Conservation/Ecologie programma, Zuid-Afrika

Project: Conservation/ecologie programma, diverse locaties, Zuid-Afrika

Deelname: 3 weken op vaste data in 2023

Prijs staat in de tekst vermeld

Projectcode: TU25/DEECOL

 

button boeken donkergrijs

 

lijntje lang

De cursus

 

Het programma kort samengevat
 • Plaats: diverse locaties in Zuid-Afrika
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie
 • Type project: project voor studenten ecologische wetenschappen, waaronder zoölogie, botanie, milieuwetenschappen, dierwetenschappen of biologische wetenschappen
 • Duur: 3 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 8
 • Kenmerk: educatieve reis
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Update: dit project is snel volgeboekt! 

 

Algemene informatie over het Ecologie programma

Discover Eden is een organisatie die zinvolle educatieve reizen in Zuid-Afrika organiseert en een all-inclusive pakket voor studenten biedt. Eten, accommodatie en vervoer over land zijn allemaal inbegrepen bij dit programma.

Discover Eden is mede opgericht door Elton du Plooy en Dr. Mark Brown om studenten de kans te geven om op een praktische manier te ervaren hoe een carrière in natuurbehoud eruit kan zien. Op basis van hun uitgebreide ervaring met het doen van ecologisch onderzoek en toegepast natuurbehoudwerk in zuidelijk Afrika gedurende meerdere decennia, heeft Discover Eden cursussen ontwikkeld die de kansen voor studenten maximaliseren om zinvol inzicht te krijgen werken op het gebied van  natuurbehoud in Afrika.

De plaatsen die je bezoekt in Zuid-Afrika zijn: Kaapstad, Gansbaai, Knysna en George. Met een 4-daags bezoek aan een Game Reserve.

 

Op de foto links: Elton du Plooy. Op de foto rechts: dr Mark Brown

Alle activiteiten die ze aanbieden zijn bij de prijs inbegrepen om het gemakkelijk te maken zo je reis te budgetteren zonder onverwachte kosten.

Discover Eden begeleidt je van het ophalen tot het vertrek van en naar de luchthaven en biedt begeleiding en ondersteuning tijdens je hele perriode bij het programma, waardoor het zo zinvol en lonend mogelijk wordt.

De persoonlijke service, de kwaliteit van de activiteiten, de uitstekende accommodatie die ze aanbieden en de zinvolle structuur van de programma’s zullen dit een ervaring maken die je nooit zult vergeten.

 

Voor wie is dit programma?

Het Discover Eden Conservation Ecology-programma is speciaal ontworpen voor diegenen die studeren of werken in de ecologische wetenschappen, waaronder zoölogie, botanie, milieuwetenschappen, dierwetenschappen of biologische wetenschappen.

Het programma duurt 3 weken en neemt je mee het veld in om hands-on te leren van enkele van de beste natuurbeschermingsprofessionals in Zuid-Afrika. Je leer t terwijl je een geweldige tijd hebt om het prachtige Zuid-Afrika te ontdekken!

Dit programma, boordevol activiteiten, behandelt onderwerpen als ecologie, biodiversiteit, natuurbehoud, duurzaamheid, beheer van wildreservaten, ornithologie, mariene biologie, herpetologie en plantkunde. Ontmoet professionals in het veld en leer van hun uitgebreide ervaring.

Let op: vanwege de onvoorspelbaarheid van de natuur en het weer, kunnen de hieronder vermelde dagen en activiteiten worden verwisseld of vervangen om u de best mogelijke ervaring te bieden.

 

Wat houdt het programma in?

