Onderwijs project, Zanzibar

Project: Onderwijs- en community project, Jambiani, Zanzibar

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, het project is vanaf half december tot 1e week januari gesloten

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU30/ZANZ

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Jambiani, Zanzibar
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie, genaamd Grand Bungalows
 • Type project: onderwijsassistentie project
 • Duur: 2 – 8 weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Aantal vrijwilligers: 14 maximaal
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project op een prachtig eiland
 • Update: in verband met de coronacrisis is het project gesloten. Het project zal waarschijnlijk heropenen op 2 mei 2022

 

Algemene informatiebutton youtube

Hoewel Zanzibar een prachtig tropisch paradijs is, heeft de plaatselijke bevolking zwaar te lijden onder armoede, gebrek aan goed onderwijs en werkeloosheid. Door betrokken te raken bij de plaatselijke kleuterscholen, het basis- en voortgezet onderwijs, scholen voor toerisme en milieuprogramma’s om de plaatselijke bevolking te ondersteunen, kunnen vrijwilligers een grote bijdrage leveren aan de levens van de mensen die met deze problematiek te maken hebben.

 

Onderdelen projecten:

 

1. Pre-Schools (kleuterscholen)

Als vrijwilliger zal je samen met de lokale leerkracht zorgdragen in het lesgeven aan kinderen. De lessen bestaan uit Engelse les, schrijven, lezen en het werken in teams. Er wordt momenteel gewerkt bij drie “pre-schools” in Jambiani. Naast bovenstaande lessen is er ook aandacht voor handvaardigheid en sport.
Met name vrijwilligers met een TEFL kwalificatie zijn van harte welkom.
Vrijwilligers worden betrokken bij:

 • Het geven van Engelse les aan kinderen, leerkrachten en volwassenen uit de gemeenschap
 • Het zingen en dansen met de kinderen
 • Het helpen om de creatieve vaardigheden van de kinderen verder te ontwikkelen door middel van schilderen, tekenen en handvaardigheid
 • Het spelen van educatieve spelletjes met de kinderen
 • Helpen bij het algemene onderhoud van de school

 

2. Basis en voortgezet onderwijs

Gezien het feit dat er veel kinderen zijn om te onderwijzen met slechts weinig middelen, zijn er iedere dag twee schoolgangen. Hoewel de scholen zeer slecht zijn uitgerust, zijn de leerlingen uiterst gemotiveerd om te leren. De vrijwilligers zullen de docenten ondersteunen en hen helpen de kinderen beter onderwijs te bieden. Dit gebeurt met name door het geven van Engelse les. De vrijwilligers zullen bij de volgende zaken assisteren:

 • Het geven van Engelse les aan alle klassen (echter alleen docenten die hiervoor gekwalificeerd zijn en waarmee dit voor vertrek is afgesproken)
 • Het geven van Engelse les voor en na schooltijd aan de docenten
 • Het organiseren van sportactiviteiten in de middag voor de kinderen en helpen het schoolgebouw te onderhouden en te herbouwen

Vrijwilligers met TEFL- kwalificatie zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Het is echter geen absolute voorwaarde. Mocht je een afgeronde lerarenopleiding hebben voor het lager- of middelbaar onderwijs, laat ons dit dan weten.

 

Hoogtepunten van het project
 • Het opdoen van onderwijs ervaring bij verschillende scholen en een toeristisch opleidingsinstituut
 • Lesgeven aan kinderen, hun docenten en aan leiders van de gemeenschap
 • Het leveren van een bijdrage aan het bouwen en verbeteren van educatieve faciliteiten in de gemeenschap
 • Genieten van het fietsen van en naar de vrijwilligersprojecten
 • Educatieve spelletjes met jonge kinderen, spelen en ’s middags deelnemen aan de sportprogramma’ s op het strand
 • Meehelpen met het schoonhouden van het strand, de zee en de omgeving van het dorp
 • Leven op het eiland ervaren en een bijdrage leveren aan de gemeenschap
 • De lokale cultuur beleven en zelfs een beetje Swahili leren
 • De kans krijgen het eiland te verkennen, verscheidene watersporten uit te proberen en de best safari bestemmingen op het Afrikaanse continent te beleven

 

Public Holidays, schooltermijnen & Ramadan 2022

Tijdens de schoolvakanties kunnen de activiteiten verschillen van bovenstaande omschrijving. Dit omdat de scholen dan zijn gesloten. Er zullen andere activiteiten voor in de plaats komen. Neem voor de juiste schooltermijnen contact met ons op.

