Big Cat Research project, Kenia

Project: Big Cat research en natuurbehoud project, Maasai Mara, Kenia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, dit project is gesloten vanaf half december / begin januari

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TU36/MARA

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Maasai Mara, Kenia
 • Accommodatie: accommodatie in een authentiek safari kamp
 • Type project: Big Cat wildlife research project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 16
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in een top safari gebied
 • Update: dit project is geopend!
 • Klik hier voor het reisadvies naar Kenia

 

Algemene informatie Big Cat project, Maasai Mara, Kenia

Maasai Mara is waarschijnlijk één van de mooiste safari bestemmingen in Afrika, vooral bekend om de jaarlijkse migratie van de gnoes en zebra’s. Dit wordt ook wel ’the greatest wildlife show on earth’ genoemd. Dit gebied heeft enorm veel wildleven en je vindt er een aantal bedreigde diersoorten. Maasai Mara bevindt zich in het zuidwesten van Kenia en beslaat zo’n 1700 km2 en het grenst aan de Serengeti-vlakte. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied is de Maasai bevolking.

De Maasai slaagden erin om, ondanks de groeiende moderne civilisatie, hun eeuwenoude tradities te bewaren. Door verschillende oorzaken, zoals de afname van weidegrond voor hun vee en droogte, staat deze traditionele leefwijze sterk onder druk. De totale populatie van de Maasai werd in 2009 geschat op 1.455.000. Ruim de helft hiervan leeft in Kenia.

 

Wildleven in Kenia

Het wildleven verminderd razendsnel in Kenia, met name door het conflict tussen mens en dier. De grote migratie, de grootste migratie van dieren ter wereld, is indrukwekkend. Het betreft hier zo’n 1,3 miljoen wildebeesten, 200.000 zebra’s en honderdduizenden gazellen. Helaas is dit aantal dieren de laatste 30 jaar sterk gedaald. Dit heeft te maken met de toename van de bevolking, de jacht en de uitbreiding van landbouwgrond.

Ook het aantal katachtigen (Big Cats) hebben hun territorium zien slinken. Dit dwingt ze tot jacht op vee, waardoor ze steeds meer in contact komen met de lokale bevolking. Door data te verzamelen over hun verplaatsingen kan men een plan maken hoe de lokale bevolking te beschermen tegen het wildleven.

Bij dit Big Cat project ondersteun je de lokale onderzoekers in het Mara Naboisha Conservacy wat grenst aan het Maasai Mara National Reserve. Als vrijwilliger word je betrokken bij verschillende onderzoeksactiviteiten. Ook word je betrokken bij de Koiyaki Guiding School waar je helpt bij het trainen van de jonge Maaasai bevolking om zo safari gids te worden. Ook zal je betrokken worden bij lessen op het gebied van natuurbehoud op de lokale Maasai scholen.

 

Het Maasai Mara Big Cat project

Het project bevindt zich in het hart van de Mara Naboisho Conservancy bij de Koiyaki Guidings School. Dit is het centrum van het Maasai Mara ecosysteem, ten noorden van het National Reserve, dit is in één van de belangrijkste wildlife gebieden in Kenia. Dit gebied is onderdeel van een groot natuurgebied, waaronder het Maasai Mara National Reserve. In dit gebied is het mogelijk voor het wild om zich te verplaatsen over grote afstanden. De Mara Naboisho Conservancy (20.000 hectare) is opgericht in april 2010.

Ongeveer 500 Maasai landeigenaren hebben hun land ondergebracht in dit grote gebied om zo te zorgen voor natuurbehoud. Hier tegenover staat een maandelijks inkomen van duurzame toerisme organisaties. Bij het Big Cat project krijg je zowel met natuurbehoud- als met community projecten te maken. Je zal met de verschillende delen van het project meedraaien, waarbij soms de nadruk op een bepaald aspect kan wijzigen.

 

Taken bij dit Big Cat project:

 

1. ‘Big Cat’ monitoren

De Mara Naboisho Conservancy heeft een gezonde populatie van de drie Afrikaanse katachtigen: de leeuw, de luipaard en de cheetah. Deze drie diersoorten worden gevolgd om op deze manier betere beslissingen te kunnen nemen op het gebied van natuurbehoud.

