Oilfanten research project, Zimbabwe

Project: Olifanten research project, Victoria Falls Zimbabwe

Deelname mogelijk: 2, 3 of 4 weken in de periode 18 juni – 5 november 2018

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU83/AIRESEARCH

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het olifanten project kort samengevat
 • Plaats: Victoria Falls, Zimbabwe
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Type project: natuurbehoud- en research project
 • Duur: 2, 3 of 4 weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vlak bij de Victoria Watervallen

 

 

 

Het olifanten project

De Afrikaanse olifant leeft in grote gebieden, waaronder Nationale Parken in Zimbabwe. Maar ook in gebieden waar zich (veel) mensen bevinden. Olifanten die zich buiten de parken bevinden komen in conflict met de mens. Dit zijn vaak boeren, die hun oogst vertrapt zien worden. Belangrijk is om te registeren hoe de olifant het land gebruikt, zowel binnen beschermde gebieden als buiten beschermde gebieden.

De groeiende bevolking in het gebied rondom de Victoria Watervallen en de uitbreiding van landbouwactiviteiten hebben er voor gezorgd dat er een groot conflict is tussen olifanten en mensen. Om dit conflict te kunnen beheersen is het belangrijk om de ecologie en het gedrag van de olifanten in dit gebied goed te begrijpen.

 

Informatie

Helaas is er op dit moment weing informatie over de lokale olifanten. Hier wordt je rol als vrijwilliger duidelijk. Als onderzoeksassistent word je getraind om de juiste data te verzamelen, data die worden gebruikt door natuurbehoud organisaties die proberen het conflict tussen olifanten en mensen te beheersen.

Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen aan dit project, je zal een volledige training doorlopen. Dit project past iedereen die begaan is met het welzijn van de olifant en met natuurbehoud in het algemeen. Daarnaast is het een prachtig project voor iedereen die praktische ervaring zou willen opdoen met onderzoekstechnieken (dit als onderdeel van een universitaire studie).

 

Focus project

Dit project is een partnership tussen The Zambia Wildlife Authority, ALERT, Copperbelt, Western Kentucky and Conventry Universities, The Zambia Forestry Department en lokale gemeenschappen. De focus ligt op:

 • Het in kaart brengen van de seizoensgebonden afwezigheid van olifanten
 • In kaart brengen van de olifantenpopulatie
 • Leren begrijpen van de ecologie van olifanten in dit gebied
 • Incidenten tussen mens en olifant rapporteren
 • Rapportages maken van de bewegingen van de olifanten in het gebied

Als vrijwilliger bij dit project zal je bij diverse aspecten van natuurbehoud worden betrokken.

 

Taken zijn:
 • Onderzoek. Je zal de dagen (en soms nachten) doorbrengen met het verzamelen van data over het gedrag en de bewegingen van de olifanten. Voor iedere olifant wordt een ‘indentity kit’ gemaakt. Je houdt je ook bezig met het monitoren van conflicten tussen mens en olifant en houd in de gaten of acties die worden ondernomen om dit conflict te doen afnemen ook ergens toe leiden. Op sommige dagen bekijk je de camera’s die zijn opgehangen om de olifanten te volgen.
 • Onderwijs. Belangrijk is om mensen te leren welke rol ze spelen in het ecosysteem. Je zal kinderen van lokale scholen de voordelen leren van dicht bij het wild te leven. Daarnaast vertel je ze meer over het ecosysteem. Dit met als doel dat ze zich later zullen inzetten voor natuurboud
 • Wildlife onderzoek. Je zal de natuurbehoud activiteiten in het Zambezi National Park ondersteunen, wat een onderdeel uitmaakt van werelds grootste natuurbehoud gebied, de Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA TFCA). Dit gebied beslaat 5 landen en is 519000 km2 groot. Je assisteert bij het wekelijks tellen van de dieren, onderzoek naar giraffen, etc.

