Antelope Park project, Zimbabwe

Project: Antelope Park Game Reserve project, Gweru, Zimbabwe

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 8 weken. Dit project is geopend gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode : TU16/APLEW

Lees onderaan de reviews over dit project

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Antelope Park Private Game Reserve, Gweru, Zimbabwe
 • Accommodatie: gedeelde vrijwilligersaccommodatie
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: 2 – 8 weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 30 verdeeld over verschillende projeten
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in een prachtige, malariavrije omgeving
 • Update: dit project is geopend!

 

Informatie Antelope Park project, Gweru, Zimbabwe

Bij dit project heb je de kans te werken in de prachtige omgeving van een exclusief Private Game Reserve in de Midlands van Zimbabwe. Dit Private Game Reserve is genaamd ‘Antelope Park’. Dit is een malaria vrij gebied. Je zal worden betrokken bij onderzoek naar het gedrag van de leeuwen in hun natuurlijke omgeving met als doel de dieren te herplaatsen in het wild. Ook assisteert je bij de opvang van olifanten die geen moeder meer hebben en patrouilleert langs de grenzen van het Private Game Reserve om de grenzen te bewaken. Er is de mogelijkheid om te vissen en te kanoën op de rivier de langs het park loopt. Ook zijn er mogelijkheden tot paardrijden en andere spectaculaire activiteiten.

 

Het programma

In 1975 trokken 200.000 leeuwen rond over het Afrikaanse Continent. Volgens schattingen waren er in 2002 nog tussen de 23.000 en 39.000 leeuwen over. Een achteruitgang van 80 – 90% in minder dan 30 jaar.

African Impact werkt samen met ALERT, the African Lion & Environment Research Trust, een non-profit organisatie toegewijd aan het behoud van de Afrikaanse leeuwen. ALERT ondersteunt het Rehabilitatie & Release programma opgericht in het Antelope Park in Zimbabwe.

Zij zoeken oplossingen om het probleem van de snelle verdwijning van de leeuwenpopulatie aan te pakken. Dit door leeuwen in goede Nationale parken en reservaten terug te plaatsen aan de hand van een uniek stappen programma. Belangrijk om te melden is dat er niet met leeuwen gewandeld kan worden.

 

ALERT

Dit programma is veelzijdig doordat ALERT ervan overtuigd is dat de leeuwen kunnen overleven met een levensvatbaar aantal, gezonde exemplaren We moet er een goede omgeving moet zijn waar er door de leeuwen gejaagd kan worden. Ook dienen de mensen/gemeenschappen woonachtig in het leefgebied van de leeuwen er van  doordrongen dat de leeuwen beschermt dienen te worden.

Om dit te bereiken omvat het programma betrokkenheid van ‘The Conservation Centre for Wild Africa’ (CCWA) en het ALERT Communities Trust (ACT). Dit om er zeker van te zijn dat de natuurlijke leefomgeving van de leeuwen beschermt wordt, dat er onderzoek plaatsvindt en dat gemeenschappen die aan deze natuurlijke leefomgeving grenzen stap voor stap worden betrokken bij de projecten met als doel de instandhouding van het wildleven in Afrika.

Alle bovenstaande elementen zijn vastgelegd in een partnerschap met fatsoenlijke nationale- en lokale autoriteiten en er wordt samengewerkt met andere organisaties om maximaal resultaat te behalen.

 

Dagtaken:

 

1. De leeuwen

De dieren hebben voedsel nodig, moeten ze verzorgd worden en moet er samen met een dierenarts naar de gezondheidstoestand van de dieren gekeken worden. Sluit je aan bij een team van professionele gidsen en andere betrokken vrijwilligers, kweek een groter begrip voor “De Koning der dieren” en help mee om het grootste deel van deze prachtige dieren terug te brengen in het wild.

Vrijwilligers worden ook betrokken bij het bewaken van de grenzen en het repareren van gaten in het hekwerk veroorzaakt door dieren, bijvoorbeeld wrattenzwijnen. Belangrijk om te melden is dat er niet kan worden gewandeld met de leeuwen.

 

2. Onderzoek

Als onderdeel van het programma worden er diverse onderzoeken verricht om tot een beter begrip te komen omtrent het gedrag van de leeuw en de ecologie. Gedurende de wandelingen worden de leeuwen geobserveerd in hun natuurlijke omgeving.

