Research project, Namibië

Project: Research project, diverse locaties, Namibië

Deelname mogelijk: minimaal 1 week als onderdeel van het natuurbehoud project in Namibië

Prijzen staan in de tekst vermeld

logo Naankuse

Projectcode: TU53/NARESEARCH

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: diverse locaties in Namibië
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Project: research project onderdeel van het Naankuse natuurbehoud project in Windhoek, TU52, klik hier voor dit project
 • Duur: minimaal 1 week (7 nachten)
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een prachtig uitgestrekt land

 

Keuze opties bij het Naankuse natuurbehoud project, een 3-tal research projecten in Namibië

Als vrijwilliger neem je deel aan het Naankuse natuurbehoud in Windhoek, Namibie. Je verblijft dan op de Naankuse Sanctuary. Dit is project TU52. Klik hier voor het project.

Naankuse heeft verspreid over Namibie een 3-tal research sites. Het is mogelijk om één of meerdere research sites te bezoeken als onderdeel van je Naankuse natuurbehoud project in Windhoek. Het minimale verblijf bij en research site is 7 nachten. Het verblijf kan je ook uitbreiden naar 2, 3, 4 weken, etc. Ook is het mogelijk de projecten te combineren, bijvoorbeeld 2 weken Sanctuary, 1 week Neuras en 1 week Mangetti. Vele combinaties zijn mogelijk tot een maximum van 12 weken. Het betreft hier dus research projecten.

De drie research sites zijn:

A. Neuras Wine & Wildlife Estate (maximaal 12 vrijwilligers). Vertrek naar Neuras is op zaterdag, retour ook op zaterdag.

B. Kanaan Naankuse Desert Retreat (maximaal 12 vrijwilligers). Vertrek naar Kanaan is op zaterdag, retour ook op zaterdag.

C. Mangetti (maximaal 8 vrijwilligers). Vertrek naar Mangetti is op zondag, retour is de volgende maandag.

 

A. Neuras Wine & Wildlife Estatebutton youtubeneuras naankuse research project Namibie

Je zal verblijven op het Neuras Wine & Wildlife Estate, waarbij je een bezoek brengt aan Solitaire gedurende een dag en aan NamibRand, afhankelijk van het aantal dieren en de mate van onderzoek dat vereist is. Soms worden gebieden ver buiten Neuras bezocht. Er wordt dan gekampeerd. We adviseren je dan ook een slaapzak mee te nemen! Neuras Wine & Wildlife Estate strekt zich uit naar het zuiden vanaf de top van de majestueuze Naukluft bergen. Vijf natuurlijke fonteinen, oude ravijnen en fascinerende geologische formaties maken deze plek voor onderzoek een ongelooflijk oase aan de rand van de Namib woestijn. Activiteiten hier omvatten het tellen van wild,  het checken van de camera’s en het vinden van luipaarden en cheeta’s in de omliggende gebieden, met inbegrip van NamibRand. Klik hier voor de brochure over Neuras.

 

Slechts 3 wijnhuizen in Namibie

Neuras is ook één van de slechts drie wijnhuizen in Namibië, waar ze 3.000 flessen van ’s werelds droogste wijn per jaar produceren. Niet alleen zal je als vrijwilligers helpen met onderzoek maar er kan ook de gelegenheid zijn om te helpen met de productie van de Neuras wijnen. Vertrek vanaf de Sanctuary is op zaterdag en je komt terug een week later, ook op zaterdag.

 

B. Kanaan Naankuse Desert Retreat

Ook bij dit onderdeel van het project richt je je op het conflict tussen mens en dier. Kanaan is een gebied van 33000 hectare. Vertrek vanaf de Sanctuary is op zaterdag en je komt terug een week later, ook op zaterdag.

Klik hier voor de website van Kanaan. Klik hier voor de brochure over Kanaan.

 

Dagelijkse werkzaamheden bij Neuras en Kanaan:
1. Carnivore rehabilitatie & monitoring

 

De opnieuw uitgezette luipaarden en cheeta’s zijn uitgerust met GPS kragen. Vrijwilligers worden de technieken geleerd hoe informatie bij te houden over de dieren met behulp van deze apparaten. De vrijwilligerscoördinator neemt de beslissing over de vraag welke dieren onder toezicht staan de betreffende dag. Er wordt informatie ingewonnen over de locaties van de dieren, activiteiten en gedrag. Het doel is te beoordelen of de cheeta en luipaard opnieuw met succes in beschermde gebieden kunnen worden uitgezet. Dit omvat lange uren van wandelen en klimmen. Maar vrijwilligers zullen zo kennis maken met prachtige vergezichten en een scala aan unieke landschappen.

