Onderwijs project, Tanzania

Project: Onderwijs- en community project, Moshi, Kilimanjaro, Tanzania

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken. Het project is half december tot begin januari gesloten

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU67/MOSH

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Moshi, Kilimanjaro, Tanzania
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Type project: onderwijs- en community project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 10
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vlakbij Mount Kilimanjaro
 • Update: vanwege de Corona crisis is dit project gesloten, het zal geopend worden januari 2021

 

Algemene informatie, Moshi, Kilimanjaro, Tanzania

De reden dat zovele vrijwilligers en reizigers kiezen voor Tanzania is toch wel de magnifieke Mount Kilimanjaro met een hoogte van 5895 meter. Aan de voet van Mount Kilimanjaro vind je Moshi (dit is in de Kilimanjaro regio). Moshi is een moderne, levendige stad in het noorden van Tanzania. Mount Kilimanjaro is de hoogste berg in Afrika en de perfecte locatie voor avonturiers. De stad wordt door vele toeristen gebruikt als uitvalsbasis wanneer ze de Kilimanjaro beklimmen.

 

Moshi

Moshi is een stad in Tanzania met een inwonersaantal van 185.000. De bevolking bestaat voornamelijk uit Wachagga. De stad heeft twee belangrijke wegen gelegen rond de centraalgelegen klokkentoren: een naar Tanga en Dar es Salaam en een naar Arusha. Vaak wordt Moshi overgeslagen door de toeristische organisaties omdat gekozen wordt voor het dichtbijgelegen Arusha, maar nu groeit het toerisme ook in deze regio vanwege de Kilimanjaro Marathon die hier jaarlijks wordt gehouden. Daarnaast vind je op slechts enkele uren rijden grote safari bestemmingen zoals The Serengeti, The Ngorogor Crater, Lake Manyara, etc. Tanzania heeft heel veel te bieden.

 

Het projectbutton youtube

Met als decor Mount Kilimanjaro verblijf je net buiten Moshi, een stad in noord Tanzania. Bij het onderwijs- en community project zal je op verschillende gebieden werkzaam zijn:

 

1. Nursery school

Er wordt samengewerkt met 2 kleuterscholen in de Kilimanjaro regio. Kleuterscholen zijn gewoonlijk in Tanzania ingedeeld in 3 klassen:

 1. Peuters (2 – 4 jaar)
 2. Juniors ( 4 – 5 jaar)
 3. Seniors (5 – 7 jaar)

Als vrijwilliger zal je bij alle drie de groepen werkzaam zijn. Je leert de kinderen Engels, zingen, speelt spelletjes met ze en helpt ze bij creatieve zaken.

 

2. Engelse les voor volwassen

Door Engels te kunnen spreken hebben volwassenen toegang tot de arbeidsmarkt in Moshi. Vooral in dit gebied, met het vele toerisme, is Engels een belangrijke taal. Als vrijwilliger kan je op verschillende niveau’s Engelse les aan volwassenen geven. Dit is vanaf helemaal beginners niveau tot gevorderd Engels. Dit hangt af van je eigen kennis van de Engelse taal.

 

3. Maasai project, het ‘Maasai Literacy Program’

Veel mensen van de Maasai stam zijn richting Moshi getrokken om een baan in het toerisem te vinden. Vele van hen hebben niet de mogelijkheid gehad om een school te bezoeken toen ze jong waren, hierdoor kunnen de meeste mensen van de Maasai stam niet lezen of schrijven. Als vrijwilliger help je mee de geletterdheid van deze bevolkingsgroep te verbeteren, waarbij ook Engelse les wordt gegeven. Hierdoor is er voor de Maasai bevolking meer kans op een baan.

 

4. Engelse les in het Tourism College

In de middagen zullen sommige vrijwilligers naar Matumaini Mapua gaan. In het Swahili betekent dit ‘nieuwe hoop’. Dit is een klein college op het gebied van toerisme waar cursussen in hotelmanagement en gidsen worden gegeven. Hier kan je als vrijwilliger Engelse les aan studenten geven. Ook zullen onderwerpen op het gebied van toerisme behandeld worden zoals, klantenservice, ec. Maar ook  het schrijven van een CV en hoe een sollicitatiegesprek te voeren komen voorbij. Deze vaardigheden in combinatie met het spreken van Engels zou er toe moeten leiden dat de studenten een baan in het toerisme kunnen bemachtigen.

