Social Impact Experience, Kaapstad

Project: Social Impact Experience, Kaapstad, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, begin december / half januari is dit project gesloten

Prijzen staan onderaan de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode : TU01/CPSIE

 

 

button boeken donkergrijs
lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Type project: Social Impact Experience
 • Accommodatie: vrijwilligershuis in Muizenberg, Kaapstad
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 16 jaar
 • Aantal vrijwilligers bij dit project: maximaal 8
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: prachtig project in een bijzonder mooie omgeving
 • Update: vanwege de Corona crisis is dit project gesloten, het zal geopend worden januari 2021

 

Programma

Empathie is het belangrijkste ingrediënt om een positieve, duurzame verandering in het leven van mensen te bewerkstelligen. Dit is een authentieke ervaring waarbij je ervaart wat de dagelijkse uitdagingen zijn voor mensen die woonachtig zijn in een plattelands sloppenwijk. Je leert wat het betekent voor mensen om in armoede te leven en je levert een kleine positieve bijdrage aan de ontwikkelingen van de bewoners van Red Hill.

 

Hoogtepunten van het project
 • Lever een bijdrage aan de ontwikkeling van de sloppenwijk Red Hill in Kaapstad
 • Breng een nacht per week door bij een lokale familie
 • Werk dagelijks met de lokale bevolking en neem deel aan workshops, support groepen, etc.
 • Word betrokken bij naschoolse activiteiten
 • Verkrijg nieuwe inzichten over hoe het leven in armoede wordt geleefd
 • Ontdek het prachtige Kaapstad, met de prachtige stranden, de hippe restaurants en de aardige mensen
Kaapstad

Dit Social Impact Experience project bevindt zich in Kaapstad, Zuid-Afrika. Kaapstad is één van wereld’s mooiste steden. Het is een prachtige bestemming om vrijwilligerswerk te gaan doen. Kaapstad biedt diverse culturele uitstapjes, zoals Robben Island, The V&A Waterfront, Kaap de Goede Hoop National Park en Cape Point, het meest zuid-westelijke punt van het Afrikaanse continent en nog veel meer. Daarnaast is er de mogelijkheid om prachtige wandelingen te maken, het strand te bezoeken, te surfen, de Tafelberg te beklimmen, tussen de pinguïns te zwemmen. Kortom Kaapstad heeft het allemaal.

 

Achtergrond Social Impact Experience

Red Hill is een kleine sloppenwijk in Kaapstad. Deze sloppenwijk is in de jaren ’80 ontstaan tijdens de apartheid. Red Hill ligt net buiten Kaapstad in een prachtig natuurrijk gebied. Hier bevindt zich een gemeenschap die hard getroffen is door armoede, werkeloosheid en gezondheid issues.

Ongeveer 80% van de bevolking is werkeloos en ongeveer  20% is getroffen door TB of HIV. Het is een kleine, hechte gemeenschap van ongeveer 2000 bewoners. Deze bewoners waarderen vrijwilligers zeer! Niet lang na je aankomst in deze kleine sloppenwijk zal je ervaren dat deze hechte gemeenschap hard werkt om een positieve verandering te bewerkstelligen.

Duurzame verandering is een uitdaging in Red Hill. Er is bijvoorbeeld geen officiële overheidsschool in dit gebied. De enige vorm van onderwijs zijn twee kleuterscholen die niet officieel geregistreerd zijn als overheidsschool. Dit betekent dat ze geen overheidssteun ontvangen. De kleuterscholen zijn in de ochtenden geopend en bieden de kinderen een veilige omgeving waar ze opgevangen worden wanneer de ouders aan het werk zijn.

Als vrijwilliger werk je mee op deze kleuterscholen. Hier draag je bij aan het onderwijs aa kinderen. Naast het werk bij de kleuterscholen word je betrokken bij workshops en buitenschoolse activiteiten.

Dit project geeft je de mogelijkheid je ervaring in te zetten bij de ontwikkeling van leden van de lokale gemeenschap.  Je zal worden betrokken bij de volgende initiatieven:

 

Community development

Gedurende de week zal je worden betrokken bij support aan kwetsbare leden van de gemeenschap van Red Hill. Dit betekent ondersteuning voor zwangere vrouwen, bejaarden en werkelozen. Je werkt samen met deze groepen tijdens workshops. Daarnaast zijn er support groepen voor bijvoorbeeld jonge zwangere vrouwen, voor mensen met een zwakke gezondheid, mensen die geïsoleerd leven, etc. Er worden workshops gegeven hoe een inkomen te genereren, hoe te solliciteren, etc.

