Natuurbehoud project, Zimbabwe

Project: natuurbehoud project, Victoria Falls, Zimbabwe

Deelname mogelijk: 2 – 4  weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staat in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU100/VFR

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Victoria Falls, Zimbabwe
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: 2 – 8 weken weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 10
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project nabij de Victoria Watervallen
 • Mocht je je fotografie vaardigheden willen vergroten, boek dan dit project inclusief fotografie cursus. Klik hier voor meer informatie

 

Victoria Falls, Zimbabwe, natuurbehoud- en wildlife onderzoeksprojectbutton youtube

Het Zambezi en Victoria Falls National Park in Zimbabwe is absoluut één van de meest indrukwekkende gebieden met groot wild in Zuidelijk Afrika. Het Victoria Falls National Park in een ‘World Heritage Site’ en hier vind je vier van de ‘Big Five’, waardoor er zich veel mogelijkheden voordoen om prachtige foto’s te maken en veel wild te spotten. Hier vind je dieren als olifanten, buffels, leeuwen, hyena’s en verschillende soorten antilopen.

Dit project is een samenwerking tussen LE (Lion Encounter) en ALERT (African Lion & Environmental Research Trust) en ZPWMA (Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority) om onderzoek te doen en zich in te zetten voor natuurbehoud in het gebied Victoria Falls.

 

Victoria Falls National Park

Het Zambezi of Victoria Falls National Park (560 km2) ligt aan de zuidelijke oever van de Zambezi rivier op enkele kilometers afstand van de Victoria Watervallen. Het park strekt zich uit over een lengte van 40 km langs de oever van de Zambezi rivier en bestaat voornamelijk uit grasvlakte en licht savannebos. Hier vind je dieren als de olifant, de buffel, de witte neushoorn, de giraffe, de sabelantilope, de koedoe, de waterbok, etc. Langs de waterkant houden zich veel vogels op. De grote katachtigen in het park zijn de leeuw, de gevlekte hyena, de cheetah en het jachtluipaard.

Victoria Falls is onderdeel van de Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area. Dit is een samenwerkingsverband tussen de landen Zimbabwe, Namibië, Angola, Botswana en Zambia. Dit is het grootste natuurgebied ter wereld met de hoogste concentratie wild. Het gebied beslaat 36 National Parks en Game Reserves.

 

Activiteiten in Victoria Falls:

 

Als vrijwilliger bij dit project zal je betrokken worden bij verschillende onderzoeken in het gebied. Niet alle onderzoeken lopen het hele jaar door, sommige onderzoeken zijn seizoensgebonden.

 

1. Onderzoek naar grote katachtigen

In het Zambezi National Park vind je leeuwen, luipaarden, cheetah’s, de Afrikaanse wilde hond en de hyena. Je rol als vrijwilliger is om onderzoek te doen naar deze dieren en data te verzamelen. Data worden al wandelend verzameld of door het observeren van waterputten, door middel van camera’s, etc. Als een dier wordt gevonden dan dient er een foto te worden gemaakt, de GPS locatie te worden genoteerd en overige zinvolle informatie te worden genoteerd. Recent zijn een aantal grote katachtigen voorzien van een ‘collar’, dit is een nekkraag die door middel van een GPS systeem kan worden getraceerd. Er is toestemming om de hyena en luipaard te voorzien van een nekkraag en dit kan worden uitgebreid met andere dieren om zo hun bewegingen en jachtpatronen te kunnen vastleggen. Als vrijwilliger werk je mee met het aanleggen van een ‘ID kit’ voor de hyena’s die voorzien zijn van een nekkraag.

 

2. Olifant onderzoek

Er is een zeer grote olifanten populatie in dit gebied, maar er is maar weinig bekend hoe hun gedrag is tijdens de verschillende seizoenen. Je zal worden betrokken bij het vastleggen van hun locatie en de uiterlijke kenmerken noteren om zo tot een database van individuele olifanten te komen. Ook ligt er nadruk op onderzoek naar het gedrag van deze dieren en hun invloed op de vegetatie en verschillende diersoorten in het Park.

 

3. Vogels

Je bent ook mede verantwoordelijk voor het verzamelen van data over de vogelstand, met een focus op roofvogels.

 

4. Het tellen van wild (Game Counts)

Als onderdeel van het onderzoek naar grote katachtigen help je mee het aantal dieren van een bepaald soort te tellen en uit te vinden hoe hun aantallen over het Park zijn verdeeld.

 

5. National Park Management

Je zal het management van het Park ondersteunen op diverse gebieden. Dit kan op het gebied van het bestrijden van onkruid zijn, het aanleggen van waterdrinkplaatsen, activiteiten om stroperij tegen te gaan, het opruimen van afval, etc.

 

6. Onderzoek naar insecten

We hopen dat je van insecten houdt. Dit onderdeel van het programma doet onderzoek naar de complexe relatie tussen insecten en planten in het Park.

