Marine project, Mozambique

Project: Walvishaaien project, Tofo, Mozambique

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 8 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

 

Projectcode: TU37/AOAMOZlogo AOA

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Tofo (provincie Inhambane), Mozambique
 • Accommodatie: Albatroz Lodge
 • Type project: marine project
 • Duur: 2 – 8 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project aan de prachtige kust van Mozambique inclusief- of exclusief duikcursus
 • Update: dit project is geopend! Alleen de LAM vluchten van Maputo naar Imhambane zijn op dit moment nog gecancelled. Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken hoe in Tofo te komen!
Algemene informatie marine onderzoek- en walvishaaien conservation project, Tofo, Mozambique

In het Engels heet dit project ‘Marine Research and Whale Shark Conservation Project’. Dit marine project houdt in dat je meehelpt bij het onderzoek naar walvishaaien, dat je status van het koraal onderzoekt, dat je onderzoek doet naar bultrug walvissen en manta rays en natuurlijk ontdek je hoe prachtig Mozambique is als duikbestemming.

Bij dit marine project draait het om onderzoek en het verzamelen van data. Dit is onderzoek naar het koraal, naar walvishaaien, walvissen (humpback whales) en naar ander elementen in de zee. Het onderzoek wordt weer gebruikt om bewustzijn te creëren over de status van het zeeleven en om aanbevelingen te doen hoe beter het onderwaterleven te beschermen. Dit project is een project van All Out Africa samen met Peri-Peri divers, Zavora Marine Lab, Ponta Dolphin Encouters en Ecocean Global Whale Shark Database.

 

Walvishaaien

Walvishaaien zijn de grootste vissen in de oceaan. Het zijn haaien, die niet gevaarlijk zijn voor mensen omdat ze zich voeden met plankton. Walvishaaien zijn een bedreigde diersoort en zijn vrij makkelijk te zien (doordat ze zo groot zijn, tot wel 20 meter lang).

Walvishaaien zeggen een hoop over de productiviteit in de oceaan. Er is weinig bekend over de dynamiek binnen de populatie en wat de gevaren zijn voor deze dieren. Wel wordt door toename van het aantal boot- en vis activiteiten hun migratie beïnvloedt.

Ook het koraal heeft te lijden onder het toerisme en menselijke handelingen. Eén van de onderdelen van dit marine project is het koraal in Tofo aan een onderzoek te onderwerpen, dit gebeurt door middel van een internationaal programma om het koraal te inspecteren. Dit houdt in dat er gedoken wordt, er foto’s onderwater worden gemaakt en de verschillende vissen in kaart worden gebracht.

 

Je rol als marine vrijwilligerbutton youtube

Als marine vrijwilliger help je mee bij het onderzoek onder leiding van een ervaren coördinator en wetenschapper. Je zal data verzamelen bij wandelingen over het strand, zwemtochten, duiken en boottochten. Als marine vrijwilliger wordt je niet alleen betrokken bij het verzamelen van data maar ook bij fondsenwerving. Je kan een prachtige ervaring verwachten op het gebied van duiken, snorkelen en het strandleven.

Als marine vrijwilliger help je mee het aantal walvishaaien in kaart te brengen, het gedrag van deze dieren te onderzoeken en het maken van onderwater foto’s. Daarnaast breng je de stand van het koraal in kaart.

 

ID foto’s 

Vooraf zal je worden geleerd hoe je ID foto’s kan maken van manta rays en andere dieren. Op bepaalde momenten in het jaar zal je ook meedoen aan het onderzoek naar humpback whales en schildpadden. Een andere activiteit is het meehelpen het strand schoon te houden. Ook is het mogelijk dat je meewerkt bij een zwemschool en je meehelpt het belang van natuurbehoud over te brengen op de lokale bevolking.

 

 Het marine en walvishaaien project 

Het walvishaaien gedeelte van dit project houdt in dat je samen met een ervaren wetenschapper de boot opgaat voor een oceaan safari om te zwemmen met deze prachtige dieren in de open oceaan. Hier kan je onderwater foto’s maken om de dieren te identificeren en schrijf je overige relevante data op. Data kunnen zijn:

 • GPS locatie, de toestand van het oppervlakte- en zeewater
 • De grootte, sexe, gedrag en uiterlijke kenmerken van de walvishaai
 • Een  ID foto

Om aan deze activiteiten deel te nemen ben je een goede zwemmer en heb je bij voorkeur ervaring met snorkelen. Daarnaast heb je geen angst om te duiken.