 

5. HIV/AIDS voorlichting

Op verschillende middelbare scholen in Moshi vinden er na schooltijd ‘after school’ klassen plaats. Als vrijwilliger leer je de studenten Engels en geef je voorlichting op het gebied van HIV/AIDS. Dit gebeurt onder begeleiding van de lokale verantwoordelijke. Jonge mensen in Tanzania zijn een risico groep om HIV op te lopen. Daarom is voorlichting over HIV/AIDS zeer belangrijk. Lokale tieners en vrijwilligers zullen op deze manier een hoop leren over HIV en AIDS. Naast HIV worden ook andere onderwerpen op het gebied van gezondheidszorg besproken, zoals goede voeding, etc. Belangrijk om te melden is dat dit onderdeel van het project niet het hele jaar door draait.

 

6. Werken in de ‘community’

Er wordt ook samengewerkt met andere groepen in de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld met een bejaardentehuis. Dit onderdeel van het project brengt ouderen in contact met vrijwilligers. Samen met de bejaarden onderneem je verschillende activiteiten en zorg je ervoor dat de faciliteiten voor deze groep mensen worden opgeknapt.

 

Vakantie

Omdat er gewerkt wordt binnen de lokale gemeenschap zijn vakanties en public holidays van effect op de projecten; lokale partners zijn vrij en kinderen hebben vakantie. Hierdoor zal de structuur van het programma afwijken gedurende de vakanties.

 

9 reden om voor het onderwijs-en community project in Kilimanjaro, Tanzania te kiezen:
 1. Je geeft Engelse les aan kinderen, tieners en volwassenen van de Maasai stam
 2. Geef voorlichting over HIV/AIDS en andere onderwerpen op het gebied van gezondheidszorg
 3. Assisteer organisaties die opkomen voor de mensen die het moeilijk hebben, zoals bejaarden
 4. Help mee bij het verbeteren van onderwijs faciliteiten
 5. Draag bij aan het onderwijs aan kinderen op de kleuterschool, o.a. door het geven van Engelse les en het spelen van spelletjes
 6. Leef en werkt in een typisch Afrikaans dorp waarbij je samenwerkt met de lokale gemeenschap
 7. Leer meer over de cultuur in Tanzania en je leert (een beetje) Swahili
 8. Er zijn veel mogelijkheden voor een safari of wandeltocht
 9. Woon en werk aan de voet van de magnifieke Mount Kilimanjaro

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

Natuurlijk is niet iedere dag hetzelfde, maar zo kan een dag bij het project eruit zien:

08.00 uur: opstaan en ontbijt

09.00 uur: vertrek naar het ochtendproject, dit kan zijn les geven aan tieners op het gebied van Engels of je bezighouden met het ‘Maasai Literacy Program’

10.30 uur: Engels les geven op de kleuterschool

12.00 uur: terugkeer naar het vrijwilligershuis voor de lunch

12.15 uur: lunch

14.00 uur: Engelse les geven op het lokale toerisme college of een ander project in de ‘community’

14.00 uur – 16.30 uur: er zijn verschillende middagprojecten zoals ‘health clubs’ op middelbare scholen waarbij tieners worden bijgepraat over diverse onderwerpen, een bezoek aan het bejaardentehuis, etc.

17.00 uur: eind van de werkdag en terugkeer naar het vrijwilligershuis, time om te relaxen

18.30 uur: avondeten. Je avonden zijn ter vrije besteding

Donderdagen

Iedere donderdagmiddag worden de activtiteiten voor de volgende week ingepland. Staf en vrijwilligers spreken de afgelopen week door en plannen de activtiteiten voor de volgende week in.

Vrijdagen

De vrijdagochten is gereserveerd voor één van de community projecten. Dit kan zijn een bezoek aan Langoni Wazee, het bejaardentehuis dat gerund wordt door de overheid van Moshi. Er zijn 15 permanente bewoners met unieke karakters. De activiteiten zijn hier: basis Engels leren, werken in de groentetuin, etc. Ook het Engelse les geven aan de kleuterschool is een onderdeel van dit vrijdag project.

Zaterdag & zondag

Dit zijn je vrije dagen. Je kan er voor kiezen om deel te nemen aan excursies in de omgeving of om bij te komen van werkzaamheden. De lokale project coördinator helpt je graag bij het regelen van een excursie of activiteit.

