Kololo Game Reserve project

Project: Kololo Game Reserve Research project, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

 

Projectcode: TU32/KOLOLO

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Vaalwater, grenzend aan het Big 5 Welgevonden Game Reserve, Limpopo, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie
 • Type project: natuurbehoud- en onderzoeksproject
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 10
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vanuit een Nederlandse achtergrond
 • Belangrijk! dit project bevindt zich niet in het Krugerpark, het bevindt zich in een malariavrij gebied in Limpopo

 

Kololo Private Game Reserve

Kololo Game Reserve is vernoemd naar het lokale Sotho woord voor de Afrikaanse antilope, de “klipspringer” (bergbeklimmer). Kololo is gelegen in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo, in het hart van het Waterberg biosfeer. Dankzij de gedeeltelijk integratie in Welgevonden Private Game Reserve, biedt Kololo de Big 5 ervaring in combinatie met een verblijf in een gebied waar alleen het “veilige” wild vrij rondloopt. Vlakbij de receptie is een eigen toegangspoort, welke direct toegang biedt tot Welgevonden Game Reserve. Daarmee heeft Kololo een uniek concept: namelijk de Big 5 èn verblijfsmogelijkheden in een accommodatie waar alleen het “veilige” wild vrij rondloopt. Ontdek de wilde dieren vanaf het comfort van de lodge of geniet van een drankje op een van de twee houten terrassen in het restaurant met prachtig uitzicht op het Big 5 gebied Welgevonden.

Kololo is malaria-vrij en de ideale habitat voor een grote verscheidenheid aan wilde dieren. Een van de hoogtepunten van een verblijf in Kololo is een bezoek aan de Big 5 – leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel in Welgevonden, of geniet van een sneak preview over het hek, vanuit je accommodatie. Echte avonturiers kunnen ook genieten van een Big 5 wandeling in Welgevonden onder begeleiding van onze gecertificeerde rangers. Een spannend avontuur, waarmee je de kans krijgt om wilde dieren op een totaal andere manier te ervaren.

Kololo is geclassificeerd als een veilig wildreservaat. Dat betekent dat er geen gevaarlijke dieren in het reservaat voorkomen. Vrijwilligers en gasten kunnen dus ongestoord wandelingen of fietstochten maken en op eigen gelegenheid de wandel- en fietspaden verkennen op de mountainbikes die op Kololo beschikbaar zijn.

Tijdens deze tochten kan je het landschap en de dieren op Kololo beter leren kennen.

Kololo is een perfecte bestemming omdat het malaria-vrij en Fair Trade gecertificeerd is.De Nederlandse Ton en Yvonne Jansen kochten het Kololo Game Reserve begin 2004. Om de toegang tot Welgevonden zeker te stellen werd een deel van het naburige Grootfontein (2000 hectare) gekocht. Het nieuwe Kololo is ongeveer 3000 hectare. Het biedt een grote diversiteit. De 3000 hectare Afrikaanse bush heeft open savannes, dichte bossen, bergen, rivieren en valleien. Je kunt het gebied op eigen gelegenheid verkennen.

De drie rivieren die over het reservaat vloeien bieden fris water aan de accommodaties en voor vele soorten antilopen, giraffen, zebra;s, gnoes, bavianen, wrattenzwijnen en ander klein wild. Er zijn meer dan 300 vogels in het gebied en 84 soorten bomen en planten.

Kololo Game Reserve heeft 12 luxe chalets en villa’s in verschillende prijs catergorieen voor gasten. In het Kololo Game Reserve kunnen 48 gasten verblijven. Het heeft ook een modern restaurant en een geriefelijke bar. Er is ook een zwembad aanwezig.

 

Doel van het research programma
 • Het behoud en bescherming van alle inheemse Fauna en Flora op Kololo
 • Evalueren van de verschillende vogelsoorten
 • Via GPS het bepalen van het aantal dieren in het gebied
 • Behoud en herstel van open vlaktes en betere voedselgebieden
 • Het minimaliseren van parasitaire plagen
 • Het verwijderen van ongewenste invasieve plantensoorten

 

Taken
 • De rangers actief helpen met verschillende vraagstukken op het gebied van natuurbescherming
 • Ondersteuning van de rangers om de natuurlijke balans op Kololo te verbeteren/te behouden
 • Het verwijderen van onkruid
 • Bijdragen aan het verwijderen van parasitaire plagen
 • Alle voorkomende werkzaamheden op een Private Game Reserve
 • Leren over conservation en wildlife
 • GPS tracking
 • Het verzamelen en evalueren van de data
 • Eenmaal per week meehelpen met het bouwen van huizen in het dichtstbijzijnde plaatsje
 • Leren over natuurbehoud door een dagelijks lecture over een specifiek onderwerp

 

Flora

De regio Waterberg is gelegen in het hart van de provincie Limpopo (Savanna Bioom), een gebied met een grote biodiversiteit en adembenemende schoonheid. Toen de eerste Europese kolonisten arriveerden in deze regio, vonden ze eindeloze vlaktes en beboste heuvels vol met dieren. Het gebied heeft wetlands, beken en rivieren die van vitaal belang zijn voor de watervoorziening van de noordelijke delen van Zuid-Afrika.