 

Data verzamelen 

Het monitoren van het koraal vindt plaats onder leiding van de project coördinator en de wetenschapper aan boord. Hierbij wordt onderwater data verzameld. Dit houdt in:

 • Het noteren van de aanwezige visstand
 • Het maken van ID foto’s van mantras, schildpadden en leopard sharks
 • Het in kaart brengen van de koraalgroepen

Om hier aan deel te nemen kan je duiken of ben je bereid een duikcursus te volgen.

Er word je een vierdaagse, internationaal erkende, duikopleiding aangeboden. Deze PADI cursus maakt deel uit van het project en traint je om mee te doen aan het duiken naar koraal. Mocht je al een opleiding hebben gevolgd dan is er de mogelijkheid om een gevorderde cursus te volgen of een aantal duiken te maken.

In de maanden juni – oktober kun je de humback whales zien bij de seizoensmigratie langs de kust. Vanaf de duinen en vanaf de boot worden de dieren geobserveerd.

Er is ook nog een schildpadden project. In de periode november – februari zie je de schilpadnesten op het strand. Dit zijn de zogenaamde leatherback- en hawksbill turtles. Het aantal nesten is de laatse jaren enorm gedaald, dit door stropers. De laatste 8 jaren zijn er bijna geen nesten meer gevonden. Je zal worden ingezet bij patrouille over het stand, het vinden van nesten, het registeren van gevonden schalen, etc.

Alle data worden ingevoerd in de computer database.

Er is een zwemschool waar scholen en een weeshuis gebruik van maken. De school wordt gerunt door een gekwalificeerde zweminstructeur. Mocht je het leuk vinden dan kan je hierbij helpen.

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

Iedere dag is weer anders bij het project en afhankelijk van de behoeften van dat moment. Maar een doorsnee dag zou er zo uit kunnen zien:

07.30 uur: opstaan en ontbijten

08.30 uur: data entry op de computer, gegevens van de vorige dag worden ingevoerd.

10.00 uur: wandeling naar het duikcentrum, bereid je voor op een oceaan safari. Om walvishaaien te vinden, snorkel en neem foto’s

13.00 uur: lunchtijd

14.00 uur: je kan je bezigheden met het in elkaar zetten van lesmaterialen voor scholen, het verzamelen van data vanaf de duinen, de stranden schoonmaken, etc.

15.30 uur: einde werkdag en vertrek naar het vrijwilligershuis

18.00 uur: avondeten in het vrijwilligershuis

 

Extra informatie
 • Vrijwilligers zullen deelnemen in 8 oceaan safari’s en 4 research duiken, naast de PADI cursus, bij een 4-wekelijks programma
 • Je bent een geoefende zwemmer, dit is belangrijk!
 • Als je 2 weken wenst deel te nemen dan dien je al een duikcertificaat te hebben
 • Vrijwilligers met een medische geschiedenis of ouder dan 45 jaar dienen een medische verklaring te overleggen
 • Vrijwilligers die malaria tabletten slikken mogen niet duiken
 • Je dient je duikpas te overleggen als je een ervaren duiker bent
 • Je dient voor je eerste duik een Scuba Review in te vullen, de kosten die hieraan verbonden zijn dien je in Tofo te voldoen
 • Een open water certificaat gaat tot 18 meter. Wil je tot 30 meter duiken, dan zijn hier extra kosten aan verbonden
 • Vraag naar de lijst met vissen die je kan zien tijdens de duiken

 

Flexibiliteit

Houd er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart. Ook kan je de ene dag 8 uur werken en de volgende dag slechts 4 uur, wees dus flexibel. Ook belangrijk om te weten is dat Portugees en Engels de officiële talen zijn in Mozambique. Dit betekent dat niet iedereen goed Engels spreekt, hier krijg je mee te maken bij je project.

 

Locatie

Het vrijwilligershuis staat in Tofo. Tofo is een vissersdorp dat ligt aan de oostkust van het schiereiland Inhambane tussen de Indische Oceaan en een klein binnenlands moeras gebied. Hier vind je kristalheldere water met witte zandstranden; ideaal voor toeristen, backpackers, mensen die van duiken houden en voor vrijwilligers. Het plaatsje is nog steeds niet echt ontdekt door de vele toeristen en hier vind je nog ongerepte stranden, die zeker niet overvol zijn.

Beach
Tofo Beach telt verschillende bars, restaurants en hotels. Het trekt vooral duikliefhebbers. De unieke bedding met z’n fantastische en wonderschone flora en fauna trekt duikers vanuit de hele wereld. Hier vind je walvishaaien en manta’s. Deze prachtige plaats is nog steeds een onontdekte bestemming en is genoemd als één van de top duikbestemmingen ter wereld.

