Pioneer project, Madagaskar

Project: Pioneer project (combinatie sociaal- en natuurbehoud project), Fort Dauphin, Madagaskar

Deelname mogelijk: 4 – 10 weken

Prijs staat in de tekst vermeld

Logo Seed Madagaskar

Projectcode: TU32/SEEDPIONEER

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Fort Dauphin, Madagaskar
 • Accommodatie: tenten (met douches, elektriciteit en Wc’s)
 • Project: combinatie van een sociaal- en natuurbehoud project
 • Duur: 4 – 10 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: goed georganiseerd project in een prachtige omgeving 

 

Pioneer project / SEED Madagascar

Onze partner bij de projecten op Madagaskar is SEED Madagascar. SEED Madagascar staat voor: Sustainable, Environment, Education and Development in Madagascar. Voorheen heette de organisatie Azafady. Madagaskar schrijf je op zijn Engels als Madagascar. SEED Madagaskar is een NGO uit Engeland en bied je de unieke kans om op Madagaskar deel te nemen aan diverse prachtige projecten, waaronder dit Pioneer project. Deze projecten zijn opgezet door de lokale bevolking. SEED Madagascar heeft meer dan 20 jaar ervaring met armoedebestrijding en natuurbehoud (wildlife) in het zuidoosten van Madagaskar. In deze regio is SEED Madagascar één van de grootste werkgevers.

 

Combinatie project 

Vrijwilligers richten zich op het bouwen van scholen, medische zorg, natuurbehoud en onderwijs. Samen met de lokale bevolking werk je samen in een omgeving waar het ecosysteem ernstig wordt bedreigd. Maar het is ongetwijfeld een ervaring om nooit te vergeten. Als je kiest voor het Pioneer project, dan kies je uit het beste van twee werelden; zowel een sociaal- als een natuurbehoud project.

 

Logo seed madagascar uitgebreid

 

Pioneer projectbutton youtube

Zoek je vrijwilligerswerk in Afrika en zoek je een bijzondere bestemming? Kies dan voor vrijwilligerwerk in Madagaskar! Meer dan 10 jaar loopt dit Pioneer project, waarbij er wordt gewerkt aan verschillende duurzame ontwikkelingsprojecten. Het Pioneer project houdt zich bezig met zowel de ‘community’ als het natuurbehoud in het gebied. Bij dit project leef en werk je in de prachtige omgeving van Fort Dauphin in het Zuid-Oosten van Madagaskar.

Dit Pioneer project biedt je de unieke kans om te ervaren hoe duurzame projecten lopen in één van de armste gebieden in de wereld. Samen met lokale experts en de lokale bevolking werk je aan diverse taken. Er wordt gekeken naar de behoeften van de gemeenschap en samen met de lokale bevolking pak je de projecten aan.

 

Community projecten:

Het bouwen van scholen

De vrijwilligers helpen de NGO bij het bouwen van scholen in het landelijk gebied in Zuid-Oost Madagaskar. De meerderheid van de inwoners van Madagaskar leeft in geïsoleerde landelijke gebieden en ze hebben nauwelijks toegang tot het onderwijs. Vaak lopen kinderen meer dan 20 kilometer per dag om een school te kunnen bezoeken. Vrijwilligers helpen mee met allerlei activiteiten; zoals het bouwen van scholen, het schilderen van scholen, het organiseren van lesmateriaal en het maken van schoolbenodigdheden.

Verbeteren van de voedsel voorziening

Het ontberen van basis voedselvoorzieningen is een terugkerend issue wat vele levens in Madagaskar beïnvloedt. Bij dit onderdeel van het project assisteren de vrijwilligers in het trainen van zowel de mensen woonachtig in de stad als in de afgelegen dorpen. Diverse plant- en oogst technieken worden doorgenomen. Vrijwilligers helpen leraren en studenten op school bij het opzetten van schooltuinen. Daarnaast is er aandacht voor boomkwekerijen.

Gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen

Door middel van zingen, rollenspellen en demonstaties worden de kinderen gewezen op het belang van bijvoorbeeld handen wassen, tandenpoetsen en het gebruik van openbare toiletten.

Bouwen

Er worden funderingen voor scholen gelegd, muren geverft, meubilair gemaakt, etc.

Water

Schoonwater is van levensbelang. Schoon water is nodig om de verspreiding van ziekten zoals cholera tegen te gaan. Dit project ondersteunt de doelstellingen van de regering van Madagaskar om 80% van de bevolking in de plattelands gebieden van schoon water te voorzien in 2015. Samen met ervaren projectmanagers werken de vrijwilligers mee bij het aanboren van nieuwe bronnen en het onderhouden en repareren van bestaande bronnen. Dit betekent graven, cement mixen, funderingen leggen, etc. De doelen van dit project zijn omschreven in de Millenium doelstellingen.

 

Natuurbehoud projecten:

Opzetten kwekerijen

Vrijwilligers helpen bij het opzetten van drie kwekerijen op 80 hectare verwoest land. Afhankelijk van de tijd van het jaar worden de bomen geplant.

Natuurbehoud onderwijs

Onderricht over natuurbehoud/wildlife is een essentiële zaak bij natuurbehoud. Dit houdt in; de bouw van een informatie centrum, het maken van posters, voorlichting geven aan kinderen uit de gemeenschap.

Het bouwen van kachels

Er worden kachels ontwikkelt die minder hout verbruiken, waardoor er minder bossen gekapt worden. Daarnaast zijn deze kachels beter voor de gezondheid en wordt de tijd verminderd die men moet doorbrengen op zoek naar hout. De kachels verbruiken 60% minder hout.

 

Taal

De taal gesproken onder de vrijwilligers is Engels. Echter mensen woonachtig in de plattelandsgebieden op Madagaskar spreken vaak gebrekkig Engels. Daarom wordt de mogelijkheid geboden dagelijkse lessen in de taal en cultuur van Madagaskar te volgen. Een simpel ‘salama’ (hallo) of ‘misaotra’ (dank je) geeft je al snel meer aanzien bij de lokale bevolking.

 

Weer

Het eiland Madagaskar ligt in de Indische Oceaan, voor de kust van Mozambique. Het klimaat is zeer divers en wordt mede beïnvloed door de karakteristieke bergrug die loopt van noord tot zuid. De zuidoostenwinden zorgen het hele jaar door voor veel neerslag aan de oostkant van de bergketen. Daar liggen ook de tropische regenwouden. Het warmst is het van december tot maart (30°C). Het is dan oppassen geblazen voor cyclonen. Aan de westzijde van de bergrug is het een stuk minder nat. Van april tot oktober is het droog en daarmee de beste reisperiode. Het zuidwesten heeft een steppeklimaat. Heet en droog.

 

Leeftijd

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De primitieve omstandigheden en de werkzaamheden blijken in het verleden te zwaar te zijn voor vrijwilligers onder de 18 jaar. Er is geen specifieke ervaring vereist. Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) noodzakelijk. Wees voorbereid op lichamelijk werk, lange wandelingen, primitieve omstandigheden en een schitterend landschap. Dit is zeker geen vakantie!

 Azafady-1lijntje lang

Landeninformatie

 

Madagaskar

 

Vaak wordt er over Madagaskar gesproken als ‘Het achtste contintent’. Madagaskar is een land zoals er geen één is op de wereld. Het is een land met de grootste biodiversiteit in de wereld; 80% van de planten en dieren op Madagaskar kun je alleen vinden op Madagaskar.

