Dolfijnen project, Zanzibar

Project: Dolfijnen project, Kizimkazi , Zanzibar

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken, het project is in december gesloten

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU38/ ZANZDM

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Kizimkazi,  Zanzibar Island
 • Accommodatie: vrijwilligers accommodatie
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: 2 – 12  weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: 6 maximaal
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project op een prachtig eiland

 

Algemene informatie dolfijnen project Zanzibar

Gelegen net buiten de Tanzaniaanse kust in Oost-Afrika, is Zanzibar een fascinerende archipel, een intrigerende mix van culturen en verbluffend mooie stranden.
Zanzibar staat bekend om zijn witte zandstranden en turquoise wateren. Het is ook het thuis van vele historische monumenten. Het Chumbe Island Marine Reserve en het Jozani Forest. Hier vind je de inheemse rode Colobus aap. Aan de zuidkust kan je zwemmen met dolfijnen in de warme wateren van de Indische Oceaan.

 

Stone Town

Zanzibar Town, bekend onder de oude naam Stone Town (een UNESCO World Heritage Site), is de hoofdstad van de archipel. Hier vind je een unieke mix van Indiase, Arabische en Afrikaanse invloeden. Het oude Stonetown, met haar smalle steegjes, bruisende markten en moskeeën, biedt een prachtig aanblik.
Kizimkazi en Jambiani, waar je het grootste deel van je tijd als vrijwilliger zal verblijven, zijn dorpjes gelegen op het zuidelijke deel van de oostkust van Zanzibar. De plaatsen zijn ongeveer een uur rijden van Stone Town. Jambiani is een dorp met prachtige witte zandstranden. Slechts een half uur rijden vanaf Jambiani, naar het zuidwesten van Zanzibar, vind je het rustige dorp Kizimkazi.

Het vissersdorp Kizimkazi is gelegen in het zuidwesten van de Menai Bay Conservation Area (MBCA) van Zanzibar. Menai Bay is het huis van een aantal prachtig diersoorten; vogels, vissen en zoogdieren, waaronder dolfijnen. Er zijn ook bultrug walvissen tijdens de maanden juni tot oktober.

 

Het dolfijnen project

De dolfijnen, met name de vriendelijke bottlenose dolfijnen, die het hele jaar aanwezig zijn in dit gebied, zijn een belangrijke toeristische attractie in Zanzibar. De Nederlandse naam voor de bottlenose dolfijn is de tuimelaar.

Tuimelaars zijn sociale dolfijnen die meestal in groepen worden gezien. De normale groepsgrootte schommelt tussen de 5 en 20 exemplaren, maar tijdens de trek of bij drijfjachten worden soms grotere samenscholingen gezien. Voor onderlinge communicatie hebben ze een heel scala aan geluiden ontwikkeld. Met behulp van hun onderwaterradar, de sonar, kunnen ze zich ook in troebel water uitstekend oriënteren of hun prooi, voornamelijk vis, opsporen.

De tuimelaar heeft een bijzondere manier van slapen: hij slaapt met één hersenhelft tegelijk. Zo kan de ene hersenhelft rusten, terwijl de andere bij bewustzijn blijft. Zo zorgt hij dat hij niet verdrinkt in zijn slaap, hij moet immers aan de oppervlakte blijven om lucht te kunnen halen. Deze manier van slapen is ook een bescherming tegen vijanden onder water.

 

Doel project

Toeristen bekijken deze dolfijnen vanaf vissersboten en vaak springen ze in het water om te zwemmen met hen. De dolfijnen kunnen soms worden omringd door zo’n 20 boten en dit kan hen stress opleveren vooral wanneer dolfijnen jongen hebben.
De belangrijkste focus bij dit Marine conservation project zal liggen op de interactie tussen mens en dolfijn.