Gebouwen in het dorp verraden de Portugese invloeden uit de koloniale periode tussen 1920 en 1970. Lokale vissers hebben Tofo Bay altijd gebruikt als haven voor hun vissersboten. De dagelijkse visvangst wordt nog steeds direct op het strand of op de markt in Tofo verkocht.

Inhambane-stad (hier vind je de luchthaven), ligt 17 kilometer van Tofo Beach. Het dorp kan bereikt worden via een weg die loopt van de ene kant van het schiereiland naar de andere kant. De weg loopt langs eindeloze palmboomplantages die zijn geïntroduceerd tijdens de koloniale periode.

 

Weer

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika. Het klimaat is tropisch in het bergachtige noorden en subtropisch in het vlakke zuiden. Het regenseizoen valt in de zomer en die loopt in Mozambique van november tot maart. Beter is het om in de periode mei tot oktober naar het land af te reizen. Het is dan droog en met maximumtemperaturen tussen de 25 en 30°C goed uit te houden. Een andere reden om de zomer te mijden zijn de cyclonen, die van november tot en met februari met enige regelmaat over het land trekken.

 

Public Holidays 2022

Tijdens een Public Holiday ben je vrij. In Mozambique zijn er op de volgende data een Public Holiday in 2022: 1 januari, 3 februari, 7 april, 1 mei, 2 mei, 25 juni, 7 september, 25 september, 26 september, 4 oktober, 25 & 26 december 2022.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan dit marine project is 18 jaar. Je dient goed Engels te spreken. Graag ontvangen we voor vertrek een Engelstalig CV. Je dient een goede zwemmer te zijn bij dit project en bij voorkeur een duikopleiding hebben gevolgd. Heb je dit niet, dan krijg je een vierdaagse PADI cursus. Voor ieder project van TravelUnique is een Verklaring Omtrent Gedrag een vereist. Deze VOG mag bij aanvang van het project niet ouder zijn dan 6 maanden.

 

Overige informatie

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

 

AOA Mozambique-1 marine project tofo

Walvishaaien project, Mozambique, ©AOA

lijntje lang

Landeninformatie

 

Mozambique

Mozambique ligt in zuidoost-Afrika en heeft een bevolking van meer dan 25.000.000. inwoners. Aangrenzende landen zijn Malawi, Zuid-Afrika, Swaziland, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. De hoofdstad van Mozambique is Maputo, vroeger heette de stad Lourenco Marques. Het klimaat is tropisch tot subtropisch. De totale oppervlakte van Mozambique is 801.590 vierkante kilometer. Mozambique ’s kustlijn is 2,470 km lang en is de thuisbasis van enkele van de mooiste stranden in Afrika.

Meer dan 65% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De gemiddelde levensverwachting van de bevolking van Mozambique is 41 jaar.

 

Tofo en Inhambane

Inhambane ligt 350 km noordelijk van Maputo en was vanaf 1534 een Portugese handelspost en is daarmee een van de oudste plaatsen in zuidelijk Afrika. Inhambane heeft een kathedraal die stamt uit 1700, koloniale architectuur, een lokale markt in Maxixe ( spreek uit als ma-sjiesj) en de dhows (vissersbootjes). Genoeg te zien en te doen. Vlakbij Inhambane liggen Tofo en Barra.

Een must voor duikers is uiteraard het spotten van walvishaaien en manta rays, die in dit deel van Mozambique bijna gegarandeerd gespot kunnen worden!

Wat kan je doen in Tofo en Inhambane:

 • Snorkelen en duiken, je ziet hier o.a. barracuda, walvishaaien (bijna gegarandeerd), luipaardhaai, tijgerhaai en zambesi haai, bulrugwalvis (september-november)
 • Paardrijden
 • Schildpadden bekijken
 • Een boottocht naar Pensi Bay
 • Surfen
 • Quad biken, paardrijden, kayakken op de lagune of op zee
 • Een bezoek aan de markt Maxixe

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Mozambique
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Inhambane

lijntje langPraktische informatie 

 

Oriëntatie

Na aankomst in Tofo is er voor de marine vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project en de omgeving. Je zal Tofo en Inhambane beter leren kennen. Hierna zal je gedurende vier dagen een ‘open water scuba diving course’ volgen. De weekenden zijn ter vrije besteding, je kan dan: paardrijden, kayaken, surfen, kite surfen, snorkelen of relaxen op het strand.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je verblijft in een vrijwilligershuis in Tofo. Het huis ligt ongeveer 100 meter van het strand.  Het huis heeft 6 slaapkamers met vier losse bedden en een paar kamer met twee bedden. Je deelt je kamer met vrijwilligers van dezelfde sekse. Er nemen internationale vrijwilligers deel aan dit marine project, dit betekent dat de voertaal Engels is. Lakens en een kussen vind je bij aankomst.

