijwilligershuis op een compound
 • Type project: kinderopvang project
 • Duur: 2 –  12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 30
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in één van de meest stabiele landen van Afrika op loopafstand van zee
 • Klik hier voor een YouTube filmpje over dit project
 • Update: het project is gesloten geweest vanwege Corona. Ghana heeft de grenzen geopend voor toeristen en vrijwilligers. Helaas staat vanuit Nederland en Belgie het reizen naar Ghana op code Oranje. Wanneer dit zal wijzigen is niet bekend. Boeken voor 2021 is mogelijk!

 

Over vrijwilligerswerk in Ghana

Ghana is al lang één van de meest populaire bestemmingen voor vrijwilligerswerk in Afrika. Het land staat bekend om haar vele tradities en bijzonder mooi landschap. Je vindt hier zeer veel vrijwilligersprojecten.

Gelegen in West-Afrika wordt Ghana vaak aangeduid als de toegangspoort tot Afrika. Het land is een van de meest toegankelijke en stabiele landen op het continent. Voorheen stond het bekend als de ‘Gold Coast’. Ghana werd onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1957. Goud, cacao en olie waren de motor van de economie. Het land heeft nu ongeveer 25,5 miljoen inwoners.

Ghana is een veilig, gezellig en levendig land met een rijke geschiedenis. Het is snel aan het moderniseren. Onze projectpartner is Akwaaba Volunteers. Akwaaba betekent ‘welkom’ in het Ghanees. Dit is een NGO, een van oorsprong Engelse organisatie. Het team bestaat uit gepassioneerde professionals van zowel Ghanese als Engelse afkomst.

 

Geen vakantie

Dit is een goed georganiseerd project wat een grote invloed heeft op de lokale ‘community’. Je verblijft in een buitenwijk van Accra, de hoofdstad van Ghana. Het is ongeveer 20 minuten buiten het stadscentrum. Dit is een zeer geschikt project voor vrijwilligers die gemotiveerd zijn om zich op het werk te richten. (Oudere) vrijwilligers met een specifieke achtergrond zijn zeer welkom bij dit project (onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang, sport, etc.). Dit project kan niet worden gezien als vakantie. Het is ook mogelijk om van project te wisselen als je eenmaal in Ghana bent.

 

Algemene informatie over het kinderopvang project, Accra, Ghana

Als vrijwilliger bij het kinderopvang project in Accra, Ghana zal je je tijd besteden bij 2 soorten opvang; een kinderopvang en op een kleuterschool. De kinderopvang is een school ongeveer 15 minuten vanaf het vrijwilligershuis gevestigd. Dit is een opvang voor kinderen die uit een kansarm milieu komen. De opvang biedt kinderen gratis onderwijs. De kinderen zijn in de leeftijd van 5 – 14 jaar. Je speelt een rol in de ontwikkeling, opleiding en communicatie van de kinderen gedurende de schooluren. Je assisteert in de klas, en/of bij een kinderopvang waarbij je met een groepje kinderen werkt of bepaalde kinderen één op één aandacht geeft bij de ontwikkeling van leervaardigheden.

Ook geef je kinderen die achterlopen extra aandacht. Je leert de kinderen basisvaardigheden zoals tellen en het alfabet in het Engels. Maar het kan ook een vak als geografie zijn, of wiskunde, of natuurkunde als daar je interesse ligt. Het draait erom om de kinderen te motiveren en te stimuleren om te leren. Daarnaast is het belangrijk dat er ook nog een beetje lol wordt gemaakt.

 

Kleuterschool

Of je werkt bij de een kleuterschool. Dit is een opvang voor jonge kinderen vanaf 2 jaar uit kwetsbare milieus. Het doel is deze jonge kinderen een veilige en zorgzame omgeving te bieden die vast inhaakt op de lagere school. Je helpt hier mee bij het spelen van spelletjes, zingen, knutselen, etc. Daarnaast leer je ze basis vaardigheden zoals het alfabet in het Engels, samenwerken en de pen correct vasthouden.

Belangrijk om te melden is dat de kinderen komen uit een kwetsbaar milieu. Een milieu met armoede. Een gepaste afstand tot de kinderen is zeer gewenst. TravelUnique volgt de richtlijnen van BCN bij het werken met jonge kinderen. Klik hier voor meer informatie. Voor de duidelijkheid; je werkt bij een school en bij een kleuterschool bij dit project. Je werkt niet in een weeshuis en niet met weeskinderen.

