Sociaal werk stage, Kaapstad

Stage: Sociaal werk en jeugdontwikkeling stage, Kaapstad, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: 8 – 12 weken, begin december / begin januari is dit programma gesloten

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode : TUS02

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

De STAGE

 

De sociaal werk en jeugdontwikkeling stage kort samengevat
 • Plaats: Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Type stage: sociaal werk en jeugdontwikkeling
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie in Muizenberg
 • Duur: 8 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerde stage in een bruisende omgeving

 

Sociaal werk stage, Kaapstad, Zuid-Afrika

De focus van deze stage ligt bij een spoed opvang voor kinderen. De kinderen hebben een leeftijd tussen de 0 – 14 jaar en komen uit Khayelitsha, de grootte sloppenwijk van Kaapstad. De opvang dient om met spoed kinderen in een lastige situatie onderdak te bieden. Doel van de opvang is een gezinsvervangend huis voor de kinderen te vinden. Gemiddeld 60% van de kinderen zijn besmet met HIV. De eerste zorg is de kinderen mentaal en fysiek gezond te krijgen.

Wanneer de kinderen medisch en psychisch stabiel zijn dan zal de sociaal werker van het project op zoek gaan naar een gezinsvervangend huis om zo het kind te laten opgroeien in een familiaire omgeving. Deze manier van werken vergt dat er direct wordt ingespeeld op de behoeften van het kind, wat uit een crisis situatie komt.

Als stagiaire val je onder de verantwoording van het Social Work team. Je krijgt van African Impact een mentor toegewezen en staat onder supervisie van een Senior University Lecturer. Zij helpen je met deze stage en zien toe dat de belangen van het kind zo goed mogelijk worden gewaarborgd. Nadruk zal liggen op welk ontwikkelingsniveau het kind zit en het identificeren wat de activiteiten zijn die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind

 

Wat is er bereikt op het gebied van sociaal werk?
 • Samen met de opleiding Social Workers is er een assessment ontwikkeld om de ontwikkeling van kinderen te meten
 • Er zijn Engelse lessen gegeven aan verzorgende van de kinderen
 • Bij ieder kind wordt 1 keer per kwartaal een assemsent afgenomen
 • Aan de hand van afgenomen assessments worden er plannen voor de kinderen opgesteld

 

Wat kan je verwachten?
 • Samen met een professioneel team van Social Workers werk je samen, waardoor je ervaring opdoet
 • Je wordt betrokken bij assessments waarbij je supervisor een Senior University Lecturer is
 •  Je hebt wekelijks een individueel gesprek met je mentor. Hier evalueer je je doelen en benoem je de ontwikkelingspunten
 • Je leert creatief problemen op te lossen
 • Je wordt betrokken bij problemen op het gebied van HIV/AIDS, slachtoffers van het foetaal alcohol syndroom, misbruik, etc.
 • Met de lokale sociaal werkers werk je samen in de staatsklinieken

 

Dit kan een goede stage voor je zijn als je interesse hebt in:
 • Hoe beslissingen worden gemaakt wanneer het gaat om kinderen die met spoed uit huis worden geplaatst en waarom de rol van Social Workers zo belangrijk is
 • Hoe zaken als alcohol, HIV/AIDS, TB en tienerzwangerschappen het welzijn van jonge kinderen beïnvloedt
 • Hoe groot de werkdruk is voor Social Workers en met welke regelgeving ze te maken hebben
 • Assessments om de ontwikkeling van kinderen te meten
 • In het proces met families en met adoptiefamilies om de veiligheid van het kind te waarborgen
 • Communicatie in een multiculturele samenleving
 • Werken met kinderen van verschillende leeftijden en achtergronden
 • De ontwikkeling van het kind

 

De drie pijlers van het sociaal werk programma
 1. De ontwikkeling van het kind. Je zal regelmatig spreken met de Social Workers en de staf om de plannen door te spreken. Ook verzamel je gegevens over de nieuwe kinderen, maakt prioriteiten lijsten en plannen. Daarnaast word je verantwoordelijk om die activiteiten op te zetten die het best de ontwikkeling van het kind stimuleren. Tevens speel je een belangrijke rol in de communicatie tussen de Social Workers en het huis
 2. Assessments. Je al worden betrokken bij afspraken met verzorgende, doctoren en familie. Je bent een paar extra ogen voor de Social Workers
 3. Professionele  ontwikkeling. Tijdens afspraken met je mentor, hij of zij is een professioneel onderzoeker aan de Universiteit van Kaapstad, overleg je de voortgang van het programma en je eigen ontwikkeling. Je krijgt ook een breder beeld van de situatie in achterstand gebieden en de historie van het land Zuid-Afrika

 

Belangrijk!

