030 - 230 26 32

Landeninformatie Botswana: vrijwilligerswerk en stages in Afrika

LAndenInformatie Botswanalandeninformatie botswana

 

Landeninformatie Botswana geeft meer informatie over dit land in Zuidelijk Afrika.

Botswana ligt in zuidelijk Afrika ten noorden van Zuid-Afrika. Botswana grenst in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika, in het noordoosten aan Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het noorden en westen aan Namibië.
Botswana is ongeveer 16 keer groter dan Nederland en 19 keer groter dan België. De grootste afstand van oost naar west is 1.050 km en van noord naar zuid 920 km. De hoofdstad van Botswana is Gaborone.

 

Khalariwoestijn

Het centrum en zuidwesten worden ingenomen door de Kalahariwoestijn. In het oosten liggen steppe en savanne. Het noorden, waar een behoorlijke hoeveelheid regen valt, is bedekt met mopane- en teakbossen, in dit gebied ligt de opzienbarende Okavango Delta.

Botswana is één van Afrika’s meest stabiele landen. Mede doordat het de grootste diamant producent ter wereld is, is het ook al jaren een welvarend land. Het land is dunbevolkt en de mensen zijn vreedzaam en vriendelijk. Vanwege de luxe accommodaties en hoge toegangsprijzen voor de parken is Botswana een exclusieve bestemming. Er is een uitgebreide keuze aan luxe lodges en tented camps die vaak klein van opzet zijn.

Een bijzondere plaats is Kazungula; een vierlandenpunt op de Zambezi rivier waar Namibië, Botswana, Zambia en Zimbabwe elkaar treffen.
Er zijn 9 districten: North-West, Central, North-East, Kgatleng, South-East, Kweneng, Southern, Kgalagadi en Ghanzi. Maun is de toeristische hoofdstad en toegangspoort naar de parken.

 

Republiek

Botswana is een republiek met een president als staatshoofd en hoofd van de regering. De huidige president sinds 1 april 2008 is Seretse Khama Ian Khama.
De National Assembly (parlement) heeft de wetgevende macht. De leden van het House of Chiefs vertegenwoordigen de verschillende stammen in Botswana. Deze raad heeft een adviserende rol. De regering heeft bescherming van de natuur hoog in het vaandel staan. 17% van Botswana is nog ongerept en bestaat uit bijzonder mooie nationale parken en reservaten waar het wemelt van de dieren en prachtige vogels. De bekendste parken Chobe National Park en Moremi Wildlife Reserve, behoren tot de beste wildparken van Afrika.

Het aantal inwoners in Botswana bedraagt 1.842.000, waarvan het overgrote deel tot de Tswana-stam behoort. Andere bevolkingsgroepen zijn Kalanga, Mbukushu, Yei, Herero en San. De blanke gemeenschap in Botswana is klein: nog geen half procent van de bevolking.

 

Parken

Botswana is ook een land van contrasten; aan de ene kant de centraal gelegen Kalahari Desert en aan de andere kant de unieke Okavango Delta. In de Kalahari woestijn leeft de oorspronkelijke San bevolking, ook wel Bosjesmannen genoemd, hun traditionele leven. Dit nomadenvolk jaagt nog regelmatig en houdt hier hun vee. Hun aantal neemt wel steeds verder af.

 

Chobe National Park

Het Chobe National Park is met een oppervlakte van 10.566 km² het op een na grootste park van Botswana. Het park heeft het hele jaar door een overvloed aan wild. De belangrijkste dieren die hier voorkomen zijn: buffel, cheeta, eland, giraffe, grootoorvos, impala, kudu, roan antilope, sabelantilope, tsessebe, waterbok, wildebeest, wilde hond, wrattenzwijn en zebra.
Een bijzondere antilopesoort die in Chobe te zien is, is de zeldzame puku. Daarnaast zijn er in het Savuti gebied grote groepen leeuwen en gevlekte hyena’s. Chobe heeft de grootste populatie olifanten ter wereld. Het aantal wordt geschat op 120.000. De vele olifanten brengen echter ook schade aan in het park; veel bomen worden ontdaan van hun schors of zelfs totaal omver geworpen waardoor er steeds minder bos overblijft. Een aanrader is een boottocht over de machtige Chobe rivier; in de omgeving van de oever zijn veel nijlpaarden, krokodillen, antilopen en prachtige vogels te zien.

