Medische stage, Mozambique

Stage: Medische stage, Anan Clininca, Nanatha,  Mozambique

Deelname mogelijk: 4 tot 8 weken, gesloten tussen half januari en half maart

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TUS23

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

De stage

 

De medische stage kort samengevat
 • Plaats: Nanatha, Nampula Province, Mozambique
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie in vrijwilligerslodge
 • Type stage:  Medische stage
 • Duur: 8 tot 16 weken
 • Leeftijd: minimaal 21 jaar
 • Voertaal: Engels / Portugees
 • Kenmerk: stageplaats bij een Nederlandse stichting in Mozambique

 

Meer informatie over de medische stage in Mozambique bij de Anan Clinica

Als je op zoek bent naar een medische stage, dan is Mozambique een bijzondere bestemming!

Anan Clinica is een Nederlandse stichting die werken in Nanatha, in de provincie Nampula. Ze richten zich op gezondheidszorg gerelateerde onderwerpen en het creëren van een beter leefmilieu voor de mensen van het dorp.

Anan Clinica richtte zich in het begin alleen op het vergroten van lokale kennis over gezondheid en hieraan gerelateerde onderwerpen (bijvoorbeeld hygiëne, ondervoeding, seksualiteit en voortplanting) en het aanbod van basisgezondheidszorg in de lokale gemeenschappen in Mozambique.

Ervaring heeft geleerd dat goede gezondheid samengaat met vele andere aspecten binnen een gemeenschap. Vandaar dat Anan Clinica de activiteiten heeft uitgebreid naar educatie, landbouw en watermanagement.

Momenteel is er een lagere school, een kleuterschool, een eerste groentetuin en een eerste water project gerealiseerd in het dorp Nanatha.

De kleinschalige projecten zijn tot stand gekomen door lokale en buitenlandse vrijwilligers en diverse donateurs.

Het zijn de eerste goede stappen richting een beter welzijn van de bevolking. Echter de weg is nog lang, en ze kunnen  alle hulp gebruiken. Belangrijk om te weten is dat de stage zich vooral richt op voorlichting.

 

Stage in Afrika, Anan Clinica

Sinds 2009 heeft Anan Clinica al veel bereikt door de vele succesvolle projecten. Natuurlijk kan het altijd nog beter en is het belangrijk dat de kennis regelmatig wordt herhaald. Daarom zijn wij altijd op zoek naar vrijwilligers die de lokale mensen van Nanatha iets bij kunnen brengen gerelateerd aan gezondheid, water, landbouw of financiën.

Als stagiaire krijg je te maken met diverse uiteenlopende ziektebeelden. En het is een fantastische kans om het publieke gezondheidszorg systeem in een Afrikaans land mee te maken.

Deze stage biedt je:

 • een basis gezondheidszorg stage in een Zuid Afrikaans land
 • Projecten op het gebied van malaria, HIV/AIDS, typhys, cholera en familie planning
 • De kans om kennis over te dragen aan de lokale gemeenschap
 • De mogelijkheid om onderzoek te doen

 

Het werk
 • Een educatief programma rond gezondheid opzetten

De eerste doelstelling was het opzetten van een educatief programma voor de gemeenschap van Nanatha rond het thema gezondheid om de kennis over gezondheid, hygiëne en veelvoorkomende ziekten te vergroten. Een Dorpsgezondheidsraad (DGR), bestaande uit 15-20 personen, die ook activistas worden genoemd, hielp hierbij. Deze vrijwilligers hebben een cursus gevolgd over onderwerpen als ondervoeding, diarree, hygiëne, malaria, seksueel overdraagbare ziekten, hiv/aids en gezinsplanning. Deze problemen zijn de oorzaak van de hoge sterfte- en ziektecijfers en zijn relatief eenvoudig te voorkomen. Het is de taak van de activistas om deze kennis te delen met hun gemeenschap.

 • Een programma voor educatie, landbouw en watermanagement opzetten

Nadat we ons meerdere jaren hebben gefocust op gezondheidszorg, is het programma nu uitgebreid met educatie, landbouw en watermanagement. Er zijn drie scholen gebouwd en de huisvesting van de onderwijskrachten is verbeterd. In totaal zijn er vijf klaslokalen voor leerlingen in het basisonderwijs en twee voor de kleuters. De twee moestuinen worden onderhouden door lokale mensen. Voor de kinderen op de scholen is er schoon water. Het systeem zal worden uitgebreid zodat er voor iedereen schoon water beschikbaar zal zijn.

 • Samenwerken met andere NGO’s

Het doel is om meer samen te werken met NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) die in het gebied actief zijn om de problemen in Nanatha aan te pakken en te voorzien in de behoefte van de inwoners aan structurele hulp.

Ons streven is om verschillende NGO’s en publieke campagnes over gezondheid een goede basis te verschaffen en om programma’s te implementeren die zijn gericht op het voorkomen van ziekten en het promoten van gezond schoon water en een grotere kennis van landbouw in het algemeen.