Dit is een tijdelijke opvang van kinderen waarbij de lokale leiding verantwoordelijk is voor de kinderen. Je dient een gepaste afstand tot de kinderen te houden, zonder knuffelen. Waarbij benadrukt moet worden dat de dagelijkse leiding altijd het eerste aanspreekpunt richting de kinderen is. Tenslotte is het belangrijk om te weten dat dit bij aankomst bij het project met je doorgesproken wordt. Dit is geen weeshuis.

 

Locatie

Bij deze sociaal werk stage ben je werkzaam in Kaapstad bij de ‘Cape Flats’, een verzamelnaam voor een aantal grote sloppenwijken; Khayelitsha, Gugulethu, Langa, Mitchell’s Plain, Nyanga, Athlone en Grassy Park. Vaak worden deze plaatsen aangeduid als “dump plaatsen van de Apartheid”. De Cape Flats zijn een melting pot van verschillende culturen, ethniciteiten en talen. Ondanks vele verschillen zijn er veel parallelen; grote armoede, misbruik, werkeloosheid en HIV/AIDS.
Khayelitsha is de grootste township in Kaapstad en hier zijn de meeste projecten gesitueerd. Khayelitsha heeft zo’n 2 miljoen inwoners, inwoners woonachtig in verschillende soorten huizen, van krotten gemaakt van afvalhout of ijzer tot grote stenen huizen. Dit is niet de locatie van de accommodatie waar je verblijft, dat bevindt zich in Observatory.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is: het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler. Zuid-Afrika is dus een heerlijk land om vrijwilligerswerk te gaan doen.

 

Eisen

Deze sociaal werk stage is geschikt vanaf 18 jaar. Voor vertrek raden wij aan boeken te lezen over Zuid-Afrika, Apartheid en HIV/AIDS.
Bij elke stage is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Deze VOG mag niet ouder zijn dan 6 maanden en dienen wij voor aankomst bij het project in ons bezit te hebben.

Belangrijk is dat je over goede computervaardigheden beschikt, dat je goed overweg kan met Word en Excel. Daarnaast dien je goed Engels te spreken; je dient het goed te spreken, te begrijpen en te kunnen schrijven. Een opleiding op het gebied van Sociaal Cultureel Werk.

 

African Impact

Bij aankomst bij je stage word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je stage de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen bij een gestructureerd programma waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een mentor aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een stagiaire maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage, maar wees flexibel.

 

AI capetown kidslijntje lang

Landeninformatie

 

Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld. TravelUnique biedt ook een aantal Fair Trade projecten aan.

 

Kaapstad

Kaapstad is beoordeeld als top toeristen bestemming in de wereld en één van wereld’s mooiste steden; het is is een prachtige bestemming om stage te lopen. Kaapstad biedt diverse culturele uitstapjes, zoals Robben Island, The V&A Waterfront, Kaap de Goede Hoop National Park en Cape Point, het meest zuid-westelijke punt van het Afrikaanse continent en nog veel meer. Daarnaast is er de mogelijkheid om prachtige wandelingen te maken, het strand te bezoeken, te surfen, de Tafelberg te beklimmen, tussen de pinguïns te zwemmen, Capetown heeft het allemaal.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kaapstad

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale mentor van African Impact en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je stage. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het programma en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie

Stagiaires zullen worden ondergebracht in een volledig ingericht huis inMuizenberg, een buitenwijk van Kaapstad. Het huis is rommelig, studentikoos te noemen. Het huis ligt op een veilig perceel. In het huis bevindt zich een satelliet televisie. Alle kamers zijn geschikt voor maximaal 6 personen. Er zijn vier kamers voor vrouwen en 1 kamer waar vier mannen kunnen slapen. Mannen en vrouwen slapen gescheiden. In de buurt van de accommodatie bevinden zich divers winkels en restaurants.

 

Het huis

Er is een woonkamer met keuken en slaapkamers voor het personeel. Voor beddengoed is gezorgd, voor handdoeken niet. Het huis heeft een kluis voor waardevolle spullen. In het huis is een conciërge aanwezig voor het bereiden van de maaltijden en een schoonmaakster die ook voor de was zorgt en de kamers 1 keer per week schoonmaakt. Helaas is er geen zwembad. Er zijn voldoende winkels in de directe omgeving.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag, ontbijt kun je zelf pakken en bestaat uit muesli, brood, thee en koffie. Lunch en diner worden voor je klaargemaakt door de kok des huizes. In het weekend moet je je eigen maaltijd maken omdat de leiding dan vrij is. In de weekenden is er ruimte genoeg om toeristische plekken te bezoeken en de omgeving te verkennen. Veel stagiaires zijn in de weekenden op stap.