Tijdens schoolvakanties zal het project er anders uitzien. Neem contact met ons op voor de data van de schoolvakanties en de invulling van het project in deze periode.

 

Taken
 • Het organiseren van spelletjes en overige activiteiten voor jonge kinderen
 • Leren van basisvaardigheden
 • Assisteren in de klas
 • Bijles geven aan kinderen met een achterstand

 

Algemeen

Alle projecten in Accra en omgeving in Ghana zijn er op gericht gezinnen en kinderen in een kwetsbare situatie te ondersteunen. Er wordt nauw samengewerkt met ziekenhuizen, weeshuizen, scholen, overheidsdiensten en andere NGO’s. Veel van de projecten in Ghana hebben een overlap met elkaar. Werk je bij een sport project, dan zal je ook scholen en kinderopvangcentra bezoeken.

 

Belangrijk!

Bij de projecten is kennisoverdracht een belangrijk aspect. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking om zo samen te bepalen waar op dat moment behoefte aan is. De projecten vinden in Accra plaats. Projecten veranderen voortdurend, houd hier rekening mee en wees flexibel!

Het is mogelijk om in groepsverband (collega’s, mede-studenten, etc.) deel te nemen aan dit project. Deelname van 6 – 20 personen is in overleg. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een passend voorstel.

 

Public Holidays 2021

1 januari, 7 januari, 6 maart, 20 maart, 10, april, 11 april, 12 april, 13 april, 1 mei, 10 mei, 24 mei, 20 juni, 21 juni, 31 juli, 4 augustus, 21 september, 22 september, 4 december, 21 december, 24 december, 25 december, 26 december, 28 december en 31 december 2020. Vaak is dit een vrije dag bij het project.

 

Waarom kiezen voor Ghana?
 • Als je voor Ghana kiest, dan kies je voor één van de veiligste en vriendelijkste landen van Afrika
 • Je verblijft  in een tropische omgeving net buiten Accra
 • Daarnaast werk je samen met internationale vrijwilligers van diverse leeftijden
 • Verblijf in een vrijwilligershuis op een compound met toiletten en douches (dit is vrij uitzonderlijk voor vrijwilligerswerk in Ghana)
 • De uitermate vriendelijke bevolking
 • De verblijfplaats is aan zee (leuke restaurants en bars)
Locatie

Bij dit project verblijf je in zuid Labadi. Labadi is en wijk van Accra, het ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf het stadscentrum van Accra, de hoofdstad van Ghana. Het huis bevindt zich ongeveer 5 minuten van het strand. Het huis bevindt zich op een ommuurde compound. Alle projecten bevinden zich rondom Labadi. In de buurt vind je winkels, een apotheek, etc. Labadi heeft een van de meest populaire stranden in Ghana.

 

Weer

Ghana ligt in West-Afrika, vlak boven de evenaar en aan de Golf van Guinee. Het klimaat is tropisch. In het zuiden is het vochtig en warm, gemiddeld 30°C. Richting het noorden wordt de invloed van de Sahel groter: het is daar warmer en droger. Het regenseizoen loopt van mei tot en met september. Ghana is geen extreem nat land. De luchtvochtigheid is het grootst in het zuidwesten, waar ook de meeste tropische begroeiing te vinden is. De beste reistijd is in de droge, maar warmste periode: november tot en met april.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers met een achtergrond of opleiding in de kinderopvang of naar vrijwilligers die ervaring hebben met het werken met jonge kinderen.
Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste.

Deze VOG dienen wij voor aankomst bij het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Motivatie is zeer belangrijk bij dit project, het kan niet al vakantie gezien worden. Een flexibele instelling is ook zeker zeer gewenst.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika als vrijwilliger kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat je als vrijwilliger maximaal profijt hebt van je bijdrage, maar wees flexibel!

 

kinderopvang project, Ghana

Kinderopvang project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Ghana

 

Ghana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, enkele graden ten noorden van de evenaar en bijna recht op de meridiaan van Greenwich. Het land grenst aan Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. De hoofdstad is Accra. De oppervlakte bedraagt 238.573 vierkante kilometer. Ghana is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. Dit prachtige land wordt ook wel aangeduid als de ‘Gouden Kust”.

Vier van de vijf Ghanezen moet rondkomen van minder dan twee USD per dag. Het noorden is droger en armer dan het zuiden. Zo’n 35% van de mensen in Ghana heeft tekort aan voedsel. De officiële taal is Engels. Er zijn meer dan 45 inheemse talen.

