Roofdieren project, Krugerpark

Project: Roofdieren project, rondom Krugerpark, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU13/KRRL

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Hoedspruit, Zuid-Afrika (Greater Kruger Area)
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie
 • Type project: natuurbehoud- en onderzoeksproject
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: totaal 24 verdeeld over verschillende projecten
 • Leeftijd: minimaal 16 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een gebied waar de ‘Big Five’ zich bevindt
 • Belangrijk! dit project bevindt zich niet in het Krugerpark maar er net buiten
 • Stage: het is ook mogelijk om bij dit project stage te lopen. Klik hier voor de mogelijkheden
 • Update: vanwege de Corona crisis is dit project gesloten, het zal geopend worden op 10 januari 2021

 

Het  roofdieren of ‘Large Predator research & conservation’ project

Zuid-Afrika heeft een grote culturele historie en wordt ook wel de ‘Rainbow Nation’ genoemd. Dit project geeft je de mogelijkheid te ervaren hoe het leven in Zuid-Afrika is, dichtbij de ‘Big Five’, in de buurt van het Krugerpark. Je bevindt je bij dit project niet in het Krugerpark maar in de Greater Kruger Area, zoals dat wordt genoemd Hier vind je de ‘Big Five’ (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn) en vele andere roofdieren. Naast verder een grote verscheidenheid aan dieren vind je hier ook meer dan 400 vogelsoorten.

Bij dit roofdieren project word je betrokken bij diverse onderzoeksactiviteiten. De data die je verzamelt worden gebruikt om lange termijn doelen van verschillende foundations te ondersteunen (zoals Save the Elephants en The African Lion & Environmental Research Trust). Bij dit project zal je data verzamelen en assisteren bij natuurbehoud activiteiten zoals; het verwijderen van onkruid, de aanleg van waterreservoirs, het begaanbaar maken van wegen, afval verwijderen, etc.

 

Big Cats

De focus bij dit roofdieren project ligt bij de grote roofdieren; de ‘Big Cats’. Onder ‘Big Cats’ wordt verstaan; de luipaard, de cheeta, de wilde hond en de leeuw.

De afgelopen 30 jaar is er een enorme afname van grote katachtigen waar te nemen. In 1975 waren er 200.000 leeuwen op het Afrikaanse continent. In 2002 werd de populatie geschat tussen de 23.000 en 39.000 exemplaren. The Greater Kruger Ares is ook het gebied waar de luipaard voorkomt. Door het verdwijnen van hun natuurlijke leefomgeving  en door de jacht zijn ook deze prachtige dieren een bedreigd diersoort geworden. Bij dit project help je mee bij de bescherming van deze prachtige roofdieren.

 

Taken
 • Het monitor en gegevens verzamelen over Zuid-Afrika’s grootste roofdieren. Dit zijn de luipaard, de leeuw, de cheetah, de wilde hond en de hyena
 • Dagelijks werken met het onderzoeksteam van zeer ervaren rangers in het veld en in het research lab
 • Het verzamelen van gegevens over roofdieren en in het bijzonder over de luipaard, dit door middel van camera’s en het zoeken naar sporen van deze dieren
 • Het observeren van de dynamiek tussen de leeuwen
 • Uren doorbrengen in het veld voor het observeren van Afrika’s grote katachtigen
 • Het assisteren van het management van het Reserve om zo dit bijzonder ecosystemen in stand te houden
 • Werken in de Afrikaanse bush met een veelheid van wilde dieren en prachtige natuur om je heen
 • Het bijwonen van lezingen over bijvoorbeeld stroperij of culturele presentaties. Het is ook mogelijk zelf een presentatie te verzorgen

 

Redenen om voor dit roofdieren project te kiezen
 • Verblijf rondom het Krugerpark
 • Analyse van grote katachtige en het inzetten voor het behoud van deze prachtige roofdieren
 • Verzamelen van data en het doen van onderzoek naar de luipaard en de leeuw
 • Zorgen voor een update van de leeuwen ID kits door het toevoegen van nieuwe foto’s, uiterlijke kenmerken en bepaald gedrag
 • Meehelpen bij natuurbehoud initiatieven zoals het verwijderen van onkruid, het repareren van de wegen, etc.
 • Het zien van de ‘Big Five’ (dit kunnen we natuurlijk niet garanderen)
 • Internationale vrienden voor het leven maken!
Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

Bij het project is iedere dag weer anders. Vaak hangt de planning van de dag af van wat er op dat moment speelt in het gebied. En het hangt natuurlijk ook af van welke roofdieren zich op dat moment in het gebied bevinden. Helaas kunnen we je geen garantie geven welke roofdieren je zal zien tijdens je verblijf bij het project.