 
Kleuterscholen

Hier wordt er gewerkt met kinderen tussen de 6 maanden en 7 jaar oud. Iedere ochtend werk je samen met de lokale onderwijzers bij één van de twee kleuterscholen in Red Hill. De scholen bevinden zich in gerenoveerde zeecontainers. De kleuterscholen bieden de kinderen een goede start. Op deze manier kunnen ze makkelijker instromen op de lagere school. Als vrijwilliger ondersteun je de lokale onderwijzers bij het plannen van de lessen en het geven van de lessen. Daarnaast oefen je extra met de kinderen die de lessen niet snel oppakken.

 

Naschoolse opvang

Veel van de ouders van de kinderen werken. Daarom biedt de naschoolse opvang een veilige omgeving waar de kinderen na school kunnen verblijven. De opvang bevindt zihc in de lokale bibliotheek in Masiphumelele. Deze bibliotheek is zeer belangrijk binnen deze gemeenschap. Hier bevinden zich niet alleen boeken maar hier kunnen mensen workshops volgen, zijn er vaardigheidstrainingen, is er een opvang, etc. Met de kinderen worden spelletjes gedaan, wordt er huiswerk gemaakt, wordt er met de kinderen gelezen, etc.

Ook worden wijken in de omgeving van Red Hill bezocht, zoals Ocean View. Hier is ook een opvang voor kinderen. Als vrijwilliger help je mee bij activiteiten gericht op kinderen tussen de 2 en 16 jaar.

 

Family Home Stay

Elke week verblijf je een nacht in Red Hill bij één van de families waarmee je werkt. Deze ervaring heeft een zeer positief effect op relatie die je opbouwt met de lokale community. En tevens biedt dit een culturele uitwisseling voor zowel de vrijwilliger als het gastgezin. Je eet samen met de familie, helpt de kinderen met hun huiswerk en helpt mee met de dagelijkse gang van zaken binnen het gezin. Het meedraaien in de lokale gemeenschap geeft vaak verassende inzichten. Het overnachten vindt plaats samen met een medewerker van African Impact. De huisjes in Red Hill zijn vaak gebouwd van hout en blik, maar ze zijn veilig en gezellig.

 

Schooltermijnen en Public Holidays 2021

Tijdens de schoolvakanties kunnen de activiteiten verschillen van bovenstaande omschrijving. Dit omdat de scholen dan zijn gesloten. Er zullen andere activiteiten voor in de plaats komen.

 

Schooltermijnen:

11 januari 2021 – 26 maart 2021, Term 1

13 april 2021 -25  juni 2021, Term 2

20 juli 2021 – 1 oktober 2021, Term 3

12 oktober 2021 – 10 december 2021, Term 4

Tussen de termijnen in is het vakantie en zijn de scholen gesloten.

 

Public Holidays 2021

1 januari, 21 maart, 22 maart, 2 april, 5 april, 27 april, 1 mei, 16 juni, 9 augustus, 24 sepember, 16 december, 25, 26 en 27 december 2021. Op deze dagen ben je vrij.

 

Locatie

Bij dit project ben je werkzaam in Red Hill en Ocean View. Dit is niet de locatie waar het vrijwilligershuis zich bevindt. Het vrijwilligershuis bevindt zich in Muizenberg (zie accommodatie).

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is: het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 16 jaar. Er is geen relevante ervaring vereist. Aangeraden wordt je vooraf te verdiepen in het land Zuid-Afrika, Apartheid en HIV/AIDS. De maximum leeftijd afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste voor deelname aan alle projecten. De VOG mag niet ouder dan 6 maanden zijn en dienen wij voor aankomst bij het project ontvangen te hebben.

 

Reizen naar Zuid-Afrika onder de 18 jaar

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een afschrift van de geboorte akte van hun kinderen. Ook voor alleenreizende minderjarigen hebben de nieuwe regels consequenties.