 

7. Natuurbehoud onderwijs

Een belangrijk onderdeel van dit project is natuurbehoud onderwijs aan de lokale bevolking. Als vrijwilliger zal je meehelpen het belang van natuurbehoud uit te leggen aan de lokale bevolking die aan de rand van het National Park woont. Je stelt lessen samen en geeft deze lessen op de plaatselijke scholen.

 

Hoogtepunten van het natuurbehoud project in Zimbabwe
 • Je werkt temidden van het Afrikaanse wild in Victoria Falls
 • Dagelijks bezoek aan het Zambezi National Park om data te verzamelen en het ecosysteem van het Park te monitoren
 • Maak foto’s die kunnen worden gebruikt in marketing materialen
 • Werk in twee prachtige natuurparken
 • Leer meer over het Afrikaanse wildleven
 • Ontdek de Zimbabwaans cultuur
 • Geef natuurbehoud onderwijs aan de lokale bevolking
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven
Een dag uit het leven van een vrijwilliger:

06.00 uur: opstaan voor vertrek om onderzoek te doen naar grote katachtigen in het gebied

09.00 uur: terug naar het huis voor een ontbijt

10.00 uur: samen met het lokale team help je mee bij onderzoeksactiviteiten. Dit kan ook het tellen van wild inhouden, of onderzoek naar roofvogels, etc.

12.00 uur: tijd voor lunch.

15.00 uur: vertrek voor het middag onderdeel van het project. Dit kan zijn het assisteren van de rangers bij het onderhoud van het National Park. Of je gaat op zoek naar de dieren die een nekkraag dragen, zoals de hyena.

18.30 – 19.00 uur: avondeten bij de vrijwilligers accommodatie

 

Locatie

De locatie is in Victoria Falls nabij de Victoria Watervallen in Zimbabwe. Victoria Falls ligt op een vier landen punt. Aan de overkant ligt Livingstone, Zambia. Ook is vanuit Victoria Falls de Caprivi strook van Namibië te bereizen en het Chobe National Park in Botswana.

 

Het weer

Zimbabwe ligt op het zuidelijk halfrond en grenst ondermeer aan Zuid-Afrika. Het grootste gedeelte van het land wordt bedekt door een bergplateau. Hierdoor wordt het subtropische klimaat wat gematigd. De temperaturen schommelen gedurende het jaar tussen de 20 en 30°C. De droge en koele periode loopt van april tot en met oktober. Dit is veruit de beste tijd om het land te bezoeken. Van november tot en met maart is het warm en vochtig, en vallen er van tijd tot tijd pittige buien.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Dat je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Dat als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Ervaring is niet vereist. Wel een grote belangstelling voor wildlife en natuurbehoud.

 

AI fotografie-3lijntje lang

Landeninformatie

 

Zimbabwe

In het noorden vind je de wateren van de machtige Zambezi rivier en de Victoria Falls. Steile bergketens van Zimbabwe naar Mozambique en in het oosten de open graslanden, het land van de Matabele in de zuidelijke regio’s en de rijke landbouwgronden noordwaarts door Mashonaland. Zimbabwe kan worden omschreven als “het beste exemplaar van de National Geographic”, volgens Lonely Planet.

 

Zimbabwe sinds 2009, de belangrijkste politieke feiten
 • Een nieuwe regering van nationale eenheid en de aanpak van belangrijke beslissingen met een meer evenwichtige visie
 • Zimbabwe heeft de US $ als officiële munteenheid, die heeft geleid tot de broodnodige financiële stabiliteit
 • Reisverbod opgeheven door de Japanse en Australische regeringen
 • In april 2009 heeft de Amerikaanse overheid het negatief reisadvies opgeheven, dat verbod was van kracht sinds 2002
 • Internationale hulporganisaties hebben toestemming om het land te bezoeken

 

 Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zimbabwe
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Victoria Falls
lijntje lang

Praktische informatie 

 

Accommodatie

Je zal verblijven in de Tokki Lodge in Victoria Falls. Dit is een comfortabel en veilig huis net buiten Victoria Falls en een paar straten verwijderd van het Zambezi National Park. Op het terrein vind je een BBQ en een zwembad om te relaxen op een warme dag. Er is ook een gemeenschappelijke eetzaal (overdekt, buiten) waar de maaltijden worden genuttigd. Er zijn 9 kamers waar mannen en vrouwen gescheiden slapen. Per kamer kunnen er 2 – 4 vrijwilligers verblijven.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Belangrijk om te weten is dat in deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk is. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaring projectmanager en projectcoördinator. Hij of zij is 24 per dag beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Vooraf ontvang je van TravelUnique alle benodigde informatie. Bij aankomst bij het project ontvang je de volgende informatie:

 • Een vrijwilligershandboek
 • Introductie over het Park waar je werkzaam zult zijn
 • Kennismaking met het personeel en de gidsen
 • Rondleiding in Victoria Falls
 • Uitleg over het research programma en hoe het computersysteem werkt
 • Informatie over je veiligheid in een National Park

 

Hoe er te komen?

