Makalali natuurbehoud project

Project: Makalali / Siyafunda natuurbehoud project, Limpopo, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: minimaal 1 week en maximaal 6 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode : TU69/MAKAL

logo siyafundabutton boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Makalali Private Game Reseve, Limpopo, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: eco safari tenten
 • Project: natuurbehoud project
 • Duur: 1 – 6 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Maximaal aantal vrijwilligers: 10
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project op het gebied van wildlife

 

Makalali natuurbehoud/wildlife conservationbutton youtube

Siyafunda betekent ‘To Learn and To Teach’  in de Zulu taal. Dit zijn ook de principes waarop dit project is gebaseerd. Siyafunda is in 2004 opgericht in het Makalali Game Reserve. Makakali is een Private Game Reserve van ongeveer 25.000 hectaren in Zuid-Afrika. Bij dit project zal je deelnemen aan het ‘Siyafunda Endangered Species Project’, waarbij je verblijf in het Makalali Private GameReserve. Vrijwilligers hebben bij dit project de mogelijkheid om te werken met ervaren rangers en natuurbeschermers in dit prachtige ‘Big 5’ Makalali Game Reserve. Hier leer je alles over de Afrikaanse bush en de wilde dieren.

Bij het ‘Siyafunda Endangered Species Project’ zal je meehelpen bij het behoud van een aantal van Afrika’s bedreigde diersoorten: de Rhino, de Cheeta en de zuidelijke hoornraaf. Het is een prachtig project dat de ‘wilde’ kant van Afrika laat zien. Het kamp is gevestigd in een Game Reserve in Limpopo, de thuisbasis van de ‘Big 5’. Dit betekent dat je o.a. zal ontmoeten: de olifant, de leeuw, de luipaard en de buffel tijdens het werken bij dit project.

 

Bush vaardigheden

Je leert ook ‘bush vaardigheden’, dat wil zeggen hoe je je weg moet zien te vinden door de Afrikaanse bush. Tijdens je verblijf bij dit Makalali natuurbehoud project, zullen je dagen vooral worden besteed aan het lopen door het reservaat en leren hoe de dieren te volgen. Je zal bedreigde diersoorten van dichtbij zien en hun gedrag en conditie bestuderen. De verzamelde informatie wordt vervolgens gebruikt door het management en anti-stroperij teams in hun plannen de dieren te behouden voor dit gebied.

Dit is een unieke ervaring voor mensen die meer uit een bezoek aan een wildpark in Zuid-Afrika willen halen. Iedereen die deel neemt aan dit spannende programma bij het Makalali Game Reserve zal te maken krijgen met de Afrikaanse bush in al zijn uitersten; van olifanten wandelingen door het kamp, tropische hitte of de verrassend koude winternachten.

Als je een grote voorliefde voor de natuur hebt en je wilt helpen om Afrika’s bedreigde diersoorten te redden, dan is dit het project voor jou. Kom genieten van het eenvoudige leven! Bekijk het YouTube filmpje om een indruk te krijgen van de werkzaamheden bij dit project.

 

Sociaal project

Vanuit het Makalali Game Reserve wordt een sociaal project ondersteunt. ‘The Holy Family Orphanage’ biedt een thuis voor kinderen getroffen door HIV. De kinderen worden elke twee tot drie weken bezocht. Ze houden van aandacht en het is een goed gevoel een glimlach op hun gezichten te kunnen brengen. Naast morele steun, worden ze ook op een andere manier gesteund. Er wordt voedsel gekocht en er zijn speciale traktaties voor de kinderen wanneer er bezoekt komt. Aan vrijwilligers wordt gevraagd een kleine donatie te doen om deze traktaties te kunnen kopen. Vrijwilligers zijn ook welkom om andere dingen mee te brengen. De dingen het hardst nodig zijn: educatief speelgoed, kleurpotloden, boeken, pennen, potloden, etc. Klik hier voor meer informatie over dit weeshuis.