Deze nieuwe regels zijn van kracht vanaf 1 juni 2015. Ben je minderjarig en reis je alleen naar Zuid-Afrika dan dien je de volgende documenten mee te nemen als je alleen reist:

 • Geldig paspoort
 • Origineel uittreksel uit het geboorteregister
 • Gelegaliseerd kopie van het paspoort van je ouders
 • Letter of Acceptence of Responsibility (door ons verstrekt)
 • Een kopie van het paspoort van een medewerker van African Impact (door ons verstrekt)

 

Flexibiliteit

Zowel Red Hill en Ocean View als Masiphumelele zijn townships, maar het is er veilig en rustig en er leven prachtige mensen. Gedurende schoolvakanties zullen de projecten iets minder gestructureerd verlopen. Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet.

Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging . Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage, maar wees flexibel.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

AI red Hilllijntje lang

Landeninformatie 

 

 Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld. TravelUnique biedt ook een aantal Fair Trade projecten aan.

 

Kaapstad

Kaapstad is een dynamische plek aan het strand met in de omgeving zo veel moois om te bezoeken, denk aan Stellenbosch, Franschoek, Kaap de Goede Hoop, Boulders Beach, de Tafelberg, Robben Island en nog heel veel meer.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kaapstad

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanagers van African Impact en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het ‘pre-departure’ document over het project. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie

Vrijwilligers zullen worden ondergebracht in een volledig ingericht huis in Muizenberg, een buitenwijk van Kaapstad (ongeveer 20 minuten vanaf het stadscentrum). Het is een groot Capetonian huis, wat op loopafstand van het strand ligt (3 minuten lopen). Muizenberg is een zeer bekende surf locatie in Kaapstad. Het huis bevindt zich niet ver van het Cape Pont Nature Reserve. In de directe omgeving vind je bars en restaurants. Het huis beschikt over een grote tuin om in te relaxen. Daarnaast verblijf je 1 nacht per week bij een familie in Red Hill.

 

Meenemen 

Voor beddengoed is gezorgd, voor handdoeken niet. Het huis heeft een kluis voor waardevolle spullen. In het huis is een medewerker van African Impact aanwezig voor het bereiden van de maaltijden, de verzorging van de was en het schoonmaken van de kamers. Helaas is er geen zwembad. Er zijn voldoende winkels in de directe omgeving.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag, ontbijt kun je zelf pakken en bestaat uit muesli, brood, thee en koffie. Lunch en diner worden voor je klaargemaakt. In het weekend moet je je eigen maaltijd maken omdat de leiding dan vrij is. In de weekenden is er ruimte genoeg om toeristische plekken te bezoeken en de omgeving te verkennen. Veel vrijwilligers zijn in de weekenden op stap.

 

Winter in Kaapstad

Veel van onze vrijwilligers nemen deel aan de projecten in Kaapstad gedurende onze zomermaanden juli en augustus. Het is dan winter in Zuid-Afrika. Dit betekent vaak overdag een aangename temperatuur van rond de 25 graden (en soms een dag regen). Maar ook dat het na zonsondergang flink afkoelt. In de nachten kan de temperatuur rond de 1-5 graden liggen. Dit is koud. Koud omdat bijna geen enkel huis in Zuid-Afrika beschikt over verwarming en dubbel glas. Hierdoor is het in de huizen vochtig koud. Dit kans soms leiden tot verkoudheid, ooronsteking, etc. Houd hier rekening mee! Belangrijk is dat je voldoende warme kleding meeneemt (een winterjas, sjaal, dichte schoenen, etc). Werken als vrijwilliger in Afrika wil dus niet altijd zeggen lekker warm weer.

 

Hoe er te komen?

Je kan direct van Amsterdam naar Kaapstad vliegen (KLM), maar het is goedkoper omdat via een tussenstop (Londen, Frankfurt) te doen (bijvoorbeeld via South African Airways). Bij aankomst op het vliegveld word je opgehaald door een lokale vertegenwoordiger van African Impact die je direct naar het vrijwilligershuis brengt. Voor reisadvies kun je natuurlijk contact met TravelUnique opnemen.