Deze data worden gebruikt om beslissingen te maken betreffende het uitzetten van deze dieren in het wild en hoe ze het beste te verzorgen. Vrijwilligers zullen de onderzoekers assisteren in het verkrijgen en het analyseren van de gegevens.

Het aantal uren dat wordt besteed aan onderzoek is afhankelijk van de situatie op dat moment. Onderzoek kan inhouden:sporen- en karakteronderzoek en de groei van de leeuwen. Je zult alle training krijgen die nodig is om er voor te zorgen dat je goede onderzoeksresultaten boekt.

 

3. Olifanten

Je hebt ook de mogelijkheid tijd door te brengen bij de African Elephants Orphanage. Hier worden (jonge) olifanten opgevangen die geen ouders meer hebben. De olifanten in het Antelope Park werden gered van de dood gedurende een aanhoudende droogte in Zimbabwe in 1991 en 1992. Zij kunnen helaas niet meer zelfstandig in het wild leven.

 

4. Vrij rondlopend wildleven

De laatste gebieden met wildleven in Zimbabwe worden zeer goed beschermd. Een deel van het project zal dan ook bestaan in het assisteren van het wildleven management in het beschermen van deze natuurgebieden.

Dit door middel van “Boundry Patrols”, grenspatrouilles en het repareren van de hekken. Vaak gebeuren deze activiteiten lopend door het park onder begeleiding van ervaren gidsen. Ook kan je worden betrokken bij “Game Capture”.

 

5. Midlands Children Hope Project (MCHP)

De kinderen die hier wonen ontvangen graag bezoek om samen te voetballen. Om de zaterdag wordt Gweru bezocht, alsmede dit onderdeel van het project.

 

Hoogtepunten van het project

 

 • Werk mee aan één van werelds toonaangevende programma’s op het gebied van het terugplaatsen van leeuwen in het wild
 • Ervaar de Afrikaanse bush op een heel speciale manier in dit prachtige Game Reserve, ontdek de graslanden op de rug van een paard
 • Dompel je onder in de Zimbabwaanse cultuur
 • Assisteer bij activiteiten die nodig zijn bij de zorg voor deze magnifieke dieren
 • Boek excursies om meer te zien van het spectaculaire wildleven in bijvoorbeeld het enorme Hwange National Park of het Matopos National Park
 • Assisteer bij de opvang voor kinderen
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven

 

Locatie

Antelope Park Private Game Reserve bevindt zich 10 kilometer van het centrum van Gweru, Zimbabwe Midlands. Gweru is gelegen in de ‘Midlands’ van Zimbabwe en is echter ook een malariavrij gebied. In 2012 had Gweru iets meer dan 91.000 inwoners. Dit deel van Zimbabwe is een malariavrij gebied.

 

Het weer

Zimbabwe ligt op het zuidelijk halfrond en grenst ondermeer aan Zuid-Afrika. Het grootste gedeelte van het land wordt bedekt door een bergplateau. Hierdoor wordt het subtropische klimaat wat gematigd. De temperaturen schommelen gedurende het jaar tussen de 20 en 30°C. De droge en koele periode loopt van april tot en met oktober. Dit is veruit de beste tijd om het land te bezoeken. Van november tot en met maart is het warm en vochtig, en vallen er van tijd tot tijd pittige buien.

 

Volunteer Encounter

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door Volunteer Encounter gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent dus o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat Volunteer Encounter niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 17 jaar. Mocht je 17 jaar zijn en willen deelnemen aan het project dan dienen je ouders een formulier in te vullen waarbij ze toestemming geven tot deelname aan het project. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is met name afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Ervaring is niet vereist. Wel een grote belangstelling voor het wildleven en natuurbehoud. Daarnaast is voor deelname aan ieder project van TravelUnique een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht.

