Okavango Delta stage, Botswana

Stage: Okavango Delta Wildlife monitoring, Botswana

Deelname mogelijk: 4 – 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeldWildlife act logo

 

Projectcode : TUS09


button boeken donkergrijs

 

 

lijntje lang

De stage

 

De stage kort samengevat
 • Plaats: Okavango Delta, Botswana
 • Accommodatie: tentenkamp
 • Project: stage op het gebied van monitoren van wildlife
 • Duur: 4 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: goed georganiseerde stage voor studenten in een prachtig gebied
De stage

Samen met Wildlife ACT bieden wij deze stage op het gebied van Wildlife in Botwana aan.  Als student heb je de mogelijkheid om waardevolle ervaring op te doen door lid te worden van het Wildlife ACT team in de noordoostelijke rand van de Okavango Delta, een van ’s werelds grootste binnenlandse delta’s en een World Heritage Site.

 

Doel van de stage

Wildlife ACT wordt ingezet om het wild te monitoren. Dit door middel van het ‘Standardized Natural Resource and Wildlife Monitoring Protocol’ (SNRWMP), een protocol geïmplementeerd door het Department of Wildlife and National Parks (DWNP). Dit protocol werd geïmplementeerd om verzamelde gegevens over wildlife te standaardiseren met als doel om managers te voorzien van betrouwbare en lange termijn gegevens om zo de juiste beslissingen te nemen hoe om te gaan met wildlife en de natuurlijke leefomgeving van de dieren.

Het werk dat in Botswana wordt gedaan doen zal grotendeels worden geregeld bij het protocol Standardized Natural Resource and Wildlife Monitoring (SNRM). Dit protocol werd ontwikkeld met financiering van USAID door SAREP (Southern Africa Regional Environmental Program), onder leiding van DWNP en de Universiteit van Botswana, met als doel zicht te krijgen op de schommelingen in wildlife en gerichte acties op behoud van wildlife binnen Ngamiland op te zetten.

 

Protocol

Er staan 12 acties in het Protocol, die afhankelijk zijn van de tijd van het jaar. Een aantal acties uit het protocol zijn:

 • Het rapporteren van stoperij activiteiten
 • Predator ID kits (dit zijn halsbanden voor dieren die gevolgd worden)
 • Bijhouden van de hoeveelheid voedsel voor de dieren
 • Bijhouden van de hoeveelheid neerslag in het gebied
 • Het bijhouden van de nesten van vogels
 • Het aantal gevallen van brand bijhouden
 • Etc.

Het gaat om het verzamelen van data, op deze manier is er inzicht in:

 • De hoeveelheid wild in het gebied
 • De verscheidenheid van dieren in het gebied, hierbij maakt men gebruik van camera’s

 

Gidsen

Gidsen van lodges worden gevraagd mee te werken aan het Protocol. Hiervoor zullen regelmatig gidsen getraind moeten worden om uitleg te geven over het Protocol.

Dit is een unieke manier om op een gestandaardiseerde manier wildlife te controleren op regionaal en nationaal niveau,  zodat gefundeerde beslissingen  kunnen worden gemaakt door de DWNP met betrekking tot instandhouding van wildlife op nationaal niveau.

De algemene doelstelling van het protocol is om een beter inzicht te krijgen in patronen en in de onderliggende processen van de wildlife demografie in het dynamische ecosysteem van Botswana. Het Khwai gedeelte van dit onderzoek is onderdeel van een bredere studie in heel Ngamiland.

 

De projectdoelstellingen:
 • Het standaardiseren van gegevens
 • Actief toezicht op de ecosystemen om problemen op te sporen
 • Feedback te geven aan verantwoordelijke partijen
 • Zorgen voor de opleiding van de plaatselijke gemeenschap en gidsen gebasseerd op het Protocol
 • Het onderzoeken van andere data collectie methoden die het huidige protocol kunnen ondersteunen
Dagindeling

Iedere dag in Afrika is anders. Dit kan een dagindeling zijn:

 • De ochtend begint al vroeg, voor zonsopgang, een activiteit kan zijn het controleren van de camera’s
 • Aan het eind van de ochtend keer je terug naar het kamp voor dagelijkse activiteiten zoals de was, de lunch voorbereiden, etc.
 • Aan het begin van de middag worden de verzamelde data van die ochtend verwerkt en het middagprogramma doorgesproken
 • Aan het eind van de middag ga je weer op pad met de jeep, dit kan zijn om vallen te verwijderen, onkruid te verwijderen, wildstand te controleren, etc.
 • Een keer week worden alle data verwerkt
Weer

Het klimaat in Botswana, dat in het zuiden grenst aan Zuid-Afrika, is subtropisch. Het westen en zuiden van het land zijn het droogst. Daar ligt de Kalahariwoestijn. Het noorden is groener en natter. Er valt daar ongeveer 650 mm per jaar. De regenperiode loopt van december tot april. Het is dan zomer, waarin het erg heet kan worden: 40°C is geen uitzondering. In de winter is het droog en relatief koel. De gemiddelde dagtemperatuur ligt op 22°C. ’s Nachts kan het vriezen. De beste reistijd is de periode april tot november.