Er is een brochure beschikbaar met excursies en prijzen. Deze ontvang je natuurlijk als je dit project geboekt hebt.

 

Locatie

Het project is gevestigd in een klein plattelandsdorp woont, genaamd Mdawi. Dit is maar 6 kilometer buiten Moshi. In Moshi vind je restaurants, supermarkten, cafe’s en markten. De bekendste attractie is hier natuurlijk Mount Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. De regio waarin Moshi zich bevindt is dan ook de Kilimanjaro regio.

 

Weer

Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika. Het ligt net onder de evenaar en er heerst voor het grootse gedeelte een tropisch klimaat. Aan de kust en op het eiland Zanzibar is het altijd vochtig en warm. Temperaturen schommelen tussen de 27 en 32°C. De beste reisperiode is van juni tot en met oktober: het is dan droog en het minst warm. In de zuidelijke en noordelijke hooglanden, waar de Kilimanjaro ligt, kan het kwik zakken tot 12°C. Tanzania kent over het algemeen twee regentijden: de kleine regentijd in november en december, en de grote regentijd in maart tot april.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 17 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Mocht je 17 jaar zijn dan dienen je ouders toestemming te geven voor deelname aan dit project. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal goed beheerst.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

  THAF-01lijntje lang

Landeninformatie

 

Tanzania

Tanzania is een land van geografische extremen; het land heeft de hoogste piek, Mount Kilimanjaro en het laagste punt, de zoutvlakte van het Tanganyikameer en het grootste meer, het Victoriameer, op het continent. Het is een gemeenschappelijke Unie van het vasteland Tanganyika en Zanzibar Island. Tanganyika kreeg haar onafhankelijkheid in 1961 en Tanzania in 1964. Het was in dat jaar dat de twee landen samen kwamen en samengingen in wat nu bekend staat als Tanzania.

 

Moshi

Moshi is een stad met een inwonersaantal van 145.000. De Chaga en de Maasai zijn de twee stammen die hun oorsprong hebben in dit gebied. De stad heeft twee belangrijke wegen gelegen rond de centraal gelegen klokkentoren. Noord zuid route naar Tanga en Dar es Salaam en een oost west route naar Arusha. Vaak wordt de stad overgeslagen door de toeristische organisaties omdat vaak gekozen wordt voor het dichtbijgelegen Arusha, maar nu groeit het toerisme ook in deze regio vanwege de Kilimanjaro Marathon die hier jaarlijks wordt gehouden.

Deze prachtige plaats wordt door vele Kilimanjaro beklimmers gebruikt als uitvalsbasis.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Tanzania

 

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Het oriëntatie programma bestaat uit:

 • Je ontvangt een vrijwilligershandboek over je project
 • Introductie door de projectcoördinator
 • Rondleiding door de omgeving
 • Tijd om al je vragen te stellen
 • Je rol en verantwoordelijkheid als vrijwilliger
Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Tijdens je tijd in Tanzania zal je een echte Afrika ‘experience’ beleven omdat je midden in een klein plattelandsdorp woont, genaamd Mdawi. Iedere ochtend zie je het prachtige uitzicht van Mount Kilimanjaro. De accommodatie is netjes maar basic. Zes kilometer verderop vind je Moshi met restaurants, supermarkten, cafés en overige bezienswaardigheden.

Je deelt een kamer met andere vrijwilligers van dezelfde sekse. De kamers zijn comfortabel, maar basic. Iedere kamer heeft een badkamer met een toilet en douche. Er zijn muskietennetten in de kamers aanwezig. Je dient zelf je eigen handdoeken mee te nemen, voor linnengoed wordt gezorgd. Je kamer zal regelmatig schoon worden gemaakt en je kleding wordt gewassen.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit eieren, toast, fruit, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. en bestaat uit lokaal en internationaal eten. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Kilimanjaro International Airport. Je vliegt eerst naar Nairobi (Kenia) of naar Dar Es Salaam (Tanzania) om vervolgens een vlucht te boeken naar Kilimanjaro International Airport. We helpen je graag bij het boeken van een ticket.

 

Cultuur

De bevolking van Tanzania bestaat ongeveer uit 50% moslims en 50% christenen en het is een behoorlijk conservatief land. Dit betekent dat te blote kleding tijdens het project niet aan te raden is. Aangeraden wordt een broek over de knie te dragen en een shirt met mouwen (schouders bedekt). Ook dient de kleding niet te strak te zitten. Een legging bijvoorbeeld is niet helemaal de bedoeling.