Vlieg vanaf Johannesburg, Zuid-Afrika naar Victoria Falls in Zimbabwe. Zie voor verdere informatie omtrent vluchten het kopje ‘aankomsttijden’. Na aankomst bij het project is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Je ontvangt een map met alle benodigde informatie. Hierin staan bijvoorbeeld de rivieren, wegen en tracks van het wildleven. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Uiteraard zullen de veiligheidsvoorschriften met je worden doorgenomen.

 

Visum

Bij aankomst in Zimbabwe dien je een visum aan te vragen. Dit visum is 30 dagen geldig.  Kosten van een visum bedragen USD 30,00 en dien je contant in USD te betalen.

Vrijwilligers kunnen maximaal 4 weken bij dit project verblijven. Echter, diegene die langer dan vier weken blijven, bijvoorbeeld om elders in Zimbabwe vrijwilligerswerk te doen, hebben een extra vergunning nodig van Immigrations. Je krijgt dan een ‘Temporary Employment Permit’. Dit dient contant voldaan te worden door de vrijwilliger en bedraagt $ 500,00. Een medewerker van African Impact zal je helpen bij het verkrijgen van een permit.

 

AI leeuwen victoria falls lijntje lang

Prijzen 2017

 

De prijs voor het natuurbehoud project in Victoria Falls, Zimbabwe, bedraagt:

2 weken: € 1362,00 per persoon

3 weken: € 1728,00 per persoon

4 weken: € 2095,00 per persoon

 

Bij TravelUnique betaal je geen reservingskosten of administratie- of boekingskosten. Ook betaal je geen extra toeslag bij boeken in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Vliegveld transfer van Victoria Falls airport naar- en van het project
 • Oriëntatie programma plus trainingsprogramma door ervaren gidsen
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Verblijf in de vrijwilligers accommodatie
 • Drie maaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner, inclusief thee, koffie en sappen de gehele dag
 • Wekelijkse wasservice en je bed wordt iedere dag opgemaakt en het huis schoongemaakt
 • Ondersteuning door een projectcoördinator

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vliegticket naar Victoria Falls
 • Persoonlijke items zoals kleding, etc.
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Visum
 • Excursies

 

Populaire excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Als je vrijwilligerswerk doet in Afrika wil je meestal ook iets van de omgeving zien. De Victoria Falls worden ook wel genoemd ‘Africa’s adrenaline capital’, je kunt een helikoptervlucht boven de watervallen boeken, bungee jumpen, raften, paardrijden,  game drives, skydiving, kanoën en nog veel meer. Ook zijn er trips mogelijk vn drie dagen naar Antelope Park of naar Botswana of Zambia.

We hebben een lijst met excursies en de prijzen hiervan die je kunt boeken in Victoria Falls.

 

lijntje lang

Startdata 2017 en aankomsttijden

 

Verblijf is mogelijk voor een periode van 4 weken, hierna kan indien gewenst een ander project van TravelUnique geboekt worden.

Dit project start twee keer per maand op MAANDAG.

 

De startdata in 2017 zijn op:

2 januari, 16 januari, 30 januari, 13 februari, 27 februari, 13 maart, 27 maart, 10 april, 24 april, 8 mei, 22 mei, 5 juni, 19 juni, 3 juli, 17 juli, 31 juli, 14 augustus, 28 augustus, 11 september, 25 september, 9 oktober, 23 oktober, 6 november, 20 november, 4 december en 18 december 2017.

Je dient aan te komen op maandag, de eerste dag van je project. Je retourvlucht dien je ook te boeken op een maandag.

 

Public holidays Zimbabwe 2017

 

1 januari (Nieuwjaarsdag), 14 april (Goede Vrijdag), 17 april (Pasen), 18 april (Onafhankelijkheidsdag), 1 mei (Dag van de Arbeid), 25 mei (Africa Day), 8 augustus ( Defence Forces Day), 14 augustus (Heroes Day) 22 december (Unity Day), 25 december (Kerstmis) en 26 december (Boxing Day).

Houd er rekening mee dat op een Public holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag.

 

AI Victoria falls-1 lijntje lang

Downloads en links

 

Download hier de Engelstalige brochure.

Uitleg projectkosten, klik hier.

 

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van een project goed onze Algemene Voorwaarden door. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Als je een project boekt dan ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Victoria Falls, Zimbabwe
 • Onderwijs project, klik hier voor meer informatie
 • Leeuwen project, klik hier voor meer informatie
 • Fotografie project, klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten 
 •  Lilongwe natuurbehoud project, Malawi. Klik hier voor het project.
 •  Oeganda natuurbehoud project. Klik hier voor het project.

 

Fotogalerij

 

AI VF leeuwen-2

AI VF leeuwen-4

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

 

Comments are closed.