 

Locatie

De Khwai Gemeenschap concessie (NG18) is meer dan 1.815 vierkante kilometer in grootte, de zuidelijke grens ligt op de grens van het Moremi wildreservaat en de westelijke rand vormt de grens met het Chobe National Park.

 

Leeftijd

Leeftijd voor deelname is minimaal 18 jaar. Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) noodzakelijk. Je dient in een goede conditie te zijn.  Een goede beheersing van het Engels is vereist. Daarnaast ben je enthousiast en heb je een passie voor natuurbehoud.

 

ACT foto-4 lijntje lang

Landeninformatie 

 

Botswana

Botswana ligt in zuidelijk Afrika ten noorden van Zuid-Afrika. Botswana grenst in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika, in het noordoosten aan Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het noorden en westen aan Namibië.

Botswana is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland en telt circa 1,8 miljoen inwoners. Dit is 3,1 inwoner per vierkante kilometer en de ruimte bestaat voor het grootste deel uit natuur.

 

Hoogvlakte

Botswana bestaat voor een groot gedeelte uit een dorre hoogvlakte van ongeveer 1000 meter hoog. Het oosten is heuvelachtig. De Kalahari woestijn strekt zich uit over het zuiden en westen. Door het Noord-westen stroomt de rivier de Okavango, alwaar zich een reusachtig moerasland bevindt. De Okavango Delta en het Chobe National Park zijn de grootste en meest bekende wild- en natuurparken van het land. De doorgaande wegen zijn goed te berijden. In het binnenland zal vaak gebruik moeten worden gemaakt van een 4×4 auto. Het land kent een sub-tropisch klimaat.

 

Okavango Delta

De Okavangodelta (of Okavangomoeras) in Botswana is de grootste binnenlandse delta ter wereld.

Het gebied werd in juni 2014 tijdens de 38e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed aangeduid als UNESCO Werelderfgoed. Het was de duizendste toevoeging aan de Werelderfgoedlijst.

De Okavango Delta is een van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld en zeker het meest bijzondere van zuidelijk Afrika.
De Okavango Delta is een enorm moerasgebied dat wordt gevoed door de Okavango rivier. De Okavango rivier is een 1600 km lang en begint in het hoogland van Angola en mondt uit in de Kalahari.

 

Grootste delta

De Okavango Delta is met 15.000 km2 de grootste delta ter wereld. Het water doet er ongeveer een halfjaar over om vanuit Angola naar de zuidelijkste punt van de Delta bij Maun te komen. Dit heeft tot gevolg dat de Okavango Delta als enige gebied in de regio een omgekeerd seizoen heeft. Juist in de droge tijd staat het water er het hoogst.

In de regentijd trekken dieren als zebra’s, gnoes, buffels en olifanten weg van de Okavango Delta omdat er dan in het gebieden buiten de delta, waaronder de Kalahari, veel voedsel is te vinden. In de droge tijd trekken ze de delta weer binnen, omdat het stijgende water voor een uitbundige plantengroei heeft gezorgd.

De meeste van de duizenden eilanden in de delta zijn begroeid met bomen. De meest voorkomende soorten zijn wild date palm, mopane, sycamnore tig, sausage tree, baobab en umbrella thorn. De dierenwereld in de Okavango Delta is overweldigend. Nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, hagedissen, vissen en talloze insectsoorten. Verder zijn er zeldzame antilopen in de Okavango Delta zoals de lechwe en sitatoenga. Ander waterminnende dieren zijn olifant, waterbok, buffel, knobbelzwijn en groene meerkat.

 

Wildleven

Op de drogere stukken worden giraffe, zebra en antilopen als gnoe, kudu, lierantilope, hartebeest en impala aangetroffen. De neushoorn, die door stropers in de jaren zestig al uitgeroeid is, was een van de weinige ontbrekende dieren in de delta. De neushoorn is echter weer geherintroduceerd. Ook de grote jagers zoals de leeuw, gevlekte hyena, wilde hond, luipaard en jachtluipaard zijn er te vinden.

