Veterinary Wildlife Experience, Namibië

Cursus: Veterinary Wildlife Experience, Naankuse, Namibië

Deelname mogelijk: februari, april en september 2021, 10 daagse cursus

Prijs staat in de tekst vermeld

logo Naankuse

Projectcode: TU73/NAVET

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

De cursus

 

De cursus kort samengevat
 • Plaats: nabij Windhoek, Namibië
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie of tent
 • Cursusnaam: Veterinery Wildlife Experience
 • Duur: 14 dagen, 13 nachten, waarvan 2 dagen reistijd zijn (en 2 dagen weekend), 10 hele cursusdagen
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal deelnemers: 10 maximaal, je bent dierenarts of studeert diergeneeskunde
 • Voortaal bij de cursus: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerde cursus door dierenarts Anais
 • Combinatie: de cursus kan gecombineerd worden met overige Naankuse projecten
 • De cursus vindt plaats op de volgende data:
 • Cursus 15 februari 2021 – 26 februari 2021
 • Cursus 12 april 2021 – 23 april 2021
 • Cursus 6 september 2021 – 17 september 2021

 

Algemene informatie over Naankuse in Namibië

De Naankuse Foundation is een non-profit organisatie opgericht door Marlice en Rudie van Vuuren.

Marlice is een populaire Namibische natuurbeschermer die opgroeide omringd door dieren op de boerderij van haar ouders in Namibië, waar al meer dan 30 jaar gewonde of verweesde dieren een goed tehuis hebben gevonden. Ze groeide samen met de San bevolking op (dit zijn de Bosjesmannen) en is één van slechts een handvol blanke mensen die hun taal spreken.

Daarnaast heeft Marlice gewerkt met dieren in filmproducties en heeft gewerkt aan een aantal bekende films met verschillende beroemdheden waaronder Angelina Jolie. Er is een documentaire over haar leven gemaakt in 2008.

 

Naankuse Foundation

De Naankuse Foundation ondersteunt alle elementen van de cultuur in Namibië, zowel het wildleven als de oorspronkelijke San bevolking. Bij Naankuse vindt deze bijzondere curus op het gebied van natuurbehoud plaats. Het is een cursus die zeer interessant kan zijn voor studenten diergeneeskunde, zoology studenten of voor iedereen met een grote interesse in het Afrikaanse wildleven.

Cheeta’s en andere grote katten zijn vaak een plaag voor de boeren in Namibië. Veel vee verdwijnt er door toedoen van de katachtigen. Daarom worden ze vaak afgeschoten door de boeren om zo de veestapel te beschermen. Naankuse probeert het belang van roofdieren in het wild uit te leggen aan de boeren. Boeren wordt gevraagd contact op te nemen met Naankuse als er een roofdier in de buurt is. Cheeta’s en luipaarden worden opgehaald en later weer elders uitgezet in het wild.

 

Toevluchtsoord

Naankuse biedt een veilig toevluchtsoord voor verweesde en gewonde dieren aan waaronder een aantal leeuwen, luipaarden, cheeta’s, wilde honden, caracals, stokstaartjes, bavianen en struisvogels. Dit zijn dieren die niet teruggeplaats kunnen worden in het wild. Ook vind je hier vele boerderijdieren zoals schapen, geiten, kippen en ganzen.

Dit is een internationaal gerenommeerde Wildlife Conservation project in de adembenemend Khomas regio in Namibië.

De Sanctuary speelt een belangrijke rol in het redden van en het uitzetten van bedreigde carnivoren in Namibië. Ze willen het aantal wilde dieren die onnodig worden geschoten of gedood verminderen. De dieren worden geschoten omdat er nog altijd een groot conflict is tussen mens en dier. Dit wordt gedaan door elk grote carnivoor te voorzien van een kraag met zendapparatuur om hun bewegingen bij te houden, hun welzijn te controleren en hun gedrag te bestuderen.

 

Sanctuary sinds 2008

Sinds 2008 heeft de Sanctuary meer dan 50 cheeta’s, luipaarden en bruine hyena’s gered en opnieuw teruggeplaatst in het wild.

De Sanctuary is groot, 3.200 hectaren en ligt op een berijdbare afstand van Windhoek. Het is een majestueuze savanne met op de achtergrond een bergdecor. De Otjihase rivier snijdt door het land in de zomermaanden en giraffes, zebra’s, struisvogels, hartenbeesten, springbokken, knobbelzwijnen, cheeta’s lopen vrij rond in heel het land.

 

De Veterinary Wildlife Experience

Deze cursus wordt drie keer per jaar gegeven. Het is een cursus van 10 dagen, waarbij dag 1 is voor aankomst is en 1 dag voor vertrek naar huis. De twee dagen in het weekend ben je vrij. Gedurende de 10-daagse cursus werk je nauw samen met de dierenarts van Naankuse, Anais. Anais is een ervaren wildlife dierenarts waarvan je een hoop kan leren!