Neem in de winter wel je slaapzak mee (mei – augustus). Er zijn gedeelde toiletten en douches. Er is een mogelijkheid je was te doen, dit gebeurd nog wel met de hand. Je kan een kamer moeten delen met een andere vrijwilliger. In een vrijwilligershuis slapen vrouwen bij vrouwen en mannen bij mannen. Mocht je als stel reizen neem dan contact met ons op. Er is een gemeenschappelijke keuken en een woonkamer.

 

Maaltijden

Je ontvangt drie maaltijden per dag. Het ontbijt bestaat meestal uit yoghurt met muesli en brood. De lunch bestaat uit brood en ’s avonds ontvang je een warme maaltijd. Er wordt voor je gekookt, maar men verwacht wel  dat je af en toe meehelpt bij het koken van de maaltijden (en bij het opruimen). Laat vooraf weten of je last van allergieën hebt of dat je speciale dieetwensen wensen hebt. Houd in gedachten dat maaltijden in Mozambique vrij “basic” zijn.

 

Geld

De munteenheid van Mozambique is de Metical, in meervoud Meticais en afgekort Mtc. In 2006 zijn van deze munt drie nullen afgehaald (duizend meticais werd dus één metical).

Het grootste deel van de betalingen in Mozambique geschiedt nog altijd met cash. Zuid-Afrikaanse Rands, Euro’s en Dollars kun je er gemakkelijk wisselen en het is raadzaam om daar een voorraadje van mee te nemen.

Je kunt in de grote steden van Mozambique gewoon pinnen. Maar reken op het platteland niet al te vaak op een pinautomaat. Voor actuele koersinformatie klik hier.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Inhambane in Mozambique. Wanneer je vliegt op Johannesburg, komt je bagage niet automatisch aan op je eindbestemming. Haal je koffer/tas op in Johannesburg en check opnieuw in voor je aansluitende vlucht. Hierdoor voorkom je dat je bagage niet aankomt.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar je accommodatie zal brengen.

 

Visum

Voor Mozambique heb je een visum nodig. Neem contact met ons op voor informatie.

 

AOA Mozambique-14 marine project tofo

Walvishaaien project, Mozambique, ©AOA

lijntje lang

Prijzen 2022

 

3 weken: € 2502 incl. cursus, € 2272 excl. cursus

4 weken: € 2870 incl. cursus, € 2638 excl. cursus

6 weken: € 3835 incl. cursus, € 3603 excl. cursus

8 weken: € 4395 incl. cursus, € 4164 excl. cursus

10 weken: € 5261 incl. cursus, € 5029 excl. cursus

12 weken: € 6127 incl. cursus, € 5895 excl. cursus

Het marine project kan met vier weken worden verlengd. De kosten voor 4 weken extra bedragen € 1972 per persoon. Gebruik je het boekingsformulier? Dan ontvang je van ons een offerte, de prijs is afhankelijk van het feit of je een gekwalificeerde duiker bent of niet. Ook kan je een offerte ontvangen voor 5, 7, 9 of 11 weken. Gekwalificeerde duikers kunnen minimaal 2 weken bij dit project verblijven. Voor niet-gekwalificeerde duikers geldt een minimale deelname van 3 weken.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Vliegveld transfer vanaf en naar Inhambane Airport
 • Oriëntatie programma
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
 • PADI Open Water cursus als je dit boekt

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vliegticket naar Inhambane, Mozambique
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Inentingen
 • Limonade en alcohol
 • Luchthaventransfer buiten de vaste aankomstdag om
 • Was
 • Visum
 • Excursies
 • Verklaring Omtrent Gedrag

 

lijntje lang

Startdata 2022 en aankomsttijden

 

Dit project start de 1e maandag van de maand. Het project is gesloten in november en december.

Gekwalificeerde duikers kunnen minimaal 2 weken bij dit project verblijven. Voor niet-gekwalificeerde duikers geldt een minimale deelname van 3 weken.

 

Startdata 2022

3 januari, 7 februari, 7 maart, 4 april, 2 mei, 6 juni, 4 juli, 1 augustus, 5 september, 3 oktober en 7 november 2022.

In december is het project gesloten.

 

lijntje lang Downloads en links

 

Download hier de Engelstalige brochure over dit marine project

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit marine project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Vergelijkbare projecten
 • Haaien project, Gansbaai, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

azafady banner-3

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner All Out Africa (AOA).

Comments are closed.