Sportproject, Malawi

Project: Sport- en onderwijsproject, Mangochi District, Malawi

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, dit project is het hele jaar door geopend

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU43/NAVSPORT

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje kort

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Monkey Bay, Mangochi District, Malawi
 • Accommodatie: vrijwilligershuis aan het Lake Malawi
 • Type project: sport- en onderwijsproject
 • Duur: 4 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project voor de onafhankelijke en ervaren vrijwilliger!

 

Type vrijwilliger

Dit project is zeer geschikt voor een onafhankelijke, ervaren (oudere) vrijwilliger. Er staat 24/7 lokale begeleiding tot je beschikking. Maar je dient een aantal zaken zelf te regelen zoals je transport bij aankomst en vertrek, je transport tijdens je project en je maaltijden (self-catering concept). Dit is nieuw ten opzichte van voorgaande jaren bij dit project (ingevoerd maart 2021).

 

Achtergrond community sport- en onderwijsproject Malawi

De kinderen in Malawi kunnen gratis naar de lagere school. Helaas is deze school vaak van slechte kwaliteit, vooral in de plattelandsgebieden. Dit heeft te maken met de enorme aantallen kinderen in een klas (soms meer dan 100 leerlingen). Daarnaast zijn er weinig middelen zoals boeken, pennen, schriften etc. Kinderen zitten vaak op de grond en de lagere groepen zitten vaak buiten onder een boom.

Dit geldt eigenlijk ook voor sportactiviteiten. Er is geen sportuitrusting en er zijn geen gemotiveerde (sport) leraren. Dit wil zeggen dat team sporten bijna niet voorkomen. Kinderen willen wel graag sporten zoals voetbal, nettbal, etc. Helaas is er vaak zelfs geen goede bal om mee te spelen.

Dit community sport en onderwijs project is ingedeeld in een ochtend- en in een middag project. Dat ziet er als volgt uit:

 

Ochtendproject

Zoals al eerder genoemd is Malawi een van de armste landen in de wereld, meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De meerderheid van de bevolking woont in plattelandsgebieden en is voorzien van gratis onderwijs, maar helaas is dit onderwijs niet al te best. De kinderen krijgen dus zeker geen één op één aandacht. Kinderen met leerproblemen lopen op deze manier vaak een grote leerachterstand op. Het komt vaak voor dat kinderen een aantal jaren achter elkaar blijven zitten.

De meeste kinderen beginnen met onderwijs op de basisschool op de leeftijd van zes jaar. Vaak zitten kinderen van verschillende leeftijden en niveau’s door elkaar. Scholieren die eigenlijk al qua leeftijd op de middelbare school horen te zitten, zitten nog op de lagere school. Dit komt omdat ze laat met scholing zijn begonnen of een aantal jaren zijn blijven zitten.

Daar is je hulp als sport- en onderwijs vrijwilliger hard nodig. Het leren van Engels is een onderwerp dat van groot belang is op school evenals wiskunde. Het is bewezen dat kinderen die hulp hebben gehad van vrijwilligers betere schoolresultaten hebben behaalt.

 

Middagproject

Je bent gedurende de ochtenden werkzaam op school. In de middag start je met het onderwijzen en spelen van diverse sporten. Voetbal is veruit de populairste sport in Malawi. Daarnaast wordt netball veel gespeeld door de meisjes. Andere sporten zoals volleybal en badminton worden ook aangeboden. Helaas zijn er weinig materialen voorhanden en is er ook een gebrek aan kennis over deze sporten. Je assisteert bij:

 • Warming ups
 • Balvaardigheid
 • Het spelen van wedstrijden
 • Fitness
 • Coolingdown
 • Het geven van adviezen op het gebied van voedsel en hygiëne

De betrokkenheid en het enthousiasme van de vrijwilligers moedigt kinderen aan deel te nemen aan sport- en trainingssessies. Dit is belangrijk voor hun gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Zo leren ze teamvaardigheden en er vindt een positieve activiteit in hun vrije tijd plaats. Af en toe kunnen er lokale toernooien worden georganiseerd tussen nabijgelegen dorpen of scholen, dit geeft je team de gelegenheid om hun nieuwe vaardigheden en uithoudingsvermogen te laten zien.

Andere sporten die je als coach kan oppakken zijn cricket, volleybal en zwemmen. Laat het ons weten als je een bepaalde sport zou willen coach.