Public Holidays 2022

1 januari,12 januari, 7 april,15 april, 18 april, 26 april, 1 mei, 2 mei, 3 mei, 7 juli,  9 juli, 8 augustus, 8 oktober, 14 oktober, 9 decmeber, 25 december en 26 december 2022. Op deze dagen ben je vrij.

De Ramadan is de islamitische religieuze vastenmaand die plaatsvindt tijdens de negende maand van de islamitische kalender. In deze maand hebben de kinderen vakantie en zijn de scholen gesloten.

Tijdens de schoolvakanties doen de vrijwilligers in de ochtend met name hand en spandiensten en zijn ze ’s-middags betrokken bij sportactiviteiten van de kinderen. Soms helpen zij ook bij de alfabetiseringslessen voor volwassenen.

Er zal geen vrijwilligerswerk zijn dat in verband staat met de scholen tijdens Ramadan, maar er is nog genoeg ander werk te doen. De Ramadan is in 2022 van 1 april tot en met  20 april 2022.

 

De vrijwilligers kunnen deelnemen aan de volgende activiteiten:
 • Het uitvoeren van werkzaamheden, zoals schilderen, reparaties en eventueel het bouwen aan projecten (afhankelijk van waar er op dat moment behoefte aan is)
 • Milieuonderhoud, zoals afvalverzameling en de aanplant van bomen
 • Het maken van lesmateriaal voor scholen, zoals posters en lesplannen
 • Het assisteren bij de alfabetiseringslessen voor volwassenen – deze gaan alleen door als de studenten voldoende energie hebben tijdens het vasten

Gedurende de Ramadan mogen de vrijwilligers niet eten, drinken, roken of kauwgom kauwen in het openbaar. De gebruikelijke maaltijden worden echter wel geserveerd in het projecthuis. De vrijwilligers dienen er rekening mee te houden dat in die periode alles in Zanzibar iets langzamer gaat dan gebruikelijk, omdat de lokale bevolking vast en daardoor ook vermoeider is.

 

Locatie

Zanzibar ligt direct voor de Tanzaniaanse kust van Oost-Afrika. Het is een fascinerende archipel met een interessante geschiedenis, veel verschillende culturen, prachtige stranden en een rijk zeeleven. Het eiland is met name bekend door haar witte zandstranden, het turkoois blauwe water, de vele historische monumenten, het zeereservaat van de Chumble Eilanden en het Jozani Woud, het leefgebied van de bedreigde rode colobusaap. Je hebt hier ook de kans om met dolfijnen in de warme wateren van de Indische Oceaan te zwemmen. Een kans die je eigenlijk niet mag missen.

 

Tien redenen om voor dit project te kiezen:
 1. Tropisch eiland, een prachtige bestemming
 2. Je leert een andere cultuur kennen
 3. Je wordt betrokken bij verschillende gebieden in dit project (onderwijs, gemeenschap en natuurbehoud)
 4. Heerlijke eten, tropisch fruit en verse vis
 5. Sporten op het strand
 6. Prachtige snorkel en duikmogelijkheden
 7. Kom meer te weten van de lokale vrouwen over pottenbakken, kleding maken en lokale producten
 8. Leer de lokale bevolking dat ze kunnen profiteren van het toerisme
 9. Eet samen met de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld een BBQ op het strand
 10. Maak het verschil als vrijwilliger in een kleine gemeenschap

 

Belangrijk!

Zanzibar is een moslimland, hierdoor is het niet toegestaan van maandag tot en vrijdag gedurende het project en in de avonduren alcohol te nuttigen. Dronken gedrag is niet toegestaan in Jabiani op elk moment van de dag.

