
Big Five project, Krugerpark
Project: Big Five natuurbehoud project, rondom Krugerpark, Zuid-Afrika
Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken gedurende het hele jaar
Prijzen staan in de tekst vermeld
Projectcode: TU10/KRRB
Het project
Het project kort samengevat
- Plaats: Phalaborwa, Zuid-Afrika (Greater Kruger Area)
- Accommodatie: Olifants River Camp
- Type project: natuurbehoud- en onderzoeksproject
- Duur: 2 – 12 weken
- Aantal vrijwilligers: totaal 24 verdeeld over 2 projecten
- Leeftijd: minimaal 16 jaar
- Voertaal bij het project: Engels
- Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een gebied waar de Big Five zich bevindt
- Belangrijk! dit project bevindt zich niet in het Krugerpark maar er net buiten in The Greater Kruger Area
Het project
Zuid-Afrika heeft een grote culturele historie en wordt ook wel de ‘Rainbow Nation’ genoemd. Dit project geeft je de mogelijkheid te ervaren hoe het leven in Zuid-Afrika is, dichtbij de ‘Big Five’, in de buurt van het Krugerpark. Je bevindt je bij dit project niet in het Krugerpark maar in de Greater Kruger Area, zoals dat wordt genoemd Hier vind je de ‘Big Five’ (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn). Naast de ‘Big Five’ vind je hier verder een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder meer dan 400 vogelsoorten.
Als vrijwilliger bij dit Big Five project krijg je de gelegenheid om te worden betrokken bij een verscheidenheid van onderzoeksinitiatieven gericht op deze belangrijke diersoorten. De gegevens die je verzamelt, zullen de lange termijn doelstellingen van wildlife trusts en natuurbehoud stichtingen, waaronder ‘Save the Elephant’, steunen.
Onderzoek
Je zal helpen bij onderzoekswerkzaamheden door het verzamelen van informatie over de Big Five in het veld en door deze gegevens vast te leggen in een geautomatiseerde systeem die wordt gedeeld met relevante onderzoekers en overheden.
Je zal ook worden betrokken bij allerlei natuurbehoud activiteiten in het gebied, dit kan zijn: het verwijderen van uitheemse plantensoorten, het maken van een waterhole, het schoonmaken van wegen, afval opruimen, etc. Dit werk is van essentieel belang voor het beheer van het reservaat en om ervoor te zorgen dat het een veilige omgeving voor mens en dier is. Dit project is gericht op het behoud van de Big Five, maar er is ook aandacht voor andere dieren naast de Big Five.
Een aantal dieren van de Big Five:
1. De neushoorn populatie
Afrika’s neushoorn populatie is dramatisch gedaald in een lange en verwoestende periode van de jacht en stroperij. Door initiatieven om de neushoorn in beschermde gebieden te plaatsen is er een bemoedigend toename van de neushoorn in de afgelopen jaren te zien. Echter de plaag van stroperij blijft zijn tol te eisen. In 1960 was het totale aantal zwarte neushoorns ongeveer 100.000 dieren en vandaag zijn er minder dan 3.500.
Het doel bij dit project is het identificeren van de individuele neushoorns. Data worden verzameld. Je zal met een ervaren gids in een voertuig gegevens verzamelen over de bewegingen van de neushoorn en hun algemene gezondheid.
2. De olifanten
Wildlife stichtingen in Zuid-Afrika proberen in heel Zuid-Afrika de natuurlijke migratie van olifanten te bevorderen. Het conflict met de mens is een groot probleem voor de olifanten in de regio. Ook hier verzamel je data. De verzamelde gegevens zullen worden gebruikt om een toekomst voor olifanten te waarborgen.
Er wordt samengewerkt met de organisatie ‘Save the Elephants’.
3. Grote katachtige (o.a. luipaard)
In de afgelopen dertig jaar is er een alarmerende daling te zien van de grote katachtige in Zuid-Afrika. Samen met ALERT is er een programma opgezet om de dieren te monitoren.
In 1975 zwierven er meer dan 200.000 leeuwen over het Afrikaanse continent. In 2002 waren dat er tussen de 23.000 en de 39.000, een 80 – 90% daling in minder dan drie decennia.