 

WILDRESERVEBEHEER & WILDLIFE BEHOUD

Je verblijft 5 dagen in een wildreservaat. Tijdens je verblijf in het reservaat begeleid en assisteer je de medewerkers bij het vervullen van hun taken bij het beheren van het natuurbehoud in het reservaat.
Je zou kunnen deelnemen aan taken zoals:

 • Het visueel volgen, onderzoeken en volgen van dieren
 • Monitoring van moeilijk te spotten soorten met de
  gebruik van camera vallen
 • Identificatie en monitoring van vogels, inclusief ring/banding van vogels
 • Monitoren van diergedrag
 • Habitat- en vegetatie-identificatie
 • Erosiebestrijding
 • Verwijdering en beheer van onkruid

ORNITHOLOGIE

 • Bezoek een roofvogelcentrum. Leer meer over de anatomie, het gedrag en de
  redding en rehabilitatie

MARINE BIOLOGIE

 • Je brengt 2 dagen door met mariene biologen die voor een organisatie werken
  die sterk betrokken is bij het behoud van de zee in hun gebied. Je kunt deelnemen aan activiteiten zoals een duik in een haaienkooi, het merken van haaien op een onderzoeksboot of vanaf de kust, een snorkelonderzoek of -dissectie, een estuariumonderzoek of andere relevante activiteiten op het gebied van natuurbehoud. Naast deze activiteiten krijg je ook colleges van de biologen
 • Laat je meevoeren op een ‘achter de schermen’-tour door een zeevogelreservaat van wereldklasse. Hier krijg je lezingen van een van de biologen en de dierenartsverpleegkundige die verantwoordelijk is voor het welzijn van de bedreigde Afrikaanse pinguïns en andere zeevogels in het centrum
 • Bezoek een kustnatuurreservaat, dat ook een natuurlijke pinguïnkolonie is, waar u een lezing krijgt van een mariene specialist over het behoud van de zee met betrekking tot bedreigde zeevogels
 • Verken het belangrijkste aquarium van Afrika in Kaapstad. Laat je meenemen op een speciale ‘behind the scenes’ rondleiding door het aquarium door een van de aquariumbiologen
 • Leer belangrijke basistechnieken voor marien onderzoek en dompel jezelf onder water om de broodnodige gegevens te verzamelen
 • Spring erin en snorkel met zeehonden bij een grote broedkolonie van Kaapse pelsrobben met een ervaren team van professionals

HERPETOLOGIE

 • Leer de slangensoorten in onze regio kennen en leer
  over hun biologie en hoe ze veilig kunnen omgaan met en werken met deze bijzondere reptielen

PLANTKUNDE

 • Breng een volledige dag door met een botanicus in de botanische tuin van Kirstenbosch tuinen, ook wel bekend als de mooiste tuinen van Zuid-Afrika en wordt geprezen als een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Je krijgt een volledige rondleiding door de tuinen en krijgt lezingen over verschillende aspecten van plantkunde
 • Loop over het Robberg-schiereiland, een internationaal gerenommeerd reservaat met een mix van ontmoetingen met planten, zeedieren en vogels. Spot grote witte haaien, walvissen, dolfijnen en zeehonden vanaf het land en leer meer over het ongelooflijke plantenrijk Fynbos
 • Leer meer over natuurlijke vegetatie en het beheer ervan in een wildreservaat en over de beheersing van buitenaardse indringers en waarom het zo belangrijk is

DIERENGEDRAG

 • Leer meer over de manieren waarop dieren met elkaar omgaan en hun
  omgeving

ECOLOGIE, BIODIVERSITEIT & DUURZAAMHEID

 • Deze onderwerpen komen gedurende het hele programma aan bod.
  Je ontmoet wetenschappers van The Endangered Wildlife Trust (EWT), The Cape Leopard Trust en de Natures Valley Trust (NVT) die zich ook over deze onderwerpen zullen buigen

HET BEHEER VAN BEDREIGDE SOORTEN

 • Dit onderwerp zal bij veel verschillende gelegenheden aan de orde komen
  gedurende het hele programma door wetenschappers en rangers die verantwoordelijk zijn voor hun instandhouding
Klik hier om het programma van dag tot dag te zien en hier de cursusinformatie.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is: het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog.

De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Discover Eden programma, Zuid-Afrika, ©Pixabay

lijntje lang

LANDENINFORMATIE

 

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land met een onrustige verleden. Dit heeft geleid tot een grote scheiding tussen de rijke minderheid en de zeer arme meerderheid. Zuid-Afrika is vastbesloten gelijkheid voor alle burgers na te streven, maar om dit te realiseren moet het alle hulp krijgen die het kan krijgen.