 

Antelope Park project, Zimbabwe

Antelope Park project, Zimbabwe, ©AI & VE

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Zimbabwe

Zimbabwe ligt in zuidelijk Afrika tussen Zuid-Afrika en Zambia. Het land is in het geheel ingesloten door land en grenst aan Botswana, Mozambique, Zambia en Zuid-Afrika. De oppervlakte bedraagt 390.580 vierkante kilometer. Zimbabwe is daarmee ongeveer 9,4 keer zo groot als Nederland. Deze informatie vind je op www.landenweb.nl

In dit prachtige land, met een zeer vriendelijke bevolking,  tref je voornamelijk in de wildparken nog leeuwen, giraffen, elanden, waterbokken, zebra’s en ander wild in redelijke hoeveelheden aan. De grote koedoe is het nationale dier van Zimbabwe.

In het Hwange National Park tref je de grootste kuddes olifanten en buffels van Afrika aan. In het Lake Mutirikwi National Park, bij Masvingo leven nog de zeldzame witte neushoorn, oribies en nyala’s.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zimbabwe
lijntje lang

Praktische informatie 

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coordinator van Volunteer Encounter. Hij of zij is 24 per dag beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Vooraf ontvang je van TravelUnique alle benodigde informatie.

 

Accommodatie

Je zal verblijven in een comfortabele twee-, drie-, of vierpersoons kamer op het Private Game Reserve. Er is een zwembad en een internet aansluiting (die het soms niet doet en waar je vouchers voor moet kopen). Er is voor de vrijwilligers een eigen douche en toilet tegenover de slaapvertrekken. Een mooie bijkomstigheid is dat je kamer wordt schoongemaakt en je kunt gebruik maken van de was service.

Wanneer je reist met een vriend/vriendin, familielid of partner, laat dit ons weten. We kunnen er dan voor proberen te zorgen dat jullie samen in een kamer verblijven, dit is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van het aantal plaatsen, helaas kunnen we het niet garanderen.

 

Upgrade

De vrijwilligers accommodatie in Antelope Park is simpel en rustiek maar comfortabel en heeft alles wat je nodig hebt. Het is mogelijk een luxere accommodatie te boeken. Laat van de voren even weten of je hierin interesse hebt. We sturen je dan een brochure en de kosten. Er zijn twee mogelijkheden tot upgraden:

 1. East African Style Safari tents, met twee kamers en een en-suite badkamer
 2. Thatched River Lodge, ook met twee kamers en een en-suite badkamer uitkijkend over de rivier

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Lunch en het avondeten worden gemaakt door de aanwezige kok die ook kookt voor de toeristen die verblijven in Antelope Park. Belangrijk om te weten is dat in deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Vlieg vanaf Johannesburg, Zuid-Afrika naar Bulawayo, of vlieg naar Harare (de hoofdstad van Zimbabwe). Aankomst op beide luchthavens is op maandag.

Na aankomst bij het Antelope Park Project is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Je ontvangt een map met alle benodigde informatie. Hierin staan bijvoorbeeld de rivieren, wegen en tracks van het wildleven. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Uiteraard zullen de veiligheidsvoorschriften met je worden doorgenomen.

 

Visum

Bij aankomst in Zimbabwe dient men een business visum aan te vragen. Dit visum is 30 dagen geldig en kosten USD 30.

Vrijwilligers kunnen maximaal 8 weken bij dit project verblijven. Echter, diegene die langer dan vier weken blijven, hebben een extra vergunning nodig van Gweru Immigrations. Hierna dien je een ‘Temporary Employment Permit’ aan te schaffen. Dit dient contant voldaan te worden door de vrijwilliger en bedraagt $500. Een medewerker van African Impact zal je helpen bij het verkrijgen van een permit. Qua kosten is het handig om dit project maximaal 4 weken te boeken.

 

 

Antelope Park project, Zimbabwe

Antelope Park project, Zimbabwe, ©AI & VE

lijntje lang

Prijzen 2022

 

Let op! de prijzen staan vermeld in Engels Ponden (GBP). Klik hier voor de juiste koers van de GBP.