Taken bij dit dolfijnen project zijn:

 • Het monitoren van de dolfijnen, d.w.z. gedrag, voeding, dagelijkse gewoonten, reactie op mens, etc.
 • Monitoren van het aantal toeristen
 • Toerist-dolfijn interacties monitoren
 • Het observeren van walvissen tijdens het walvisseizoen (juni tot oktober)
 • Verstrekken van onderzoeksgegevens aan het Institute of Marine Science in Stonetown
 •  Marine Conservation Club met kinderen van de plaatselijke middelbare school
 • Helpen bij het ontwikkelen van meer bewustwording over dolfijnen, walvissen, haaien en andere soorten vissen; het lokale mariene ecosysteem en het lokale maritieme natuurbehoud

 

Overige taken
 • Visserij activiteiten controle waarbij wordt geregistreerd wat dagelijkse wordt gevangen door de vissersboten. Er wordt gekeken naar de prijzen van de vis, het gebied waar ze worden gevangen, de methode van vissen, etc. Dit om te proberen te bepalen wat de impact van visserij op de baai is
 • Het verspreiden van richtlijnen aan toeristen en hotels, alsmede aan lokale exploitanten en gidsen
 • Het geven van workshops gericht op het vergroten van de economische voordelen voor de gemeenschap
 • Het promoten van duurzaam toerisme
 • Het creëren van bewustzijn door middel van pamflets en richtlijnen voor toeristen, hotels en exploitanten

De verzamelde informatie zal worden meegenomen bij onderzoek, enquêtes en studies van onderzoeksinstellingen in Zanzibar. De belangrijkste partner bij dit project is Dr. Narriman die samenwerkt met het  Zanzibar Institute of Marine Science. Ook wordt samengewerkt  met de Kizimkazi Dolphin toerisme Association (KIDOTOA).

Wegens gebrek aan middelen en personeel moet er nog veel onderzoek worden gedaan. Onderzoek is tot op heden meestal op een ad hoc basis gedaan en het doel van dit project is continuïteit in dit onderzoek.

De taken uitgevoerd door vrijwilligers zullen in aanzienlijke mate bijdragen aan het werk van verschillende marine organisaties in Zanzibar. Toezicht op de mens-dolfijn interactie is bijvoorbeeld belangrijk omdat het bij kan dragen aan het overheidsbeleid hoe activiteiten met dolfijnen  te reguleren. Want niets doen kan leiden tot lagere aantallen dolfijnen in de toekomst in dit deel van de wereld.

De partner op Zanzibar is verantwoordelijk voor het toezicht op en het gebruik van de verzamelde dat en analyses. Onze partner heeft veel werk verricht op het gebied van duurzaam dolfijn toerisme in het gebied in samenwerking met andere universiteiten.

 

PADI

Zanzibar is één van de goedkoopste plaatsen in de wereld om je PADI te halen. Daarnaast is het ook nog eens een prachtige duikbestemming. Het is mogelijk om een gekwalificeerde duiker te worden in 3 tot 4 dagen. Dit kan voor aanvang van je project of na afloop. Of tijdens de weekenden. Mocht je helemaal een beginner zijn dan start je met een Open Water Course.

Menal Bay staat bekend om de grote dolfijnen populatie en een zee met honderden verschillende soorten vis. Het water is kristal helder en je vindt er parelwitte stranden. Dit is de ideale duik locatie!

 

Locatie

Zanzibar ligt direct voor de Tanzaniaanse kust van Oost-Afrika. Het is een fascinerende archipel met een interessante geschiedenis, veel verschillende culturen, prachtige stranden en een rijk zeeleven. Het eiland is met name bekend door haar witte zandstranden, het turkoois blauwe water, de vele historische monumenten, het zee reservaat van de Chumble Eilanden en het Jozani woud, het leefgebied van de bedreigde rode colobusaap. Je hebt hier ook de kans om met dolfijnen in de warme wateren van de Indische Oceaan te zwemmen. Bij dit project verblijf je in Jambiani  en werk je in Kizimkazi.