 

Weer

Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika. Het ligt net onder de evenaar en er heerst voor het grootse gedeelte een tropisch klimaat. Aan de kust en op het eiland Zanzibar is het altijd vochtig en warm. Temperaturen schommelen tussen de 27 en 32°C. De beste reisperiode is van juni tot en met oktober: het is dan droog en het minst warm. In de zuidelijke en noordelijke hooglanden, waar de Kilimanjaro ligt, kan het kwik zakken tot 12°C. Tanzania kent over het algemeen twee regentijden: de kleine regentijd in november en december, en de grote regentijd in maart tot april.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 17 jaar. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Verder is het erg handig als je goed kunt fietsen. Een goede beheersing van de Engelse taal is zeer gewenst. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste. Mocht je 17 jaar zijn bij aanvang van het project, dan dienen je ouders een ‘parental consent’ formulier te onderteken. Hierin geven ze je toestemming om deel te nemen aan het project.

 

Onderwijs project, Zanzibar

Onderwijs project, Zanzibar, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie 

 

 Zanzibar

De Zanzibar-archipel (Arabisch: Zinj el-Barr = land van de zwarten) is tegenwoordig een provincie van Tanzania en bestaat uit drie belangrijke eilanden, Unguja of Zanzibar Island, Pemba en Mafia, en een groot aantal kleinere eilanden. Unguja ligt zo’n 35 km voor de kust van het Tanzaniaanse vasteland, Pemba ligt ca. 40 km ten noordoosten van Unguja. De Zanzibar-archipel Zanzibar wordt van het vasteland gescheiden door het Zanzibar Kanaal. Zanzibar is maximaal 100 km lang en 35 km breed en heeft een totale oppervlakte van ca. 1650 km2; Pemba is maximaal 70 km lang en 23 km breed. Sommige van de andere eilanden zijn niet groter dan een koraalrots. Zanzibar is over het algemeen vrij vlak, met in het westen en het midden van het eiland wat meer heuvels; het hoogste punt ligt op 120 meter.

 

Jambiani

De vrijwilligers die aan dit project deelnemen zullen de meeste tijd in Jambiani doorbrengen, een dorp dat gelegen is in het zuidelijke deel van de rustige oostkust. Jambiani ligt op ongeveer een uur rijden van “Stone Town” en het dorp strekt zich uit langs de kust. Je kunt er heerlijke wandelingen maken over de langgerekte zandstranden met het zonnige en tropische klimaat en zwemmen in het warme water.

Jambiani is een langgerekte plaats langs de kustlijn, met prachtige witte stranden, waar het lijkt of je altijd kunt blijven doorlopen tot het einde van de aarde. Een relaxte plaats in een zonnig, tropisch klimaat.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zanzibar

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Ondersteuning

Bij de projectmanagers van African Impact en bij TravelUnique kun je altijd terecht voor begeleiding en advies.
Een uitgebreid informatiepakket zal aan alle vrijwilligers worden toegezonden bij de boeking van hun reis en meer advies en informatie krijgt je voor vertrek in de vorm van een ‘pre-departure’ document. Een volledig overzicht zal worden verstrekt bij aankomst bij het project door het lokale supportteam met daarbij informatie over de huidige status van de projecten en men zal je dan ook bekend maken met de lokale omgeving.

 

Accommodatie

Je zal worden ondergebracht in een accommodatie dicht bij het strand, genaamd ‘Grand Bungalows’. Je zal met twee of drie andere vrijwilligers een kamer delen en elke bungalow heeft een eigen badkamer. Echter, let wel dat er geen warm water is voor het douchen. Dit geldt in heel Zanzibar. De kamers zijn volledig ingericht met stapelbedden, klamboes en ventilators in alle kamers. De maaltijden worden voor je klaargemaakt en zullen worden genuttigd aan tafels in de schaduw van de achtertuin.