Madagaskar is het op 4-na grootste eiland in de wereld. Je vindt hier bergen, koraalriffen, woestijnen en regenwouden. Daarnaast wonen er op Madagaskar ontzettend vriendelijke, gastvrije mensen. De ‘Malagasy’, de inwoners van Madagaskar, hebben een kleurrijke en vibrerende cultuur. Bij een bezoek aan Madagaskar ervaar je echt iets unieks. Bij dit project zal je werkzaam zijn in de exotische kustomgeving van Fort Dauphin in het zuidoosten van Madagaskar.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Magaskar
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Antananarivo
lijntje lang

Praktische informatie

 

Accommodatie

Je zal kamperen op één van de mooiste plaatsen in Madagaskar. Er zijn kampeerfaciliteiten, er is een tent voor je beschikbaar maar soms dient wel je eigen tent mee te nemen (dit natuurlijk vooraf in overleg). Wanneer je in Fort Dauphin bent is er een vrijwilligerskamp aan het prachtige Lanirano meer, hier zijn toiletten, douches, electriciteit en een wasservice.

 

Maaltijden

Een plaatselijk kok reist mee met het team en is verantwoordelijk voor het verzorgen van de maaltijden. Het eten is simpel maar goed. Maaltijden bestaan veelal uit rijst, groenten, fruit, vis en eieren. En er is altijd melk en honing. Daarnaast is er altijd drinkwater op voorraad. Drank en snacks zijn vaak plaatselijk te koop.

 

Weekenden

Madagaskar is één van de prachtigste gebieden om naar toe te reizen in Afrika. Hoewel het hard werken is bij dit project, is de omgeving waarin je werkt ronduit prachtig. Prachtige stranden, bossen, etc. In de weekend heb je de mogelijkheid het Nahampoana Reserve te bezoeken. Of het Andohahela National Park. Voor vrijwilligers die 6, 8 of 10 weken blijven is er een verblijf in Fort Dauphin, hier heb je de mogelijkheid om te relaxen, te surfen en de leuke restaurants en shops te bezoeken.

 

Vaccinaties

Een tetanusprik is verplicht. Daarnaast zijn malariapillen noodzakelijk. Neem contact op met je huisarts of de plaatselijke GGD voor informatie.

 

Taal

Het Malagassisch en het Frans zijn de twee officiële talen van Madagaskar. Het Malagassisch behoort tot de Maleis-Polynesische taalfamilie. Belangrijkste omgangstaal is het Hova, dat door de Merina, de grootste bevolkingsgroep, wordt gesproken.
Het Frans wordt met name in de steden en in het zakenleven gesproken. In het onderwijs wordt ook Franse les gegeven, zeker in het voortgezet onderwijs. Engels wordt eigenlijk alleen gesproken in de hoofdstad en de toeristencentra. Het Malagassische alfabet bestaat uit 21 letters. De C, Q, U, W en X komen niet voor in het alfabet. Met de vrijwilligers zal Engels worden gesproken door de project coördinatoren en de taal onder de vrijwilligers onderling is ook Engels.

 

Geld

De munteenheid van Madagaskar is de Ariary, of afgekort MGA. Een ariary is opgedeeld in vijf iraimbilanja. Het geld komt in briefjes van honderd, 200, 500, duizend, 2.000, 5.000 en 10.000 ariary en munten van één en twee iraimbilanja, één, twee, vier, vijf, tien, twintig en vijftig ariary. In Madagaskar vindt je nog niet heel veel pinautomaten. Het is handig om geld te op te nemen als je in hoofdstad Antananarivo aankomt. Daar is dit, zeker met een Visa creditkaart, geen enkel probleem.

Klik hier voor de actuele koers van de MGA.

 

Internet

Op het gebied van communicatie is er veel verbeterd. Er is ontvangst voor je mobiele telefoon. Er is ook telefoonbereik op de camping in Fort Dauphin. Email berichten kunnen worden geraadpleegd bij de lokale internet café’s in Fort Dauphin. In de bush is er altijd een satelliettelefoon aanwezig zodat in geval van nood je altijd bereikt kan worden.