 

2 weken: £ 1199

3 weken: £ 1785

4 weken: £ 2184

5 weken: £ 2415

6 weken: £ 2688

7 weken: £ 2891

8 weken: £ 3192

Bij TravelUnique betaal je geen administratie- of reserveringskosten. Ook betaal je niks extra’s bij vertrek in het hoogseizoen. Mocht je langer dan 8 weken willen verblijven bij dit project (tot max. 12 weken) neem dan contact met ons voor de juiste prijs.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Accommodatie in Antelope Park
 • Drie maaltijden per dag
 • Wekelijkse was service en schoonmaak
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Alcohol
 • Visum
 • Excursies

 

Populaire excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • De Victoria Falls worden ook wel genoemd “Africa’s Adrenaline Capital”, je kunt een helikoptervlucht boven de watervallen boeken, bungee jumpen, raften, paardrijden, op een olifant rijden, game drives, skydiving, kanoën en nog veel meer. Ook zijn er dagtrips naar de Great Zimbabwe Ruins en de Granite Ridge
 • Het is ook mogelijk een weekend trip naar het naburige Botswana te boeken

lijntje lang

Startdata 2022 en aankomsttijden

 

Mocht je in Antelope Park willen verblijven dan is dit mogelijk 2 – 8 weken, hierna kan indien gewenst een ander project van TravelUnique geboekt worden.

Dit project start twee keer per maand op MAANDAG. Je kan er voor kiezen op maandag aan te komen op de luchthaven van Harare of op maandag op de Luchthaven van Bulawayo.

 

De startdata in 2022 zijn op:

3 januari, 10 januari, 24 januari, 7 februari, 21 februari, 7 maart, 21 maart, 4 april, 18 april, 2 mei, 16 mei, 30 mei, 13 juni, 27 juni, 4 juli, 11 juli, 18 juli, 25 juli, 1 augustus, 15 augustus, 22 augustus, 29 augustus, 5 september, 19 september, 3 oktober, 17 oktober, 14 november, 28 november, 12 december en 26 december 2022.

In overleg is het ook mogelijk om op een andere datum te starten. Je dient dan zelf de tranferkosten naar het project te betalen. Vraag ons naar de kosten van een private transfer.

 

Public holidays Zimbabwe 2022

Houd er rekening mee dat op een Public holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag. De Public Holidays zijn op: 1 januari, 21 februari, 15 april tot en met 18 april, 1 mei, 2 mei, 25 mei, 8 augustus, 9 augustus, 10 augustus, 22 december, 25 & 26 december en 27 december 2022.

 

Antelope Park project, Zimbabwe

Antelope Park project, Zimbabwe, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Neem contact met ons op om de brochure over dit project te ontvangen

Klik hier voor de site van Antelope Park

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Antelope Park, Zimbabwe
 • Medisch project, klik hier voor meer informatie
 • Kinderopvang project, klik hier voor meer informatie
 • Fotografie project, klik hier voor meer infomatie

 

Fotogalerij

 

leeuwen project antelope park zimbabweAI antelope park zimbabwe leeuwen project Antelope park zimbabwe leeuwen project

leeuwen project antelope park zimbabwe

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact en Volunteer Encounter.

 

Comments
 1. therese2

  10 juni 2014 - 18:55

  Myrthe Nauta, Thanda Private Game Reserve & Antelope Park project Zimbabwe, maart/april 2012
  Ik heb het echt geweldig gehad! Thanda was een hele fijne plek met hele warme en verwelkomende mensen. De omgeving is prachtig en ik kon geen genoeg krijgen van de vele game drives die we deden. Ik heb giraffes, leeuwen, buffels, olifanten en zoveel andere dieren van heel dichtbij mogen zien. Heel bijzonder. Zimbabwe was net zo verwelkomend. Ik heb daar de aankomst van twee kleine welpjes mee mogen maken wat heel bijzonder was. Leeuwen zijn prachtige dieren en om ze van zo dichtbij mee te maken en ze aan te raken en met ze te spelen was echt fantastisch. Ik heb bij beide projecten een onvergetelijke tijd gehad! Bedankt voor al je hulp!

 2. therese2

  10 juni 2014 - 18:39

  Amber Harms, Antelope Park Zimbabwe, Leeuwenproject, juli 2013
  “Ik ben erg enthousiast over de organisatie. Van jouw kant / TravelUnique kant was ik goed op de hoogte en meer dan voldoende voorbereid om op de reis te gaan. Ook de organisatie van Antelope Park was helemaal in orde. Erg vriendelijke en behulpzame staff en de faciliteiten waren top! Wat een prachtig park.
  Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik het meer als een fantastische vakantie – in plaats van vrijwilligerswerk heb ervaren. Desalniettemin heb ik een fantastische tijd gehad en is het geweldig dat ik zo dicht bij de dieren/ natuur heb gestaan. Afrika heeft mijn hart veroverd. Dolgraag had ik meer van Afrika willen zien! Maar dat komt vast in de toekomst.
  Al met al, ben ik erg tevreden en kijk ik met een mooi gevoel terug op mijn reis! Bedankt voor jouw goede zorgen en heel veel succes met TravelUnique en de prachtige reizen die jullie organiseren.
  Ik sta open om geïnteresseerde in deze reis te vertellen over mijn ervaringen en indien gewenst wat tips te geven”. Nogmaals bedankt! Hartelijke groeten, Amber