Op dit moment zijn er meer dan 2015 plantensoorten bekend in het Waterberg gebied. Daarvan zijn er 130 soorten bomen, 206 soorten gras en 20 verschillende soorten parasitaire planten.

 

Fauna

De Waterberg omgeving heeft niet alleen een enorme variëteit aan vele mooie planten, maar er zijn ook veel verschillende diersoorten. Sommige van deze dieren zijn zeer zeldzaam.

Het Kololo Game Reserve is en zeer welkome leefgebied voor een grote verscheidenheid van wilde dieren. Behalve bepaalde slang en schorpioen soorten, zijn er geen gevaarlijke dieren. De volgende dieren komen voor op Kololo: impala, kudu, Blauwe gnoe, zebra, bushbuck, blesbok, Grey duikers, berg reedbuck, klipspringers, wrattenzwijn, de Afrikaanse wilde kat, springhare, bavianen en nog veel meer.

 

Locatie

Kololo Game Reserve (3000ha.) ligt in de prachtige Zuid-Afrikaanse provincie, Limpopo, in het hart van het Waterberg natuurgebied. Kololo grenst aan het Big 5 gebied Welgevonden Game Reserve.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is, het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Een VOG is voor elk project verplicht.

Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en dat je in een goede conditie bent. Je zal stukken moeten kunnen lopen en fysiek werk moeten kunnen verrichtten. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast. Alle conversatie is in het Engels, je wordt geacht de Engelse taal goed te beheersen. Dit project is een goede voorloper voor een FGASA programma (programma om een gekwalificeerde gids te worden).

 

Trainer

 

De vrijwilligers zullen worden begeleid door Jaques Coetzee (JC). Hij is een gepassioneerde liefhebber van de natuur. Hij heeft verschillende kwalificaties; Game Farm Management en FFASA level 3. Hij is bijzonder goed in het trainen en onderwijzen over natuurbeheer.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel. Ook kan niet worden gegarandeerd welke dieren je tijdens je project zal zien. Belangrijk te vermelden is dat het project streeft naar een gering interactie tussen mens en dier!

 

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld. Kololo Private Game Reserve is een Fair Trade gecertificeerde bestemming.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika

 

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je tijdens je verblijf in Zuid-Afrika van Jacques Coetzee van Kololo en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie

Gedurende de weken van je verblijf zul je logeren in een simpele, gedeelde vrijwilligers accommodatie. De conferentie kamer is getransformeerd in Research Centre en hier bevinden zich ook de kamers en badkamers.  Er is een keuken. Er zijn 2 slaapkamers met stapelbedden. Er is een gezamenlijke woonkamer en een braai buiten. Je kunt de avonden rondom het kampvuur doorbrengen onder de prachtige Afrikaanse lucht of de dieren aanschouwen die er in de avonduren rond lopen.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Je wordt geacht samen met de andere vrijwilligers te koken. De ingredienten voor de maaltijden zijn aanwezig.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Johannesburg. Er zijn dagelijkse meerdere vluchten naar Johannesburg. Hier zal je worden opgewacht door een medewerker van Kololo.

Aankomst in Zuid-Afrika is op zaterdag. Na een overnachting rondom het vliegveld zal je op zondag worden opgehaald. Vertrek is ook weer op zondag.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

Weekend

In principe wordt er door de vrijwilligers niet gewerkt op zondag. Het is dan mogelijk tegen betaling deel te nemen aan activiteiten die door Kololo worden georganiseerd. Bijvoorbeeld een paardrijsafari, bezoek aan het FeraCare Wildlife Center, bezoek aan Vaalwater Cultural & Township tour, bezoek aan de Bokamosa Dance Group, deelname aan de Kololo night drive, het observeren van vogels, etc.

 lijntje lang

Prijzen 

 

2 weken: € 1250

3 weken: € 1750

4 weken: € 2250

5 weken: € 2750

6 weken: € 3250

7 weken: €3750

8 weken: € 4250

Iedere week extra kost € 500 extra

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transport vanaf- en naar het vliegveld in Johannesburg
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks vervoer
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag, ontbijt, lunch en avondeten
 • Assistentie van de projectmanager
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Persoonlijke items zoals kleding, cadeautjes, etc.
 • Limonade en sterke drank
 • Email/internet en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visa bij bezoek aan andere Afrikaanse landen of bij een verblijf langer dan drie maanden
 • Kosten Wi-Fi
 • Ophalen en wegbrengen naar het vliegveld op afwijkende tijden/dagen
 • Transportkosten gedurende de weekenden
 • Activiteiten in het weekend

 

lijntje lang

Startdata en aankomsttijden

 

Dit project start iedere zondag.

Je dient aan te komen op zaterdag op het vliegveld van Johannesburg. Hier boek je een overnachting waarna je op zondag wordt opgehaald en naar het project vertrekt. Vertrek is ook op een zondag. Neem contact met ons op voor de juiste aankomst- en vertrektijd bij dit project. Check dit voordat je een ticket boekt! En boek nooit een ticket voordat je deelname door ons is bevestigd.

 

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de brochure over dit project ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van dit Kololo Private Game Research project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Kololo.

 

Comments are closed.