Ghanezen zijn vrolijk, extravert, nuchter en gastvrij. Ze lachen veel en nemen de dag zoals hij komt. De bevolking maakt een reis naar Ghana tot een hoogtepunt. Het land is overwegend christelijk met een islamitisch noorden. Het Afrikaanse traditionele geloof is eveneens wijd verspreid. De godsdiensten leven tolerant naast elkaar. Er is en was geen Ebola in Ghana.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Ghana
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Accra

 

lijntje lang

 Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanager tijdens je verblijf in Ghana en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving. Je zal 24 uur per dag/7 dagen per week ondersteuning ontvangen van het plaatselijk projectteam. Bij aankomst krijg je een uitgebreide voorlichting over het project, de veiligheidsvoorschriften, etc. Een coördinator verblijft in het vrijwilligershuis en is altijd aanspreekbaar.

 

Accommodatie

Je verblijft samen met de overige vrijwilligers in een vrijwilligershuis in zuid Labadi. Dit is een kwalitatief hoogwaardige vrijwilligers accommodatie in een ommuurde compound met tuin in een rustig deel, net buiten de hoofdstad Accra. Het vrijwilligershuis is een vijf minuten lopen van het strand. Het huis is schoon en er heerst een leuke sfeer. Vanaf het huis kun je heel makkelijk de cultuur, de restaurants en bars van Accra verkennen. De kamers deel je met andere vrijwilligers van dezelfde sekse. In de kamer bevinden zich stapelbedden en muskieten netten. In het huis bevinden zich toiletten en douches. Er is een ingerichte keuken en een gezamenlijke woonkamer.

Water is in Ghana zeer kostbaar,  snel douchen is dan ook noodzakelijk. Er is geen warm water, dit vanwege de hitte. Voor bedlinnen wordt gezorgd, wel dien je zelf handdoeken mee te nemen en een  slaapzak (voor op excursie). Je was dien je zelf te wassen. Er is internet, alleen zeer traag. Bij een internetcafé heb je beter internet. Voor je telefoon is het makkelijk een lokale SIM kaart te kopen De elektriciteit wil nog wel eens uitvallen (er is een generator voor geval van nood). Een zaklamp wordt aangeraden om die mee te nemen. Op elke kamer bevindt zich een ventilator.

 

Maaltijden

De maaltijden worden voor je verzorgd door de chef die aan het huis is verbonden. Het ontbijt, de lunch en het avondeten wordt voor je klaargemaakt. Het eten is een combinatie van internationaal- en lokaal eten. Voor schoon drinkwater wordt gezorgd! Het eten in Ghana is simpel, vaak scherp en bestaat vaak uit fruit, brood, eieren, groeten, rijst en vlees. Ook vind je overal in Ghana pizza, pasta, sandwiches en chips. Melk en kaas zijn verkrijgbaar, maar is vaak zeer prijzig. Schoon drink water, koffie en thee zijn de hele dag verkrijgbaar. Er kan gevraagd worden mee te helpen bij het avondeten en het opruimen hierna. Er zijn ook leuke restaurants in de omgeving.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht naar Accra te boeken. Je kan zowel een rechtstreekse vlucht boeken (via KLM) als een vlucht met een overstap. De directe reistijd is 6,5 uur. We helpen je graag met het boeken van een vlucht. Het project ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld.

 

Vrije tijd

Je bent aanwezig bij de projecten van maandag tot en met vrijdag. Je bent gemiddeld 5 uur per dag aan het werk. De avonden en weekenden zijn ter vrije besteding. De vrijwilligers coördinator helpt je graag bij het boeken van excursies.

 

Ghana Tour 24 juli – 7 augustus 2021

In de zomer kan je deelnemen aan de Ghana Tour. Dit is een reis van 2 weken. Tijdens deze 2 weken ontdek je het prachtige Ghana. Er is voor iedereen iets te zien en te beleven; cultuur, historie, natuur, wildlife, relaxen en avontuur.

Waneer: 24 juli 2021 – 7 augustus 2021

Kosten per persoon:  GBP 1000

Prijs incl.: airport transfer, accommodatie, ontbijt, transport, toegang tot attracties en een ‘t-shirt

Aantal deelnemers: min 6 en max 15 deelnemers

Neem contact met ons op voor het reisschema.