 

2. Het tellen van wild

Accurate informatie is de levensader van succesvolle natuur en milieu-management programma’s. Het onderzoeksteam verricht regelmatige “game counts” om zo vitale informatie te verzamelen. Gegevens worden verzameld op soort dier, leeftijd, geslacht en groepsamenstelling.

 

3. Voetafdruk identificatie

Bij dit project werk je mee aan het ontwikkelen van de eerste voetafdruk identificatie software voor cheeta’s. De software zal helpen bij het identificeren en tellen van wilde cheeta’s door middel van hun voetafdrukken en zal worden gebruikt door meerdere onderzoek- en natuurbehoud organisaties. Vrijwilligers helpen mee met dit onderzoek en fotograferen voetafdrukken voor de administratie.

 

4. Camera toezicht

Er worden camera’s gebruikt om gekraagde cheeta’s, luipaarden en bruine hyena’s te volgen. De camera’s worden geplaatst op  locaties waar carnivoren vaak komen zoals, waterpoelen en rivierbeddingen. De vrijwilligers zullen regelmatig de camera’s controleren, batterijen vervangen en camera’s opnieuw instellen. Vrijwilligers zullen de gegevens uit het veld in een databank bij de onderzoeksbasis zetten

 

5. Sporenonderzoek

Hierbij help je de deskundige San trackers om zo veel mogelijk gegevens te verzamelen over de bewegingen van de carnivoren. Het enige bewijs is vaak de voetafdrukken die ze achterlaten. Vrijwilligers kunnen veel leren van  de vaardigheden van de trackers. Spoorgegevens worden opgenomen in een database. Er wordt veel digitaal gefotografeerd en dit wordt verwerkt voor gebruik in de ontwikkeling van soortspecifieke voetafdruk identificatie software.

 

6. Bijhouden van de database

dagelijks worden een schat aan gegevens verzameld over de flora en fauna in de ecosystemen. Verzamelde gegevens bevatten informatie over zoogdieren, vogels, reptielen, ongewervelde dieren en planten. Gegevens verzameld door vrijwilligers in het veld worden ingevoerd in de centrale gegevensbank bij de onderzoeksbasis.

 

7. Nachtonderzoeken

Gegevens worden verzameld gedurende de nacht. Dit is een aanvulling op de bevindingen gedurende de dag. In de nacht zie je vaak  nachtelijke vogelsoorten en dieren die voornamelijk ’s nachts leven zijn  waaronder gevlekte hyena’s, luipaarden, aardwolven en stekelvarkens. De basis voor de nachtelijke waarnemingen is een oude bijgebouw in de buurt van de onderzoeksbasis. Met een nachtzicht bril kan je vaak relevante informatie verzamelen over deze dieren.

 

8. Onderzoek genetische afkomst

Begin 2009 is een projectgroep begonnen met het onderzoek naar de genetische en geografische oorsprong van de cheeta’s. Het project werkt samen met de Cheetah Conservation Fund en de Namibië Wildlife Sanctuary. Monsters van uitwerpselen worden in een vriezer opgeslagen voordat het beschikbaar wordt gesteld aan het fonds voor analyse.

 

9. Overige activiteiten

Overige onderzoeksactiviteiten kunnen omvatten de identificatie en catalogisering van vogelsoorten,  enquêtes over het aantal doden dieren op wegen en temperatuur en neerslag profiel. Vrijwilligers zullen ook helpen met het algemene onderhoud van de onderzoeksbasis en de omgeving en helpen mee met koken. Een soepele en flexibele houding is van onschatbare waarde voor het succes van het project

 

C. Mangetti Cattle Ranch

Je kan gedurende 7 nachten deelnemen aan dit project. Waarbij het vertek vanaf de Sanctuary op donderdag is. Vooraf boeken is vereist in verband met het beperkt aantal plaatsen (8). De nadruk ligt op onderzoek naar dieren die zich vrij in het gebied bewegen.

Er is jaren samen met de overheid gewerkt aan dit project in het noord-ooosten van Namibië. Hier is een groot conflict tussen mens en dier. De dieren die hier het meest onder te leiden hebben zijn de olifanten en wilde honden.

Mangetti bevindt zich in de oostelijke Kalahari Woodlands ongeveer 100 km zuid-west van Rundu. De ranch is ongeveer 168900 hectare en bestaat uit 40 individuele boederijen. Echter in de periode november-maart is dit een malaria gebied. Houd hier rekening mee! Er wordt veel gewandeld in dit gebied. Een goede conditie is dan ook belangrijk. Klik hier voor de brochure.

 

Activiteiten waar je mee te maken krijgt zijn:
 • GPS monitoring
 • Het plaatsen en uitlezen van camera’s
 • VHF telemetrie
 • Het volgen van sporen
 • Etc.

Er is een brochure over Mangetti beschikbaar. Neem contact met ons op als je de brochure wenst te ontvangen. Vertrek vanaf de Sanctuary is op donderdag en je komt terug een week later, ook op donderdag.

