Oilfanten research project, Zambia

Project: olifanten research project, Livingstone, Zambia

Deelname mogelijk: 2, 3 of 4 weken in de periode 1 mei – 30 oktober 2017

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU97/AIRESEARCH

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het olifanten project kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: 2, 3 of 4 weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vlak bij de Victoria Watervallen
 • Belangrijk: dit project is alleen geopend van mei tot en met oktober

 

Algemene Informatie, Livingstone, Zambia

“Mosi-oa-tunya”- ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het prachtige aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone, een plaats van avontuur, vriendschap en uitdaging, een plaats waar van je van gaat houden, een plaats waar je een je uitdaging aangaat die je leven verandert.

Ongeveer 10 kilometer van de Victoria Watervallen liggen de rustieke maïsvelden. In deze indrukwekkende setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen.

 

Het olifanten project

De Afrikaanse olifant leeft in grote gebieden, waaronder Nationale Parken in Zambia. Maar ook in gebieden waar zich (veel) mensen bevinden. Olifanten die zich buiten de parken bevinden komen in conflict met de mens. Dit zijn vaak boeren, die hun oogst vertrapt zien worden. Belangrijk is om te registeren hoe de olifant het land gebruikt, zowel binnen beschermde gebieden als buiten beschermde gebieden.

De groeiende bevolking van Livingstone en de uitbreiding van landbouwactiviteiten hebben er voor gezorgd dat er een groot conflict is tussen olifanten en mensen. Om dit conflict te kunnen beheersen is het belangrijk om de ecologie en het gedrag van de olifanten in dit gebied goed te begrijpen.

 

Informatie

Helaas is er op dit moment weing informatie over de lokale olifanten. Hier wordt je rol als vrijwilliger duidelijk. Als onderzoeksassistent word je getraind om de juiste data te verzamelen, data die worden gebruikt door natuurbehoud organisaties die proberen het conflict tussen olifanten en mensen te beheersen.

Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen aan dit project, je zal een volledige training doorlopen. Dit project past iedereen die begaan is met het welzijn van de olifant en met natuurbehoud in het algemeen. Daarnaast is het een prachtig project voor iedereen die praktische ervaring zou willen opdoen met onderzoekstechnieken (dit als onderdeel van een universitaire studie).

 

Focus project

Dit project is een partnership tussen The Zambia Wildlife Authority, ALERT, Copperbelt, Western Kentucky and Conventry Universities, The Zambia Forestry Department en lokale gemeenschappen. De focus ligt op:

 • Het in kaart brengen van de seizoensgebonden afwezigheid van olifanten
 • Het in kaart brengen van de olifantenpopulatie
 • Het leren begrijpen van de ecologie van olifanten in dit gebied
 • Het in kaart brengen van incidenten tussen mens en olifant
 • Het in kaart brengen van de bewegingen van de olifanten in het gebied

Als vrijwilliger bij dit project zal je bij diverse aspecten van natuurbehoud worden betrokken.

 

Taken zijn:
 • Onderzoek. Je zal de dagen (en soms nachten) doorbrengen met het verzamelen van data over het gedrag en de bewegingen van de olifanten. Voor iedere olifant wordt een ‘indentity kit’ gemaakt. Je houdt je ook bezig met het monitoren van conflicten tussen mens en olifant en houd in de gaten of acties die worden ondernomen om dit conflict te doen afnemen ook ergens toe leiden. Op sommige dagen bekijk je de camera’s die zijn opgehangen om de olifanten te volgen.
 • Onderwijs. ALERT heeft samen met de Coventry University een cursus opgezet over natuurbehoud. Je krijgt een training hoe deze lessen te onderwijzen aan volwassenen en kinderen.
 • Park Management. Je zal de Zambia Wildlife Authority assisteren bij het management van het National Park, zodat olifanten kunnen profiteren van dit beschermd gebied. Werk houdt in: het verwijderen van wildklemmen, het monitoren van de wildlife populatie (buffels, giraffen, antilopen, etc), het verwijderen van onkruid, het in kaart brengen van de vegetatie in het gebied, etc.

 

5 redenen om het olifanten project in Livingstone, Zambia te kiezen:
 1. Je zet je in voor het behoud van dit prachtige dier
 2. Je krijgt een training in onderzoekstechnieken
 3. Je verblijft in een inspirerende omgeving, dichtbij de Victoria Watervallen
 4. Je kan dit project als stage voor je opleiding gebruiken
 5. Je wordt betrokken bij diverse natuurbehoudactiviteiten

 

Hoogtepunten van het olifanten project
 • Als onderzoeksassistent word je getrainde in verschillende methoden van data verzamelen
 • Je begeeft je, samen met gewapende gidsen, in het National Park om data te verzamelen
 • Je legt het gedrag van olifanten vast
 • Je breng het conflict tussen mens/olifant in kaart
 • J geeft natuurbehoud lessen aan de plaatselijke bevolking
 • Je kan de Victoria Watervallen bezoeken en genieten van de prachtige toeristische activiteiten die Livingstone te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Je maakt internationale vrienden voor het leven

 

Belangrijk!

Sommige olifanten bevinden zich het gehele jaar in dit gebied, maar het is niet te voorspellen hoe groot de groep olifanten zal zijn in de periode mei – oktober. Het onderzoek richt zich met name op de migratie van de dieren, dit heeft te maken met het waterniveau van de Zambezi rivier. Er kan niet worden gegarandeerd dat de olifanten ook werkelijk aanwezig zijn in het gebied, hoe raar dat ook klinkt bij een olifanten project.

