Fotografie project, Zimbabwe

Project: Wildlife fotografie project, Victoria Falls, Zimbabwe

Deelname mogelijk: 2 – 12  weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staat in de tekst vermeld

Projectcode: TU24/VFP

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Victoria Falls, Zimbabwe
 • Accommodatie: tenten
 • Type project: wildlife fotografie- en natuurbehoud project
 • Duur: 2 – 12 weken weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 10
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in 2 Nationale Parken nabij de Victoria Watervallen
 • YouTube: klik hier voor een fimpje over dit project

 

Victoria Falls, wildlife fotografie, onderzoeks- en natuurbehoud projectimire fototoestel

Het Zambezi en Victoria Falls National Park in Zimbabwe is absoluut één van de meest indrukwekkende gebieden met groot wild in Zuidelijk Afrika. Het Victoria Falls National Park in een World Heritage Site en hier vind je vier van de ‘Big Five’, waardoor er zich veel mogelijkheden voordoen om prachtige foto’s te maken. Hier vind je dieren als olifanten, buffels, leeuwen, hyena’s en verschillende soorten antilopen.

Dit project is een samenwerking tussen LE (Lion Encounter) en ALERT (African Lion & Environmental Research Trust) en ZPWMA (Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority) om onderzoek te doen en zich in te zetten voor natuurbehoud in het gebied Victoria Falls.

 

Je rol als vrijwilliger

Als vrijwilliger bij dit project heb je de mogelijkheid je fotografie vaardigheden te ontwikkelen door een 3-daagse fotografie workshop. Hier leer je hoe groot wild in beeld te brengen en zo een portfolio op te bouwen. Ook leer je hoe onderzoek te doen in een kwetsbaar ecosysteem en sporen te vinden en te navigeren in de bush. Het Zambezi and Victoria Falls National Park in Zimbabwe is een prachtige omgeving voor een fotograaf.

Je dag zal bestaan uit fotografie en natuurbehoud/onderzoek. Afhankelijk van het seizoen zal je betrokken worden bij verschillende activiteiten in twee Nationale Parken.

 

Activiteiten fotografie project

Allereerst start je met een 3-daagse fotografie cursus. Hier leer je de basisvaardigheden ‘wildlife’ fotografie tijdens workshops. Ook leer je hier je foto’s te bewerken. Belangrijk om te melden is dat dit een beginnerscursus is. Ervaren fotografen kunnen de cursus overslaan. Naast fotografie zijn er verschillende activiteiten waaraan je ook deelneemt:

 

1. Onderzoek naar grote katachtigen

In het Zambezi National Park vind je leeuwen, luipaarden, cheetah’s, de Afrikaanse wilde hond en de hyena. Je rol als vrijwilliger is om onderzoek te doen naar deze dieren en data te verzamelen. Data worden al wandelend verzameld of door het observeren van waterputten, door middel van camera’s, etc. Als een dier wordt gevonden dan dient er een foto te worden gemaakt, de GPS locatie te worden genoteerd en overige zinvolle informatie te worden genoteerd. Recent zijn een aantal grote katachtigen voorzien van een ‘collar’, dit is een nekkraag die door middel van een GPS systeem kan worden getraceerd. Er is toestemming om de hyena en luipaard te voorzien van een nekkraag en dit kan worden uitgebreid met andere dieren om zo hun bewegingen en jachtpatronen te kunnen vastleggen. Als vrijwilliger werk je mee met het aanleggen van een ‘ID kit’ voor de hyena’s die voorzien zijn van een nekkraag.

 

2. Olifanten

Er is een zeer grote olifanten populatie in dit gebied, maar er is maar weinig bekend hoe hun gedrag is tijdens de verschillende seizoenen. Je zal worden betrokken bij het vastleggen van hun locatie en de uiterlijke kenmerken noteren om zo tot een database van individuele olifanten te komen. Ook ligt er nadruk op onderzoek naar het gedrag van deze dieren en hun invloed op de vegetatie en verschillende diersoorten in het Park.

 

3. Vogels

Je bent ook mede verantwoordelijk voor het verzamelen van data over de vogelstand, met een focus op roofvogels.

 

4. Het tellen van wild (Game Counts)

Als onderdeel van het onderzoek naar grote katachtigen help je mee het aantal dieren van een bepaald soort te tellen en uit te vinden hoe hun aantallen over het Park zijn verdeeld.

 

5. National Park Management

Je zal het management van het Park ondersteunen op diverse gebieden. Dit kan op het gebied van het bestrijden van onkruid zijn, het aanleggen van waterdrinkplaatsen, activiteiten om stroperij tegen te gaan, het opruimen van afval, etc.