Aankomst bij het project is op maandag tussen 09.00 uur en 15.00 uur. Landt je vlucht later dan 15.00 uur dan word je verzocht een overnachting te boeken in hotel Verde op de luchthaven van Kaapstad van zondag op maandag. Klik hier voor de site van hotel Verde. Zelf een overnachting regelen in het centrum van Kaapstad is ook mogelijk. Je wordt dan de volgende dag op dinsdag vroeg (rond 8.00 uur) opgehaald om naar het vrijwilligershuis te worden gebracht.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand. Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand. Euro’s kun je op veel plaatsen dus omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash).

 

Meenemen van spullen

Bij het project zijn ze zeer blij met spullen die vanuit Nederland of België worden meegenomen naar het project. Dit kan kleding zijn, speelgoed, sportmaterialen, etc. Houd er rekening mee dat het bij het project in Kaapstad het niet mogelijk is zelf de meegebrachte spullen uit te delen aan de kinderen. De spullen gaan naar een depot en de dagelijkse leiding verdeeld de spullen onder de kinderen.

 

lijntje lang

Prijzen

 

2 weken: € 1045

3 weken: € 1370

4 weken: € 1695

5 weken: € 2020

6 weken: € 2345

7 weken: € 2670

8 weken: € 2995

10 weken: € 3645

12 weken: € 4295

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Neem voor de prijs van 9 of 11 weken contact met ons op.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer bij aankomst en vertrek op de genoemde data
 • 24/7 begeleiding
 • Dagelijkse transport naar het project
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag in het vrijwilligershuis en gastgezin, behalve in het weekend
Niet bij de prijs inbegrepen

 

 • Vliegticket
 • Internet kosten (ZAR 50)
 • Wasservice (ZAR 60)
 • Verzekeringen
 • Telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Excursies
 • Frisdrank en alcoholische dranken en maaltijden in het weekend
Optionele excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Aquila Private Game reserve, hier kun je de ‘Big Five’ zien, ongeveer 2 rijden vanaf Kaapstad,
 • Hop-on-hop-of stadstour
 • Shark Cage Diving,
 • Sky Diving
 • Surflessen
 • Weekend Garden Route

Deze excursies kan je het beste boeken op het moment dat je bij het project aanwezig bent. African Impact kan de goedkoopste prijs regelen. Neem contact met ons op voor de prijzen van de excursies.

 

Aanvullende reis

Er is een aanvullende reis van de Kaap naar Addo, speciaal samengesteld voor vrijwilligers bij de projecten in Kaapstad, Zuid-Afrika. Klik hier voor meer informatie.

 

lijntje lang

Startdata 2021 en aankomsttijden

 

Het is mogelijk van 2 tot 12 weken bij dit Social Impact Experience project te verblijven. Indien gewenst kan aansluitend een ander project van TravelUnique worden geboekt of kan je deelnemen aan de Garden Route Tour.

Startdatum: op maandag, op vaste data.

 

Startdata 2021

Maandag 11 januari, 25 januari, 8 februari, 22 februari, 8 maart, 22 maart, 5 april, 19 april, 3 mei, 17 mei, 31 mei, 14 juni, 28 juni, 5 juli, 12 juli, 19 juli, 26 juli, 2 augustus, 9 augustus, 16 augustus, 23 augustus, 30 augustus, 6 september, 20 september, 4 oktober, 18 oktober, 1 november, 15 november en 29 november 2021 (bij start op 29 november verblijf van 3 weken mogelijk i.v.m. sluiting project). Het project sluit van 20 december 2021 tot 10 janauri 2022.

Aankomst in Kaapstad is op deze maandag voor 15.00 uur. Mocht je vlucht landen na 15.00 uur, zorg er dan voor dat je vlucht aankomt op zondag en dan kan je een hotel boeken. Wij kunnen je van harte Hotel Verde op de luchthaven aanbevelen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Je wordt dan door een medewerker van het project bij het hotel opgehaald op maandagochtend en naar het vrijwilligershuis gebracht. Klik hier voor de website van hotel Verde in Kaapstad.

Het project sluit half december tot half januari. Dit in verband met de zomervakantie in Zuid-Afrika.

