Leeuwen project, Zambia

Project: Leeuwen Conservation & Onderwijs project, Livingstone, Zambia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

 

Projectcode: TU25/LIVL

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: vrijwilligeraccommodatie in Livingstone
 • Type project: natuurbehoud- en community project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Start: iedere maandag, gedurende het hele jaar
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 12
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vlak bij de Victoria Watervallen, waarbij niet met leeuwen gewandeld kan worden
Algemene informatie leeuwen- en community project, Zambia

Heb je altijd al vrijwilligerswerk willen doen in Afrika en heb je groot ontzag voor leeuwen? Boek dan dit prachtige wildlife- en research leeuwen project. Draag bij aan het welbevinden en de rehabilitatie van de leeuwen welpen als er wordt getracht deze dieren uit te zetten in het Mosi-oa-Tunya National Park. Neem deel aan het onderzoekswerk om te begrijpen hoe de ecologie van de leeuwen in elkaar steekt en neem deel aan het instandhoudingsonderwijs en de gemeenschapsprogramma’s om de plaatselijke bevolking te betrekken bij de instandhouding van deze prachtige diersoorten en geniet van de tijd die je doorbrengt aan de oevers van de prachtige Zambezi Rivier.

 

Het programma

In 1975 trokken 200.000 leeuwen rond over het Afrikaanse Continent. Volgens schattingen waren er in 2002 nog tussen de 23.000 en 39.000 leeuwen over. Een achteruitgang van 80 – 90% in minder dan 30 jaar.

African Impact werkt samen met ALERT, the African Lion & Environment Research Trust, een non-profit organisatie toegewijd aan het behoud van de Afrikaanse leeuw. ALERT ondersteunt het Rehabilitatie & Release programma opgericht in het Antelope Park in Zimbabwe. Zij zoeken oplossingen om het probleem van de snelle verdwijning van de leeuwenpopulatie aan te pakken. Dit door leeuwen in goede Nationale parken en reservaten terug te plaatsen door middel van een uniek stappen programma.

Dit programma is veelzijdig doordat ALERT ervan overtuigd is dat de leeuw kan overleven met een levensvatbaar aantal exemplaren. Dit betekend wel dat er een goede omgeving moet zijn waar er gejaagd kan worden door de leeuwen. De mensen/gemeenschappen woonachtig in het leefgebied van de leeuw moeten er bovendien van doordrongen zijn dat de leeuw beschermt dient te worden.

Om dit te bereiken omvat het programma betrokkenheid van ‘The Conservation Centre for Wild Africa’ (CCWA) en het ALERT Communities Trust (ACT). Dit om er zeker van te zijn dat de natuurlijke leefomgeving van de leeuwen beschermt wordt, dat er onderzoek plaatsvindt en dat gemeenschappen die aan deze natuurlijke leefomgeving grenzen stap voor stap worden betrokken bij de projecten met als doel de instandhouding van het wildleven in Afrika.

Alle bovenstaande elementen zijn vastgelegd in een partnerschap met fatsoenlijke nationale- en lokale autoriteiten en er wordt samengewerkt met andere organisaties om maximaal resultaat te behalen.
Verdere informatie over ALERT en het leeuwen project kan gevonden worden op www.lionalert.org.

Hierop zijn diverse PDF documenten te vinden om te downloaden, deze documenten geven een heel goed beeld van dit project.

 

Betrokkenheid

De dagen zullen lang zijn bij dit leeuwen project, maar aan het eind van iedere dag zul je beseffen dat je iets aan Afrika hebt terug gegeven; je hebt een verschil gemaakt in het leven van mens en dier. Je voornaamste taak is het assisteren van het management en hun gidsen en scouts in alle aspecten betreft het verzorgen van deze prachtige leeuwen.

Research/onderzoek omvat een belangrijk deel van dit project, verzamel data, niet alleen over de leeuwen maar ook over de olifanten in het National Park. Je zal ook deelnemen aan verschillende gemeenschapsprojecten, wat deze projecten inhouden zal met je besproken worden na aankomst bij het project.

 

Dambwe Pride

In 2010 is de Dambwe pride vrijgelaten in een gebied van 700 hectare. Deze dieren hebben geen menselijk contact.

Belangrijk: bij dit project is het niet mogelijk om met leeuwen te wandelen! De nadruk ligt op onderzoek.

 

Dagtaken leeuwen project

1.Data verzamelen

Je zal data verzamelen over de Dambwe pride. Er wordt gekeken hoe de dieren zich ontwikkelen. Je verzamelt data over hun sociaal-, territoriaal- en jachtgedrag.

