3
dec

Project van de maand

Project van de maand mei 2019.

Deze maand brengen we graag onder de aandacht het Medisch project in Ghana. In Accra, Ghana zijn er veel verschillende mogelijkheden op het gebied van een Medisch- of gezondheidszorg project:

 

Medisch project

Een medisch project is gericht op studenten geneeskunde of afgestudeerde artsen en verpleegkundigen. Als medisch vrijwilliger zal je de assistent zijn van een arts in één van de grootste ziekenhuizen van Accra. Iedere week zal je op een andere afdeling van het ziekenhuis werkzaam zijn. Dit is afhankelijk van je ervaring en van je interesses. De dokter die je assisteert zal je ieder aspect van het werk leren en je leert meer over de ziekenhuiscultuur en de medicijnen in West Afrika. Die is een uitgelezen kans om praktijkervaring op te doen.

 

Gezondheidszorg project

Voor vrijwilligers zonder medische opleiding is het mogelijk om in de gezondheidszorg in Accra werkzaam te zijn. Je werkt in achtergestelde gebieden en biedt, met name kinderen, basis gezondheidszorg. Je bent werkzaam op scholen, community centra en kinderopvang locaties, de nadruk ligt met name op voorlichting. Voorlichting op het gebied van hygiene, tandzorg, etc.

 

Tandarts project

Ben je een ervaren tandarts of een tandarts in opleiding dan is dit een geweldig kans om ervaring in Afrika op te doen. Je werkt in een Dentist Clinic samen met ervaren tandartsen ter assistentie. Daarnaast adviseer je de lokale bevolking over de gezondheid van hun tanden.

 

Fysiotherapie project 

Als student fysiotherapie of als ervaren fysiotherapeut zal je werzaam zijn in medische klinieken of bij sportteams. Dit dit is afhankelijk van je ervaring en van je interesses. Je helpt volwassenen en kinderen met een handicap, een ziekte of een verwonding. Je hebt de kans scholen te bezoeken waar je kinderen vindt met een handicap die geen toegang hebben tot de medische zorg.

 

Verloskunde project 

De geboorte van een baby brengt vreugde en hoop, het begin van een nieuw leven. Als je overweegt verloskunde te gaan studeren of je bent een ervaren verloskundige dan is dit een fantastische manier om ervaring in één van de grootste ziekenhuizen van Accra op te doen. Samen met een verloskundige van het ziekenhuis heb je de zorg voor zwangere vrouwen in alle aspecten van de zwangerschap, met inbegrip van prenatale zorg, tijdens de geboorte en na de geboorte, tot maximaal 28 dagen na de geboorte. Dit is een geweldige kans om te werken met moeders en pasgeboren baby’s.

 

Algemeen

Alle projecten in Accra en omgeving in Ghana zijn er op gericht gezinnen en kinderen in een kwetsbare situatie te ondersteunen. Er wordt nauw samengewerkt met ziekenhuizen, weeshuizen, scholen, overheidsdiensten en andere NGO’s. Veel van de projecten in Ghana hebben een overlap met elkaar. Werk je bij een sport project, dan zal je ook scholen en kinderopvangcentra bezoeken.

 

Belangrijk!

Bij de projecten is kennisoverdracht een belangrijk aspect. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking om zo samen te bepalen waar op dat moment behoefte aan is. De projecten vinden in Accra plaats. Projecten veranderen voortdurend, houd hier rekening mee en wees flexibel!

Het is mogelijk om in groepsverband (collega’s, mede-studenten, etc.) deel te nemen aan dit project. Deelname van 6 – 20 personen is in overleg. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een passend voorstel. Lees voor meer informatie het artikel wat verscheen in een ziekenhuistijdschrift over het vrijwilligerswerk in Ghana bij het medisch project van Froukje Derikx.

Meer informatie over dit project vind je hier of neem contact met ons op via info@travelunique.nl of op telefoonnummer 030 – 230 26 32 of 06 – 38 22 86 58

 

 

Comments are closed.