De Okavango Delta is een paradijs voor vogelaars. In het gebied leven meer dan 400 vogelsoorten waaronder talloze watervogels. Vogelliefhebbers hebben meestal een lange verlanglijst waarop bijzondere vogels voorkomen als Pel’s visuil, kraanvogel, Sharpe’s reiger, karmijnrode bijeneter, papyrusrietzanger, moeras graszanger, lady ross’ toerako, Afrikaanse schaarbek, koperstaartspoor koekoek en natuurlijk de Afrikaanse visarend.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Botswana

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning ontvang je van TravelUnique. Wij doen er alles aan om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. In Afrika zal je begeleid worden door een medewerker van Wildlife Act.

 

Accommodatie

Je verblijft bij de Khwai Gemeenschap concessie (NG18). Dit is meer dan 1.815 vierkante kilometer groot, waarbij de zuidelijke grens ligt op de grens van het Moremi wildreservaat en de westelijke rand vormt de grens met het Chobe National Park. Het dorp Khwai is de thuisbasis van de beheersinstantie Khwai Development Trust, gelegen op de grens tussen NG 19 en NG 18. Het gebied bestaat grotendeels uit Mopane Woodland.

Tau kamp waar je verblijft is een tentenkamp, het bevindt zich op het zuidwestelijke gebied van de concessie. Het omheinde kamp is erg basic en draait op zonne-energie en water uit de rivier. Studenten zijn ondergebracht in grote tent eenheden met een  badkamer. Er is een gemeenschappelijk gebouw waar wordt gewerkt en gegeten. Hier ligt ook de keuken en de wasserij.

Koken en schoonmaken zal met behulp van de stagiaires worden uitgevoerd. Je dient je eigen was te doen.

Het kamp draait op zonne-energie, er zijn wel lampjes in ieder verblijf. De avonden zal je doorbrengen bij het kampvuur.

Er is geen internet verbinding in het kamp zelf en het team zal regelmatig toppen in het dichtstbijzijnde kamp; Banoka Bush Camp om mails te lezen en te verzenden. Zo blijf je in contact met het thuisfront.

 

Maaltijden

Je ontvangt drie maaltijden per dag.

 

Hoe er te komen?

Je vliegt eerst naar Johannesburg of Gaborone en vervolgens naar Maun. Neem voor het boeken van een ticket contact met ons op voor de juist aankomst- en vertrektijden. Hierna is het nog 5 uur rijden naar je eindbestemming. We helpen je graag bij het boeken van het juiste ticket.

 

Visum

Als toerist met de Nederlandse of Belgische nationaliteit, mag je maximaal drie maanden (negentig dagen) in Botswana verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wel moet je in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming en een geldig paspoort.

 

Vaccinaties

Neem contact met je huidarts of GGD dienst op voor de inentingen die je nodig hebt.

 

Geld

 

De munteenheid van Botswana is de Pula. Eén Pula is onder te verdelen in honderd Thebe. Je hebt briefjes van vijf, tien, twintig, vijftig en honderd Pula. Klik hier voor de actuele koersinformatie.

 

Wildlife Act-20lijntje lang

Prijzen 2017

 

De prijzen worden weergegeven in USD. Klik hier voor de juiste koers van de USD.

Voor 4 weken: $ 2450,00 per persoon

Voor 6 weken: $ 3550,00 per persoon

Voor 8 weken:$ 4650,00 per persoon

Voor 10 weken: $ 5750,00 per persoon

Voor 12 weken: $ 6850,00 per persoon

Deze bedragen zijn exclusief $ 150,00 transferkosten.

Bij TravelUnique betaal je geen boekingskosten of administratie- of reserveringskosten.

Mocht je als groep (studenten) mee willen doen aan dit project, neem dan contact met ons op voor een passende offerte.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Drie maaltijden per dag
 • Verblijf in een gedeelde accommodatie
 • Begeleiding door het lokale team
 • Training
 • Beddengoed (geen handdoeken)
 • Schoonmaak service

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Persoonlijke items, zoals kleding en reisartikelen
 • Heen- en terugvlucht naar Maun, Botswana
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Medische verzekering, inclusief repatriëringskosten
 • Telefoon/internet
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Frisdrank en alcoholische dranken en snacks
lijntje lang

Startdata 2017 en aankomsttijden

Dit project start op vast data, op een maandag of dinsdag. Aankomsttijd zal met je worden doorgesproken na het boeken van de stage.

 

Startdata in 2017 zijn:

6 februari, 20 februari, 6 maart. 20 maart, 3 april, 17 april, 1 mei, 31 juli, 14 augustus, 29 augustus, 12 september, 26 september, 9 oktober, 23 oktober en 7 november 2017.

 

Imire-1lijntje lang

Downloads

 

Klik hier voor de Facebookpagina van dit project.

 

lijntje lang

 

button boeken donkergrijs

 

Fotogalerij

WACT-2 Okavango delta WACT-1 Okavango delta

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Wildlife ACT.

 

Comments are closed.