 

Korte samenvatting activiteiten bij de research sites
 • Leer alles over GPS tracking
 • Ontwikkel vaardigheden om goed over weg te kunnen met een camera en het analyseren van de beelden
 • Kom meer te weten over de flora en fauna in het gebied
 • Help mee bij het tellen van wild
 • Meehelpen met wijnmaken op Neuras (activiteiten variëren)
 • Ga wandelen door de ravijnen  of maak andere wandeltochten
 • Ontmoet ‘Noodles’ de Jack Russel die op Neuras woont
Locatie

De 3 research sites bevinden zich verspreid over Namibië. Neuras bevindt zich ongeveer 80 km van Sossusvlei. Zie het kaartje van de projecten (Mangetti staat hierop niet vermeld).

 

Public Holidays

Als het een Public Holiday is zal je die dag vrij zijn. De Public Holidays zijn op: 1 januari, 21 maart, 10 april, 13 april, 1 mei, 4 mei, 21 mei, 25 mei, 26 augustus, 10 december, 25 december & 26 december 2020.

 

Weer en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussenin ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

naankuse research project Namibie

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is. De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn.

 

Doel

Het doel van het project is om vast te stellen of het vangen van dieren, die in strijd leven met de lokale gemeenschappen en boeren, door translocatie en vrijlating elders een duurzame en levensvatbare oplossing op lange termijn is. Het project wil ook bepalen of deze aanpak kan worden toegepast op andere zogenaamde ‘probleem dieren’.

Het terrein omvat open grasland, rivieren, ruwe gebergtegordels en rode zandduinen. Recente tellingen gaven aan dat er ongeveer 3.200 oryx en 12.400 springbokken leven binnen het reservaat. Vrijwilligers verblijven niet alleen in dit gebied maar bezoeken ook andere regio’s, afhankelijk van de behoeften van het project.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Vrije tijd

De avonden zijn ter vrije besteding vanaf ongeveer 17.30 uur. Zaterdagmiddag ben je ongeveer om 16.00 uur klaar en zondag ben je de hele dag vrij. De dieren moeten echter nog steeds worden gevoed op zondag! Tijdens je verblijf bij dit project, heb je de mogelijkheid om te genieten van een aantal  activiteiten zoals een natuur wandeling, het beklimmen van de Neudamm berg of een heerlijke braai (barbecue), slapen onder de sterrenhemel en wakker worden met een fantastische zonsopgang!

Er is ook een klein zwembad beschikbaar voor gebruik en een grasveld om te ontspannen en in de zon te liggen. Af en toe spelen de vrijwilligers voetbal tegen de Bosjesmannen. Soms is het mogelijk in Windhoek op zondag wat boodschappen te halen, hoewel dit kan niet worden gegarandeerd.

 

Hoe er te komen?

Vrijwilligers dienten te vliegen naar Windhoek International Airport waar ze zullen worden opgewacht bij aankomst en overgebracht naar de Wildlife sanctuary (ongeveer 45 minuten rijden). Mocht je Neuras of Kanaan hebben geboekt voor een week, dan loopt de week altijd van zaterdag tot en met zaterdag. Mangetti loopt van donderdag tot en met donderdag. Het transport wordt van de Sanctuary voor je geregeld.

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van TravelUnique. Voor vertrek ontvang je een ” document, waarin alle details zijn opgenomen die je nodig zal hebben om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. Dit document bevat informatie over de accommodatie, het personeel, visum , optionele activiteiten, wat mee te nemen en een medisch advies. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat naar Afrika. Ook ontvangt je meer informatie bij aankomst en zal je begeleid worden tijdens je gehele verblijf in Namibië.

 

Accommodatie 

 

naankuse research project Namibie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je verblijft bij Neuras in een huis (bovenstaande foto’s). Dit is bij een prachtige wijnboerderij aan de rand van de Namib woestijn, niet ver van de Naukluft bergketen. Het verblijf is in een gedeelde kamers met maximaal drie vrijwilligers (hetzelfde geslacht). Bij dit project zijn internationale vrijwilligers aanwezig. De voertaal is Engels. Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig, we raden aan dat je een eigen slaapzak meebrengt, vooral in de winter. Je ontvangt drie maaltijden per dag. Vrijwilligers kunnen worden gevraagd om te helpen bij de voorbereiding van maaltijden samen met andere vrijwilligers en de projectcoördinators.

 

Maaltijden

Ontbijt bestaat meestal uit granen en toast, lunch varieert tussen een scala aan salades, sandwiches, hamburgers en quiche. En er is een diner met vlees (kip, rood vlees of vis) en groenten met pasta, rijst, aardappelen of salade. Natuulijk kan je ook de heerlijke rode Neuras wijn proeven. Eenmaal per week zal er een  traditionele Namibische braai (BBQ) zijn en een Pizza Night – heerlijk! Vrijwilligers met speciale dieetwensen vragen wij dit vooraf aan ons door te geven.