2.  Onderzoek
Als onderdeel van het programma worden er diverse onderzoeken verricht om tot een beter begrip te komen omtrent het gedrag van de leeuw en de ecologie. Gedurende de wandelingen worden de leeuwen geobserveerd in hun natuurlijke omgeving. Deze data worden gebruikt om beslissingen te maken betreffende het uitzetten van deze dieren in het wild en hoe ze het beste te verzorgen. Vrijwilligers zullen de onderzoekers assisteren in het verkrijgen en het analyseren van de gegevens. Het aantal uren dat wordt besteed aan onderzoek is afhankelijk van de situatie op dat moment. Onderzoek kan inhouden, sporenonderzoek, karakteronderzoek en de groei van de leeuwen. Je zult alle training krijgen die nodig is om er voor te zorgen dat je goede onderzoeksresultaten boekt.

3. Overige taken

 • Het maken van ‘speelgoed’ om leeuwen uit te dagen te jagen.
 • Het schoonmaken van de hokken
 • Het klaarmaken van voedsel voor de leeuwen (het in stukken hakken van een ezel)

4. Natuurbehoud onderzoek

Bij dit project ligt de nadruk op onderzoek. De nadruk ligt zowel op natuurbehoud als op een gemeenschapsprogramma. Overige taken zijn:

 • Assisteren in het onderzoeksprogramma naar tijdelijke bezoekers van het gebied (april-oktober), de olifanten. Hierbij ligt de nadruk op wat de impact is op het eco-systeem en op de lokale bevolking
 • Data verzamelen over de aanwezige insecten
 • Het verzamelen van data over verschillende vogels
 • Meedraaien in anti-stroperij patrouilles
 • Verwijderen van vallen
 • Onkruid verwijderen
 • Verplaatsen van bomen
 • Etc.
Community projecten

 

5. Natuurbehoud onderwijs geven
Vrijwilligers zullen deelnemen aan het ACT “conservation education program”, dit door middel van het bezoeken van een lokale school waar aan jongeren/kinderen deze lessen worden gegeven. De syllabus is gemaakt door het WWF (Worldwide Fund for Nature) en genaamd “We Care”. De lessen zijn gemaakt om aandacht en waardering te krijgen voor ons milieu en het belang van natuurbehoud in de wildgebieden van Zambia te benadrukken. Iedere les richt zich op een specifiek dier of introduceert een manier om de natuur te behouden. Leren houdt in, discussies in de klas en de kinderen betrekken bij kleine activiteiten zoals het leeuwenprogramma bezoeken of de Victoria Watervallen bekijken.

Een aantal dagen voordat de lessen worden gegeven bereid je samen met andere vrijwilligers deze lessen voor, je zult ook een training ontvangen hoe je de kennis het beste op de kinderen kunt overbrengen.

6. Ontwikkeling van de gemeenschap
Gedurende je verblijf heb je de mogelijkheid om betrokken te raken bij een aantal projecten gericht op de ontwikkeling van de lokale bevolking. Deze projecten zijn er op het gebied van onderwijs, gezondheid of leesclubjes. Je kan ook worden ingezet bij het onderhoud aan de gebouwen, het schilderen van de gebouwen, etc. Hoe deze projecten er uit zien en hun doel word je verteld direct na aankomst bij je project.

 

Hoogtepunten van het leeuwen project
 • Werk mee aan één van werelds toonaangevende wildlife programma’s
 • Verdiep je in diverse natuurbehoud aspecten in het Mosi-oa-Tunya National Park
 • Neem deel aan het instandhoudingsonderwijs wat wordt gegeven op lokale scholen, dit geeft een goed beeld van de plaatselijke gemeenschap door kinderen te leren over het milieu help je mee om het Zambiaanse milieu ook in de toekomst in stand te houden
 • Dompel je onder in de Zambiaanse cultuur
 • Geniet van de talloze avontuurlijke activiteiten zoals wild water raften om de prachtige Zambezi Rivier, bungee jumpen van de Victoria Falls brug of boek een helikoptervlucht boven de watervallen
 • Boek excursies om meer te zien van het spectaculaire wildleven in bijvoorbeeld Botswana of Zimbabwe, het enorme Hwange National Park en/ofhet Chobe National Park. Je hebt de kans om een neushoorn tegen te komen in het Matopos National Park
 • Je hebt de mogelijkheid om de nacht door te brengen op je eigen eiland in het midden van de Zambezi Rivier en wakker te worden door het geluid van de nijlpaarden
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven!
Locatie

Het leeuwen project is gevestigd in Livingstone, Zambia. Aan de rand van de stad Livingstone, slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen.

 

Public Holidays

Houd er rekening mee dat op een Public holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag. De Public Holidays zijn op: 1 januari, 21 februari, 10 april, 11 april, 12 april, 13 april, 18 april, 1 mei, 25 mei, 10 augustus, 11 augustus, 22 december, 25 december en 26 december 2020.