The Greater Kruger Area is ook de thuisbasis van het luipaard. Nummers blijven dalen als gevolg van verlies van habitats en gebrek aan prooi. Ook worden de dieren illegaal gestroopt voor hun huid en lichaamsdelen. Boeren beschouwen luipaarden als een bedreiging voor hun vee, waardoor ze afgeschoten worden.
4. De buffel
Samen met het Reserve management en ecologen worden groepen buffels tot wel 600 dieren gemonitord. De kuddes worden gevolgd om gedrag, samenstelling, etc. in kaart te brengen.
5. Reptielen
De aanwezigheid van reptielen zegt veel over het Afrikaanse landschap. Door de aanwezigheid en het gedrag van reptielen te bestuderen kunnen bepaalde management beslissingen worden genomen. Belangrijk is om te melden dat je zeker niet verplicht bent je in te laten met reptielen als je dat niet prettig vindt.
Taken
- Als vrijwilliger draag je bij aan een project dat streeft naar het behoud en de instandhouding van de Afrikaanse Big Five
- Leer de bouwstenen van succesvolle ecosystemen te begrijpen en de belangrijke rol die verschillende soorten dieren hierin spelen
- Werk mee aan belangrijke onderzoeken naar de leeuw, de olifant, de neushoorn en het luipaard
- Houd je bezig met natuurbehoud taken zoals het verwijderen van vallen, verwijderen van onkruid, het opruimen van afval, het vrijmaken van wegen, etc.
- Werken in de Afrikaanse bush met een veelheid van wilde dieren en prachtige natuur om je heen
- Zet de Big Five op de foto
- Het bijwonen van lezingen over bijvoorbeeld stroperij of culturele presentaties. Het is ook mogelijk zelf een presentatie te verzorgen als je dat wilt
Redenen om voor dit Big Five project te kiezen
- Je verblijft rondom het Krugerpark in een prachtige omgeving
- Analyse van de Big Five en zet je in voor het behoud van deze prachtige dieren
- Verzamelen van data en je doet onderzoek naar verschillende dieren
- Diverse natuurbehoud initiatieven zoals het verwijderen van onkruid, het repareren van de wegen, etc.
- Maak (internationale) vrienden voor het leven
Een dag uit het leven van een vrijwilliger…
Bij het project is iedere dag weer anders. Vaak hangt de planning van de dag af van wat er op dat moment speelt in het gebied.
05.30 uur: opstaan en je klaarmaken voor de ochtendactiviteit
06.00 uur: vertrek voor een research game drive of een natuurbehoud activiteit
09.30 uur: ontbijt, gevolgd door onderzoek of een project taks (RTP)
12.30 uur: lunch in de lodge of een meegenomen lunch onderweg
13.00 uur: begin van het middag project, dit is een game drive of natuurbehoud onderwijs
16.30 uur: terugkeer naar de lodge waarbij je je ervaringen deelt met de overige vrijwilligers en werken aan een project in de lodge
18.30 uur: avondeten. Hierna kan er een presentatie zijn van één van de gidsen of je kan relaxen en socialiseren
Bij research naar dieren moet je vaak vroeg opstaan om de dieren het best te kunnen traceren en fotograferen. Ook het tijdstip net voor de zon onder gaat is hiervoor geschikt.
Soms zal je de hele dag onderweg zijn, soms wordt er dan ergens gestopt voor een maaltijd in een restaurant (helaas dien je dit dan zelf te betalen).
De verdeling van de tijd bij dit project zal zijn:
- Het monitoren van de Big Five, 40 – 50%
- Natuurbehoud activiteiten in het gebied, 30 – 40%
- Het verzamelen en verwerken van data, 10 – 20%
Locatie
Je verblijf Mpumulanga. Dit gebied heet ‘Greater Kruger Area’. Het is niet in het Krugerpark zelf, maar net er buiten. In dit gebied vind je de ‘Big Five’.
Public Holidays 2023
1 januari, 2 januari, 21 maart, 7 april, 10 april, 27 april, 1 mei, 16 juni, 9 augustus, 24 sepember, 25 september, 16 december, 25 en 26 december 2023. Op deze dagen ben je vrij.
Weer
Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is, het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.