 

6. Onderzoek naar insecten

We hopen dat je van insecten houdt. Dit onderdeel van het programma doet onderzoek naar de complexe relatie tussen insecten en planten in het Park.

 

7. Natuurbehoud onderwijs

Een belangrijk onderdeel van dit project is natuurbehoud onderwijs aan de lokale bevolking. Als vrijwilliger zal je meehelpen het belang van natuurbehoud uit te leggen aan de lokale bevolking die aan de rand van het National Park woont. Je stelt lessen samen en geeft deze lessen op de plaatselijke scholen.

 

Hoogtepunten van het fotografie project in Zimbabwe
 • Neem deel aan een 3-daagse fotografie workshop waarbij je de basisvaardigheden leert over fotografie en editing (dit is een beginners workshop, meer ervaren fotografen slaan vaak de cursus over)
 • Je werkt temidden van het Afrikaanse wild in Victoria Falls
 • Dagelijks bezoek aan het Zambezi National Park om data te verzamelen en het ecosysteem van het Park te monitoren
 • Maak foto’s die kunnen worden gebruikt in marketing materialen
 • Werk in twee prachtige natuurparken
 • Leer meer over het Afrikaanse wildleven
 • Ontdek de Zimbabwaans cultuur
 • Geef natuurbehoud onderwijs aan de lokale bevolking
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven
Locatie

De locatie is in Victoria Falls nabij de Victoria Watervallen in Zimbabwe. Victoria Falls ligt op een vier landen punt. Aan de overkant ligt Livingstone, Zambia. Ook is vanuit Victoria Falls de Caprivi strook van Namibië te bereizen en het Chobe National Park in Botswana.

 

Het weer

Zimbabwe ligt op het zuidelijk halfrond en grenst ondermeer aan Zuid-Afrika. Het grootste gedeelte van het land wordt bedekt door een bergplateau. Hierdoor wordt het subtropische klimaat wat gematigd. De temperaturen schommelen gedurende het jaar tussen de 20 en 30°C. De droge en koele periode loopt van april tot en met oktober. Dit is veruit de beste tijd om het land te bezoeken. Van november tot en met maart is het warm en vochtig, en vallen er van tijd tot tijd pittige buien.

 

Volunteer Encounter

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door Volunteer Encounter gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat Volunteer Encounter niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 17 jaar. Mocht je 17 jaar zijn en willen deelnemen aan het project dan dienen je ouders een formulier in te vullen waarbij ze toestemming geven tot deelname aan het project. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Ervaring is niet vereist. Wel een grote belangstelling voor fotografie en natuurbehoud. De workshop van drie dagen is voor fotografen zonder veel ervaring op het gebied van fotografie.

 

 

fotografie project, Victoria Falls, Zimbabwe

Fotografie project, Victoria Falls, Zimbabwe, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zimbabwe

Zimbabwe ligt in zuidelijk Afrika tussen Zuid-Afrika en Zambia. Zimbabwe is helemaal ingesloten door land en grenst aan Botswana, Mozambique, Zambia en Zuid-Afrika. De oppervlakte van Zimbabwe is 390.580 vierkante kilometer. Zimbabwe is daarmee ongeveer 9,4 keer zo groot als Nederland.

In Zimbabwe vind je in de wildparken leeuwen, giraffen, elanden, waterbokken, zebra’s en ander wild. De grote koedoe is het nationale dier van Zimbabwe.

In het Hwange National Park tref je de grootste kuddes olifanten en buffels van Afrika aan. In het Lake Mutirikwi National Park, bij Masvingo leven nog de zeldzame witte neushoorn, oribies en nyala’s.

 

 Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zimbabwe
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Victoria Falls
lijntje lang

Praktische informatie 

 

Accommodatie

Je zal verblijven op de research locatie in tenten.  Er zijn 9 tenten en twee tenten extra voor diegene die een privé accommodatie boeken. Er zijn 4 toiletten, 4 douches en 4 wastafels. In de avonden kan je rond het kampvuur zitten en overzie je het een waterdrinkplaats voor dieren.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Belangrijk om te weten is dat in deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk is. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaring projectmanager en projectcoördinator. Hij of zij is 24 uur per dag beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Vooraf ontvang je van TravelUnique alle benodigde informatie. Bij aankomst bij het project ontvang je de volgende informatie:

 • Een vrijwilligershandboek
 • Introductie in de 2 Nationale Parken waar je werkzaam zult zijn
 • Kennismaking met het personeel en de gidsen
 • Rondleiding in Victoria Falls
 • Uitleg over het research programma en hoe het computersysteem werkt
 • 3-daagse fotografie cursus
 • Informatie over je veiligheid in een National Park

 

Hoe er te komen?

