Amakhala project, Zuid-Afrika

Project: Amakhala natuurbehoud project, Port Elizabeth, Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 8 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU50/AMAKlijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: boven Port Elizabeth, Zuid-Afrika (Eastern Cape provincie)
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Type project: natuurbehoud- en onderzoeksproject
 • Duur: 2 – 8 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: max. 16 (vanwege Corona kunnen dit er minder zijn)
 • Transfertijd: ongeveer 45 minuten
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project op het gebied van wildlife in een malaria-vrij gebied

 

Natuurbehoud/conservation bij Amakhalabutton youtube

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika? Dit project bij het Amakhala Game Reserve geeft je de kans inzicht te krijgen in natuurbehoud issues en het management van een Game Reserve in Afrika. Dit is een project wat diverse conservation prijzen heeft gewonnen en zich ook inzet voor de gemeenschap in het gebied. Let op! Dit project bevindt zich niet in het Krugerpark maar boven Port Elizabeth.

Natuurbehoud/conservation, het constant in de gaten houden van groot wild vindt plaats op het Game Reserve gedurende het hele jaar en vrijwilligers spelen een actieve rol bij verschillende conserveringsprojecten; het verstrekken van nauwkeurige en actuele informatie over het game reserve en de dieren in het wild.
Een van de hoogtepunten voor de vrijwilligers is het volgen van de leeuwen die onlangs zijn aangekomen bij het Amakhala Game Reserve.

 

Vrijwiligers worden ook betrokken bij:
 • Met behulp van telemetrie vinden van de leeuwen en het observeren hun gedrag
 • Data beheer
 • Identificatie van de dieren in het wild en het vastleggen van de dieren door middel van foto’s
 • Erosiebestrijding
 • Stropers buiten het gebied te houden
 • Wegonderhoud en onderhoud aan de hekken
 • Schoonmaken van de omgeving en het verwijderen van onkruid
 • Het begeleiden van bushwalks
 • Kamperen onder de sterren (als het weer het toelaat)
 • Verslagen schrijven en gegevens bijwerken
 • Kajakken of boottochten op Bushman de rivier (afhankelijk van de weersomstandigheden)

 

Prioriteiten

De prioriteiten op het Amakhala Game Reserve veranderen voortdurend en kunnen invloed hebben op de deelname aan bepaalde projecten. Maar alle vrijwilligers zullen worden betrokken op het gebied van instandhouding en beheer van het Amakhala Game Reserve. Je krijgt ook inzicht in de milieu- en beheerskwesties die komen kijken bij het instandhouden van een wildpark en zal je je bekwamen in de technieken van het verzamelen en analyseren van informatie die tot de instandhouding bijdragen en zo het land terug te laten keren naar zijn natuurlijke habitat.

 

Community werk Isipho HIV/AIDS Centre

Dit centrum is speciaal voor kwetsbare kinderen in Paterson. Ook biedt het centrum steun aan mensen met HIV/AIDS. Tweemaal per week bezoeken vrijwilligers Isipho. In de klaslokalen help je met taal, rekenen, Engelse lessen en sociale vaardigheden. Ook wordt er meegeholpen in de groententuin.

Daarnaast is er een thuiszorg programma opgezet wat vier dagen per week draait. Dit programma is gericht op ouderen en mensen met HIV/AIDS en hun families.
In dit gebied is HIV/AIDS voorlichting noodzakelijk. Medewerkers en vrijwilligers van Isipho leggen hier de nadruk op. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de gevolgen van alcoholmisbruik.

In het centrum verblijven ook 8 weeskinderen.
Het centrum biedt opvang aan voor ongeveer 60 kinderen tussen de 2 en 7 jaar.
Bij het centrum probeert men dagelijks 200 kinderen een maaltijd te verschaffen. Vrijwilligers draaien mee bij dit centrum bij activiteiten die op dat moment het meest noodzakelijk zijn.

 

De nadruk ligt op:
 • Onderwijs
 • Eigen verantwoordelijkheid
 • Verspreiding kennis over HIV/AIDS
 • Bevorderen van gemeenschapszin
 • Het opzetten van projecten om inkomen te genereren, zoals het maken van juwelen, kandelaars maken, etc.

