Sport management stage, Kaapstad

Stage: Sport Management stage, Kaapstad, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk:  8 of 12 weken 

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TUS08

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

De stage

 

De stage kort samengevat
 • Plaats: Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie in Muizenberg
 • Type stage: sport
 • Duur: 8 of 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerde stage in een prachtige stad

 

Sport management stage

In 1994 is het sportonderwijs op scholen in Zuid-Afrika afgeschaft. In 2013, 19 jaar later, is sport een niet-verplicht vak op school. Het afschaffen van het sportonderwijs was het gevolg van te weinig middelen, slechte infrastructuur en geen gekwalificeerd personeel.

Hoewel er geen sportonderwijs was op scholen is de passie voor sport in de townships gebleven. Belangrijke sportfiguren uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis zijn opgegroeid in de townships.

Tijdens je stage leer je hoe een team te managen. Je leert van de lokale coaches en je hebt de vrijheid dingen te veranderen, te creëren en nieuwe lessen te implementeren.  Je krijgt te maken met kinderen vanaf 4 jaar oud en oude dames van een jaar of 70.

Er wordt gewerkt met drie verschillende organisaties:

 • VUSA Academy. Dit project wordt gerund door professionale coaches die kinderen sociale vaardigheden willen bijbrengen door middel van rugby. Dit is voor kinderen die uit achtergestelde gezinnen komen. Er wordt niet alleen veel geleerd over de sport maar ook over gezonde voeding. Ook is er begeleiding voor de kinderen bij hun schoolvakken en een warme maaltijd voordat ze naar huis gaan
 • Sporting Chance. Deze organisatie biedt zoveel mogelijk kansen aan zoveel mogelijk kinderen. Dit ongeacht ras, geslacht of sociale klasse. Dit doen ze door professionele coaching aan te bieden
 • GAPA. GAPA staat voor Grandmother’s Against Poverty and Aids. Deze grootmoeders ondersteunen kinderen die getroffen zijn door HIV of AIDS. Samen met een gekwalificeerde therapeut help je deze kinderen
Bij deze stage
 • Werk je samen met professionele coaches om zo praktisch ervaring op te doen en een beeld te krijgen wat sport kan betekenen voor iemands toekomst
 • Word je uitgedaagd om te groeien als professional. Je werkt samen met kinderen en mensen uit de lokale gemeenschap. Je ontwikkelt lessen en testen
 • Word je werk regelmatig geëvalueerd
 • Heb je een wekelijks gesprek met je mentor om je doelen te evalueren. Daarnaast is er een maandelijkse supervisie sessie met de sport coaches.
 • Ben je onderdeel van een groter geheel

 

Dit is een goede stage voor je als je interesse hebt in:
 • Kennis vergaren over de sportcultuur in Zuid-Afrika
 • Een positief effect hebben op het welbevinden van anderen
 • Gezondheid issues en goede voeding
 • Coaching
 • Onderdeel zijn van een multi-culturele samenleving
 • Je je ervaring wilt overbreng op kinderen van verschillende achtergronden
 • Rugby
 • Sport Management
 • Om te wonen en werken in een van de mooiste steden ter wereld

 

De pijlers van deze stage
 1. Sport Coaching
 2. PE (Physical Education)
 3. Sport Management
 4. Community Health Intervention
 5. Persoonlijke ontwikkeling
 6. Training programma’s en testen
 7. Kinderkinetics

 

Sport Coaching

Je neemt deel aan de VUSA Academy, dit is een Sport Coaching Clinic. Hier leer je van professionele coaches en assisteer je bij rugby trainingen. De training is belangrijk om de conditie te verbeteren en de liefde voor rugby bij te brengen, één van de meest lucratieve sporten in Zuid-Afrika. Deze kinderen krijgen ook begeleiding bij hun schoolvakken en een warme maaltijd voordat ze naar huis gaan. Dit project heeft 2 doelen: het eerste is de veiligheid van kinderen garanderen na schooltijd als veel van hun ouders nog niet thuis zijn uit hun werk. Daarnaast is het tweede doel het vergroten van het zelfvertrouwen van het kind.