Belangrijk om te weten is dat er slechts een basisuitrusting beschikbaar is voor de sporten. Als gevolg van het klimaat en het dagelijks gebruik door de teams is er altijd behoefte aan nieuwe items, vooral aan voetballen. Lukt het om een voetbal of andere sport items mee te nemen, dan zal dat zeer worden gewaardeerd door je team.

 

Schoolvakanties 2022

In Malawi zijn er drie school termijnen per jaar, de data variëren en worden vaak pas op het laatste moment bevestigd. Handig is om de volgende richtlijnen aan te houden:

Eerste termijn: van half januari tot half april
Tweede termijn: van begin mei tot einde juli
Derde termijn : van midden/eind augustus tot half november

Tijdens de schoolvakanties is er nog steeds behoefte aan vrijwilligers. In de vakanties zijn er vakantieclubs; georganiseerde vakantieklassen en activiteiten voor de kinderen met het doel om hen van de straat te houden en uit de problemen. Je kan sporten met de lokale teams , je leert de jongeren meer over kunst en muziek uit jouw land. Er is veel minder structuur en je moet creatief en gemotiveerd zijn om ervoor te zorgen dat de kinderen elke dag terugkomen om met je te werken.

Belangrijk is wel om te weten dat de scholen in Afrika heel anders zijn dan onze Westerse scholen. Er is minder structuur en tijd is niet altijd even belangrijk. Daarnaast is het niet verboden om kinderen een lijfstraf te geven op school.

 

Hoogtepunten van het community sport- en onderwijsproject
 • Maak een verschil in het leven van kinderen woonachtig in één van de armste gebieden in de wereld
 • Help mee met het coachen op het gebied van voetbal, volleybal en andere sporten
 • Speel voetbalwedstrijden tegen teams uit andere plaatsen
 • Verblijf in een vrijwilligershuis met uitzicht op Lake Malawi
 • Dompel je onder in de vriendelijke cultuur van Malawi en maak (internationale) vrienden voor het leven
Eisen

Minimum leeftijd voor deelname aan dit community sport- en onderwijsproject is 18 jaar. Maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Dit project is vooral geschikt voor de wat oudere, ervaren vrijwilliger. Dit omdat een grote mate van zelftandigheid van je wordt verwacht en je zelf veel dient te regelen (maaltijden, transport, transfer, etc.). Voor ieder TravelUnique project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste, deze verklaring mag bij aanvang van het project niet ouder dan 6 maanden zijn. Mocht je geen relevantie onderwijs ervaring hebben, of niet eerder vrijwilligerswerk hebben gedaan dan raden we aan een TEFL cursus te volgen (2-3 daagse cursus).

 

Weer

Malawi is een klein en langgerekt land dat op zuidelijk halfrond ligt, in het zuidoosten van Afrika. Het klimaat is subtropisch. De droge periode loopt van mei tot oktober. Dat is gelijk de beste tijd om te reizen. Aan het einde van de droge periode is het heet, overdag wordt het op veel plekken tegen de 35°C. Juli is de koelste maand met een dagtemperatuur van 20-25°C. Het Lake Malawi beslaat een vijfde van het land en is een toeristische trekpleister. Ten westen van het meer is het heuvelachtig en daardoor wat koeler.

 

Locatie

Dit community sport-  en onderwijsproject bevindt zich in het zuidelijke deel van Lake Malawi in het Mangochi District. De accommodatie bevindt zich ongeveer 14 kilometer ten zuiden van Monkey Bay.

 

AI malawi community sport en onderwijs project

Community- en sport project, Malawi, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Malawi

Malawi ligt in Zuidelijk Afrika ten westen van Zambia. Het grenst verder aan Mozambique en Tanzania. De oppervlakte is 118.480 vierkante kilometer. Malawi is daarmee ongeveer 3.5 keer zo groot als Nederland. Het is een langgerekt land. De lengte is ruim 800 kilometer en de breedte varieert tussen de 80 en de 160 kilometer.

Malawi is een van de armste landen in de wereld, een land waar meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoede grens en men een gemiddelde dagelijkse inkomen heeft van minder dan 0,60 USD.