 

Activiteiten voor vrijwilligers bij Amakhala 
 • Bush Camping. Met alleen een slaapzak en vuur om op te koken, verblijf je onder de sterrenhemel. Je hoort geluiden vanhet nachtelijke leven en zelfs misschien de leeuwen brullende in de verte
 • Leren om te gaan met navigatie en kompas. Vrijwilligers kunnen leren hoe te navigeren tijdens de dag met behulp van tekenen van de bush, en ’s nachts met behulp van de sterren. Kompas vaardigheden zijn essentieel voor iedereen in de Afrikaanse bush
 • Xhosa Bush Tour. Deze tour wordt geleid door een ervaren gids. Zo leer je de verschillende medicinale toepassingen van planten, meer over de lokale folklore en de betekenis achter de namen van flora en fauna
 • Het schieten met een wapen. Vuurwapens zullen niet worden gebruikt tenzij door een ervaren gids. De beginselen van vuurwapen behandeling en het schieten door middel van lucht geweren binnen een zeer veilige en gecontroleerde omgeving zal worden onderwezen
Overige activiteiten
 • Kanoën over de Bushmans rivier die de belangrijkste waterbron is voor de lokale dieren
 • Varen, per boot ga je op safari. De weelderige vegetatie aan de oevers biedt een plaats voor kikkers, reptielen, vogels en kleine zoogdieren
 • Vissen, in de Bushmans Rive vind je verschillende soorten vis en vrijwilligers worden gevraagd om ze te vangen voor de bevolking. Vissen vindt meestal plaatsvindt tijdens een ontspannen peddel in de kano’s
 • Deze vier sterren safari lodge is weggestopt in een vallei. Je geniet van een overnachting met een vier gangendiner en ontbijt. In de avond kunnen de vrijwilligers genieten van rond de open haard zitten onder een bladerdak van de sterren
 • Vrijwilligers kunnen worden gevraagd om te helpen bij werk met betrekking tot de dierenarts of de ecoloog, het kan gaan om bijvoorbeeld de relocatie van het wild
Belangrijk

Activiteiten kunnen door weersomstandigheden soms niet doorgaan. Daarnaast worden activteiten aangepast aan de behoeften van dat moment. Sommige vrijwilligers maken veel ‘actie’ mee, andere weinig. Wees als vrijwilliger flexibel!

 

Locatie Amakhala Game Reservelogo FTTSA

In het ‘Greater Addo’ in de Eastern Cape van Zuid-Afrika ligt het Amakhala Game Reserve. Dit malaria-vrije gebied ligt ongeveer 45 minuten rijden ten noorden van Port Elizabeth. In dit gebied bevindt zich de ‘Big Five’.

Amakhala is een samenwerkingsverband van vijf onafhankelijk lodges van de ‘Heritage Collection’.

Dit zijn alle 4- of 5-sterren lodges De lodges worden beheerd door de afstammelingen van de oorspronkelijke families die hier aankwamen met de Britse kolonisten rond 1820. De lodges bieden verschillende stijlen van accommodatie, waaronder een gracieuze koloniale homestead en klassieke bush lodges.
Amakhala heeft het FTTSA (Fair Trade Tourism South Africa) label, wat eerlijke lonen en contracten betekent voor de lokale medewerkers.

 

Public Holidays 2023

1 januari, 21 maart, 15 april, 18 april, 27 april, 1 mei, 2 mei, 16 juni, 9 augustus, 24 sepember, 16 december, 25 en 26 december 2022. Op deze dagen ben je vrij.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is: het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Leeftijd

Leeftijd voor deelname is minimaal 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Je dient in een goede conditie te zijn. Er is geen specifieke ervaring vereist voor deelname aan dit project.

 

Amakhala, Zuid-Afrika

Amakhala natuurbehoud project, Zuid-Afrika, ©Amakhala

lijntje lang

Landeninformatie 

 

Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens ‘een wereld in één land’ genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld. TravelUnique biedt ook een aantal Fair Trade projecten aan.

 

Amakhala Game Reserve

Dit prachtige Game Reserve ligt ongeveer 700 kilometer van Kaapstad en op slechts 45 minuten rijden van Port Elizabeth in de Oost-Kaap. Het begon in 1999 als een samenwerking waarbij dieren opnieuw werden uitgezet in een gebied waarin ze in het verleden vrij rondzwierven.

Het land werd oorspronkelijk gebruikt voor het houden van schapen en runderen en de uitdaging is om het zo te herstellen dat de oorspronkelijke flora en fauna terugkeren naar de natuurlijke staat. Het is nu een met gras begroeide savannah met de spectaculaire Bushman rivier.

Evenals de ‘Big 5’ is het het thuis van vele kleine zoogdieren, vogels en insecten. Vrijwilligers worden betrokken bij alle aspecten van de instandhoudings van een Game Reserve en bij de problemen die zich voortdoen in de gemeenschappen woonachtig in deze gebieden, zoals HIV/AIDS en armoede.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Port Elizabeth

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning ontvang je van TravelUnique. Wij doen er alles aan om je goed voor te bereiden voor je reis naar Afrika. Bij je verblijf is er de begeleiding van een medewerker van Amakhala. Ook een landrover staat tot je beschikking tijdens je verblijf.