Het is een zeer mooi land met een fascinerende geschiedenis, niets is te vergelijken met zijn prachtige landschappen en zijn vriendelijke mensen. Het land staat bekend als de “Regenboognatie” vanwege de vele culturen die hier samen leven.
Er is iets speciaals aan Zuid-Afrika. Het is een bepaalde gevoel dat je niet uit kan leggen; je zal moeten komen om het zelf te ervaren.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
lijntje lang

Praktische informatie

 

Accommodaties en maaltijden

Alle maaltijden, thee, koffie en accommodaties zijn bij de prijs inbegrepen. Ook al het vervoer is inbegrepen bij de prijs (helaas niet een vliegticket).

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

Gezondheid en veiligheid

Om je gezondheid en veiligheid zo goed mogelijk te garanderen bieden we je:

 • Dat je wordt opgehaald en weggebracht van en naar het vliegveld
 • Alle ritten worden gemaakt door professionele chauffeurs
 • Studenten dienen een ‘indemnity form’ bij aankomst te tekenen
 • Ziekenhuizen en doktoren bevinden zich in de dichtbijzijnde stad
 • Een van de coördinatoren heeft een eerste hulp diploma en heeft een eerste hulp box altijd paraat
 • Laat je voor vertrek adviseren door een arts inzake vaccinaties en malaria

 

Discover Eden programma, Zuid-Afrika, ©Pixabay

lijntje lang

Prijs 2023

 

De prijs voor dit programma gedurende 3 weken bedraagt € 3150 Dit bedrag is exclusief vliegticket.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • 3 maaltijden per dag
 • Accommodatie
 • Al het vervoer over land
 • Alle activiteiten
 • Lezingen en cursusmateriaal
 • Toegangsprijzen voor het park
 • Reisadvies voor vertrek
 • Transfers vanuit Kaapstad Internationale luchthaven bij aankomst en naar George luchthaven bij vertrek (alleen op vaste aankomst- en vertrekdagen)
 • Oriëntatie bij aankomst
 • Thee, koffie, sap en mineraalwater
 • Ondersteuning en assistentie  24/7
 • Een certificaat na voltooiing

 

Wat is niet bij de prijs inbegrepen?
 • Vlucht
 • Inentingen
 • Reis- annulerings verzekering
 • Souvenirs
 • Telefoon-, internetkosten

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Er kunnen maximaal 8 personen per startdatum deelnemen aan het programma. Helaas geldt vol=vol.

De startdata voor 2023 zijn:

30 juni – 18 juli 2023

21 juli – 8 augustus 2023

11 augustus – 29 augustus 2023

Aankomst is op de startdatum op de luchthaven van Kaapstad. Op dag 19 vertrek je vanaf George Airport weer naar huis. Neem contact met ons op voor het boeken van de juiste ticket.

 

Discover Eden programma, Zuid-Afrika, ©Pixabay

lijntje lang

Downloads

 

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van dit project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met deze  Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

 

© Melissa Claerhoudt, 2022

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Discover Eden, Pixabay en Melissa Claerhoudt.

 

Comments
 1. Therese

  19 september 2022 - 17:10

  Melissa Claerhoudt, Ecologie programma, Zuid-Afrika, augustus 2022

  Bedankt voor je mailtje. Ik ben inderdaad weer veilig thuis gekomen en weer aan het wennen aan Nederland. Wat leuk om Elton zijn reactie te lezen.
  Mocht je ooit in de toekomst nog mensen hebben die twijfelen over dit project en graag iemand willen spreken die het project al gedaan heeft, dan mag je altijd mijn naam en contactgegevens noemen! De laatste locatie (Roam game reserve) was echt geweldig.

  Hier nog een laatste paar foto’s 😉 Mocht je nog meer foto’s willen, laat het dan gerust weten.

  Bedankt voor alle goede zorgen en hulp! Het allerbeste en wie weet zoek ik nog een keertje contact.

  Met vriendelijke groet,

  Melissa Claerhoudt