 

Het warme hart van Afrika 

Malawi wordt vaak omschreven als ‘Het warme hart van Afrika’, als gevolg van de vriendelijkheid van zijn volk. Het land heeft een enorme verscheidenheid aan landschappen. Deze variëren van ruwe hooglanden; deze zijn voor de wandelaars en de bergklimmers een paradijs. Daarnaast zijn er de Mulanje laagland vlakten.

De bekendste attractie is ongetwijfeld Lake Malawi, Afrika’s derde grootste meer. Hier vind je honderden mijlen van tropische gouden zandstranden en het biedt honderden soorten kleurrijke tropische vissen. Het meer ligt in het oosten van het land en is, net als het land zelf, langgerekt. Het meer neemt een vijfde deel van de totale oppervlakte van het land in beslag. Het Lake Malawi ligt in de Centraal-Afrikaanse Slenk en het diepste punt is 785 meter.

Het meer watert af in de Shire, die daarna in de Zambezi in Mozambique uitkomt om in de Indische Oceaan af te wateren. Ten westen van het Lake Malawi liggen steile heuvels met een gemiddelde hoogte van duizend meter. In het zuiden ligt de hoogste berg, de Mount Mulanje (drieduizend meter).

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Malawi
lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Tijdens je verblijf in Malawi zal je begeleiding krijgen van het team in Malawi.  Het personeel van de scholen helpt je gedurende de dag en de projectcoördinator kan je aanspreken voor alle hulp die je nodig hebt.
Vooraf ontvang je alle benodigde informatie omtrent je verblijf van TravelUnique.
Het is belangrijk om flexibel te zijn, een open houding te hebben en hard te willen werken. Voor vertrek ontvang je het ‘pre-departure’ document met alle relevante informatie.

 

Oriëntatie

Tijdens je eerste dag krijg je een uitgebreid oriëntatie programma van je projectcoördinator. Dit houdt in:

 • Een introductie over de cultuur en waarden & normen in Malawi
 • Toelichting op de taken binnen het community sport en onderwijs project
 • Basis cursus lokale taal
 • Je gezondheid en veiligheid in Malawi
 • Waarden & normen tijdens je werk
 • Geld en transport in Malawi
 • Introductie in het werkgebied, het project en de staff
 • (Uit)eten
 • Uitleg over de excursies die mogelijk zijn in je vrije tijd
 • Bezoek aan Monkey Bay
Accommodatie

Je verblijft in een comfortabele accommodatie. Het huis is omheind met een toegangshek en het huis heeft een grote groene tuin.

De kamer deel je met een andere vrijwilliger van dezelfde sekse of je slaapt op een slaapzaal. Bij dit project ben je werkzaam met internationale vrijwilligers. De voertaal bij het project is Engels. Er is stromend water (koud water), een douche en westerse toiletten. Wees je ervan bewust er bijna altijd elektriciteit en water tot je beschikking is, maar heel soms, door bezuinigingen, er even een gebrek aan water kan worden ervaren.

 

Maaltijden

Maaltijden zijn niet inbegrepen bij het project (sinds maart 2021). Het is een self-catering principe. Er zijn wel keukenbenodigdheden aanwezig. Hierdoor kan je rekening houden met je eetvoorkeuren en dieetwensen.

 

Vrije tijd

Er zijn een aantal plekken die je zou kunnen bezoeken in het weekend, zoals Nationale Parken of het Mulanje massief. De projectmedewerkers staan klaar om je te helpen bij het organiseren van excursies. Deze weekend activiteiten zijn niet inbegrepen in je projectkosten, deze activiteiten kan je boeken tijdens je project en dien je dan contant te voldoen in USD.

Wat je kan doen is:

 • Een bezoek aan het Liwonde Nationaal Park met zijn verscheidenheid aan wilde dieren en talrijke olifanten en de vele hippo’s in de rivier
 • Ga naar het populaire toeristische dorp Cape Maclear gelegen aan de rand van het meer. Geniet van snorkelen of een boottocht op Lake Malawi
 • Ontspan in het koele kronendak van het Zomba Plateau. Hier heb je een spectaculair uitzicht. Je kunt hier wandelen en paardrijden
 • South Luangawa National Park bezoeken
 • Kamperen op Domwe Island, een onderdeel van Lake Malawi, het grootste niet bewoonde eiland in Lake Malawi
Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Lilongwe International Airport. De aankomstdag is op maandag voor 14.00 uur. Na aankomst word je opgewacht op het vliegveld door de projectcoördinator. Dan vertrek je naar het vrijwilligershuis, een reis van ongeveer 3,5 uur. Hierna neem je je intrek in het huis en ontmoet de overige vrijwilligers.
Arriveer je op een andere dag dan de startdata of later dan 14.00 uur, dan dien je zelf je transfer te regelen en te betalen. De kosten bedragen $ 175 (enkele reis). Dit dien je dan cash te betalen.