 

Physical Education

Pas een aantal jaren is PE weer een onderdeel van het Zuid-Afrikaanse schoolsysteem. Hoewel dit op school slechts een hele kleine rol speelt. Er wordt bij dit onderdeel samengewerkt met NGO Sport Chance. Hier werk je samen met profesionele coaches om een les van 45 minuten te geven. Je wordt betrokken bij het plannen van de lessen en het geven van de lessen. Daarnaast zorg je er voor dat er fitness testen worden afgenomen, dit om er zeker van te zijn dat de studenten vooruitgang boeken. Zo leren de kinderen samen te werken, communiceren en ontdekken ze wie leiderschapskwaliteiten heeft.

 

Sport Management

Als stagiaire ondersteun je de lokale vrijwilligers. Zo leer je een team aan te sturen en ontwikkel je activiteiten voor vrijwilligers en zorg je dat ze geimplementeerd worden.

 

Community Health Intervention

GAPA (dit staat voor Grandmother’s Against Poverty and Aids) bevindt zich in de grootste sloppenwijk van Kaapstad, Khayelitsha. Dit project is opgezet door grootmoeders die direct of indirect met HIV en AIDS te maken hebben. Zij hebben een naschoolse opvang opgezet. Zuid-Afrika heeft te kampen met een groot aantal obesitas kinderen. Dit door eenzijdige voeding en een weinig actieve leefstijl. Bij dit onderdeel ondersteun je de grootmoeders in hun strijd tegen obesitas en geef je door middel van workshops de kinderen meer informatie over een gezonde levenstijl.

 

Persoonlijke ontwikkeling

Dit is een belangrijk onderdeel van de stage. Om het meeste uit je stage te halen is het belangrijk om jezelf uit te dagen, nieuwe inzichten te vergaren  en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Je krijgt hierbij ondersteuning van een ervaren Personal Development Coach en er is een mentor die je regelmatig spreekt. Daarnaast is er een weekeljkse meeting met de coaches van de verschillende projecten.

 

Training programma’s

Bij deze stage zet je lesplannen op voor de kinderen en de grootmoeders. Met behulp van je mentor of coach zet je testen op om de resultanten te meten.

 

Kinderkinetics

Dit is een onderdeel wat is ontwikkeld in Zuid-Afrika. Het woord komt uit het Afrikaans en zegt iets over de beweging van kinderen. Vooral in de middagen is er ruimte om oefeningen speciaal gericht op kinderen te ontwikkelen en te implementeren.

 

Vereiste voor deze stage
 • Omdat je werkt met vaak kwetsbare kinderen wordt een bepaalde volwassenheid van je verwacht
 • Je kan anderen motiveren en je bent creatief (je komt met nieuwe ideeën), je bent iemand die zelf aan de gang kan gaan
 • Goed kunnen werken in een team
 • Je bent positief en gepassioneerd op het gebied van sport
 • Je kan je aanpassen aan de Afrikaanse manier van leven
 • Je kan presentaties verzorgen
 • Je bent flexibel, geduldig en hebt een open blik

 

Locatie

Bij deze stage ben je werkzaam in Kaapstad bij de ‘Cape Flats’, een verzamelnaam voor een aantal grote sloppenwijken; Khayelitsha, Gugulethu, Langa, Mitchell’s Plain, Nyanga, Athlone en Grassy Park. Vaak worden deze plaatsen aangeduid als “dump plaatsen van de Apartheid”. De Cape Flats zijn een melting pot van verschillende culturen, ethniciteiten en talen. Ondanks vele verschillen zijn er veel parallelen; grote armoede, misbruik, werkeloosheid en HIV/AIDS.
Khayelitsha is de grootste township in Kaapstad en hier zijn de meeste onderdelen van de stage gesitueerd. Khayelitsha heeft zo’n 2 miljoen inwoners, inwoners woonachtig in verschillende soorten huizen, van krotten gemaakt van afvalhout of ijzer tot grote stenen huizen. Dit is niet de locatie van de accommodatie waar je verblijft, dat bevindt zich in Muizenberg.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is, het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Eisen 

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. Een VOG is voor elke stage verplicht. Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in sport en dat je in een goede conditie bent. Je zal stukken moeten kunnen lopen en fysiek werk moeten kunnen verrichtten. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast.