 

Zeven redenen om voor dit project te kiezen:
 1. Tropisch eiland, een prachtige bestemming
 2. Je leert een andere cultuur kennen
 3. Betrokkenheid bij verschillende soorten activiteiten; zowel onderwijs, als natuurbehoud, als werken met de lokale gemeenschap
 4. Maak onderdeel uit van een team dat gericht is op marine natuurbehoud
 5. Heerlijke eten, tropisch fruit en verse vis
 6. Er zijn prachtige snorkel en duikmogelijkheden op Zanzibar
 7. Ontmoet internationale vrijwilligers en maak vrienden voor het leven

 

Belangrijk!

Zanzibar is een moslimland, hierdoor is het niet toegestaan van maandag tot en vrijdag gedurende het project en in de avonduren alcohol te nuttigen. Dronken gedrag is niet toegestaan in Jabiani op elk moment van de dag. Ook dien je gekleed te gaan in een ‘T-shirts met een mouwtje en bij voorkeur in een broek die over de knie valt.

 

Public Holidays & Ramandan 2023

De Public Holidays zijn op: 1 januari,12 januari, 7 april, 15 april, 17 april, 18 april, 26 april, 1 mei, 3 mei, 7 juli,  10 juli, 8 augustus, 23 augustus, 9 oktober, 14 oktober, 9 december, 25 december en 26 december 2023. Op deze dagen ben je vrij.

De Ramadan is de islamitische religieuze vastenmaand die plaatsvindt tijdens de negende maand van de Islamitische kalender.

De Ramadan is in 2023 van 22 maart tot en met 20 april 2023.

Gedurende de Ramadan mogen de vrijwilligers niet eten, drinken, roken of kauwgom kauwen in het openbaar. De gebruikelijke maaltijden worden echter wel geserveerd in het vrijwilligershuis. De vrijwilligers dienen er rekening mee te houden dat in die periode alles in Zanzibar iets langzamer gaat dan gebruikelijk, omdat de lokale bevolking vast en daardoor ook vermoeider is. Dit geldt ook voor de begeleiders van het project.

 

Weer

Kizimkazi, Zanzibar ligt 9 meter boven zeeniveau en heeft een tropisch klimaat. De zomers zijn veel regenachtiger dan de winters in Kizimkazi. De beste tijd om Zanzibar te bezoeken is van januari tot maart en van juni tot december, wanneer de temperatuur warm is en er weinig regen valt. De hoogste gemiddelde temperatuur in Kizimkazi is 30°C in maart en de laagste is 27°C in juni. De watertemperatuur ligt tussen 26°C en 31°C.

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Een goede beheersing van de Engelse taal is zeer gewenst. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste. En natuurlijk moet je bij dit project goed kunnen zwemmen!

 

dolfijnen project, Zanzibar

Dolfijnen project, Zanzibar, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie 

 

 Zanzibar

De Zanzibar-archipel (Arabisch: Zinj el-Barr = land van de zwarten) is tegenwoordig een provincie van Tanzania en bestaat uit drie belangrijke eilanden, Unguja of Zanzibar Island, Pemba en Mafia, en een groot aantal kleinere eilanden. Unguja ligt zo’n 35 km voor de kust van het Tanzaniaanse vasteland, Pemba ligt ca. 40 km ten noordoosten van Unguja.

De Zanzibar-archipel Zanzibar wordt van het vasteland gescheiden door het Zanzibar Kanaal. Zanzibar is maximaal 100 km lang en 35 km breed en heeft een totale oppervlakte van ca. 1650 km2; Pemba is maximaal 70 km lang en 23 km breed. Sommige van de andere eilanden zijn niet groter dan een koraalrots. Zanzibar is over het algemeen vrij vlak, met in het westen en het midden van het eiland wat meer heuvels; het hoogste punt ligt op 120 meter.