De passie bij de Wildlife Sanctuary ligt bij de beste kwaliteit van leven voor ieder dier. Er wordt nauwlettend toezicht gehouden op de gezondheid en het fysieke en emotionele welzijn van de aanwezige dieren.

Het toegewijde veterinaire team grijpt in daar waar nodig en elk dier ondergaat een strenge jaarlijkse check-up. De dierenarts is verantwoordelijk voor de gezondheidheidstoestand van de dieren en de aanpak van gedragsmatige problemen, waarbij behandelplannen worden opgezet.

 

Controles

De jaarlijkse check-up geldt voor alle dieren. Ze worden verdoofd, gewogen, gecontroleerd, gevaccineerd, bemonsterd en alle overige gezondheidskwesties nagelopen.

Deze gezondheidscontrole door de dierenarts maakt het ook mogelijk voor het team om een anticonceptie (permanent of tijdelijk) implantaat aan te brengen. Daarnaast ligt de nadruk op het verzamelen van gegevens en het verzamelen van monsters voor onderzoeksdoeleinden en het verhelpen van tandheelkundige problemen bij de dieren.

De cursus zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse check-up van veel dieren en veterinaire / diergeneeskunde studenten worden onderwezen en opgeleid hoe dieren te vangen, hoe de gezondheid van de dieren te checken, het gedrag te herkennen en anesthesie uit te voeren.

 

De Veterinary Wildlife Experience cursus zal bestaan uit:
 • Lessen en presentaties over ‘game capture’, het gedrag van dieren en anesthesie
 • deelnemen aan ‘game capture’ en het verdoven van de dieren
 • Het uitvoeren van gezondheidscontroles
 • Deelnemen aan andere veterinaire activiteiten die zich kunnen voordoen. Dit kan onder meer zijn operatieve ingrepen
 • Het ondersteunen van de lokale dierenarts Anais

Iedere deelnemende student krijgt te maken met o.a. het plaatsen van een katheter, het afnemen van bloed monsters, het aanleggen van een infuus, algmene gezondheidschecks, etc.

Dit alles gebeurt onder begeleiding van een ervaren dierenarts die de voortuitgang van de studenten nauwlettend in het oog zal houden. Ook voor een net afgestudeerd dierenarts is dit een prachtige cursus. Je leert meer over groot wild en de problemen waar een dierenarts in Namibië tegen aan loopt.

 

Eisen

Om deel te nemen aan deze Veterinary Wildlife Experience cursus ben je een afgestudeerd dierenarts of dierenarts assistent(e). Of je ben studerende hiervoor. Ook is het mogelijk dat je in een omgeving werkt op het gebied van zoölogie en je een aanvulling zoek op veterinair gebied. Is dit het geval, dan ontvangen we graag een motivatiebrief van je met daarin wat je hoopt te leren. Mocht je niet aan bovenstaande eisen voldoen en wel willen deelnemen aan het project dan ontvangen we graag een Engelstalig CV samen met een motivatie brief. Het kan zijn dat je deelname wordt afgewezen als je niet beschikt over de juiste achtergrond. Leeftijd: vanaf 18 jaar.

 

Locatie

De cursus wordt gegeven bij de Naankuse Wildlife Sanctuary in de Khomas regio, 42 kilometer ten oosten van Windhoek, ongeveer 45 minuten rijden vanaf de hoofdstad Windhoek, Namibië. Je verblijft op de Naankuse Sanctuary.

 

Weer en klimaat

Het in het zuidwesten van Afrika gelegen Namibië heeft een droog klimaat. Het heeft de eer om twee verschillende woestijngebieden binnen de landsgrenzen te hebben. Aan de kust ligt de Namibwoestijn, in het oosten de Kalahari woestijn. Daar tussen in ligt een langgerekt bergplateau. De zomer loopt op het zuidelijk halfrond van december tot april. In de woestijngebieden kan het kwik dan oplopen tot 45°C. Dan valt ook de meeste neerslag. Het droge winterseizoen, van mei tot oktober, is veruit de beste tijd om naar Namibië af te reizen.

 

naankuse-dierenarts cursus namibie-3

Naankuse, Namibie, ©Naankuse

lijntje lang

Landeninformatie

 

Namibië

Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts 2,1 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is.

De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. In Namibië leven momenteel minstens elf verschillende bevolkingsgroepen. De grootste groep is de Ovambo (1 miljoen). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar migreren steeds vaker naar Windhoek. Andere groepen zijn de Nama, Kavango, Caprivi, Herero, Damara, Basters en Himba. De blanken maken ongeveer negen procent van de totale bevolking uit.

 

Waarom Namibië?

Namibië is een droombestemming. Het wordt gekenmerkt door grote open ruimten, met adembenemende landschappen en grote tegenstellingen. Je hebt er deOceaan, duinen, bergen en woestijnen. Het is een overwegend droog land.