 

Taal

De voertaal in Ghana is Engels. Er zijn echter vele dialecten en 9 andere talen in het land; Akan, Ewe, Dagomba (Dagbani), Dangme, Dagaare, Ga, Nzema, Gonja, en Kasem. Akan heeft twee dialecten; Twi and Fante. In de regio waar het vrijwilligershuis zich bevindt wordt Ga en Twi gesproken. De meeste mensen spreken (goed) Engels. Ghana is een religieus land. Het christelijk- en moslim geloof wordt vaak gecombineerd met plaatselijke gebruiken en gewoonten. Je vindt er vele kerken die door de lokale bevolking op zondag worden bezocht. Je wordt geacht je niet al te bloot te kleden.

 

Visum

Je dient een visum voor Ghana te hebben. Vanaf 1 september 2015 dien je online een visum aan te vragen. Klik hier voor meer informatie. Je paspoort moet minstens zes maanden na de inreisdatum in Ghana nog geldig zijn en minimaal twee lege pagina’s bevatten. Houd er rekening mee dat het wel tot drie weken kan duren voordat je visum in huis is. Je moet je visum zelf gaan ophalen in Den Haag.

 

Geld

De munteenheid van Ghana is de Cedi. Opgedeeld in honderd pesewa. Het geld komt in briefjes van één, vijf, tien, twintig en vijftig cedi en munten van één, vijf, tien, twintig en vijftig pesewa en één cedi. In Ghana is het makkelijk in de steden geld bij een automaat te pinnen, op het platteland is dit lastiger. De meeste automaten accepteren alleen een Visa kaart.

 

Tijdverschil

In Ghana is het één uur vroeger dan in Nederland gedurende onze winter. In onze zomer, is het in Ghana twee uur vroeger.

 

Vaccinaties

Er komt in Ghana malaria voor. Neem contact met je huisarts of plaatselijke GGD op voor malaria pillen. Hepatitis A en een vaccinatie voor DTP en BMR wordt aangeraden. Daarnaast is een Gele Koorts vaccinatie verplicht. Bovendien hebben alle reizigers naar Ghana een cholera not indicated verklaring (of kortweg cholerastempel) nodig. Via www.thuisvaccinatie.nl vind je meer informatie.

 

Schoolvakanties 2021

Tijdens de schoolvakanties kunnen projecten er anders uitzien. Er wordt dan geen les gegeven op de scholen maar zal er een aangepast programma worden gemaakt. De lessen na de vakantie beginnen weer in de eerste week van januari. In 2021 is dit op 6 januari. Term 2 eindigt 9 april 2021. Het is paasvakantie van 12  april tot 23 april 2021. Term 3 loopt van 26 april tot 9 juli 2021. Dit is het einde van het schooljaar.

 

Kinderopvang project, Ghana

Kinderopvang project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Prijzen 2021

 

De prijzen worden weergegeven in Engelse ponden. Klik hier voor de juiste koers van de GBP. Je betaalt niet om deel te nemen aan het project maar voor je begeleiding, maaltijden en accommodatie.

2 weken: £ 800

3 weken: £ 1050

4 weken: £ 1300

5 weken: £ 1550

6  weken: £ 1800

7 weken: £ 2050

8 weken: £ 2300

Neem contact met ons op voor de prijzen vanaf 9 tot en met 12 weken. Bij TravelUnique betaal je geen boekingskosten, of administratie- of reserveringskosten. Ook betaal je geen toeslag als je in het hoogseizoen vertrekt.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer bij aankomst
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, 24/7
 • Veilige accommodatie op een compound
 • Drie maaltijden per dag
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Persoonlijke items, zoals kleding en reisartikelen
 • Vlucht naar Ghana
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Telefoongesprekken / internet kosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Vervoer naar luchthaven na afloop van het project
 • Excursies
 • Frisdrank, alcoholische dranken en snacks
lijntje lang

Startdata 2021 en aankomsttijden 

Verblijf bij dit kinderopvang project is mogelijk van 2 tot en met 12  weken. De meeste vrijwilligers blijven 4 – 6 weken bij een project. Startdatum: dit project start op iedere zaterdag. De aankomst dag in Ghana is op zaterdag op Kotoka International Airport (ACC). In overleg is een andere dag als start dag ook mogelijk.Mocht je een dag eerder willen aankomen of een paar dagen langer willen blijven, dan kan dit. De extra kosten per dag bedragen GBP 35.

 

kinderopvang project ghana

Kinderopvang project, Ghana, ©Akwaaba

lijntje lang

Downloads

Wil je meer informatie over dit kinderopvang project in Accra, Ghana ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Ghana

Klik hier voor alle mogelijkheden in Ghana.

 

Fotogalerij

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Ghana.

 

Comments are closed.