 

Locatie

Het olifanten project is gevestigd in Livingstone, Zambia. Slechts 7 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen, 3 kilometer vanaf het centrum van Livingstone en slechts één kilometer vanaf de Zambezi rivier.  Het vrijwilligershuis bevindt zich naast het Mosi-oa-Tunya National Park en de Dambwa Forest. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen. In Botswana vind je het prachtige Chobe National Park.

 

Weer

Zambia ligt in zuiden van Centraal-Afrika, ten zuiden van de evenaar. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 17 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht. Mocht je 17 jaar zijn bij deelname aan het project, dan dienen je ouders een formulier in te vullen waarin ze toestemming geven voor je deelname. Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en dat je ook je handen uit de mouwen durft te steken.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Dat je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Dat als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

  Chobe olifantenlijntje lang

Landeninformatie

 

Zambia

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

Victoria Watervallen

In de stad Livingstone, op de grens met Zimbabwe, stort de machtige Zambezi River in de beroemde Victoria Falls. Kanovaren of raften op de Zambezi River is een onvergetelijke ervaring.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Livingstone is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit houdt in:

 • Je ontvangt een ‘volunteer pack’ met informatie over het project
 • Een kennismaking met alle medewerkers en het hoofd van het departement
 • Een uitleg over je taken bij het project
 • Een uitleg over het werkgebied (inclusief info over rivieren, wegen en sporen)
 • Uitleg over de verschillende diersoorten in het gebied

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

 

De accommodatie waarin je verblijft is een nieuw gebouw. De kamer deel je met een andere vrijwilliger (van dezelfde sekse) en er is een gemeenschappelijke huiskamer. Ook zijn er toiletten en een douche. Het huis staat op een privé gebied van twee hectare groot. Er is voldoende ruimte om samen te voetballen.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. De maaltijden worden klaargemaakt en gegeten in het ‘Serenity’ restaurant, wat zich op hetzelfde terrein bevindt. Afhankelijk van de activiteiten  krijg je ontbijt en/of lunch voorverpakt mee.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone (bijvoorbeeld met Kulula.com), dit is de meest makkelijke en snelste manier op te reizen. Een andere manier is om op Lusaka te vliegen, de hoofdstad van Zambia en dan per bus naar Livingstone te reizen (reistijd ongeveer 8 tot 12 uur). De buskosten bedragen ongeveer $ 20,00.
Wanneer je vliegt op Johannesburg, komt je bagage niet automatisch aan op je eindbestemming. Haal je koffer/tas op in Johannesburg en check opnieuw in voor je aansluitende vlucht. Hierdoor voorkom je dat je bagage niet aankomt.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen.

 

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Het meest handig is dit visum bij aankomst op de luchthaven van Livingstone aan te schaffen. De kosten zijn afhankelijk van of je een single-, dubble- of triple entry aanschaft. Je dient het visum contant te betalen in USD. Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’. Dit document dien je bij aankomst aan de douane in Livingstone te overhandigen.

Het visum is geldig voor 30 dagen. Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Wat je mee moet nemen is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Een kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen USD 200,00. Dit dien je contant te betalen.

 

St. Lucia-5lijntje lang

Prijzen 2017

 

De prijzen voor het olifanten project in Livingstone, Zambia, bedragen:

 

2 weken: € 1362,00 per persoon

3 weken: € 1728,00 per persoon

4 weken: € 2095,00 per persoon

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Na het boeken van het project ontvang je een nota om een aanbetaling van € 150,00 te voldoen. Dit wordt verrekend met het totaal bedrag.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Vliegveld transfer van Livingstone Airport naar- en van het project (alleen op maandag)
 • Oriëntatie programma door verschillende getrainde gidsen
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Drie maaltijden per dag, ontbijt, lunch en avondeten, onbeperkt thee, koffie en sappen
 • Schoonmaakservice van je kamer
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Persoonlijke reis- en annuleringsverzekering
 • Vliegticket naar Livingstone
 • Persoonlijke items zoals kleding, etc.
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Wasservice
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum voor Zambia en eventueel aan omliggende landen
 • Excursies zoals bijvoorbeeld wild water raften, etc.
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • White water rafting op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Safari op de rug van een olifant
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivie

De prijzen van de excursies kunnen nog wel eens wijzigen, ze staan vermeld in de brochure over dit project.

 

lijntje lang

Startdata 2017 en aankomsttijden

 

Verblijf is mogelijk 2, 3 of 4 weken bij dit project.
Hierna kan indien gewenst een ander project (in Livingstone) van Travelunique geboekt worden.
Dit project start iedere maandag van de maand, gedurende de periode 1 mei – 30 oktober 2017.

Op maandag 16 oktober 2017 is de laatste startdatum voor een deelname van 2 weken.

Dit is de periode dat de olifanten aanwezig zijn in het gebied. Sommige olifanten bevinden zich het gehele jaar in dit gebied, maar het is niet te voorspellen hoe groot de groep olifanten zal zijn in de periode mei – oktober. Er kan niet worden gegarandeerd dat de olifanten ook werkelijk aanwezig zijn in het gebied.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op maandag, vertrek is ook op maandag.

Mocht je op een andere dag aankomen, dan dien je zelf je transfer naar het vrijwilligershuis te regelen en te betalen. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

Ai zebralijntje lang

Downloads

 

Download hier de Engelstalige brochure.

Uitleg projectkosten, klik hier.

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Overige projecten in Zambia
 • Leeuwen project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project.
 • Eco onderwijs project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project.
 • Sport project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project.
 • Medisch project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project.

 

Fotogalerij

AI olifant zambia-3AI olifant zambia-2

AI olifant zambia-1AI olifant zambia-4

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

 

Comments are closed.