 

Winter in Kaapstad

Veel van onze stagiaires nemen deel aan het programma in Kaapstad gedurende onze zomermaanden juli en augustus. Het is dan winter in Zuid-Afrika. Dit betekent vaak overdag een aangename temperatuur van rond de 25 graden (en soms een dag regen). Maar ook dat het na zonsondergang flink afkoelt. In de nachten kan de temperatuur rond de 1 tot 5 graden liggen. Dit is koud. Koud omdat bijna geen enkel huis in Zuid-Afrika beschikt over verwarming en dubbel glas. Hierdoor is het in de huizen vochtig koud. Dit leidt soms tot verkoudheid, oorpijn, etc. Houd hier rekening mee! Belangrijk is dat je voldoende warme kleding meeneemt (een winterjas, sjaal, dichte schoenen, etc). Vrijwilligerswerk in Afrika houdt dus niet altijd lekker weer in.

 

Hoe er te komen?

Je kunt direct van Amsterdam naar Kaapstad vliegen (KLM), maar het is goedkoper omdat via een tussenstop (Londen, Frankfurt) te doen (bijvoorbeeld via South African Airways). Bij aankomst op het vliegveld word je opgehaald door een lokale vertegenwoordiger van African Impact die je direct naar de accommodatie in Ovservatory brengt.
Voor reisadvies kun je natuurlijk altijd contact met TravelUnique opnemen.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Mocht men vragen naar het doel van je reis, meldt dan vakantie. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen. Maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

AI Krugerpark project-4lijntje lang

 Prijzen 

 

De prijzen voor de sociaal werk en jeugdontwikkeling stage in Kaapstad bedragen:

8 weken: € 3320

9 weken: € 3645

10 weken: € 3970

11 weken: € 4295

12 weken: € 4620

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Na het boeken van het programma ontvang je een nota om een aanbetaling van € 150,00 te voldoen. Dit wordt verrekend met het totaal te betalen bedrag.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Luchthaventransfer bij aankomst en vertrek
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers
 • Wekelijks wasservice
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag, niet in de weekenden

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Persoonlijke items, zoals kleding en reisartikelen
 • Kosten internet
 • Vlucht naar Kaapstad
 • Reisverzekering
 • Telefoongesprekken
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Eventuele visa voor reizen naar omliggende landen of bij een verblijf van meer dan 90 dagen
 • Excursies
 • Frisdrank en alcoholische dranken
Optionele excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Aquila Private Game reserve, hier kun je de ‘Big Five’ zien ongeveer 2 rijden vanaf Kaapstad
 • Hop-on-hop-of stadstour
 • Shark Cage Diving
 • Sky Diving
 • Surflessen
 • Weekend Garden Route

(*) Op de website www.xe.com vind je de laatste koers. Het beste kan je bij aankomst bij het project de excursies boeken bij African Impact, zij hebben de beste prijs geregeld.

 

Aanvullende reis

Een aanvullende reis van de Kaap naar Addo is speciaal samengesteld voor stagiaires werkzaam bij de programma in Kaapstad, Zuid-Afrika. Klik hier voor meer informatie.

lijntje lang

 Startdata en aankomsttijden

 

Verblijf mogelijk 8 tot 12 weken .
Startdatum : op vaste data op maandag .
Aankomst in Kaapstad is op deze dag is  voor 15.00 uur.

Startdata sociaal werk stage 2020

Maandag 6 januari, 13 januari, 27 januari, 10 februari, 24 februari, 9 maart, 23 maart, 6 april, 20 april, 4 mei, 18 mei, 1 juni, 15 juni, 29 juni, 3 juli, 13 juli, 20 juli, 27 juli, 3 augustus, 10 augustus, 17 augustus, 24 augustus, 31 augustus, 7 september, 21 september, 8 oktober en 19 oktober 2020.

De accommodatie sluit op 14 december 2020. Laatste startdatum 19 oktober 2020.

Aankomt is op maandag voor 15.00 uur. Dus landt je vlucht later dan 15.00 uur dan word je verzocht aan te komen op zondag en een overnachting te boeken in hotel Verde op de luchthaven van Kaapstad. Klik hier voor meer informatie.

Neem contact met ons op als we je kunnen helpen met het boeken van kamer. Je wordt dan de volgende dag op maandagochtend vroeg opgehaald om naar de accommodatie te worden gebracht. Je kan natuurlijk ook in het centrum van Kaapstad een kamer boeken.

 

Houd er rekening mee dat op een Public Holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag.

 

lijntje lang

Downloads

 

Klik hier voor de Engelstalige brochure over deze sociaal werk stage in Kaapstad

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van deze sociaal werk stage in Kaapstad onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een stage ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige stages in Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Dierenasiel stage, Kaapstad. Klik hier voor de stage

 

Vergelijkbare vrijwilligersprojecten
 • Sociaal project, St. Lucia, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project
 • Kinderopvang project, Gweru, Zimbabwe. Klik hier voor het project
 • Kleuterschool project, Mangochi District, Malawi. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij 

 

AI CPT2

 

AI CPT-01 sociaal werk stage kaapstad, zuid-afrika AI CPT-02 Sociaal werk stage kaapstad

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze informatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde gegevens niet meer correct zijn. Programma’s veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de programma informatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

 

Comments are closed.