 

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een huis met 8 slaapkamers in de nabijgelegen plaatsje Paterson (10 minuten vanaf het Game Reserve). Het is een een gerenoveerd spoorwegstation ‘The Old Railway Station’, dat uitkijkt op een grote tuin en ligt op loopafstand van de lokale bar.

 

De kamers

De meeste kamers zijn tweepersoonskamers. De kamers worden dagelijks schoongemaakt. Elke badkamer heeft een douche met heet water. Er is een gemeenschappelijke eetkamer en er is een zitkamer met digitale satelliet-tv, een goed uitgeruste keuken en een kantoorruimte. Een kamer biedt extra zitplaatsen en internet en telefoon zijn beschikbaar in deze ruimte voor e-mail, boeking activiteiten en onderzoek.

Het huis heeft een grote tuin met een braai (BBQ) en vuurplaats voor kille nachten en sociale bijeenkomsten van vrijwilligers. Zie foto’s van de accommodatie onder fotogalerij. Bij dit project verblijf je samen met internationale vrijwilligers in het vrijwilligershuis. De voertaal bij het project is Engels.

 

Maaltijden

Vlees, groenten en fruit zijn beschikbaar voor vrijwilligers in het huis. Zelf ben je (mede) verantwoordelijk voor het koken van de avondmaaltijden in de gemeenschappelijke keuken.

Ontbijt en lunch worden vaak meegenomen omdat de activiteiten per dag variëren. Vrijwilligers dienen genoeg eten en drinken mee te nemen voor de dag. Snoep en snacks kunnen worden gekocht op de weg naar het Game Reserve. Vegetarische maaltijden en andere dieetwensen kunnen verzorgd worden, graag dit vooraf doorgeven bij boeking.

 

Werktijden

Bij dit Amakhala project ben je werkzaam van maandag tot en met vrijdag, gedurende 8 uur per dag. De activiteiten zijn afhankelijk van de tijd van het jaar. De avonden en het weekend zijn er om te relaxen in de pub of voor het openhaard vuur. Vanuit het vrijwilligershuis kunnen diverse excursies worden geboekt, bijvoorbeeld naar de prachtige stranden van Jeffrey’s Bay of naar Grahamstown om te shoppen, het bezoek aan een festival of naar Port Elizabeth om het nachtleven te ontdekken. Na iedere drie weken word je één van de volgende excursies aangeboden (bij de prijs inbegrepen):

 • Excursie naar het wereld beroemde Addo Elephant Nationale Park
 • Bezoek aan de Cheetah Sanctuary, paardrijden en een bezoek aan de penguïn rehabilitatie
 • Een rivier cruise
Hoe er te komen?

Vrijwilligers dienen te arriveren op het vliegveld van Port Elizabeth Airport (dat kan via Johannesburg of via Kaapstad). Hier kan je worden opgehaald bij aankomst en naar de accommodatie in het Amakhala Private Game Reserve worden gebracht of je regelt zelf je vervoer naar het project. Als je wilt worden opgehaald op de luchthaven van Port Elizabeth door iemand van het project dan dien je transferkosten te betalen.

Je wordt op maandag opgehaald om 14.00 uur. De kosten bedragen dan ZAR 875 per persoon (enkele reis). Wil je op een afwijkende tijd worden opgehaald dan bedragen de kosten ZAR 1850 per persoon (enkele reis). Na afloop van je project word je op maandag om 07.00 uur naar de luchthaven gebracht. Je bent dan om 08.00 uur op de luchthaven.

 

Amakhala kaart

Amakhala natuurbehoud project, Zuid-Afrika, ©Amakhala

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…
 • Ontbijt om 7.30 uur
 • Briefing over de activiteiten van de dag om 8.00 uur
 • Vertrek met lunchpacket tussen 8.00 and 9.00 uur
 • Rit door het Game Reserve, bijvoorbeeld om groot wild te spotten
 • Lunch van ongeveer 13.00 – 14.00 uurbij de Bushman’s River
 • Kanoeën op de river tot 15.00 uur
 • Dieren spotten in de namiddag
 • Je werkt van maandag tot en met vrijdag, ongeveer 8 uur per dag. De weekenden zijn ter vrije besteding

 

Belangrijk!