 

lijntje lang
Downloads

 

Download hier de Engelstalige brochure over het Social Impact Experience project in Kaapstad, Zuid-Afrika

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Kaapstad, Zuid-Afrika 
 • Girl Impact project. Klik hier voor het project
 • Sport project. Klik hier voor het project
 • Dierenasiel project. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

social impact experience kaapstadAI red hill3

AI germaineAi red hill2

ao 30-1AI nieuw10accommodatie capetown

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat er de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

Comments
 1. Therese

  28 november 2017 - 14:36

  Mireille van der Doorn, Social Impact Experiece project, Kaapstad, Zuid-Afrika, januari 2016

  Beste Therese,

  Dank voor je attente mail. We hebben het fantastisch gehad. Uit gesprekken met de andere vrijwilligers is ons gebleken dat de persoonlijke manier van informatie verstrekken door jou heel bijzonder is. Ik heb dat als zeer aangenaam ervaren. De enige tip is dat het handig voor vrijwilligers is om te weten dat meegenomen goed niet direct aan kinderen mag worden verstrekt en dat het beter is om geld mee te nemen.
  We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Niet in the Lionhouse, niet tijdens de projecten maar ook niet in Kaapstad. De leiding ter plaatse in het Lionhouse was erg aardig, de groep was vermakelijk, het eten was met liefde bereid, de projecten waren zinvol en professioneel en de kinderen waren bijzonder.
  Voor herhaling vatbaar.

  Met vriendelijke groet,

  Mireille van der Doorn

 2. Therese

  28 november 2017 - 14:38

  Melanie Hammink, Social Impact Experience project, Kaapstad, Zuid-Afrika, januari 2016

  Het was een geweldige ervaring. We hebben enorm genoten van alle indrukken. Het ontvangst in het vrijwilligershuis was warm en gezellig. Het is daar prima toeven.
  Het echtpaar Jane en Sheiki zorgt uitstekend voor de vrijwilligers. Heerlijke lunches en diners. Het huis is heerlijk schoon en er wordt ook nog voor je wasje gezorgd. Fijn! En dat wij als dertig plussers deze lunches ook op het strand konden nuttigen maakte het natuurlijk nog smakelijker.

  Het werk op de projecten was bijzonder, eigenlijk is twee weken te kort maar ik ben blij met wat we in deze twee weken wél hebben kunnen doen. De kinderen hebben veel indruk op me gemaakt. Wat een enthousiasme en vrolijkheid.

  En Kaapstad….. Wat een geweldige stad! Doordat we zowel kennis hebben gemaakt met de townships als met het toeristische gedeelte van de stad hebben we een mooi compleet beeld gekregen. De Tafelberg, de stranden, de mensen, het eten en de gezelligheid. Kaapstad is enorm veelzijdig. Kortom we hebben genoten!

  Mijn complimenten voor al je informatie die we vooraf hebben ontvangen. Ik heb van de andere vrijwilligers begrepen dat dat niet voor iedereen zo was. Dat maakte voor ons een duidelijk verschil.

  Met hartelijke groeten,

  Melanie Hammink

 3. Therese

  28 november 2017 - 14:39

  Jolanda Berkel, Social Impact Experience project, Kaapstad, januari 2016

  Inderdaad al weer twee weken thuis. Ik moet zeggen dat ik nu mijn draai weer helemaal kan vinden. Ben wel heel erg moe geweest. Het heeft even geduurd. Denk dat alles toch meer indruk maakt dan dat ik in eerste instantie verwachtte.

  Het was in 1 woord “geweldig”.

  Het vrijwilligershuis was super. Was zijn geweldig ontvangen. Michelle, Dan, Debs en Jess zijn geweldige mensen. Ik vond het vooral ook fantastisch om met Thulani en Sandiso te werken. We hadden een erg gezellige groep maar Ik was wel verbaasd dat er zo veel jonge mensen al zo vroeg vrijwilligerswerk doen. Leuk om te zien.

  Het werk op zich was geweldig om te doen. De kinderen zijn zo enthousiast wanneer ze je zien. Ik besef me dat we niet het grote verschil gaan maken in hun leven maar ik hoop dat we ze twee weken leuke weken hebben gegeven.

  Daarnaast hebben we ook alles uit Kaapstad zelf gehaald. Wat een prachtige stad.