 

5 redenen om het olifanten project in Victoria Falls, Zimbabwe te kiezen:
 1. Je zet je in voor het behoud van dit prachtige dier
 2. Krijg een training in onderzoekstechnieken
 3. Verblijf in een inspirerende omgeving dichtbij de Victoria Watervallen
 4. Gebruik dit project als stage voor je opleiding
 5. Word betrokken bij diverse natuurbehoudactiviteiten

 

Hoogtepunten van het olifanten project
 • Als onderzoeksassistent word je getrainde in verschillende methoden van data verzamelen
 • Je begeeft je, samen met gewapende gidsen, in het National Park om data te verzamelen
 • Je legt het gedrag van olifanten vast
 • Breng het conflict tussen mens/olifant in kaart
 • Geeft natuurbehoud lessen aan de plaatselijke bevolking
 • Bezoek de Victoria Watervallen en geniet van de prachtige toeristische activiteiten die dit gebied te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Maak internationale vrienden voor het leven

 

Belangrijk!

Sommige olifanten bevinden zich het gehele jaar in dit gebied, maar het is niet te voorspellen hoe groot de groep olifanten zal zijn in de periode juni – oktober. Het onderzoek richt zich met name op de migratie van de dieren, dit heeft te maken met het waterniveau van de Zambezi rivier. Er kan niet worden gegarandeerd dat de olifanten ook werkelijk aanwezig zijn in het gebied, hoe raar dat ook klinkt bij een olifanten project.

 

Locatie

Het olifanten project is gevestigd in Victoria Falls, Zambia. Vanuit Victoria Falls is het heel makkelijk om naar Botswana, Zambia of de Caprivi strook (Namibië) te reizen. In Botswana vind je het prachtige Chobe National Park.

 

Weer

Zimbabwe ligt op het zuidelijk halfrond en grenst onder meer aan Zuid-Afrika. Het grootste gedeelte van het land wordt bedekt door een bergplateau. Hierdoor wordt het subtropische klimaat wat gematigd. De temperaturen schommelen gedurende het jaar tussen de 20 en 30°C. De droge en koele periode loopt van april tot en met oktober. Dit is veruit de beste tijd om het land te bezoeken. Van november tot en met maart is het warm en vochtig, en vallen er van tijd tot tijd pittige buien.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 17 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht. Mocht je 17 jaar zijn bij deelname aan het project, dan dienen je ouders een formulier in te vullen waarin ze toestemming geven voor je deelname. Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en dat je ook je handen uit de mouwen durft te steken.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

  Chobe olifantenlijntje lang

Landeninformatie

 

Zimbabwe

Bij sommige mensen roept de naam Zimbabwe een beeld op van politieke onrust, de werkelijkheid is iets anders. Zimbabwe kende in maart 2013 een relatief rustig verlopen referendum over een nieuwe grondwet. De EU kwam haar belofte na en liet een groot aantal sancties vallen die in voorgaande jaren waren ingesteld. De presidentsverkiezingen van juli 2013 waren de volgende testcase. Net als in 2008 staan Mugabe en Tsvangirai tegenover elkaar en weer is de situatie gespannen. Daags na de verkiezingen eiste Mugabes partij al de overwinning op, terwijl Tsvangirai al sprak van een “monumentale fraude” en de verkiezingen “een farce” noemde. Ondanks de beschuldigingen over en weer verklaarde het hoofd van de waarnemersmissie van de Afrikaanse Unie in Zimbabwe dat de verkiezingen vrij en eerlijk verlopen waren.

In februari 2014 besloot de EU alle sancties, behalve die tegen president Mugabe, zijn echtgenote en het bedrijf Zimbabwe Defence Industries op te heffen.