Bij een Game Reserve project bevinden de dieren zich in de vrije natuur. Er kan in de projectomschrijving vermeld staan dat bepaalde dieren zich in het gebied bevinden. Echter je krijgt geen garantie dat je deze dieren ook daadwerkelijk ziet tijdens je verblijf. Bij een Game Reserve ligt vaak de focus bij de opvang van een bepaald dier (cheetah’s, wild dogs, leeuwen, etc.).

Een ‘re-introduction’ project houdt in dat dieren die niet (meer) voorkomen in het gebied hier weer opnieuw worden uitgezet in het wild. Een ‘breeding project’ houdt in dat men probeert de dieren zich te laten vermenigvuldigen in dit gebied. Dieren bij een Game Reserve bevinden zich in de vrije natuur.

Er kan niet worden gewandeld of worden geknuffeld met dieren zoals met de cheetah. Bij een Game Reserve weet men vaak welke dieren, en hoeveel van deze dieren zich in het gebied bevinden. Het is echter geen dierentuin.

 

 

Amakhala-3

Amakhala natuurbehoud project, Zuid-Afrika, ©Amakhala

lijntje lang

Prijzen 2023

 

De prijzen zijn exclusief airport transfer. Dit omdat vrijwilligers vaak een rondreis maken voor deelname aan het project en dan zelf naar het project afreizen. De kosten voor een tranfer bedragen ZAR 825 per persoon enkele reis als je aankomt of vertrekt binnen de bepaalde tijden. Mocht je  buiten de bepaalde aankomen of vertrekken dan betaal je ZAR 1750 per persoon voor een enkele reis (privé transfer).

De prijs van het project is gekoppeld aan de koers van de ZAR, dit betekent dat de prijs tussentijds kan worden aangepast.

 

2 weken: € 1200

3 weken: € 1700

4 weken: € 2200

5 weken:€ 2950

Na vier weken, iedere extra week: € 450 per persoon, zonder airport transfer

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Dagelijkse transfer van- en naar de projecten
 • Excursie zoals omschreven
 • Kost en inwoning
 • Koffie en thee
 • Wasservice
 • Verblijf van een nacht in een vier sterren lodge met viergangen diner

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Persoonlijke items, zoals kleding en reisartikelen
 • Transfer van Port Elizabeth naar het project (wel te boeken)
 • Vlucht naar Port Elizabeth
 • Verzekeringen
 • Telefoon/internet
 • Excursies buiten het programma om
 • Frisdrank en alcoholische dranken

 

Excursies bij de prijs inbegrepen

Na een verblijf van drie weken wordt er één van de volgende excursies aangeboden:

 • Excursie naar het wereld beroemde Addo Nationale Elephant Park
 • Bezoek aan de Cheetah Sanctuary, paardrijden en een bezoek aan de penguïn rehabilitatie
 • Een rivier cruise

 

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Het project start op maandag gedurende het gehele jaar. Aankomst op het vliegveld van Port Elizabeth dient op maandag te zijn. Verblijf is mogelijk vanaf 2 weken tot maximaal 8 weken. De meeste vrijwilligers blijven 3 of 4 weken bij dit project.

Aankomst is in Port Elizabeth op maandag. Vertrek is ook op maandag. Mocht je bijvoorbeeld op zondag aankomen dan dien je zelf een overnachting te regelen. Als je de transfer hebt geboekt dan kan je bij je accommodatie in Port Elizabeth worden opgehaald. 

Je wordt op maandag opgehaald om 14.00 uur in Port Elizabeth/Gqeberha.  De kosten bedragen dan ZAR 850 per persoon (enkele reis). Wil je op een afwijkende tijd worden opgehaald dan bedragen de kosten ZAR 1850 per persoon (enkele reis). Na afloop van je project vertrek je uit Patersom om 07.00 uur in de ochtend naar de luchthaven. Je bent dan rond 08.00 uur op de luchthaven. Houd hier rekening mee bij het boeken van een vlucht.

 

Amakhala-5

Amakhala natuurbehoud project, Zuid-Afrika, ©Amakhala

lijntje lang

Downloads

 

Download hier de Engelstalige brochure over dit Amakhala natuurbehoud project

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Nog een Youtube filmpje. Klik hier

 

lijntje lang

 

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit Amakhala natuurbehoud project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Vergelijkbare projecten 
 • Wildlife Act natuurbehoud project. Klik hier voor het project
 • Askari natuurbehoud project. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

Amakhala-2 Amakhala-3

Amakhala-4 Amakhala-5

Amakhala-1Amakhala-6

 

Amakhala accommodatie-5 Amakhala accommodatie-1

 

amakhala accommodatie-2 Amakhala accommodatie-3

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Amakhala Volunteers.

Comments are closed.