  Ik was alleen niet op de hoogte van het feit dat je je meegebrachte spullen niet zelf aan de kinderen op de projecten mocht geven. Dat was even een kleine teleurstelling. Ik begrijp het op zich wel maar ik was in de veronderstelling dat we o.a. de kleding die we meegebracht hadden bijvoorbeeld aan de kinderen van Home from Home zelf hadden mogen geven. Dat was niet het geval. Het ging naar het depot en van daaruit werd het verdeeld. Ik ben er van overtuigd dat het goed terecht komt maar ik had graag de reacties van de kinderen willen zien. Verder geen probleem maar misschien is dit iets voor de volgende vrijwilligers om bij voorbaat te vertellen.

  Al met al weet ik nu al zeker dat dit zeker niet mijn laatste vrijwilligerswerk zal zijn. Ik weet nog niet wanneer maar ik ga dit zeker vaker doen.

  Ik wil je bedanken voor alle informatie die jij ons hebt gegeven. Ik zal iedereen zeggen dat dit een geweldige manier is om vrijwilligerswerk te gaan doen!!

  Groetjes,
  Jolanda Berkel

 4. Therese

  28 november 2017 - 14:41

  Sietske Rook-Turkstra, Social Impact Experience project, Kaapstad, september 2014

  In september 2014 heb ik drie weken gewerkt voor African Impact. Het project richt zich vooral op kleuterscholen en vormen van buitenschoolse opvang. Op maandag en dinsdag gaan we naar een pre-school in Red Hill, een sloppenwijk ten zuiden van Kaapstad waar we een aardig eindje voor moeten rijden. Op woensdag, donderdag en vrijdag gaan we in dezelfde sloppenwijk naar een andere pre-school. Er werken daar aardige vrouwen die op de kinderen passen, ze te eten geven en de allerkleinsten verschonen. Zij hebben geen opleiding maar willen wel van ons leren. De lessen die wij geven moeten dus als voorbeeld dienen en dat schijnt goed te werken. De kleuters blijven hier tot ze zes zijn en dan mogen ze naar de primary school als ze bepaalde vaardigheden bezitten, zoals tellen tot tien, de letters kennen, hun naam kunnen schrijven etc. Maar als hen dat niet geleerd wordt……er zijn dus kinderen van 7 jaar bij…..

  De school bestaat uit een paar containers!!, er is stromend water en elektriciteit maar dat laatste werkt niet altijd. Er is een keuken waar de warme maaltijden bereid worden.
  Het vrijwilligerswerk wordt gestructureerd en serieus aangepakt. Er is ook een continuïteit. Er zijn bijna altijd wel vrijwilligers dus het volgt elkaar op. Een heel enkele keer is er niemand en dan gaan de stafleden er wel naar toe om het contact te onderhouden maar ligt het werk even stil. Gebeurt gelukkig zelden.

  ’s Middags gaan wij op maandag en woensdag naar Ocean View. Een sloppenwijk waar ook wel wat betere huizen staan. Daar wonen o.a. twee oma’s die de zorg hebben voor hun kleinkinderen en andere pleegkinderen omdat de generatie ouders grotendeels is overleden aan Aids. Wij spelen met die kinderen waardoor de oma’s een beetje tot rust kunnen komen.
  Op dinsdag en donderdag gaan wij in Masiphumelele naar de bibliotheek. Het is geweldig dat er in deze sloppenwijk zo’n mooie bibliotheek staat. Je kunt er boeken lenen, huiswerk maken en gebruik maken van internet. De kinderen staan ons buiten al op te wachten zo leuk vinden ze het dat wij komen. Wij doen spelletjes en bedenken leuke activiteiten. Als wij dit niet zouden doen, zouden deze kinderen op straat rondhangen en rottigheid gaan uithalen. Ouders zijn er niet of aan het werk.

  Op vrijdagmiddag gaan we thuis de week evalueren en de volgende week plannen. Ook materialen maken als dat nodig is.
  De ochtenden zijn intensief en vermoeiend maar je hebt wel het gevoel heel zinvol bezig te zijn. De middagactiviteiten zijn leuk, meer ontspannen en toch ook zinvol.
  Enige punt van kritiek is dat ik het soms wat teveel gestructureerd vond maar dat is altijd beter dan te weinig. Het is bij mij overgekomen als serieus werken en zinvol.

  Groetjes, Sietske