 

Okavango Delta

De Okavango Delta is een uniek en intrigerend gebied. De delta is met 15.000 km² het grootste binnenlandse deltasysteem ter wereld. Het gebied is alleen over het water of met een klein vliegtuig te bereiken. De bron is de Okavango rivier die vanuit Angola zich een weg baant naar de Kalahari woestijn en tussen november en maart de Delta voedt waardoor het gebied verandert in moerassen, eilandjes, lagunes en kanalen.
In die tijd trekt het veel dieren aan waaronder buffel, cheeta, eland, gnoe, hartebeest, hyena, impala, kudu, krokodil, leeuw, lechwe, luipaard, neushoorn (Chief’s Island), nijlpaard, olifant, roan antilope, tsessebe, wilde hond en zebra. Daarnaast zijn er veel antilopensoorten waaronder de Sitatunga en Lechwe antilope en wel meer dan 400 vogelsoorten. Een tocht door de Okavango Delta in een mokoro is een onvergetelijke ervaring.

 

Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve ligt in het oostelijke gedeelte van de Okavango Delta. Het is een uitgestrekt gebied van 4.871 km² en bestaat uit lagunes, kanalen en bossen maar ook uit droge savanne. Deze kombinatie maakt Moremi zeer afwisselend. Het reservaat is vernoemd naar Chief Moremi III. Er is veel divers wild aanwezig; buffel, cheeta, giraffe, hartebeest, hyena, impala, jakhals, leeuw, luipaard, red lechwe. Moremi is vooral bekend vanwege het wilde hond beschermingsproject. Men schat dat ca. 30% van alle wilde honden in Moremi leven. Bij de lagunes kun je prima vogels spotten, er zijn bijna 500 vogelsoorten waargenomen.

 

Makgadikgadi Nxai Pans National Park

Het Makgadikgadi Pans Game Reserve en Nxai Pan National Park zijn in 1992 samengevoegd en hernoemd tot Makgadikgadi Nxai Pans National Park. Hierdoor is een gebied van bijna 7.500 km² ontstaan. Het uitgestrekte park is verdeeld in 5 secties; Ntwetwe Pan, Makgadikgadi Pans, Nxai Pan, Baines’ Baobabs en Kudiakam Pan.
Voor een groot deel van het jaar omvat het park diverse opgedroogde zoutpannen die zijn begroeid met acacia
en baobab bomen.
Tijdens de regentijd vullen de zoutpannen zich met water waardoor grote zwermen watervogels, duizenden flamingo’s en grote groepen gnoes, olifanten, gemsbokken en buffels zich bij de pannen voegen. De zebra’s komen zelfs met honderden tegelijk om hier hun jongen ter wereld te brengen tussen de vele, reeds geboren, springbokken. Overige dieren die hier voorkomen zijn o.a. cheeta, eland, gemsbok, giraffe, gnoe, grootoorvos, bruine hyena, gevlekte hyena, hartenbeest, impala, jakhals, kudu, leeuw, luipaard en struisvogel.

 

Central Kalahari Game Reserve

Het Central Kalahari Game Reserve ligt in het hart van de Kalahari woestijn. Het is met een oppervlakte van 52.800 km² het grootste reservaat van Botswana en een van de grootste ter wereld. De Kalahari ligt centraal in Botswana, is een zeer afgezonderd gebied en een van de zwaarste plaatsen om te leven in Afrika. Het reservaat is heel divers en bestaat uit uitgestrekte open vlaktes, begroeide zandduinen, zoutpannen, opgedroogde rivierbeddingen en mopane bos.

Door het weinige permanente water en de zeer hoge temperaturen moet mens en dier zich aanpassen om hier te kunnen overleven. Nog steeds leeft de San bevolking (bosjesmannen) hier hun traditionele leven al probeert de overheid ze buiten het reservaat te laten wonen zodat ze kunnen deelnemen aan de “moderne” wereld. Zodra er tegen het eind van het jaar eindelijk regen valt, veranderen de droge gebieden in graslanden waardoor het heel veel dieren en vogels trekt. Het wild dat hier voorkomt is o.a. cheeta, eland, gemsbok, giraffe, gnoe, hartenbeest, hyena, jakhals kudu, leeuw, luipaard, springbok, wildebeest, wilde hond en wrattenzwijn.

 

Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park is in 2000 ontstaan uit het Gemsbok National Park (Botswana) en het Kalahari Gemsbok National Park (Zuid-Afrika). Het is tevens het eerst Peace Park van Afrika. Door deze samenvoeging is een gebied ontstaan van 37.256 km² waarvan ca. 28.000 km² in Botswana en ca. 9.000 km² in Zuid-Afrika ligt. De naam Kgalagadi komt uit de San taal en betekent vrij vertaald “plaats van dorst”. Omdat het gebied niet is omheind kunnen de dieren zich vrij bewegen.