 

African Impact

Bij aankomst bij je stage word je door African Impact gevraagd de “Terms and Conditions & Code of Conduct” te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je stage de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze omschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

 

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over KwazuluNatal

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van je mentor van African Impact en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het ‘pre-departure’ document. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van je stage en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Oriëntatie

Na aankomst zal je een oriëntatie programma krijgen van je mentor over de doelen van het project en jouw rol als stagiaire. Je krijgt o.a.

 • Een introductie over de omgeving
 • Overzicht over de doelen van het project en je rol
 • Introductie over de dieren die je zal monitoren en hun gedrag

 

Accommodatie

tagiaires zullen worden ondergebracht in een volledig ingericht huis in Muizenberg, een wijk net buiten Kaapstad. Het huis is rommelig, studentikoos te noemen. Het huis ligt op een veilig perceel. In het huis bevindt zich een satelliet televisie. Er is een woonkamer met keuken en slaapkamers voor het personeel. Voor beddengoed is gezorgd, voor handdoeken niet. Het huis heeft een kluis voor waardevolle spullen. In het huis is een conciërge aanwezig voor het bereiden van de maaltijden en een schoonmaakster die ook voor de was zorgt en de kamers 1 keer per week schoonmaakt. Helaas is er geen zwembad. Er zijn voldoende winkels in de directe omgeving. Mannen en vrouwen slapen gescheiden.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit toast, muesli, koffie en thee. Lunch en diner zijn verzorgde maaltijden en worden door de kok klaargemaakt. In de weekenden dien je zelf voor je maaltijden te zorgen.

 

Hoe er te komen?

Je kunt direct van Amsterdam naar Kaapstad vliegen (KLM), maar het is goedkoper omdat via een tussenstop (Londen, Frankfurt) te doen (bijvoorbeeld via South African Airways). Bij aankomst op het vliegveld word je opgehaald door een lokale vertegenwoordiger van African Impact die je direct naar de accommodatie in Muizenberg brengt.
Voor reisadvies kun je natuurlijk altijd contact met TravelUnique opnemen.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terug wisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

 lijntje lang

 

Prijzen 2019

 

De prijzen voor de Coaching & Sports Management stage in Kaapstad, Zuid-Afrika bedragen

8 weken:€ 2625,00 per persoon

12 weken: € 3705,00 per persoon

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Na het boeken van het project ontvang je een nota om een aanbetaling van € 150,00 te voldoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Vervoer vanaf- en naar het vliegveld van Kaapstad op maandag
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks vervoer
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag, ontbijt, lunch en avondeten (niet in het weekend)
 • Begeleiding van een mentor/coach
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Persoonlijke items zoals kleding, cadeautjes, etc.
 • Limonade en sterke drank
 • Email/internet en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Was service
 • Kosten WiFi
 • Ophalen en wegbrengen naar het vliegveld op afwijkende tijden
 • Transportkosten gedurende de weekenden

 

lijntje lang

Startdata 2019 en aankomsttijden

 

In 2019 zijn de startdata:

 

Maandag 7 januari,  14 januari, 28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april, 6  mei, 20 mei, 3 juni, 17 juni, 1 juli, 8 juli, 15 juli, 22 juli, 29 juli, 5 augustus, 12 augustus, 19 augustus, 26 augustus, 9 september, 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november en 18 november 2019.

De accommodatie sluit op 16 december 2019.

Aankomst in Kaapstad is op maandag voor 15.00 uur. Dus landt je vlucht later dan 15.00 uur dan word je verzocht aan te komen op zondag en een overnachting te boeken in hotel Verde op de luchthaven van Kaapstad. Klik hier voor meer informatie.

Neem contact met ons op als we je kunnen helpen met het boeken van kamer. Je wordt dan de volgende dag op maandagochtend vroeg opgehaald om naar het vrijwilligershuis te worden gebracht. Je kan natuurlijk ook in het centrum van Kaapstad een kamer boeken.

Houd er rekening mee dat op een Public Holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag.

 

sport management stage Kaapstadlijntje lang

Downloads

 

Klik hier voor de Engelstalige brochure over deze stage

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van deze stage onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een stage ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze stage informatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Stages veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van deze informatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact.

 

Comments are closed.