Bij het projecten in Moshi gelden de volgende regels:

 • Geen alcohol tijdens de werkzaamheden bij het project
 • Gedurende het hele verblijf bij het project wordt dronken gedrag niet getolereerd (ook niet in de weekenden en in de avonduren)
 • Drugs is ten strengste verboden
 • Alcohol is niet toegestaan op het terrein van het vrijwilligershuis
Visum

Voor Tanzania heb je een visum nodig. Bij aankomst in Tanzania dien je een toeristen visum aan te schaffen, dit is een bedrag van USD 50,00. Daarnaast die je bij de ‘Immigration Desk’ van Kilimanjaro Airport ook een business visum aan te schaffen. De kosten hiervan bedragen USD 200. Daar dien je ook een ‘Invitation Letter’ aan de douane te overhandige. Deze brief ontvang je voor vertrek van ons. De visum kosten bedragen dus totaal USD 250. Houd hier rekening mee bij je budget!

 

AI kids voorpaginalijntje lang

Prijzen

 

2 weken: € 1045

3 weken: € 1370

4 weken: € 1695

5 weken: € 2020

6 weken: € 2345

7 weken: € 2670

8 weken: € 2995

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Neem contact met ons op mocht je langer bij het project willen verblijven (9 tot en met 12 weken).

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer vanaf Kilimanjaro International Airport
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Drie maaltijden per dag
 • Onbeperkt thee, koffie en sappen
 • Was service
 • Schoonmaakservice
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket naar Tanzania
 • Persoonlijke items zoals kleding, etc.
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visumkosten USD 250
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Excursies zoals bijvoorbeeld wild water raften, etc.
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Het klimaat in Moshi is warm en zonnig, de omgeving magnifiek en de dieren overvloedig. Als je toch in Tanzania bent is een safari een must. Sommige van de meest mooie parken ter wereld bevinden zich in Tanzania en hier vind je ook de ‘Big Five”.

Ook vind je in Tanzania prachtige, ongerepte stranden. Ook een aanrader is het bezoeken van Zanzibar voor de kust van Tanzania. Dit is maar een uur vliegen vanaf Kilimanjaro.

Het Kilimanjaro National Park is een bezienswaardigheid. Het heeft één van de hoogste vulkanen ter wereld en je kan natuurlijk Mount Kilimanjaro beklimmen. De beste tijd hiervoor is de periode tussen juni – oktober.

Er zijn veel excursies mogelijk vanuit Moshi. We hebben een brochure beschikbaar met hierin excursies vermeld, die sturen we je graag toe. Of je download de brochure onder ‘downloads’. De projectcoördinator ter plaatse helpt je graag bij het boeken.

 

lijntje lang

Startdata 2021 en aankomsttijden

 

Verblijf mogelijk van 2 tot en met 12 weken bij dit onderwijs project in Moshi, Tanzania.
Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden. Een  goede optie is een verblijf op Zanzibar.

Dit project start op vaste data op maandag.

 

Startdata 2021

11 januari,  18 januari, 25 januari, 8 februari, 22 februari, 8 maart, 22 maart, 5 april, 19 april, 3 mei, 17 mei, 31 mei, 14 juni, 28 juni, 5 juli, 12 juli, 19 juli, 26 juli, 2 augustus, 9 augustus, 16 augustus, 23 augustus, 30 augustus, 13  september, 27 september, 11 oktober, 25 oktober, 8 november, 22 november en 6 december (alleen verblijf van 2 weken mogelijk). Het project sluit op 20 december 2021.

 

St. Lucia-2lijntje lang

Downloads

 

Download hier de Engelstalige brochure over het onderwijs project in Moshi, Tanzania

Trips en tours in de regio. Klik hier voor de brochure

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van een project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Tanzania
 • Het Girl Impact project. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
 • Het onderwijs project in Kaapstad, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project
 • Het onderwijs project in Victoria Falls, Zimbabwe. Klik hier voor het project
 • Het onderwijs- en community project in Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

AI accommodatie TanzaniaMoshi medical-4

AI moshi-10 AI moshi-11

 

 

 

 

Mocht je meer foto’s wensen van de accommodatie of van het project, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

 

Comments are closed.