Het park is semi-woestijn en bestaat uit rode zandduinen en kameeldoornbomen. De vele dieren die hier kunnen leven zijn o.a. caracal, cheeta, eland, gemsbok, giraffe, gnoe, hartenbeest, bruine en gevlekte hyena, wilde hond, jakhals, kudu, luipaard, pangolin, springbok, steenbok, stokstaartjes, grootoorvos, wrattenzwijn. De “koning van de Kalahari Desert” is de unieke Kalahari leeuw met zijn zwarte manen. Naast de meer dan 250 vogelsoorten is het park beroemd om de zeer vele roofvogels.

 

Taal

De officiële taal van Botswana is Engels, maar Setswana is voor bijna 90 procent van de bevolking de eerste taal.

 

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Botswana dezelfde tijd als in Nederland en België. In onze winter is het in Botwana één uur later.

 

Klimaat en beste reistijd

Doordat Botswana op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Europa.
Botswana heeft over het algemeen een subtropisch klimaat, al zijn er per regio wel verschillen. In het droge zuidwestelijke deel van het Kgalagadi gebied valt zeer weinig regen terwijl in het noordoostelijke deel van het Chobe gebied bijna 2,5 keer zoveel regen valt. In de zomer variëren de temperaturen van min. 15° ’s nachts tot 36° overdag en op sommige plekken kan het zelfs nog hoger oplopen. In de winter varieert het van 5° ’s nachts tot ca. 30° overdag, is het zonnig met heldere luchten en koele nachten. Op sommige plekken kan het echter tot onder het vriespunt komen.Botswana heeft over het algemeen een subtropisch klimaat, al zijn er per regio wel verschillen.

 

Regen

 

In het droge zuidwestelijke deel van het Kgalagadi gebied valt zeer weinig regen terwijl in het noordoostelijke deel van het Chobe gebied bijna 2,5 keer zoveel regen valt. In de zomer variëren de temperaturen van min. 15° ’s nachts tot 36° overdag en op sommige plekken kan het zelfs nog hoger oplopen. In de winter varieert het van 5° ’s nachts tot ca. 30° overdag, is het zonnig met heldere luchten en koele nachten. Op sommige plekken kan het echter tot onder het vriespunt komen.
Regenseizoen: november – maart (zomer), hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en veel regen. Droge seizoen: mei – september (winter), warm en overwegend droog.

 

Beste reistijd

Botswana is het het hele jaar te bezoeken. De maanden april – oktober zijn echter het beste vanwege het weer en het spotten van de dieren die op zoek gaan naar water. Tijdens de regentijd kunnen sommige wegen minder begaanbaar zijn.

 

Infrastructuur

In Botswana wordt links gereden. Het land beschikt over verharde wegen in de steden en op de trajecten ´Transkalahari Highway´ van Namibië naar Zimbabwe/Zuid-Afrika en van Kasane naar Gaborone. In het binnenland verkeren de zand- en gravelwegen vaak in een slechte staat (4×4 wordt aangeraden). Het aantal benzinestations is zeer beperkt, let daarom goed op het extra verbruik van de terreinwagen en gooi de tank waar mogelijk vol. Een internationaal rijbewijs is nodig.
De maximum snelheid in Botswana is 120 km/u, in de bebouwde kom is dit 60 km/u.

 

Eten en drinken

In Botswana ligt bij het eten de nadruk op vlees. Vooral rundvlees- en wildvleesgerechten staan vaak op de menukaart. Dit vind je ook weer terug tijdens de “braai” (barbecue).
Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Flessen mineraalwater zijn overal verkrijgbaar.

 

Voltage

In Botswana is het voltage 220/230 Volt of 110 Volt. Wij adviseren ter plaatse een speciale driepolige stekker te kopen.

 

Gezondheid

Alleen in de grote steden kun je rekenen op een degelijke medische voorzieningen. Een reisapotheek met insectenspray, verband en pijnstillers wordt dan ook ten zeerste aangeraden. Er is een zeer goede ‘flying doctor’ service. Er zijn geen verplichte inentingen, maar een inenting tegen DTP en Hepatitis A wordt aanbevolen. Malariapreparaten worden aangeraden in het bijzonder van november tot april/mei. Raadpleeg je huisarts of andere gespecialiseerde instanties.

 

Valuta

In Botswana wordt betaald met de Pula. Kijk voor de actuele koers op www.xe.com.

 

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.