 3. therese2

  10 juni 2014 - 18:40

  Romy Goossens, Antelope Park Zimbabwe, Leeuwenproject, september 2013
  “Ik heb een fantastische tijd gehad in Antelope Park en mis het nu al!
  Ik heb iedere moment genoten van mijn reis. Ook de mensen daar waren enorm vriendelijk en ik voelde me meteen thuis. Ik hoop volgend jaar een soortgelijk project te kunnen doen!” Groetjes, Romy

 4. therese2

  10 juni 2014 - 18:40

  Isabel Lange, Antelope Park Zimbabwe, Leeuwenproject, september 2013
  “Het is nogal moeilijk om het leven in België opnieuw gewoon te worden, ik had de beste tijd van mijn leven in Antelope Park en denk er nog meerdere keren per dag met heimwee aan terug. Het leven daar was gewoon zo anders en de mensen hebben gewoon zo een geweldige mentaliteit! Ik had echt het gevoel dat ik er werd opgenomen in een grote familie! Het was echt super en ik heb er echt super van genoten.
  Ik wil me ook bedanken dat het allemaal zo gemakkelijk te plannen en te boeken was dankzij je hulp”.
  Met vriendelijke groeten, Isabel Lange

 5. therese2

  10 juni 2014 - 18:41

  Ellen Mardjan, Antelope Park Zimbabwe, Leeuwenproject, september 2013
  “Mijn ervaring met dit project is moeilijk te beschrijven in woorden. Ik heb een bijzondere tijd beleefd
  daar in Antelope Park en elke dag denk ik er met heimwee aan terug.
  We werden heel hartelijk ontvangen in Antelope Park en al snel maakten we kennis met het leeuwenproject.
  We kregen een uitgebreide introductie, wat zeer interessant was om het gehele project te begrijpen.
  Ik denk dat we op de derde dag dan onze eerste Lion Walk hadden en dat herinner ik me nog al te goed!
  Het was eng en onrealistisch, maar toch geweldig. En toen was de rit begonnen! Elke dag kregen we wat te doen en kwamen we in contact met de leeuwen, andere vrijwilligers, de geweldige staff, … Maar het draaide
  niet enkel om de leeuwen, want we hebben ook een paar community projects kunnen bezoeken, het weeshuis enz. Antelope Park had ons zoveel te bieden dat we zelfs niet eens aan vervelen konden denken. De ervaring om met leeuwen te wandelen, zal ik nooit vergeten. Maar ook de mensen daar, die zo vriendelijk waren en altijd klaar voor ons stonden met een brede glimlach op hun gezicht zullen me voor altijd bijblijven.
  Maar ook dank aan jullie Travelunique!” Met vriendelijke groetjes, Ellen

 6. Therese

  10 juli 2014 - 13:28

  Eva Santing, Leeuwenproject Gweru, Zimbabwe, juni 2014
  Hallo,
  Heel erg bedankt voor alles! Ik heb het echt super gehad! Succes nog met met andere helpen en je mag mijn mail ook altijd gebruiken als anderen vragen hebben over het project 🙂 Groetjes Eva!

 7. Therese

  9 maart 2019 - 18:19

  Fabienne Mos, Antelope Park, Zimbabwe, Leeuwenproject, januari 2019, 4 weken
  Hi Therese,

  Ik heb een super leuke tijd gehad in Antelope Park! Mis het heel erg haha.
  Het begon inderdaad wat onrustig (door brandstof protesten), maar daar heb ik in het park weinig tot niks aan gemerkt gelukkig.
  Jij ook heel erg bedankt voor alle hulp en de snelle reacties!

  Groeten,

  Fabienne