De hoofdstad is Zanzibar Town, ook wel bekend als Stone Town, en heeft een unieke mix van Indische, Arabische en Afrikaanse invloeden. Stone Town staat op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO. De stad kent veel smalle steegjes, drukke markten en moskeeën.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zanzibar

lijntje lang

Praktische informatie 

 

Ondersteuning

Bij de projectmanagers van African Impact en bij TravelUnique kun je altijd terecht voor begeleiding en advies.
Een uitgebreid informatiepakket zal aan alle vrijwilligers worden toegezonden bij de boeking van hun reis en meer advies en informatie krijgt je voor vertrek in de vorm van een ‘pre-departure’ document. Een volledig overzicht zal worden verstrekt bij aankomst bij het project door het lokale supportteam met daarbij informatie over de huidige status van de projecten en men zal je dan ook bekend maken met de lokale omgeving.

 

Accommodatie

Je verblijft in een privéstrandhuis omringd door witte zandstranden dat alles heeft wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf. Je deelt een ensuite slaapzaal met andere vrijwilligers en er worst gezorgd voor dagelijkse schoonmaakt. De kamers zijn basic. Je slaapt in een stapelbed. Er zijn muskieten netten aanwezig en ook voor beddengoed wordt gezorgd. Je dient wel zelf je eigen handdoeken mee te nemen. Je was kan tegen een kleine vergoeding worden gedaan. Belangrijk om te weten is dat er geen heet water is bij het douchen! Water is een schaars goed in Zanzibar.

Er is gratis wifi beschikbaar bij de vrijwilligersaccommodatie, maar de verbinding is traag en vrijwilligers kiezen er vaak voor om wifi te gebruiken bij nabijgelegen cafés of restaurants.

 

Maaltijden

Je krijgt drie verse en heerlijke maaltijden per dag bereid door chef-koks uit de lokale gemeenschap. Het ontbijt bestaat uit vers fruit, eieren en toast, terwijl de lunch en het avondeten een mix zijn van lokale en internationale gerechten. Je kunt van alles verwachten, van hamburgers, pizza’s en pastagerechten tot stoofschotels, verse zeevruchten en geurige curries. Vegetarische opties zijn beschikbaar en ze kunnen aan veel andere dieetwensen voldoen. Een keer per week is er ook de mogelijkheid om bij een van de kleuterleidsters of Kanga Ladies thuis te gaan eten. Het is een schitterende avond om samen een huisgemaakte maaltijd te nuttigen en verhalen te delen en te lachen.

 

Hoe er te komen?

Boek een vlucht naar Zanzibar Airport in Stone Town. Daar word je opgevangen door iemand van het projectteam. Er zijn directe vluchten vanuit Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika naar zowel Nairobi (Kenia) en Dar Es Salaam (Tanzania) en van daaruit zijn er vervolgens goede verbindingen naar Zanzibar Eiland. Wij helpen graag bij het boeken van een vlucht.

 

Geld

USD of euro’s kan je het best wisselen bij aankomst op het vliegveld of in Stonetown. Er wordt betaald in Tanzanian Shillings in Jambiani en hier is geen wisselkantoor aanwezig. USD kun je meenemen om er toeristische activiteiten mee te betalen.
Sinds kort wordt er een “departure tax” geheven voor bezoekers die Zanzibar verlaten. Dit is een bedrag van $ 20 of $ 30. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben dit bedrag opgenomen in de kosten van het ticket. Bij andere maatschappijen dien je dit zelf te betalen. Zorg er dus voor dat je nog $30 over hebt bij vertrek.

 

Gele Koorts

Zeer belangrijk is de Gele Koorts vaccinatie. Bij aankomst moet je het vaccinatie boekje tonen. Informatie over overige vaccinaties krijg je van je huisarts of de plaatselijke GGD.

 

Visum

Je hebt een visum nodig voor Zanzibar. De kosten bedragen USD 50 – USD 100. Daarnaast dien je bij aankomst bij het project een vrijwilligersvisum aan te schaffen.  Dit bedraagt euro 300. Houd rekening met deze extra visumkosten.