 

Weer

Zambia ligt in zuiden van Centraal-Afrika, ten zuiden van de evenaar. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november.

 

Volunteer Encounter

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door Volunteer Encounter gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat Volunteer Encounter niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Eisen

De minimumleeftijd voor deelname aan dit leeuwen project is 17 jaar. Mocht je 17 jaar zijn wanneer je deelneemt aan dit project, dan dienen je ouders toestemming te geven voor je deelnamen, door middel van het tekenen van een ‘parental consent’ formulier. De maximumleeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Ervaring voor dit project is niet vereist, wel een passie voor natuur en natuurbehoud. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is vereist.

Mocht je jonger zijn dan 21 jaar dan kan je maximaal 4 weken bij dit project verblijven. Dit omdat de overheid in Zambia geen TEP (Temporary Employment Permit) verstrekt aan vrijwilligers onder de 21 jaar.

 

 

AI kids15lijntje lang

Landeninformatie 

 

Zambia

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone
lijntje lang

Praktische informatie 

 

Oriëntatie

Na aankomst in Livingstone is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn.

Een ervaren gids zal een briefing geven over de wegen in de regio, de rivieren, tracks en bepaalde soorten wildleven en natuurlijk de veiligheidsvoorschriften. Ook zul je de tot op heden behaalde resultaten vernemen, die opgeslagen staan in het computersysteem. Daarnaast zul je de welpen ontmoeten. Op deze manier kun je veilig en goed voorbereid aan je project beginnen.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud.
Je wordt ook gevraagd ezels en kippen open te snijden die als voer dienen voor de leeuwen, ook dit behoort tot je taken. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaring projectmanager en projectcoördinator. Hij of zij is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Vooraf ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je verblijft in het vrijwilligershuis in het Mosi-oa-Tunya National Park, vlakbij de leeuwenpopulatie en de prachtige Zambezi rivier. De kamers zijn net nieuw en bestaan uit 10 kamers voor 2 personen. Er is een gemeenschappelijk woonkamer. Ook zijn douches en toiletten. Buiten het huis is er genoeg ruimte om te voetballen. Je verblijft altijd met een vrijwilliger van dezelfde sekse in een kamer. Er zijn bij het leeuwen project internationale vrijwilligers. De voertaal bij het project is Engels.

De accommodatie is simpel maar comfortabel en toereikend voor alle behoeften. Maaltijden worden gekookt en geserveerd in het ‘Serenity’ restaurant, wat zich op hetzelfde terrein bevindt. De locatie bevindt zich 7 kilometer buiten Victoria Falls, 3 kilometer vanaf het centrum en 1 kilometer vanaf de Zambezi rivier. Hierdoor is het mogelijk om te genieten van alles wat Livingstone heeft te bieden.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Afhankelijk van de activteiten worden ontbijt en/of lunch meegenomen. Ook gedurende het weekend worden de maaltijden verzorgd, hoewel de meeste vrijwilligers dan uit eten gaan. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel, maar voedzaam. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieetwensen of allergieën zijn.

 

Visum

Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’, belangrijk is om dit document mee te nemen, dit document moet je laten zien bij aankomst in Livingstone aan de douane. Ook belangrijk is om een Business visum aan te vragen en geen holiday/tourist visa. Het visum is makkelijk te verkijgen bij aankomst op de luchthaven, de prijs bedraagt 50 dollar. Zorg ervoor dat je dollars contant bij je hebt.

Het visum is geldig voor 30 dagen. Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Helaas is het niet mogelijk een TEP aan te vragen als je jonger bent dan 21 jaar. Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Wat je mee moet nemen is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Een kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen USD 200. Dit dien je contant te betalen.

 

Ai leeuw5lijntje lang

Prijzen

 

2 weken: € 1559

3 weken: € 1978

4 weken: € 2399

5 weken: € 2818

6 weken: € 3228

7 weken: € 3656

8 weken € 4075

Bij TravelUnique betaal je geen administratie- of reserveringskosten. Ook betaal je niks extra’s bij vertrek in het hoogseizoen. Neem voor de prijzen van 9 tot en met 12 weken contact met ons op.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer Livingstone Airport
 • Oriëntatieprogramma plus trainingsprogramma door ervaren gidsen
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Drie maaltijden per dag
 • Wekelijkse was service
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Persoonlijke items zoals kleding, etc.
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Alcohol
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visum
 • Excursies zoals bijvoorbeeld wild water raften, etc.