Namibië kan worden onderverdeeld in vier belangrijke gebieden:

 • De Namib woestijn en uitgestrekte vlakten van de Skeleton Coast in het westen
 • Het naar het Oosten hellende Centraal Plateau
 • De Kalahari woestijn langs de grens met Zuid-Afrika en Botswana
 • En de dicht beboste bushvelden van de Kavango en Caprivi regio’s, een magische onontwikkelde oase van waterwegen en dieren in het wild

Ondanks het droge klimaat heeft Namibië een aantal van werelds grootste nationale parken, variërend van de dieren in het wildrijke Etosha National Park en de woestijn vlaktes van het Namib-Naukluft Park. Het Namib-Naukluft Park is prachtig om te wandelen, met een aantal spectaculaire routes. Het is ook thuis van de beroemde duinen van Sossusvlei – de hoogste in de wereld- en de fascinerende Sesriem Canyon. Windhoek is het geografische hart van het land en het commerciële centrum, met een etnische mix van mensen. Surfers, vissers en strandliefhebbers willen vaak Swakopmund en Walvisbaai niet missen, vanwege de vele (sportieve) activiteiten die hier mogelijk zijn.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Namibië

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Hoe er te komen?

Je dient te vliegen naar Windhoek International Airport waar je zal worden opgewacht bij aankomst door een medewerker van Naankuse die je vervolgens naar de Wildlife sanctuary (ongeveer 45 minuten rijden) brengt.

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van TravelUnique. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat naar Afrika. Ook ontvangt je meer informatie bij aankomst en zal je begeleid worden tijdens je gehele verblijf in Namibië. De cursus wordt gegeven door een ervaren dierenarts waarvan je een hoop kan leren.

 

Accommodatie tent Namibie

De Sanctuary biedt comfortabele en schone kamers in het vrijwilligershuis aan of je verblijft in een grote tweepersoons tent met voortent en slaap compartiment. Er zijn over het algemeen twee cursisten per kamer in het huis (zelfde geslacht) en twee vrijwilligers in de tent. Er zijn
gemeenschappelijke douches en toiletten met heet water doormiddel van zonne-energie (helaas is er niet altijd warm water!) en stopcontacten in de gemeenschappelijke ruimtes.

Of je nu logeert in het huis of in een tent je ontvangt drie maaltijden per dag, waarbij je meehelpt deze maaltijden te bereiden.

Houd je meer van luxe?
Het is ook mogelijk om te verblijven in een luxe lodge. Je zal het ontbijt en de lunch hebben met de overige vrijwilligers en het diner en de overnachting zal plaatsvinden in een luxe lodge. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

 

Geld

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar. Als je je Namibië reis combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) betalen. Beide muntheden hanteren een gelijke koers; 1 Namibian Dollar is gelijk aan 1 ZAR. Klik hier voor de actuele koers.

We raden je aan om er niet vanuit te gaan dat je met credit card kunt betalen. Reis altijd met contant geld in Namibië. Bij pompstations kan je alleen met contant geld betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen.

 

Gezondheid

In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Namibië een schoon en netjes land. Hierdoor loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Maar er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

 

Visum

Als deelnemer aan de cursus heb je geen visum nodig voor Namibië. Het vrijwilligersvisum wat voorheen nodig was is gelukkig nu afgeschaft.

 

naankuse-namibie dierenarts cursus-2

Naankuse, Namibië, ©Naankuse

lijntje lang

Prijzen 2021

 

De kosten voor de cursus van 10 dagen bedragen € 1595.

Bij de prijs inbegrepen
 • Je wordt opgehaald op het vliegveld van Windhoek
 • 10-daagse cursus
 • Accommodatie en maaltijden
 • Was service

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Retourvlucht Windhoek
 • Activiteiten buiten het programma om
 • Verzekeringen
 • Inentingen
 • Internet en telefoonkosten
 • Bier, wijn en andere sterke drank

lijntje lang

Startdata 2021 en aankomsttijden

 

De cursus zal drie maal per jaar worden aangeboden van:

 • 15 februari 2021 – 26 februari 2021
 • 12 april 2021 – 23 april 2021
 • 6 september 2021 – 17 september 2021
veterinary wildlife experience namibie

Naankuse, Namibië, ©Naankuse

lijntje lang

Downloads

Wil je de Engelstalige brochure over de Veterinary Wildlife Experience cursus ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

lijntje lang

Kaart projecten

Naankuse kaart

Overige projecten van Naankuse in Namibië (aansluitend te boeken aan de Veterinary Wildlife Experience cursus)
 • Medisch project, Epukiro, Namibie. Klik hier voor het project
 • Natuurbehoud project, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project
 • Onderzoeksproject Wildlife, Namibie. Klik hier voor het project
 • Paarden project, Windhoek, Namibie. Klik hier voor het project

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van deze dierenarts cursus onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

Naankuse-1naankuse-11

accommodatie namibienaankuse-11

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Naankuse.

 

Comments are closed.