Eisen
De minimum leeftijd voor deelname is 16 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Ben minderjarig dan dienen je ouders een ‘parental consent’ formulier te ondertekenen waarin ze je toestemming geven om deel te nemen aan het project. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is voor elk project verplicht.
Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en dat je in een goede conditie bent. Je zal stukken moeten kunnen lopen en fysiek werk moeten kunnen verrichtten. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast.
Reizen naar Zuid-Afrika onder de 18 jaar
Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een afschrift van de geboorte akte van hun kinderen. Ook voor alleenreizende minderjarigen hebben de nieuwe regels consequenties.
Deze nieuwe regels zijn van kracht vanaf 1 juni 2015. Ben je minderjarig en reis je alleen naar Zuid-Afrika dan dient je de volgende documenten mee te nemen als je alleen reist:
- Een geldig paspoort
- Een origineel uittreksel uit het geboorteregister
- Een gelegaliseerd kopie van het paspoort van je ouders
- Een Letter of Acceptence of Responsibility (door ons verstrekt)
- Een kopie van het paspoort van een medewerker van African Impact (door ons verstrekt)
Flexibiliteit
De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.
Landeninformatie
Zuid-Afrika
Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.
Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld.
Meer informatie
- Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
- Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
Praktische informatie
Ondersteuning
Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanagers van African Impact en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het ‘pre-departure’ document over het project. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het project en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.
Oriëntatie
Na aankomst zal je een oriëntatie programma krijgen van de project coördinator over de doelen van het project en jouw rol als vrijwillig. Je krijgt o.a.
- Een introductie over de omgeving
- Een overzicht over de doelen van het project en je rol als vrijwilliger
- Een introductie over de dieren die je zal monitoren en hun gedrag
Accommodatie
Het adres waar je verblijf is: Olifants River Accommodation, Phalaborwa, Greater Kruger Area, 1380, Zuid-Afrika.
Je verblijft in Olifants River Camp in het hart van de Afrikaanse wildernis. Het is een traditionele bushlodge in een BIG 5 reservaat met alle faciliteiten en toebehoren die je nodig hebt voor een comfortabel en authentiek verblijf in Afrika.
Het team heeft een passie voor milieubehoud en dat wordt weerspiegeld in de manier waarop de lodge wordt gerund. Recycling, duurzaam gebruik van hulpbronnen, milieueducatie en het gebruik van lokaal geteelde producten en ethisch verantwoorde ingrediënten zijn allemaal belangrijke aspecten van het leven in Olifants River Camp.
De accommodatie bestaat uit een aantal slaapzalen met uitzicht op de rivier de Olifants. Alle kamers hebben airco en badkamers. Er is een zwembad, een vuurplaats buiten waar braais (BBQ’s) worden georganisserd. Lounge plekken, evenals een kleine winkel waar je snacks en standaard toiletartikelen kunt kopen.
Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, waaronder presentaties over natuurbehoud, filmavonden, documentaires, spelletjesavonden, zonsondergangavonden in de bush, quizavonden en gamedrives.
WiFi is beschikbaar in de hele lodge, maar je bevindt je in de bush, dus het kan traag en onbetrouwbaar zijn. Er zijn keuken-, huishoud-, en onderhoudsteams, evenals on-site projectcoördinatoren die 24 uur per dag, 7 dagen per week zorgen voor je welbevinden.
Maaltijden
Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit toast, muesli, koffie en thee. Lunch en diner zijn verzorgde maaltijden en worden door de kok klaargemaakt. Op de meeste dagen zal je een lunchpakket meekrijgen.
Hoe er te komen?
Je dient een vlucht te boeken naar Johannesburg. Er zijn dagelijkse meerdere vluchten naar Johannesburg. Vanuit hier reis je verder naar je eindbestemming: Hoedspruit (HDS). Dit kan per bus of per vliegtuig. Hoedspruit airport ligt ongeveer 5 kwartier rijden van de accommodatie. Vertrek is ook altijd weer op zondag. Op het vliegveld word je opgewacht door een vertegenwoordiger van African Impact.
Visum
Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.
Geld
De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.
Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.
Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terug wisselen van rand in harde valuta is geen probleem.
African Impact
Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:
- Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
- Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
- Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
- Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)
Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.