Vlieg vanaf Johannesburg, Zuid-Afrika naar Victoria Falls in Zimbabwe. Zie voor verdere informatie omtrent vluchten het kopje ‘aankomsttijden’. Na aankomst bij het project is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Je ontvangt een map met alle benodigde informatie. Hierin staan bijvoorbeeld de rivieren, wegen en tracks van het wildleven. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Uiteraard zullen de veiligheidsvoorschriften met je worden doorgenomen.

 

Visum

Bij aankomst in Zimbabwe dien je een visum aan te vragen. Dit visum is 30 dagen geldig.  Kosten van een visum bedragen $30. Dit dien je contant in USD te betalen.

Vrijwilligers kunnen maximaal 4 weken bij dit project verblijven. Echter, diegene die langer dan vier weken blijven, bijvoorbeeld om verder in Zimbabwe vrijwilligerswerk te doen, hebben een extra vergunning nodig van Immigrations. Je krijgt dan een ‘Temporary Employment Permit’. Dit dient contant voldaan te worden door de vrijwilliger en bedraagt $500. Een medewerker van het projectt zal je helpen bij het verkrijgen van een permit.

 

AI Big Five project, fotografie project, Victoria Falls, Zimbabwe

Fotografie project, Victoria Falls, Zimbabwe, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

Let op! De prijzen staan vermeld in Britse ponden. Klik hier voor de koers van de GBP.

2 weken: £ 1589

3 weken: £ 2158

4 weken £ 2708

5 weken: £ 3208

6 weken: £ 2708

7 weken £ 4208

8 weken: £ 4708

Bij TravelUnique betaal je geen administratie- of reserveringskosten. Ook betaal je niks extra’s bij vertrek in het hoogseizoen. Neem contact met ons op voor de prijzen van 9 tot en met 12 weken.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Wekelijkse was service
 • Ondersteuning door een projectcoördinator

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Visum
 • Excursies
 • Fotografie materialen

 

Populaire excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Als je vrijwilligerswerk doet in Afrika wil je meestal ook iets van de omgeving zien. De Victoria Falls worden ook wel genoemd ‘Africa’s adrenaline capital’, je kunt een helikoptervlucht boven de watervallen boeken, bungee jumpen, raften, paardrijden,  game drives, skydiving, kanoën en nog veel meer. Ook zijn er trips mogelijk vn drie dagen naar Antelope Park of naar Botswana of Zambia.

We hebben een lijst met excursies en de prijzen hiervan die je kunt boeken in Victoria Falls.

 

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Dit project is geopend voor vrijwilligers. Echter reizen naar Zimbabwe vanuit NL of Belgie staat nog op code Oranje. Wanneer dit zal wijzigen is nog onbekend. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Verblijf bij het fotografie project is mogelijk voor een periode van 12 weken, hierna kan indien gewenst een ander project van TravelUnique geboekt worden. Aankomst en vertrek dient te vallen tussen 08.00 en 19.00 uur. Meestal word je bij vertrek rond 11.30 uur bij het vliegveld afgezet.

 

De startdata in 2023 zijn op:

2 januari, 16 januari, 6 februari, 13 februari, 6 maart, 13 maart, 27 maart, 3 april, 17 april, 1 mei, 15 mei, 29 mei, 5 juni, 19 juni, 3 juli, 10 juli, 17 juli, 24 juli, 14 augustus, 21 augustus, 28  augustus, 4 september, 18 september, 2 oktober, 16 oktober, 6 november, 13 november, 27 november, 11 december en 25 december 2023.

Houd er rekening mee dat op een Public holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag. Klik hier voor de Public Holidays in Zimbabwe in 2023.

 

 

AI fotografie project, Victoria Falls, Zimbabwe

Fotografie project, Victoria Falls, Zimbabwe, ©AI

lijntje lang

Downloads en links

 

Wil je de Engelstalige brochure over het fotografie project in Victoria Falls, Zimbabwe ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit fotografie project goed onze Algemene Voorwaarden door. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Vergelijkbare fotografie projecten 
 • Fotografie project, Krugerpark, Zuid-Afrika. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

AI VF leeuwen-2

AI VF leeuwen-4

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI) en Volunteer Encounter (VE).

 

Comments are closed.