 

Visum

Voor Madagaskar heb je een visum nodig. Dit dien je vooraf te regelen. Dit visum kan je aanschaffen via het consulaat van Madagaskar in Rotterdam, of via de ambassade in Brussel. Een toeristenvisum voor Madagaskar is drie maanden geldig vanaf de afgiftedatum van het visum. Om een visum voor Madagaskar aan te vragen, moet je een aantal gegevens aanleveren bij het consulaat van Madagaskar in Rotterdam of de ambassade in Brussel. Zo moet je onder meer een bewijs van je reis (kopie vluchtschema of uitdraai e-ticket) kunnen overleggen. Je moet je vliegticket dus regelen vóórdat je een visum voor Madagaskar aan kunt vragen. Je paspoort moet minstens tot zes maanden na je vertrek uit Madagaskar geldig zijn. Het paspoort moet minstens één pagina bevatten.

 

Fundraising

Laat je niet afschrikken door de prijs. SEED stimuleert vrijwilligers om het bedrag voor het vrijwilligerswerk door middel van ‘fundraising’ bijeen te krijgen. Zij zullen je hierbij helpen. Zo ontvang je een ‘fundraising’ handboek met o.a. posters, loten en een handleiding hoe je een eigen pagina kunt maken om zo veel mogelijk geld bijeen te krijgen voor je vrijwilligerswerk bij het Pioneer project in Madagaskar.

Je kunt er zeker van zijn dat het bedrag wat jij inbrengt geheel ten goede komt aan het project in Madagaskar. Het grootste deel van het geld gaat direct naar het project. Maar ook worden hier vervoerskosten tijdens het project van betaald, de training, drie maaltijden per dag, schoon drinkwater en het gebruik van de camping faciliteiten.

 

Belangrijk

Werken bij dit project betekent heel hard werken onder vrij primitieve omstandigheden, het is echt een werkvakantie, geen gewone vakantie.

 

Procedure

Mocht je willen deelnemen aan het SEED Pioneer Program in Madagaskar, stuur ons dan een mail. Wij sturen je gegevens door naar SEED en zij nemen dan contact met je op. Zij zullen je uitnodigen voor een Skype gesprek om alle zaken omtrent het project en je reis door te spreken.

 

Seeds Madagascar-2 lijntje lang

Prijzen 2019

 

Prijzen (in Engelse ponden, GBP) voor het Pioneer project in Madagaskar, bedragen in 2019:

4 weken: £ 1395 per persoon

6 weken: £ 1795 per persoon

8 weken, £ 2195 per persoon

Voor de gehele periode van 10 weken: £ 2195 per persoon

Klik hier voor de actuele koers van de Engelse Pond

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Training/oriëntatie programma
 • Airport transfer van Fort Dauphin naar het project
 • Vervoerskosten tijdens het project
 • Drie maaltijden per dag
 • Drinkwater
 • Verblijf op de camping
 • Oriëntatie- en taalklas
 • Begeleiding

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Ticket Fort Dauphin, Madagaskar
 • Vaccinaties
 • Visum
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Verzekeringen
 • Telefoon-, internetkosten
 • Excursies buiten het programma om

 

lijntje lang

Startdata 2019 en aankomsttijden

Dit Pioneer project start vier keer per jaar. Het start in de eerste week van januari, april, juli en oktober.

 

In 2019 gelden de volgende data:

 • 8 januari – 18 maart 2019
 • 2 april – 10 juni 2019
 • 2 juli – 9 september 2019
 • 1 oktober – 9 december 2019

Aankomst is de dag voor het project in de hoofdstad. De aankomstdag vlieg je door naar Fort Dauphin. SEED adviseert waar te overnachten in de hoofdstad Antananarivo. Deelname aan het project is mogelijk van 4 -10 weken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Seed Madagascar pioneer projectlijntje lang

Downloads

 

Download hier de Engelstalige brochure over dit Pioneer project

Klik hier voor de site van Seed Madagascar

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit Pioneer project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Madagaskar
 • Bouw project, Fort Dauphin, Madagaskar. Klik hier voor het project.
 • Natuurbehoud project, Fort Dauphin, Madagaskar. Klik hier voor het project.

 

Fotogalerij 

 

Madagaskar4 pioneer projectMadagaskar1 pioneer project

 

madagaskar3 pioneer projectAI madagaskar4 pioneer project

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners SEED Madagascar en African Impact.

 

Comments are closed.