Prijzen 2023
2 weken: € 2195
3 weken: € 2545
4 weken: € 2895
5 weken: € 3245
6 weken: € 3595
7 weken: € 3945
8 weken: € 4295
9 weken: € 4645
10 weken: € 4995
11 weken: € 5345
12 weken: € 5695
Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.
Wat is bij de prijs inbegrepen?
- Transfer
- Oriëntatie programma
- Dagelijks vervoer
- Accommodatie
- Drie maaltijden per dag
- 24/7 begeleiding
Niet bij de prijs inbegrepen
- Verzekeringen
- Vliegticket
- Limonade en sterke drank
- Email/internet en telefoonkosten
- Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
- Transfer op afwijkende tijden
Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden
Voor deelname aan dit Big Five project gelden vaste startdata en aankomsttijden.
Aankomst bij dit project is mogelijk 2 maal per maand op zondag. Je dient aan te komen op het vliegveld van Hoedspruit. Je vlucht naar huis kan je op zondag boeken. Je kan er ook voor kiezen om via Johannesburg met de busshuttle van Swift Tours naar Hoedspruit te vertrekken, dit is een reis van ongeveer 6 uur. Neem contact met ons op voor een passend advies.
Startdata 2023
Zondag 8 januari, 22 januari, 5 februari, 19 februari, 5 maart, 19 maart, 2 april, 16 april, 30 april, 14 mei, 28 mei, 11 juni, 25 juni, 2 juli, 9 juli, 16 juli, 23 juli, 30 juli, 6 augustus, 13 augustus, 20 augustus, 27 augustus, 3 september, 17 september, 1 oktober, 15 oktober, 29 oktober, 12 november, 26 november, 10 december en 24 december 2023.
Startdata 2024
Zondag 7 januari, 21 januari, 4 februari, 18 februari, 3 maart, 17 maart, 31 maart, 14 april, 28 april, 12 mei, 26 mei, 9 juni, 23 juni, 7 juli, 14 juli, 21 juli, 28 juli, 4 augustus, 11 augustus, 18 augustus, 25 augustus, 1 september, 15 september, 29 september, 13 oktober, 27 oktober, 10 november, 24 november, 8 december en 22 december 2024.
Je dient op zondag aan te komen op het vliegveld van Hoedspruit. Ook aankomst op de luchthaven van Johannesburg is mogelijk. Je kan vanaf Johannesburg een shuttle bus naar Hoedspruit nemen (ongeveer 6 uur). Neem contact met ons op voor de juiste aankomst- en vertrektijd bij dit project. Check dit voordat je een ticket boekt!
Downloads
Neem contact met ons op om de Engelstalige brochure over dit Big Five project rondom het Krugerpark te ontvangen
Klik hier voor de Facebook pagina van dit project
Lees voor het boeken van dit Big Five project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.
Fotogalerij
Mocht je meer foto’s willen zien van het Big Five project of van de accommodatie, neem dan contact met ons op.
Disclaimer
Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.
De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.
Foto verantwoording: de foto’s en banner op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).
Therese
6 augustus 2018 - 14:06
Stef Schuddinck, Big Five project, Zuid-Afrika, juli 2018
Ik ben sinds een week terug van mijn vrijwilligersproject ‘big five’ in Zuid-Afrika. Ik wou je bij deze even melden dat ik er twee onvergetelijke weken heb beleefd. African Impact organiseerde alles enorm goed. Niets dan tevredenheid hier!
Vriendelijke groeten
Stef Schuddinck
Therese
23 oktober 2019 - 13:02
Dennis Janssen, Big Five project, Zuid-Afrika. september 2019, 3 weken
GE-WEL-DIG, echt zo enorm genoten en heel veel geleerd.
Fantastische plaats om te verblijven, alles was gewoon top!
Dit is ook de reden dat ik volgend jaar terug kom als vrijwilliger en later dat jaar de fgasa trainig wil gaan doen
Bedankt!
Gr Dennis
Therese
29 oktober 2019 - 16:11
Thijmen van den Bremen, Big Five project, Zuid-Afrika, september 2019, 4 weken
Beste Therese,
Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad in de Dumela Lodge en het project. De accommodatie was goed, het eten was lekker en de mensen waren heel vriendelijk. Ik kijk terug op een fantastische maand daar en zou het anderen zeker kunnen aanraden.
Bedankt voor je hulp bij het boeken.
Groeten, thijmen