 

De achtergrond van Anan Clinica

De mensen van Nanatha hadden Anan (Assoção dos Naturais e Amigos de Nanatha) al opgericht vanuit de gedachte dat ze niet in staat waren om het hoofd te bieden aan de grote problemen die speelden – armoede en ziekte. Ze bundelden dan ook hun krachten. Ze werden (financieel) ondersteund en geholpen door Divers Eco-operation (DEO). DEO is een project voor ecologisch en maatschappelijk verantwoord toerisme dat zich inzet voor armoedebestrijding en algemene ontwikkeling van de lokale gemeenschap van Nanatha. DEO is verbonden aan de nabijgelegen Nuarro lodge. Meer over de Nuarro lodge lees je op www.nuarro.com.

Dankzij de lodge en het memorandum van overeenstemming, de overeenkomst tussen de lodge en de gemeenschap, is de voortgang van dit project gewaarborgd. In dit memorandum zijn de rechten en plichten van beide partijen vastgelegd.  Nuarro sponsort de gemeenschap met een vast bedrag per maand, zodat er een zekere cashflow voor de projecten van de gemeenschap wordt gegenereerd.

DEO heeft in samenwerking met de Stichting Anan Clinica een reeks programma’s opgezet om de gemeenschap bij de belangrijkste problemen te helpen:

 • Gemeenschapscentrum

De bouw van een gemeenschapscentrum met twee schoolgebouwen en het gebouw van Anan Clinica.

 • Onderwijs

De Nuarro Lodge heeft twee schoolgebouwen in Nanatha gebouwd.

 • Waterproject

Er is schoon water beschikbaar voor de schoolkinderen

 • Landbouw

Er zijn moestuinen aangelegd zodat er voor de gemeenschap een gevarieerder aanbod van voedsel is.

 • Een markt

Er is een markt gebouwd om de economische activiteit in het dorp te stimuleren. Dankzij de markt wordt de omloopsnelheid van het geld dat in de gemeenschap wordt gestoken, versneld aangezien er 150 personen uit het dorp werken.

De Stichting Anan Clinica werd opgericht in juli 2009 in verband met de gebrekkige gezondheidszorg in het dorp. Dankzij de geïntegreerde aanpak met DEO konden de verschillende problemen in Nanatha als gevolg van armoede worden aangepakt. Sinds 2014 richt de Stichting Anan Clinica zich niet alleen op gezondheid, maar ook op thema’s als geld en duurzaamheid.

 

Dit is een goede stage voor je als je interesse hebt in:
 • Meer te weten te komen over het Publieke Gezondheidszorg systeem in een Afrikaans land
 • Het verbeteren van de gezondheidszorg dat effect heeft op kinderen,  jongvolwassenen en volwassenen
 • Een goede begeleiding
 • Om te wonen en werken op het platteland van Mozambique
 • Minimaal 8 weken naar Afrika te vertrekken

 

Je zal worden betrokken bij:
 • Research. Je doet onderzoek om zo de taken van de artsen en verpleegkundigen te ontlasten
 • Het geven van workshops
 • Administratie. Je biedt ad-hoc support aan het lokale team, dit houdt ook in dat je je bezighoudt met een stukje administratie, email verwerking en het beantwoorden van de telefoon
 • Stage support. Stages zijn een constante leer ervaring. Je wordt dan ook gevraagd je bevinden in een handboek te schrijven met tips voor toekomstige stagiaires

 

Vereiste voor deze stage
 • Minimaal 21 jaar, aan het eind van je bachelor of begin master (tussenjaar mag ook)
 • Minimaal 2 maanden beschikbaar
 • Enthousiast en open-minded
 • Engels sprekend, en misschien een beetje Portugees
 • Je kunnen aanpassen aan de Afrikaanse manier van leven

 

Wij bieden: 

 • Professionele begeleiding
 • Vol pension in de vrijwilligers kamers van Nuarro Lodge www.nuarro.com
 • Gratis gebruik kunnen maken van de niet gemotoriseerde activiteiten van Nuarro Lodge
 • Mogelijkheid om te duiken of het halen van een Padi (op eigen kosten)
 • Een onvergetelijke ervaring

 

Locatie

De Nuarro Lodge ligt aan het ongerepte strand van ‘Nanatha Bay’ in het noorden van Mozambique. De baai eindigt op een prachtig punt bij een rots genaamd ‘Nuarro’. Gezien de lodge is gebouwd door mensen uit de directe omgeving en met lokale materialen, is er besloten om ook een lokale naam aan de lodge te geven; Nuarro. De traditionele bouwstijl zorgt ervoor dat de lodge mooi samensmelt met de omringende natuur. Nanantha is een klein dorp bestaande uit ongeveer 200 gezinnen, woonachtig in hutten van klei met rieten daken.