Op dit moment ligt de nadruk op de luipaard. Dit omdat de luipaard eigenlijk nooit onderwerp van onderzoek is geweest in deze regio. Luipaarden zijn een belangrijk onderdeel voor het succes van natuurbehoud, omdat ze onderdeel zijn van de ‘Big Five’ en een grote aantrekkingskracht uitoefenen op toeristen (die eigenlijk door hun aanwezigheid het natuurbehoud financieel ondersteunen). Hoe meer je als vrijwilliger over deze dieren kan ontdekken, des te groter de kans op succesvol natuurbehoud.

 

2. Olifanten onderzoek

Dit onderdeel wordt uitgevoerd samen met de organisatie Elephant Voices. Het doel is een groep mensen samen te stellen die hun kennis van de olifant in het Maasai Mara ecosysteem delen. De Mara Naboisho Conservancy is één van de belangrijkste schuilplaatsen van de Mara olifanten. Je bent als vrijwilliger verantwoordelijk voor het maken van ID foto’s van de olifanten, zodat je ze individueel leert kennen. Daarnaast observeer je de dieren en natuur je gegevens over de grootte en samenstelling van de groep. Door je werk help je mee meer kennis te vergaren over de olifanten en deze informatie kan worden gebruikt voor natuurbehoud doeleinden.

 

3. Het tellen van wild (game count) en overige natuurbehoud activiteiten

Er is ook een grote vraag naar data over de aanwezige dieren in het gebied. Om hier meer inzicht in te krijgen worden de dieren geteld. Met behulp van een ervaren team, neem je deel aan het verkrijgen van data om zo inzicht te krijgen in het effect van natuurbehoud activiteiten. De overige natuurbehoud werkzaamheden bestaan uit: het verwijderen van onkruid, het prepareren van wegen, erosie controle, etc.

Natuurbehoud initiatieven hebben alleen zin als ook de lokale bevolking wordt betrokken bij natuurbehoud. Bijna bij elkaar natuurbehoud vind je een ‘community project’. Dit om de lokale bevoking te betrekken bij natuurbehoud en het belang hiervan uit te leggen.

 

4. Conservation werkzaamheden

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in natuurbehoud werkzaamheden. Bijvoorbeeld het verwijderen van onkruid, het identificeren van nieuwe plantensoorten, erosie controle en monitoren van het wildleven.

 

5. Koiyaki Guiding school

85% van de gidsen in de Maasai Mara komen niet uit deze regio. Slechts een handvol lokale bewoners profiteren van de toerisme industrie. Dit komt doordat ze vaak een slechte opleiding hebben. Het Koiyaki project is een initiatief die er voor zorgt dat het gidsen ook een beroep is voor de Maasai stam. Want dit gebied is eigenlijk hun ‘achtertuin’. De school en Eagle View Camp is eigendom van de Koiyaki Community en staat onder toezicht van de Basecamp Foundation.

 

De doelen van de Koiyaki Guiding School en Camp zijn:
 • Natuurbehoud in het Maasai Mara gebied
 • Lokale bewoners voorzien van vaardigheden om deel te nemen aan natuurbehoud en wildlife management
 • De faciliteiten van de Koiyaki Guiding School te verbeteren (bijvoorbeeld de keuken, het bouwen van slaapzalen, etc.)
 • Proberen het mens-dier conflict te beheersen
 • Er zorg voordragen dat de lokale gemeenschap financieel profiteert van het toerisme in het gebied
 • Studenten hebben ook de mogelijkheid om te werken in verschillende sectoren binnnen het toerisme in het Maaasai Mara gebied (dus niet alleen werken als gids)

Gedurende de perioden waarin de lessen plaats vinden zal je als vrijwilliger wekelijks met de studenten werken. Vrijwilligers presenteren bepaalde onderwerpen, zoals ‘hoe om te gaan met klanten’, communicatie, etc. Belangrijk om te melden is dat de school gesloten is tijdens de vakanties en Public Holidays. Hier voor in de plaats kom dan Big Cat monitoring.

 

Olesere Primary School

De Olesere Primary School bevindt zich buiten het gebied in Olesere Village. Er zijn ongeveer 400 studenten van kleuterschool leeftijd tot 12 jaar. De school zelf is erg ‘basic’ en er zijn weinig faciliteiten. De school heeft 8 klaslokalen en een kleuterschool.