De vrijwilligers dienen zelf af te ruimen en schoon te maken. Beddengoed wordt geleverd, maar de vrijwilligers moeten hun eigen handdoeken meenemen. Strandstoelen zijn te vinden in de achtertuin en de vrijwilligers kunnen (wanneer zij dit willen) op warme avonden buiten slapen. De projectmanager is woonachtig in de accommodatie.

Update oktober 2021: de accommodatie zal per januari 2022 wijzigen. Hoe de accommodatie er uit zal zien en de exacte locatie zal zo spoedig mogelijk vermeld worden.

 

Maaltijden

In de tuin kan je heerlijk in de schaduw eten. Er werken een drietal koks in de keuken. Er worden drie maaltijden per dag verzorgd. Op woensdagavond gaat men uit eten in een plaatselijk restaurant, kosten hiervan bedragen ongeveer tussen de $7  en $15.
Het eten in het huis is simpel maar goed. Mocht je dieetwensen hebben, laat ons dit dan voor vertrek weten. Vrijwilligers die vegetarisch zijn wordt gevraagd om zelf proteïnen mee te nemen.

 

Hoe er te komen?

Boek een vlucht naar Zanzibar Airport in Stone Town. Daar word je opgevangen door iemand van het projectteam. Er zijn directe vluchten vanuit Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika naar zowel Nairobi (Kenia) en Dar Es Salaam (Tanzania) en van daaruit zijn er vervolgens goede verbindingen naar Zanzibar Eiland. Wij helpen graag bij het boeken van een vlucht. Het aantal kilo’s bagage dat je mee mag nemen is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

 

Visum

Bij aankomst dien je een toeristenvisum aan te schaffen de kosten bedragen, kosten USD 50. Zorg ervoor dat je een Holiday Visa (nr. 6) aanvraagt en invult.
Je paspoort dient na terugkomt in Nederland of België nog 6 maanden geldig te zijn.
Sinds kort heb je een extra vrijwilligersvisum nodig wanneer je op het project bent, onze projectmanager zal je helpen dit visa te verkregen, dit kost je echter USD 300. Je dient een kleuren foto en 6 kopieën van je paspoort meenemen.

 

Geld

USD of euro’s kan je het best wisselen bij aankomst op het vliegveld of in Stonetown. Er wordt betaald in Tanzanian Shillings in Jambiani en hier is geen wisselkantoor aanwezig. USD kun je meenemen om er toeristische activiteiten mee te betalen.
Sinds kort wordt er een “departure tax” geheven voor bezoekers die Zanzibar verlaten. Dit is een bedrag van $ 20 of $ 30. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben dit bedrag opgenomen in de kosten van het ticket. Bij andere maatschappijen dien je dit zelf te betalen. Zorg er dus voor dat je nog $30 over hebt bij vertrek.

 

Gele Koorts

Zeer belangrijk is de Gele Koorts vaccinatie. Bij aankomst moet je het vaccinatie boekje tonen. Informatie over overige vaccinaties krijg je van je huisarts of de plaatselijke GGD.

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger:

 

Maandag tot en met donderdag

06.00 uur: opstaan
07.30 uur: ontbijt en lesvoorbereiding
08.30 uur: op pad naar het project voor het geven van Engelse les aan volwassenen
10.30 uur: beginnen bij één van de plaatselijke kleuterscholen etc.
12.00 uur: lunchpauze
15.00 uur: terugkeer naar de toegewezen plaatsen of men neemt een aantal werkzaamheden ten behoeve van de gemeenschap op zich zoals schilderen of tuinieren
17.00 uur: de vrijwilligers gaan terug naar het vrijwilligershuis waar zij kunnen zwemmen, een koel drankje kunnen nuttigen, het internetcafé kunnen bezoeken of iets met andere vrijwilligers kunnen ondernemen. Uiteraard kan men ook gewoon even gaan ontspannen en uitrusten op het strand
De avonden zijn een geweldige tijd voor alle vrijwilligers om samen te komen en te praten over de gebeurtenissen van de dag
Dit kan tijdens het avondmaal, maar ook met drankje in één van de vele café’s en hotels aan het strand

 

Vrijdag

Vrijdagmorgen wordt er gewerkt bij een van de community projecten, zoals bomen planten, schoonmaken van het strand, etc. Ook worden de lessen voor de volgend week voorbereid.
Vrijwilligers moeten dit zien als een gebruikelijke indeling, maar het programma kan natuurlijk altijd afwijken. Dit is afhankelijk van het aantal vrijwilligers op dat moment. Het overzicht geeft echter wel een goed beeld.