05.30 uur: opstaan en je klaarmaken voor de ochtendactiviteit

06.00 uur: vertrek voor een research game drive of een natuurbehoud activiteit

09.30 uur: ontbijt, gevolgd door onderzoek of een project taks (RTP)

12.30 uur: lunch in de lodge of een meegenomen lunch onderweg

13.00 uur: begin van het middag project, dit is een game drive of natuurbehoud onderwijs

16.30 uur: terugkeer naar de lodge waarbij je je ervaringen deelt met de overige vrijwilligers en werken aan een project in de accommodatie

18.30 uur: avondeten. Hierna kan er een presentatie zijn van één van de gidsen of je kan relaxen en socialiseren

Bij research naar dieren moet je vaak vroeg opstaan om de dieren het best te kunnen traceren en fotograferen. Ook het tijdstip net voor de zon onder gaat is hiervoor geschikt.

Soms zal je de hele dag onderweg zijn, soms wordt er dan ergens gestopt voor een maaltijd in een restaurant (helaas dien je dit dan zelf te betalen).

 

De verdeling van de tijd bij dit project zal zijn:
 • Het monitoren van grote katachtigen, 40 – 50%
 • Natuurbehoud activiteiten in het gebied, 30 – 40%
 • Het verzamelen van data, 10 – 20%

 

Locatie

Je verblijf Mpumulanga. Dit gebied heet  ‘Greater Kruger Area’. Het is niet in het Krugerpark zelf, maar net er buiten. In dit gebied vind je de ‘Big Five’.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is, het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 16 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Ben je 16 of 17 jaar dan dienen je ouders door middel van een ‘parental consent’ formulier toestemming te geven voor je deelname aan dit project. Een VOG is voor elk project verplicht.

Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en dat je in een goede conditie bent. Je zal stukken moeten kunnen lopen en fysiek werk moeten kunnen verrichtten. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast.

 

Reizen naar Zuid-Afrika onder de 18 jaar

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een afschrift van de geboorte akte van hun kinderen. Ook voor alleenreizende minderjarigen hebben de nieuwe regels consequenties.

Deze nieuwe regels zijn van kracht vanaf 1 juni 2015. Ben je minderjarig en reis je alleen naar Zuid-Afrika dan dient de volgende documenten mee te nemen als je alleen reist:

 • Een geldig paspoort
 • Origineel uittreksel uit het geboorteregister
 • Gelegaliseerd kopie van het paspoort van je ouders
 • Letter of Acceptence of Responsibility (door ons verstrekt)
 • Kopie van het paspoort van een medewerker van African Impact (door ons verstrekt)

 

Public Holidays 2021

1 januari, 21 maart, 22 maart, 2 april, 5 april, 27 april, 1 mei, 16 juni, 9 augustus, 24 sepember, 16 december, 25, 26 en 27 december 2021. Op deze dagen ben je vrij.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de “Terms and Conditions & Code of Conduct” te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel. Ook kan niet worden gegarandeerd welke dieren je tijdens je project zal zien. De nadruk ligt op de roofdieren, echter je krijgt geen enkele garantie dat je de cheeta, luipaard, leeuw, etc. ook daadwerkelijk zal zien.

 

AI Big Five roofdieren projectlijntje lang

Landeninformatie

 

Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanagers van African Impact en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het ‘pre-departure’ document over het project. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Oriëntatie

Na aankomst zal je een oriëntatie programma krijgen van de project coördinator over de doelen van het project en jouw rol als vrijwilliger. Je krijgt o.a.

 • Een introductie over de omgeving
 • Overzicht over de doelen van het project en je rol als vrijwilliger
 • Een introductie over de dieren die je zal monitoren en hun gedrag
AccommodatieAI Krugerlodge roofdieren project

Gedurende de weken van je verblijf zul je logeren in comfortabele vrijwilligers accommodatie in Hoedspruit (zie foto’s). De accommodatie is genaamd de Dumela Lodge.
Je kunt de avonden rondom het kampvuur doorbrengen onder de prachtige Afrikaanse lucht of de dieren aanschouwen die er in de avonduren rond lopen. Bij de accommodatie vind je ook een zwembad. Beddengoed en handdoeken worden hier verstrekt. Er is WiFi, de kosten hiervoor bedragen ZAR 350 voor 2 weken. Er is ook een kluis voor je waardevolle spullen. Het huis ligt in een reservaat van 18 hectare groot.