 

Geld

Er is een pinautomaat op het vliegveld van Lilongwe (bij aankomst) en in Mangochi, de dichtbijzijnde grote stad. Bankpassen met een Maestro logo kan je hier gebruiken. Soms is het op te nemen bedrag beperkt of is de automaat buiten dienst. US dollars en pounds sterling zijn het meest makkelijk te wisselen. Neem voor excursies US dollars mee. Creditcards worden niet overal geaccepteerd. Echter een creditkaart kan handig zijn, in geval van nood.

 

Visum

Vanaf 1 oktober 2015 is een visum verplicht voor Malawi. Bij aankomst op het vliegveld van Lilongwe dien je een visum aan te schaffen. De kosten bedragen USD 75 voor een visum van 3o dagen. Dit bedrag dien je contant te voldoen of te pinnen via de Malawi Savings Bank. Dit visum kan ter plaatse worden verlengd.

 

AI malawi community sport en onderwijs project

Community- en sport project, Malawi, ©NAV

lijntje lang

Prijzen 2022

 

De prijzen staan vermeld in GBP. Klik hier voor de actuele koers.

De prijs bedraagt £ 500 aan de Naturally Africa Foundation. Voor iedere maand meer + £ 100. Plus £ 75 per week voor de self-catering accommodatie. Ook betaal je een registratie fee van GBP 200.

4 weken: £ 800 + £ 200 registratie fee

8 weken: £ 1200 + £ 200 registratie fee

12 weken: £ 1600 + £ 200 registratie fee

De prijzen zijn exclusief airport transfer. Dit dien je zelf te boeken of in overleg met TravelUnique

Er wordt geadviseerd te boeken voor de duur van minimaal 4 weken. En in blokken van vier weken. Het is ook mogelijk een oneven aantal weken bij dit project te verblijven. Neem contact met ons op voor de prijs van een oneven aantal weken.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Buitengewone vrijwilligerservaring!
 • Oriëntatie bij aankomst
 • Accommodatie
 • Ondersteuning, 24/7

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vluchten
 • Verzekeringen
 • De kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Email/Internet (niet altijd mogelijk), telefoongesprekken
 • Maaltijden, Softdrinks, bier en wijn
 • Transfer vanaf het vliegveld (heen- en terugreis) + transport tijdens je project
 • Excursies

lijntje lang

Startdata 2022 en aankomsttijden

 

Dit community sport- en onderwijsproject start tweemaal per maand op een maandag. Dit project zal heropenen op maandag 9 mei 2022.

 

De startdata in 2022 zijn op:

9 mei, 23 mei, 6 juni, 20 juni, 4 juli, 18 juli, 1 augustus, 15 augustus, 29 augustus, 12 september, 26 september, 10 oktober, 24 oktober, 7 november, 21 november (max. 4 weken) en 5 december 2022 (max. 2 weken).

Aankomst is op de dag dat het project start.

Je kan tussen de 4 en 12 weken deelnemen aan dit project. Als je graag 2 weken zou willen deelnemen kan dit overlegd worden, de voorkeur gaat wel uit naar een deelname van vier weken. Aankomst is op de dag dat het project start. Aankomst is voor 14.00 uur. Dit omdat het nog een lange reis is naar je uiteindelijke bestemming. 

 

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over dit sport- en onderwijs project ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

Ai malawi sportproject

Sport- en community project, Malawi, ©NAV

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van dit sport- en onderwijsproject onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Malawi
 • Onderwijs project. Klik hier voor het project
 • Medisch project. Klik hier voor het project
 • Kleuterschool project. Klik hier voor het project
 • Natuurbehoud project. Lilongwe. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
 • Sportproject, Kaapstad, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project, vanaf 2023
 • Sportproject, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project
 • Sportproject, Eswatini (Swaziland). Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

Malawi-14 Malawi-12

Malawi-11 Malawi-10

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners Naturally Africa Volunteers (NAV) en African Impact (AI).

 

Comments are closed.