 

Weer

 

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika. Het klimaat is tropisch in het bergachtige noorden en subtropisch in het vlakke zuiden. Het regenseizoen valt in de zomer en die loopt in Mozambique van november tot maart. Beter is het om in de periode mei tot oktober naar het land af te reizen. Het is dan droog en met maximumtemperaturen tussen de 25 en 30°C goed uit te houden. Een andere reden om de zomer te mijden zijn de cyclonen, die van november tot en met februari met enige regelmaat over het land trekken. Meer informatie vind je op www.weeronline.nl

 

 

Eisen 

De minimum leeftijd voor deelname is 21 jaar. Een VOG is voor elke stage verplicht. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast. Ook ben je zelfstandig , geduldig en positief. Je heb een afgerond studie geneeskunde of bent bezig aan het eind van je Bachelor / start Master.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze omschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

 

lijntje lang

Landeninformatie

 

Mozambique

Mozambique ligt in zuidoost-Afrika en heeft een bevolking van meer dan 25 miljoen inwoners. Mozambique grenst aan Malawi, Zuid-Afrika, Swaziland, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. De hoofdstad van Mozambique is Maputo, vroeger heette de stad Lourenco Marques. Het klimaat is tropisch tot subtropisch. De totale oppervlakte van Mozambique is 801.590 vierkante kilometer. Mozambique ’s kustlijn is 2,470 km lang en is de thuisbasis van enkele van de mooiste stranden in Afrika.

Meer dan 65% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De gemiddelde levensverwachting van de bevolking van Mozambique is 41 jaar.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Mozambique

 

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de community werker. Hij of zij bevindt zich op de lodge en gaat mee naar het dorp en is er voor de algmene begeleiding. En natuurlijk ontvang je van TravelUnique alle benodigde informatie over je project voor vertrek.

 

Accommodatie

Stagiaires zullen worden ondergebracht in de vrijwilligersaccommodatie van de Nuarro Lodge. Je deelt hier een kamer met stagiares en vrijwilligers van dezelfde sekse.

 

Maaltijden

Gedurende je verblijf in de Nuarro Lodge ontvang je volpension.

 

Hoe er te komen?

Je kunt een vlucht boeken naar Nampula of naar Nacala. Hier word je opgehaald door iemand van de tranfer Company. Deze kosten dien je zelf te betalen.
Voor reisadvies kun je natuurlijk altijd contact met TravelUnique opnemen.

 

Visum

Nederlanders en Belgen dienen in het bezit te zijn van een visum om Mozambique te kunnen bezoeken. Het is mogelijk om bij binnenkomst in Mozambique een visum te kopen voor USD 50 per persoon, maar dit kan lang duren. Er wordt aangeraden voor je vertrek een visum te regelen. en u dus ook aan om al voor vertrek uw visum te regelen. Voor het aanvragen van een visum, kan je contact opnemen met de ambassade van Mozambique in Brussel (Tel: +32(0)2 736 25 64 of +32(0)2 736 00 96). Kijk op de website van de Ambassade van Mozambique voor meer informatie en om het aanvraagformulier te downloaden (klik hier om direct naar de website te gaan). Ook kan je de aanvraag uitbesteden aan de Visumdienst.

 

Geld

De munteenheid van Mozambique is de Metical, in meervoud Meticais en afgekort Mtc. In 2006 zijn van deze munt drie nullen afgehaald (duizend meticais werd dus één metical).

Het grootste deel van de betalingen in Mozambique geschiedt nog altijd met cash. Zuid-Afrikaanse Rands, Euro’s en Dollars kun je er gemakkelijk wisselen en het is raadzaam om daar een voorraadje van mee te nemen.

Je kunt in de grote steden van Mozambique gewoon pinnen. Maar reken op het platteland niet al te vaak op een pinautomaat. Voor actuele koersinformatie klik hier.

 

lijntje lang

Prijzen 2019

 

De prijzen voor de Medische stage in Mozambique bedragen

 

8 weken: € 800,00 per persoon

12 weken: € 1200,00 per persoon

Om deel te nemen aan deze stage dien je tevens € 250,00 registratiekosten te betalen per persoon.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Begeleiding van community werker

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Persoonlijke items
 • Limonade en sterke drank
 • Email/internet en telefoonkosten (kosten Wifi)
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Was service
 • Transportkosten

 

lijntje lang

Startdata 2019 en aankomsttijden

 

In 2019 zijn de startdata:

Er zijn geen vaste startdata bij dit project. Wil je deelnemen aan het project en je vul je het boekingsformulier in, kies dan voor de 1e van de maand dat je zou willen starten. Wij nemen dan contact met je op om de juiste start- en einddatum met je te bespreken. Je dient minimaal 2 maanden beschikbaar te zijn!

Belangrijk om te melden is dat dit project gesloten is van half januari tot half maart.

Houd er rekening mee dat op een Public Holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag.

 

lijntje lang

Downloads

 

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van deze stage onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een stage ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

 

 Anan clinica Mozambique

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze stage informatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Stages veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van deze informatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Mozambique.

 

Comments are closed.