 

Siyafunda-2

 

Taken vrijwilligers bij het Makalali natuurbehoud project
 • Het monitoren van de neushoorn
 • Het monitoren van de cheeta
 • Het monitoren van de Ground Hornbills (zuidelijke hoornraaf)
 • Het monitoren van luipaarden
 • Wandelingen en game drives
 • Het ontwikkelen van bush vaardigheden
Hoogtepunten van het project
 • De tracking van wildlife in een open 4×4 voertuig met radio telemetrie
 • Leer alles over de Afrikaanse bush en zijn wilde dieren
 • Neem deel aan bush wandelingen door het reservaat
 • Leer vaardigheden die van essentieel belang zijn voor het overleven in de bush
 • Werk mee aan het behoud van de bedreigde neushoorn
 • Kampeer onder de sterren en val in slaap met het geluid van brullende leeuwen op de achtergrond
 • Bekijk de prachtige zonsondergangen vanuit uitkijkpunten met uitzicht op de Drakensbergen
 • Verstrek gegevens aan het Endangered Wildlife Trust

 

Belangrijk!

Bij een Game Reserve project bevinden de dieren zich in de vrije natuur. Er kan in de projectomschrijving vermeld staan dat bepaalde dieren zich in het gebied bevinden. Echter je krijgt geen garantie dat je deze dieren ook daadwerkelijk ziet tijdens je verblijf bij het project. Dit geldt ook voor het Makalali Game Reserve. Bij een Game Reserve ligt vaak de focus bij de opvang van een bepaald dier (cheetah’s, wild dogs, leeuwen, etc.). Een ‘re-introduction’ project houdt in dat dieren die niet (meer) voorkomen in het gebied hier weer opnieuw worden uitgezet in het wild.

 

Breeding project

Een ‘breeding project’ houdt in dat men probeert de dieren zich te laten vermenigvuldigen in dit gebied. Dit betekent niet dat er zich dieren in hokken bevinden. Alle dieren bij een Game Reserve bevinden zich in de vrije natuur. Er kan niet worden gewandeld of worden geknuffeld met dieren. Bij een Game Reserve weet men vaak welke dieren, en hoeveel van deze dieren zich in het gebied bevinden. Het is echter geen dierentuin.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is: het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Locatie

Het Siyafunda’s Endangered Species Project bevindt zich in het Makalali Private Game Reserve tussen de Drakensburg Mountains en het Kruger National Park in het hart van het Lowveld.

 

Leeftijd

Leeftijd voor deelname aan het Makalali natuurbehoud project is minimaal 18 jaar. Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) noodzakelijk. Je dient in een goede conditie te zijn (lange afstanden te kunnen lopen). Er is geen specifieke ervaring vereist voor deelname aan dit project. Wel dien je enthousiast, gemotiveerd en ondernemend te zijn. Daarnaast heb je een grote voorliefde voor de natuur.

 

Siyanfunda-3lijntje lang

Landeninformatie 

 

Zuid-Afrika 

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de ‘Regenboognatie’. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.

 

Makalali Game Reserve

Het Siyafunda Conservation Initiative bevindt zich in het ‘Greater Makalali Private Game Reserve’. Dit ligt ongeveer 500 kilometer boven Johannesburg, Zuid-Afrika. Het Siyafunda project loopt onafhankelijk van de Makalali Lodge.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning ontvang je van TravelUnique. Wij doen er alles aan om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. Bij je verblijf is er de begeleiding van een medewerker van Siyafunda.

 

Accommodatie

Er zijn twee kampen: de eerste is het “Research Camp” met nadruk op natuurbehoud en onderzoek (voorheen het Bush Tracking-Camp).

De Research Camp bevindt zich in het hart van het wildpark en het is een comfortabele accommodatie met elektriciteit en gedeelde tweepersoonskamers en een gedeelde badkamer met warm water. Het hoofdgebouw heeft een zithoek en een aparte keuken. Het heeft ook een bibliotheek waar vrijwilligers in hun vrije tijd boeken of film kunnen bekijken. Koppels kunnen samen worden ondergebracht op aanvraag.

 

Kampvuur

Er is een mooi buiten kampvuur waar vrijwilligers rondom kunnen zitten. Hier kan je ’s avonds eten en een praatje maken met elkaar en luisteren naar de geluiden van de wilde dieren. Het kamp heeft geen hek, zodat je regelmatig kuddes olifanten in het kamp ziet die komen om te drinken uit de water holes. Er is ook een klein zwembad voor vrijwilligers om af te koelen na een dag in de bush en een volleybalveld.