 

 

Dolfijnen project, Zanzibar, ©Pixabay

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 2195

3 weken: € 2495

4 weken: € 2795

5 weken: € 3095

6 weken: € 3295

7 weken: € 3695

8 weken: € 3695

9 weken: € 4295

10 weken: € 4595

11 weken: € 4895

12 weken: € 5195

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

Neem contact met ons op voor de kosten van de Open Water Diver Course voor beginners 3/4 dagen of de Advanced Diving Course voor gevorderden 3/4 dagen. De kosten zijn inclusief apparatuur.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfers
 • Begeleiding en ondersteuning 24/7
 • Dagelijks vervoer van en naar het project (indien nodig)
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden, behalve op woensdagavond
 • Wekelijkse was service

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Visum
 • Vlucht
 • E-mail, internet en telefoongesprekken
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Frisdranken, wijnen en gedistilleerde dranken
 • Maaltijd bij een leraar thuis
 • Excursies
 • Vervoer dat geen verband houdt met het project
Optionele excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Er zijn vele excursies en safariopties beschikbaar. Ideaal voor een weekendje weg. De projectmanagers kunnen de vrijwilligers assisteren bij het plannen van de excursies. Tot de mogelijkheden behoren:

 • Het brengen van een bezoek aan Stone Town (de hoofdstad van Zanzibar)
 • Spice tours
 • Bezoek aan het Jozani woud
 • Een bezoek aan het schildpaddencentrum en een excursie naar Nungwi en Kendwa
 • Drie, vier en vijf daagse safaritrips kunnen ook worden geregeld naar het Mikumi National Park, het Selous Reserve, het Ruaha National Park, het Serengeti National Park en de Ngorongoro krater
Overige mogelijke activiteiten 
 • Snorkelen bij het koraal
 • Volleybal en voetballen op het strand
 • Jozani Forest – Red Columbus Monkey
 • Stone Town citytour, Spice Tour, Prison Island
 • Eten bij een lokale familie
 • BBQ op het strand

 

lijntje lang

Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden

 

Verblijf bij dit dolfijnen project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. Hierna kan indien gewenst een ander project van TravelUnique geboekt worden, bijvoorbeeld in Tanzania.

 

Startdata 2023 

maandag 9 januari, 23 januari, 6 februari, 20 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april, 17 april, 1 mei, 15 mei, 29 mei, 12 juni, 26  juni, 3 juli, 10 juli, 17 juli, 24 juli, 31 juli, 7 augustus, 14 augustus. 21 augustus, 28  augustus, 4 september, 18 september, 2 oktober, 16 oktober, 30 oktober, 13 november en 27 november (27/11 alleen voor de duur van 2 weken). Hierna is het project gesloten vanwege de zomervakantie tot half januari 2024.

 

Startdata 2024

maandag 8 januari, 22 januari, 5 februari, 19 februari, 4 maart, 18 maart, 1 april, 15 april, 29 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni, 24 juni, 8 juli, 15 juli, 22 juli, 29 juli, 5 augustus, 12 augustus, 19 augustus, 26 augustus, 2 september, 16 september, 30 september, 14 oktober, 28 oktober, 11 november,en 25 november  Hierna is het project gesloten vanwege de zomervakantie tot half januari 2025.

 

Je dient aan te komen op Zanzibar International Airport tussen 7.00 – 12.00 uur (in de ochtend) op de maandag dat je project start.

Je kan je terugvlucht boeken vanaf Zanzibar International Airport op maandag na 12.00 uur.

Zorg ervoor dat je een ‘Holiday Visa’ (nr. 6) aanvraagt en invult
Je paspoort dient na terugkomt in Nederland of België nog 6 maanden geldig te zijn.

 

dolfijnen project, Zanzibar

Dolfijnen project, Zanzibar, ©AI

lijntje lang
Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over het dolfijnen project in Zanzibar ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit dolfijnen project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Fotogalerij

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

Comments are closed.