Ook bij Kanaan en Mangetti is er een gedeelde accommodatie met vrijwilligers van dezelfde sekse. De maaltijden worden ook hier verzorgd.

 

Internet en telefoon

Je zal je moeten redden zonder internet. Internet is natuurlijk wel aanwezig voor noodgevallen. Je kan je mobiele telefoon meenemen en een lokale SIM kaart kopen. Helaas is het bereik niet altijd optimaal.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen. Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Gezondheid

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Namibië een schoon en netjes land. Hierdoor loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Maar er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

 

Visum

Als toerist heb je geen visum nodig voor Namibië.

 

naankuse research project Namibielijntje lang

PRIJZEN 

 

De prijzen van dit project zijn gekoppeld aan de koers van de ZAR. Hierdoor kunnen prijzen tussentijds worden aangepast. De prijzen bedragen:

2 weken: € 1185

3 weken: € 1590

4 weken: € 1995

5 weken: € 2405

6 weken: € 2810

7 weken: € 3130

8 weken: € 3380

9 weken: € 3650

10 weken: € 3960

11 weken: € 4250

12 weken: € 4530

Voor een week Mangetti, Neuras of Kanaan betaal je een toeslag van euro 100 per week. Dit komt bovenop bovenstaande prijs. Neem contact met ons op voor een offerte.

 

Bij de prijs inbegrepen
 • Je wordt opgehaald op het vliegveld van Windhoek
 • Transport naar Neuras van Windhoek (Sanctuary)
 • Oriëntatie programma bij aankomst
 • Begeleiding gedurende je project
 • Accommodatie en maaltijden
 • Was service

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Ticket Windhoek
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Visum
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag
 • Inentingen
 • Internet en telefoonkosten
 • Bier, wijn en andere sterke drank

 

Optionele activiteiten (niet allemaal bij de prijs inbegrepen)
 • Paintballen en abseilen
 • Zondag naar het winkelcentrum in Windhoek (niet altijd mogelijk) voor een ontspannen lunch bij het beroemde Jo Beerhouse
 • Zondag lunch in de lodge, de middag ontspannen bij het zwembad met een koel drankje
 • Trakteer jezelf op een beetje luxe tijdens je project. Je kunt 1 of 2 nachten verblijven in de lodge. Hier kan je ontspannen met een drankje, neem een duik in het zwembad en geniet van de rustige en prachtige omgeving.

lijntje lang

Start data en aankomsttijden

 

Vrijwilligers kunnen gedurende het hele jaar deel nemen aan dit project. Er is vervoer geregeld vanaf de Namibië Wildlife Sanctuary naar de research sites.

We vragen je aan te komen op een maandag of donderdag. Op deze dagen word je opgehaald op het vliegveld van Windhoek. Vrijwilligers die aankomen op een andere dag dienen zelf de transferkosten te voldoen.

Het werken bij Neuras, Kanaan of Mangetti is 7 nachten. Je kan dus bij aankomst bij het project nog aangeven welke week van je project je het liefst naar de research site vertrekt, vooraf doorgeven kan natuurlijk ook. Vooraf boeken is wel noodzakelijk.

Als het niet lukt om op een maandag of donderdag te arriveren , dan raden we een verblijf aan in de luxe boetiek ‘Utopia’ voor een verlaagd tarief van N$ 1090 per kamer (inclusief ontbijt), of ‘Chameleon Backpackers’ waar vaak een scala aan kamers beschikbaar is. Als je aankomst op een andere dag dan maandag of donderdag is dan betaal je extra N$ 500,00 per persoon voor je transfer.

Mocht je het boekingsformulier invullen kies dan de 1e van de maand waarin je wilt beginnen en vul bij ‘eventuele opmerkingen’ de voorkeur voor Neuras, Kanaan of Mangetti in. Een mail sturen of telefonisch contact opnemen om dit project te boeken is natuurlijk ook mogelijk. 

 

Vol = vol

Let op! Boek dit project vooraf en niet ter plaatste. Er zijn slecht een aantal plaatsen beschikbaar en vol=vol. Het aantal beschikbare plaatsen staat vermeld achter het betreffende research project.

 

naankuse research project Namibie

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over één van de research project ontvangen? Neem dan contact met ons op

 

lijntje lang

Kaart projecten
naankuse research project Namibie

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit research project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Namibië
 • Medisch project, Epuriro, Namibie. Klik hier voor het project
 • Natuurbehoud project Wildlife, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project
 • Paarden project, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
 • Imire natuurbehoud project. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

naankuse research project Namibie naankuse research project Namibie

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Naankuse.

Comments are closed.