 

onderwijs project, Zanzibar

Onderwijs project, Zanzibar, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2022

 

2 weken: € 1565

3 weken: € 1805

4 weken: € 2045

5 weken: € 2285

6 weken: € 2525

7 weken: € 2765

8 weken: € 3005

9 weken:€ 3245

10 weken: € 3485

11 weken:€ 3725

12 weken:€ 3995

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Houd er rekening mee dat een bedrag van € 25 wordt toegevoegd aan de programmakosten als verplichte bijdrage aan het African Impact Sustainability Fund.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfers
 • 24/7 begeleiding
 • Dagelijks vervoer van en naar het project
 • Accommodaties
 • Drie maaltijden per dag (niet op woensdag het avondeten)
 • Wekelijkse was service

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vlucht
 • E-mail, internet en telefoongesprekken
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Dranken
 • Visum
 • Excursies
 • Vervoer dat geen verband houdt met het project
Optionele excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Er zijn vele excursies en safariopties beschikbaar. Ideaal voor een weekendje weg. De projectmanagers kunnen de vrijwilligers assisteren bij het plannen van de excursies. Tot de mogelijkheden behoren:

 • Het brengen van een bezoek aan “ Stone Town” (de hoofdstad van Zanzibar)
 • Spice tours
 • Zwemmen met dolfijnen
 • Bezoek aan het Jozani woud
 • Een bezoek aan het schildpaddencentrum en een excursie naar Nungwi en Kendwa
 • Drie, vier en vijf daagse safaritrips kunnen ook worden geregeld naar het Mikumi National Park, het Selous Reserve, het Ruaha National Park, het Serengeti National Park en de Ngorongoro krater
Excursies en activiteiten buiten het programma om
 • Snorkelen bij het koraal
 • Volleybal en voetballen op het strand
 • Dolfijnen en walvissen kijken bij Kizimkazi (seizoensgebonden)
 • Stone Town citytour
 • Eten bij een lokale familie
 • BBQ op het strand

lijntje lang

Startdata 2022 en aankomsttijden

 

Verblijf bij dit onderwijs project in Zanzibar is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. Hierna kan indien gewenst een ander project van TravelUnique geboekt worden. Een project in Tanzania sluit zeer goed aan bij de projecten in Zanzibar.

Het project is in 2021 geloten vanwege de Corona crisis en zal heropenen op 2 mei 2022.

Startdata 2022 

maandag 2 mei, 16 mei, 30 mei, 13 juni, 27 juni, 4 juli, 11 juli, 18 juli, 25 juli, 1 augustus, 8 augustus, 15 augustus. 22 augustus, 29 augustus, 5 september, 19 september, 3 oktober, 17 oktober, 31 oktober, 14 november en 28 november (28/11 alleen voor de duur van 2 weken). Hierna is het project gesloten vanwege de zomervakantie tot half januari 2023.

 

Je dient aan te komen op Zanzibar International Airport op de maandag dat je project start. Er vinden die dag 2 transfer momenten plaats; of je wordt om 11.00 opgehaald of om 17.00 uur. Probeer een aankomsttijd te vinden die dicht bij één van deze tijdstippen in de buurt komt, dit om lang wachten te voorkomen.

Je kan je terugvlucht boeken vanaf Zanzibar International Airport op maandag na 12.00 uur in de middag.

 

Onderwijs proejct zanzibar

Onderwijs project, Zanzibar, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je  de Engelstalige brochure over het onderwijs project in Zanzibar ontvangen. Neem dan contact met ons op via info@travelunique.nl

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

AI zanzibar14Ai zanzibar15

 

AI zanzibar13AI Zanzibar12

 

AI Zanzibar11Zanzibar-1

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

Comments are closed.