 

Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • Wild water rafting op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Safari op de rug van een olifant
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

 

lijntje lang

Startdata en aankomsttijden

 

De startdata in 2020 zijn op:

3 januari, 13 januari, 27 januari, 10 februari, 24 februari, 9 maart, 23 maart, 6 april, 20 april, 4 mei, 18 mei, 1 juni, 15 juni, 29 juni, 6 juli, 13 juli, 20 juli, 27 juli, 3 augustus,  10 augustus, 17 augustus, 24 augustus, 31 augustus,  7 september, 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december en 28 december 2020.

 

 

AI leeuw10lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over het Livingstone Lion Conservation & Education project in Zambia ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit leeuwen project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Zambia
 • Sport project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project
 • Klik hier voor de overige projecten in Zambia
Vergelijkbare leeuwen projecten
 • Leeuwen project, Gweru, Zimbabwe. Klik hier voor het project
 • Leeuwen project, Victoria Falls, Zimbabwe. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

lvingstone zambia leeuwen projectleeuwen project livingstone, zambialeeuwen project livingstone zambia -1

AI livingstone leeuwen project

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact en Volunteer Encounter.

 

Comments
 1. therese2

  10 juni 2014 - 18:29

  Eric Pouw & Kathy Verhoeven, Leeuwenproject Livingstone, Zambia, december 2011
  “Hoe we het gehad hebben? Tja, waar zal ik beginnen, hoe moet je zo’n ervaring beschrijven? Ik heb geen idee hoe je dat op papier of face to face het beste kan overbrengen. Laat ik het zo zeggen. We zullen er absoluut nog een keer heengaan! Het is een zeer bijzondere ervaring geweest die we nooit zullen vergeten. Zo dicht bij de natuur en specifiek bij de leeuwen staan is ongelofelijk kicken. Het feit dat de leeuwen groter waren dan we hadden gedacht (Kathy had met de hand voeden in gedachten) of dat er ook zaken gedaan moeten worden die minder leuk zijn (voedsel voorbereiding voor de leeuwen) wordt in zijn geheel teniet gedaan door het gehele gebeuren. We hebben enorm genoten en kunnen het iedereen aanraden!”

 2. therese2

  10 juni 2014 - 18:33

  Minie Drost, Leeuwenproject, Livingstone, Zambia, mei 2012
  “Ik ben zo blij dat ik door te surfen op het internet dit ben tegengekomen, wist niet dat je als 50+ ook vrijwilligerswerk kon doen met leeuwen. Dit is zo ongelooflijk geweest, echt wel een droom die uit is gekomen. Er zitten ook taken tussen waarbij je informatie krijgt over het project en de leeuwen dat is zeer interessant om dat aan te horen en hoe meer in formatie je krijgt des te meer besef je toch ook dat het een uniek project is en ik vond mijzelf bevoorrecht om hier aan te kunnen deelnemen. Het zijn zulke mooie beesten en het is zo uniek om met ze te wandelen ze aan te raken of gewoon te zitten en naar ze te kijken hoe ze met elkaar spelen of gewoon liggen te slapen. Was op een morgen op een cliëntenwalk waar een man tussenliep die net een leeuw had geaaid en steeds riep “it’s amazing, it’s amazing”. Het is niet alleen leeuw ook ga je een middag naar een familie kijken hoe het leven er aan toegaat daar koken voor de mannen…, taal en geschiedenis, op een zaterdag naar een schooltje waar je kinderen natuurbehoud probeert bij te brengen, ook erg leuk! Tja het was het ook allemaal AMAZING wat een ervaring ook de vrijwilligers die je daar ontmoet van over de hele wereld, Australië, Hawaii, Duitsland Amerika, Engeland. Trip of a lifetime. Als het even meezit ga ik volgend jaar weer!”

 3. Therese

  21 mei 2015 - 10:46

  Kaya de Reede, Leeuwenproject, Zambia, mei 2015
  “We hebben een goede reis terug gehad. Ik heb het super naar mijn zin gehad in Zambia! Hele aardige mensen en erg veel tijd met de leeuwen doorgebracht. Eigenlijk had ik geen echte verbeterpunten. Bedankt voor alle goede hulp!”
  Met vriendelijke groet ,
  Kaya de Reede

 4. Therese

  21 mei 2015 - 10:49

  Shaya van Houdt, Leeuwenproject, Zambia, mei 2015
  “Alles is goed verlopen hoor! Het was super leuk voor beide kanten. Wij wilden niet meer weg en zij zeiden dat ze nog nooit zo’n afscheid hadden gehad, dus dat is ook een goed teken!
  We hebben inderdaad bijna elke dag een lion-walk kunnen doen, dus redelijk wat tijd met de leeuwen.
  Heel erg bedankt voor alles!
  Groetjes,
  Shaya