 

Accommodatie upgrade

Er zijn vier rondavels bij dit project, die in tijden dat het druk is als extra vrijwilligersaccommodatie worden ingezet. In een rustige periode kan je een rondavel (voor 2 personen) boeken als je liever een eigen accommodatie hebt. De rondavels hebben geen muskietennetten beschikken over een eigen badkamer en hebben airco. Neem contact met ons op voor de extra prijs per nacht per persoon.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit toast, muesli, koffie en thee. Lunch en diner zijn verzorgde maaltijden en worden door de kok klaargemaakt. Op de meeste dagen zal je een lunchpakket meekrijgen.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Johannesburg. Er zijn dagelijkse meerdere vluchten naar Johannesburg. Hierna vlieg je via Johannesburg naar de eindbestemming, het vliegveld van Nelspruit (Kruger Mpumalanga International Airport) of Hoedspruit. Je dient hier op zondag aan te komen voor 13.00 uur. Je vertrekt ook weer op een zondag. Vluchten na 12.00 uur kan je boeken bij je vertrek. Mocht een vlucht naar Hoedspruit goedkoper zijn, dan is dit ook een optie. Je landt dan op Eastgate Airport. Op het vliegveld word je opgewacht door een vertegenwoordiger van African Impact.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terug wisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

AI roofdieren project krugerpark

lijntje lang

Prijzen 

 

2 weken: € 1545

3 weken: € 1970

4 weken: € 2395

5 weken: € 2820

6 weken: € 3245

7 weken: € 3670

8 weken: € 4095

9 weken: € 4520

10 weken: € 4945

11 weken: € 5370

12 weken: € 5795

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks vervoer
 • Accommodatie in. de Dumela Lodge
 • Drie maaltijden per dag
 • Assistentie van de projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
 • Ticket
 • Limonade en sterke drank
 • Email/internet en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Kosten WiFi

 

lijntje lang

Startdata 2021 en aankomsttijden

 

Startdata 2021

Zondag 10 januari, 17 januari, 24 januari, 7 februari, 21 februari, 7 maart, 21 maart, 4 april, 18 april, 2 mei, 16 mei, 30 mei, 13 juni, 27 juni, 4 juli, 11 juli, 18 juli, 25 juli, 1 augustus, 8 augustus, 15 augustus, 22 augustus, 29 augustus, 12 september, 26 september, 10 oktober, 24 oktober, 7 november, 21 november, 5 december en 19 december 2021.

Je dient aan te komen op zondag op het vliegveld van Nelspruit of Hoedspruit, op zondag voor 13.00 uur. Vertrek is ook op een zondag. Je bent dan op de luchthaven rond 10.30 uur.  Mocht een vlucht naar Hoedspruit goedkoper zijn, dan is dit ook een optie. Neem contact met ons op voor de juiste aankomst- en vertrektijd bij dit project. Check dit voordat je een ticket boekt!

 

AI krugerpark roofdieren projectlijntje lang

Downloads

 

Klik hier voor de Engelstalige brochure over dit project

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

What-to-wear-wildlife-conservation1

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van dit roofdieren project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

Kruger-1Kruger-2

Kruger-3AI large predator-2

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

 

Comments
 1. Therese

  23 augustus 2016 - 12:15

  Emiel Zaandam, Large Predator project Krugerpark, Zuid-Afrika, augustus 2016
  De reis en ervaring waren beide enorm positief. Heel erg goed bevallen. Ik kijk er met veel plezier en voldoening op terug.
  Eén ding dat opviel en dat sommige (buitenlandse) deelnemers wel een issue vonden is dat African Impact blijkbaar zich erg richt op
  jongeren die een GAP year hebben. Daardoor was de generatiekloof tussen deelnemers wel erg groot (18-20 jarigen en dan volwassen deelnemers van 30/40/50+). Ik vond het geen probleem maar anderen wel een beetje. Misschien goed om te vermelden bij de diverse projecten als er iets zinnigs over is te zeggen?
  Verder zou ik de reis, het project en jouw diensten met plezier andere aanbevelen als de gelegenheid zich voordoet.
  Emiel

 2. Therese

  19 september 2016 - 12:12

  Claudia van Bavel, Large Predator project, augustus 2016
  Het project was geweldig. Ik wil nog steeds het liefste direct terug vliegen! Mijn voorbereiding was voldoende, ik had zelf al veel opgezocht maar ook het pre-departure document bevatte veel nuttige informatie.
  De andere vrijwilligers, maar ook de staff en gidsen waren allemaal ontzettend aardig. Ik ben een aantal dagen ziek geweest, iedereen was bezorgd om me en wilde me mee nemen naar de dokter. “je bent in Afrika ver van huis dus alles kan anders zijn”. Het was waarschijnlijk doordat ik iets verkeerds heb gegeten maar het geeft je een fijn gevoel als ze je echt willen helpen.
  Het project was erg leuk! Zoals het omschreven stond, bijna elke dag een research game drive, vaak het andere dagdeel project work + downtime, of conservation work op verschillende locaties. Zo bijvoorbeeld veel mee gekregen over de stroperij, wat natuurlijk een big issue is in Zuid- Afrika dus dan is het heel erg interessant om hier meer over te leren.

  Met vriendelijke groet,

  Claudia