Tijdens schooltijden zal je als vrijwilliger wekelijks betrokken worden bij een natuurbehoud clubje. Een groep geselecteerde studenten help je bij het verbeteren van hun Engels en je probeert ze enthousiast te maken voor natuurbehoud. Deze leerlingen zullen wat ze leren door middel van workshops weer aan andere leerlingen leren. Tijdens de vakantie zal je niet deelnemen aan dit onderdeel van het project.

Neem contact meet ons op alsje wenst deel te nemen aan het community gedeelte (school en guiding school) van dit project, het is niet mogelijk om hier het hele jaar door aan deel te nemen. Wij laten je graag de juiste dat weten.

 

10 redenen om het Maasai Mara natuurbehoud- en research project in Kenia te kiezen:
 1. Je verblijft op een top safari locatie, het Masai Mara natuurreservaat
 2. Je brengt tijd door met leeuwen, luipaarden, olifanten en je leert een hoop over de ecologie door middel van onderzoeken en het monitoren van wild
 3. Samen met ervaren gids verzamel je data, vooral in de periode juli – oktober is dit door de migratie van dieren zeer interessant
 4. Je leert van de Maasai gidsen meer over het leven in de bush
 5. Werk samen met de studenten om zo professioneel gids te worden
 6. Leer de Maasai meer over natuurbehoud in hun leefomgeving en het belang van natuurbehoud
 7. Help mee de Maasai school verder te ontwikkelen
 8. Spreek een beetje Swahilli (en Maasai) en leer meer over de cultuur
 9. Ontdek het landschap en wildleven
 10. Maak nieuwe vrienden voor het leven

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

Dit geeft een idee wat je kan verwachten als vrijwilliger bij het Maasai Mara project. Het kan zijn dat er veranderingen zijn aangebracht aan het project, dit om tegemoet te komen aan de wensen van de lokale gemeenschap. Activiteiten zijn afhankelijk van het schema van de Koiyaki Guiding School en de Basecamp Foundation.

De ochtenden worden begonnen met een ontbijt gevolgd door een ochtendactiviteit. Dit kan zijn lessen aan studenten van de Koiyaki Guiding School, het tellen van wild, natuurbehoud activiteiten of community werk. In de middag lunch je samen en na de lunch is er een middag activiteit zoals werken aan de faciliteiten van de school, het verwerken van data in de computer, etc. Het avondeten is met de vrijwilligers samen.

In de weekenden ben je vrij en kan je  deelnemen aan excursies die worden aangeboden vanuit het project. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om heerlijk te relaxen.

 

Locatie

Dit project bevindt zich in het hart van het Maasai Mara ecosysteem in Kenia. Kenia ligt op de evenaar aan Afrika’s oostkust.

 

Weer

Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal (redelijk) goed beheerst. Er is geen ervaring vereist, wel een voorliefde voor natuurbehoud. Ook dien je zelfstandig en flexibel te zijn. Deelname is mogelijk van 2 -12 weken.

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

masai mara big cat project, Kenia

Maasai Mara Big Cat project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Kenia

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Een andere populaire plaats in Kenia is Mombassa.

 

Masai Mara

De Masai Mara is een natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia. Het is 1700 km² groot en het grenst aan de Serengeti-vlakte. Een grote attractie voor toeristen is de massale seizoenstrek van de gnoes en de zebra’s.

Binnen het park is een uitgebreid net van onverharde wegen die in de droge tijd door alle soorten auto’s te berijden zijn. In de regentijd zijn de wegen zelfs voor een vierwielaangedreven auto moeilijk begaanbaar. In de Masai Mara zijn verschillende mogelijkheden tot overnachten, van kampeerterreinen tot luxe lodges. Masai Mara ligt op 1500 tot 2100 meter hoogte.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kenia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Masai Mara

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Het oriëntatie programma bestaat uit:

 • Introductie van het gebied waarin je woont en werkzaam bent
 • Het bezoeken van de gebieden waar je werkzaam zal zijn
 • Tijd om al je vragen te stellen
 • Je rol en verantwoordelijkheid als vrijwilliger
Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je verblijft bij dit Masai Mara project midden in het Masai Mara reservaat. Je zal slapen in tenten met bedden (met vrijwilligers van dezelfde sekse deel je een tent) bij de Koiyaki Guiding School, in het hart van de bush in Kenia. Eten doe je buiten, er is dan ook een buitenkeuken. Er zullen muskietennetten en handdoeken aanwezig zijn. De kamers worden dagelijks schoongemaakt en je was zal wekelijks worden gedaan. Er is heet water vanaf eind van de middag tot begin van de avond om een douche te nemen. Omdat je in de bush verblijft kan je niet zo maar op stap gaan, bij je wandeling zal je worden begeleid door een gids.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt zal zijn na een vroege rit door de bush. Lunch en avondeten zijn volwaardige maaltijden en worden voor je klaargemaakt. Mocht je de hele dag onderweg zijn dan krijg je een lunchpakket mee. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia. Hier word je opgewacht door iemand van het lokale African Impact team. We helpen je graag bij het boeken van een ticket. Vanaf de luchthaven is het ongeveer 5 uur rijden naar het project.

 

Visum

Vanaf 1 september 2015 kun je je visum alleen nog maar elektronisch aanvragen voor vertrek. Het is dan niet meer mogelijk om bij aankomst een visum aan te schaffen. Op de speciale website van de Keniaanse regering moet je je eerst registeren om daarna in te loggen en het visum aan te vragen en te betalen. Klik hier om je te registeren.  Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie.

 

Excursies

Bij dit project is het mogelijk om allerlei excursies te boeken, zoals:

 • Het beklimmen van Mount Kilimanjaro
 • Safari in het Mara Noibosho
 • Tour naar Diani Beach
 • Bezoek aan Watama Beach

Neem contact met ons op om de brochures van deze excursies te ontvangen.

Masai Mara Big Cat project, Kenia

Maasai Mara Big Cat project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2022

 

2 weken: € 2395

3 weken: € 2845

4 weken: € 3095

5 weken: € 3445

6 weken: € 3795

8 weken: € 4495

10 weken: € 5195

12 weken: € 5895

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

Let op! Bij het verblijf van een oneven aantal weken dienen er privé transportkosten betaald te worden van USD 200 (per rit, bij meerdere vrijwilligers kunnen de kosten worden gedeeld). Aangeraden wordt een even aantal weken bij dit project te verblijven of vooraf bij ons te informeren naar het aantal vrijwilligers waarmee de kosten gedeeld kunnen worden.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Ondersteuning door een projectcoördinator 24/7
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visumkosten
 • Verzekeringen
 • (Fris)drank
 • Maaltijden in de weekenden
 • Was service
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Kenia biedt prachtige safari mogelijkheden voor in de weekenden. De projectcoördinator ter plaatse helpt je graag bij het boeken.

 

lijntje lang

Startdata 2022 & 2023 en aankomsttijden

 

Verblijf bij het Big Cat project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken.
Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden, in een ander land.

Aankomst is op zondag, de dag voordat het project op maandag start. Neem contact met ons voor het boeken van een juist ticket.

Startdata 2022

3 januari 10 januari, 24 januari, 7 februari, 21 februari, 7 maart, 21 maart, 4 april, 18 april, 2 mei, 16 mei, 30 mei, 13 juni, 11 juli, 25 juli, 8  augustus, 22 augustus, 5 september, 19 september, 3 oktober, 17 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november en 5 december 2022.

 

Startdata 2023

9 januari, 23 januari, 6 februari, 20 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april, 17 april, 1 mei, 15 mei, 29 mei, 12 juni, 26 juni, 10 juli, 24 juli, 7 augustus, 21 augustus, 4 september, 18 september, 2 oktober, 16 oktober, 30 oktober, 13 november, 27 november en 4 december 2023.

 

Masai Mara Big Cat project, Kenia

Maasai Mara Big Cat project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Downloads

Download hier de Engelstalige brochure

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van het Big Cat project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Kenia
 • Gezondheidszorg- en community project, Limuru, Kenia. Klik hier voor het project
Vergelijkbare projecten
 • Askari natuurbehoud project, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project
 • Wildlife Act natuurbehoud project, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project
 • Amakhala natuurbehoud project, Port Elizabeth, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

AI medisch project Kenia-4Moshi medical-4

AI Mara-3AI Mara-2

AI Mara-1AI Masai mara-5

 

Mocht je meer foto’s wensen van de accommodatie of van het project, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

Comments are closed.