 

Victoria Watervallen

In de stad Victoria Falls, op de grens met Zambiae, stort de machtige Zambezi River in de beroemde Victoria Falls. Kanovaren of raften op de Zambezi River is een onvergetelijke ervaring.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zimbabwe

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Victoria Falls is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit houdt in:

 • Je ontvangt een ‘volunteer pack’ met informatie over het project
 • Een kennismaking met alle medewerkers en het hoofd van het departement
 • Uitleg over je taken bij het project
 • Een uitleg over het werkgebied (inclusief info over rivieren, wegen en sporen)
 • Uitleg over de verschillende diersoorten in het gebied

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

 

De accommodatie waarin je verblijft is de Tokki Lodge. Dit is een comfortabel en veilig huis slechts 1 kilometer buiten het plaatsje Victoria Falls en slechts een paar straten verwijderd van het Zambezi National Park.  Een kamer deel je met een andere vrijwilliger (van dezelfde sekse) en er is een gemeenschappelijke huiskamer. Ook zijn er toiletten en een douche.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. De maaltijden worden klaargemaakt. Afhankelijk van de activiteiten  krijg je ontbijt en/of lunch voorverpakt mee.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Victoria Falls.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen.

 

Visum

Bij aankomst in Zimbabwe dien je een business visum aan te vragen. Dit visum is 30 dagen geldig.

Vrijwilligers kunnen maximaal 4 weken bij dit project verblijven. Echter, wil je nog langer dan vier weken in Zimbabwe blijven om bijvoorbeeld te reizen, dan heb je een extra vergunning nodig. Je kan je visum gratis nog 1 week verlengen. Hierna dien je een ‘Temporary Employment Permit’ aan te schaffen. Dit dient contant voldaan te worden door de vrijwilliger en bedraagt $500. Een medewerker van African Impact zal je helpen bij het verkrijgen van een permit..

 

 

St. Lucia-5lijntje lang

Prijzen 2018

 

De prijzen voor het olifanten research project in Victoria Falls, Zimbabe, bedragen:

 

2 weken: € 1446,00 per persoon

3 weken: € 1836,00 per persoon

4 weken: € 2225,00 per persoon

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Vliegveld transfer van Victoria Falls airport naar- en van het project (alleen op maandag)
 • Oriëntatie programma door verschillende getrainde gidsen
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Drie maaltijden per dag, ontbijt, lunch en avondeten
 • Schoonmaakservice
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vliegticket
 • Persoonlijke items zoals kleding, etc.
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Was service
 •  Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum
 • Excursies zoals bijvoorbeeld wild water raften, etc.
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • White water rafting op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Safari op de rug van een olifant
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

De prijzen van de excursies kunnen nog wel eens wijzigen, ze staan vermeld in de brochure over dit project.

 

lijntje lang

Startdata 2018 en aankomsttijden

 

Verblijf is mogelijk 2, 3 of 4 weken bij dit project.
Hierna kan indien gewenst een ander project (in Livingstone) van Travelunique geboekt worden.
Dit project start tussen 18 juni en 22 oktober 2018.

De startdata zijn op: 18 juni, 2 juli, 16 juli, 30 juli, 13 augustus, 27 augustus, 10 september, 24 september, 8 oktober en 22 oktober 2018.

Op maandag 22 oktober 2018 is de laatste startdatum voor een deelname van 2 weken.

Dit is de periode dat de olifanten aanwezig zijn in het gebied. Sommige olifanten bevinden zich het gehele jaar in dit gebied, maar het is niet te voorspellen hoe groot de groep olifanten zal zijn in de periode juni – oktober. Er kan niet worden gegarandeerd dat de olifanten ook werkelijk aanwezig zijn in het gebied.

Aankomst op het vliegveld van Victoria Falls International Airport is op maandag, vertrek is ook op maandag.

Mocht je op een andere dag aankomen, dan dien je zelf je transfer naar het vrijwilligershuis te regelen en te betalen. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

Ai zebralijntje lang

Downloads

 

Download hier de Engelstalige brochure

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

AI olifant zambia-3AI olifant zambia-2

AI olifant zambia-1AI olifant zambia-4

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

 

Comments are closed.