De avonden zal je het grootste deel van de tijd onder de Zuid-Afrikaanse sterren doorbrengen rondom het kampvuur om te genieten van een welverdiend drankje en een geweldig diner, verhalen vertellend.

 

Accommodatie Siyafunda

Het tweede kamp is het “Endangered Species Camp”, dit is een rustieke en comfortabele camping ervaring (dekbedden en kussens met beddengoed zijn aanwezig). Er zijn vier dubbele comfortabele en ruime “walk in” tenten met twee eenpersoonsbedden. Ze zijn allemaal gebouwd op houten dekken in het hart van de bush, waar je geniet van een prachtig uitzicht. Hier verblijf je als vrijwilliger bij dit project! De tenten worden gedeeld door mensen van hetzelfde geslacht. Mocht je als koppel willen deelnemen, laat ons dan dit vooraf weten.

Elke tent heeft zijn eigen faciliteiten met een toilet en een bush douche. Om de douche te verwarmen vind je grote ketels boven het vuur, waardoor zelfs een douche een avontuur op zich wordt.

 

Gemeenschappelijke ruimte

De gemeenschappelijke ruimte naast de open haard is opgebouwd uit houten vloeren, een  heeft een keuken. Bij een andere tent kun je zitten om te genieten van je maaltijd in de open lucht. Het heeft een eethoek en je kan hier heerlijk relaxen terwijl je luistert naar het Afrikaanse wilde life. Er is ook een verhoogd platform om op te slapen onder de sterren in de nacht.

Er is geen elektriciteit in het kamp, maar paraffine lampen worden gebruikt voor de verlichting in en rond het kamp en het geeft een echt Afrikaanse romantisch gevoel zo midden in de bush.

Voor beddengoed is gezorgd, wel dien je zelf handdoeken mee te nemen.

 

Maaltijden

De keuken biedt kookgelegenheid voor vrijwilligers om hun ontbijt, lunch en diner te bereiden. De vrijwilligers bereiden hun eigen maaltijden of koken met elkaar. Er is voedsel geregeld voor het ontbijt, lunch en avondeten. Er zijn cornflakes, toast, yoghurt, fruit en thee en koffie bij het ontbijt. Voor de lunch zijn er meestal sandwiches of salades. De avondmaaltijd wordt gekookt door alle vrijwilligers samen of vrijwilligers hebben een braai (BBQ) in de Boma. De koelkast is altijd gevuld met verse groenten, kaas en een verscheidenheid aan vlees.

Fruit sappen, koffie en thee zijn aanwezig. Echter, frisdranken, alcoholische dranken (bier en wijn) en snacks zoals chocolade zijn niet beschikbaar in het kamp, maar vrijwilligers kunnen deze items op de wekelijkse trip naar de stad kopen.

 

Water

Vers, drinkwater is beschikbaar uit de kranen en het is veilig om te drinken – het kamp heeft zijn eigen boorgat. Echter, gebotteld water is ook beschikbaar bij de winkels in Hoedspruit. Vegetarische maaltijden en andere dieetwensen kunnen verzorgd worden, graag dit vooraf doorgeven bij boeking!

 

Hoe er te komen?

Vrijwilligers dienen te arriveren op het vliegveld van Hoedspruit of Tzaneen. Je dient een vlucht te boeken naar Johannesburg en vanaf hier een binnenlandse vlucht naar Hoedspruit of Tzaneen te nemen. Er is een busservice tussen Johannesburg en Tzaneen, de Translux Express die je kan nemen. Ook is het mogelijk een vlucht te boeken naar Hoedspruit’s Eastgate Airport met South African Airlink. Graag helpen we je bij het boeken van een vlucht.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

Malaria

Malaria komt voor in het Kruger National Park. Echter Makalali is een ‘Low Risk Area’. De piek in malaria besmetting ligt tussen november en mei. Neem voor vertrek contact met je arts of plaatselijk GGD op voor het juiste advies. Gebruik altijd sprays met deet. Meer informatie vind je op www.malaria.org.

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

Maandag: start dag van het project. Vrijwilligers worden opgehaald en weggebracht en nieuwe voorraad wordt ingeslagen.

Dinsdag:  vroeg op voor een rit door het park als onderdeel van het “game counting program”, om te zien hoeveel dieren er zich in het gebied bevinden. Aan het eind van de middag wordt er gezocht naar leeuwen, olifanten, luipaarden en hyena’s.

Woensdag: het checken van de waterholes. In de middag is er een gamedrive naar de  “breeding boma” om buffels, de Livingstone eland en de nyala te monitoren.

Dinderdag: klussendag; vrijwilligers worden ingezet om onkruid te verwijderen, afval op te ruimen, erosie te controleren, etc. In de middag/avonduren is er een nachtpatrouille op zoek naar de hyena.

Vrijdag: vroeg op om de olifanten te lokaliseren. Dit is onderdeel van een conceptie programma voor olifanten. In de middag wordt er aandacht besteed aan de diverse vogelsoorten op weg naar een avond onder de sterren slapen.

 

Weekend

Zaterdag: klussen in de ochtend met in de middag een game drive op zoek naar leeuwen.
In de avond is er een typische South African braai (BBQ).

Zondag: een rustdag of er staat een uitje gepland.

Tussen de activiteiten door krijg je presentaties over het werk bij het project. Men leert je hoe dieren te voet te benaderen en je krijgt Zulu lessen. Ook zal je de verzamelde data in de computer zetten om zo een weekelijks rapport op te stellen. Ook zal je meehelpen bij het schoonmaken van de voertuigen.

 

Siyafunda-2lijntje lang

Prijzen

1 week: € 750,00 per persoon

2 weken: € 1300,00 per persoon

3 weken: € 1790,00 per persoon

4 weken: € 2295,00 per persoon

6 weken: € 3295,00 per persoon

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer vanaf Hoedspruit
 • Alle maaltijden
 • Begeleiding door het lokale team
 • Beddengoed (geen handdoeken)
 • Maandag tot en vrijdag schoonmaakservice
 • All transport in het game reserve
 • Koffie en thee
 • Wasservice (er zijn 2 wasmachines + een droger beschikbaar), ook voor waspoeder wordt gezorgd

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Persoonlijke items, zoals kleding en reisartikelen
 • Heen- en terugvlucht naar Hoedspruit (via Johannesburg)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Medische verzekering, inclusief repatriëringskosten
 • Telefoon/internet
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Frisdrank en alcoholische dranken en snacks

 

Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Om de zondag wordt er door de staff van heet Game Reserve een activiteit georganiseerd om de omgeving te ontdekken. De andere zondag is het mogelijk te relaxen of een auto te huren en een bezoek te brengen aan het Kruger Park.

Activtiteiten zijn:

 • Een bezoek aan de Blyde River Canyon
 • Een bezoek aan het Kruger National Park
 • Een bezoek aan het Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre
 • Een bezoek aan het Hoedspruit Endangered Species Cheetah Breeding Project
 • Een bezoek aan het Lekgalameetse Nature Reserve
 • De mogelijkheid olifanten van dicht bij te zien bij Elephant Whispers
 • Thabi-Metsi Adventures (quad-biking, kanoën, abseilen, vliegvissen, paintballen, paardrijden, mountain biken, etc.

 

lijntje lang

Startdata en aankomsttijden

 

Het project start op ieder maandag gedurende het gehele jaar (ook in de maand december) . Aankomst op het vliegveld van Hoedspruit dient op maandag te zijn. Vertrek is ook op een maandag. Verblijf is mogelijk vanaf 1 week. De meeste vrijwilligers blijven 3 of 4 weken bij dit project.

 

Siyafunda-1lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over dit Makalali natuurbehoud project ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Klik hier voor de Facebookpagina van dit project.

Klik hier voor een presentatie over het project.

 

lijntje lang

 

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit Makalali natuurbehoud project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Vergelijkbare projecten
 • Askari natuurbehoud project, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project.
 • Amakhala natuurbehoud project, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project.
 • Zululand natuurbehoud project, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project.

 

Fotogalerij

 

Siyafunda-3Siyafunda-5

siyafunda-7 makalali

siyafunda Makalali

 

Siyafunda-5 Makalalisiyafunda-6 Makalali

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Siyafunda.

 

Comments are closed.