Gehandicaptenzorg project, Zuid-Afrika

Project: Gehandicaptenzorg project, Houtbay (Kaapstad), Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU84/OAODISlogo AOA

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
  • Plaats: Houtbay, Kaapstad, Zuid-Afrika
  • Accommodatie: gedeelde vrijwilligers accommodatie (Houtbay Backpackers)
  • Type project: gehandicaptenzorg project
  • Duur: 2 – 12  weken
  • Leeftijd: minimaal 18 jaar
  • Voertaal bij het project: Engels

 

Algemene informatie gehandicaptenzorg project

Naast de normale problemen die je als gehandicapte ervaart in je dagelijks leven heb je ook te maken met een sociaal stigma en discriminatie. Dit betekent dat mensen met een handicap (PWD’s, dit staat voor People With Disabilities) iedere dag weer voor een grote uitdaging staan. Op vele gebieden het PWD’s niet dezelfde mogelijkheden als mensen zonder handicap. Dit betekent vaak dat ze geen productieve bijdrage kunnen leveren aan hun gemeenschap.

 

Houtbay

Houtbay is een voorstad van Kaapstad, gelegen in een vallei aan de Atlantische kust van het Kaapse schiereiland, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van het Central Business District van Kaapstad. Midden in het centrum van Houtbay bevindt zich de sloppenwijk Imizamo Yethu. Hier bevinden zich de projecten.Je kan in het weekend je prima vermaken in Kaapstad en omgeving. Maar Houtbay heeft een breed strand, leuke horeca en genoeg winkels om je te vermaken.

 

Je rol als vrijwilliger

Als vrijwilliger werk je in een lokaal centrum wat sociale activiteiten aanbiedt. Daarnaast wordt er voor eten gezorgd en een beroepsopleiding aangeboden. Maar met name wordt er met dagelijkse activiteiten geholpen. Samen met de leiding van het centrum wordt er bepaald wat je werkzaamheden zijn. Dit is afhankelijk van je achtergrond en ervaring.

Vaak is gebleken dat mensen met een handicap geen toegang hebben tot medische zorg en ze vaak alleen thuis zijn, met soms zelf geen voedsel tot hun beschikking. Daarnaast ervaren gehandicapten mensen vaak een negatieve sociale houding van mensen zonder handicap en ervaren ze een sociaal stigma.

Je zal worden betrokken bij:

  • Sociale interactie met de clienten van het centrum en het assisteren bij de dagelijkse activiteiten die met de clienten wordt ondernomen
  • Het centrum ondersteunen (en de clienten) om een inkomen te genereren door middel van het maken van handwerkjes en houtsnijwerk die verkocht kunnen worden in de lokale gemeenschap
  • Assisteren bij de beroepstrainingen en het ontwikkelen van overige vaardigheden
  • Meedraaien in de keuken en in de tuin om een voedingsrijke maaltijd te kunnen bereiden
  • Maak contact met de clienten van het centrum door verhalen over thuis te vertellen. Help ze de wereld te ontdekken ondanks hun handicap!

Als vrijwilliger ben je ondersteunend aan de lokale verzorgers en medewerkers. Je assisteert osociaal werkers en verzorgers bij de zorg voor de clienten van het centrum. Belangrijk om te vermelden is dat zij het aanspreekpunt voor de clienten zijn. Je wordt aangemoedigd je kennis en vaardigheden in te zetten bij dit project, dit gebeurt onder leiding van de lokale project coördinator. Je werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn afhankelijk van je opleiding en ervaring.

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

Iedere dag is weer anders bij het project en afhankelijk van de behoeften van dat moment. Maar een doorsnee dag zou er zo uit kunnen zien:

07.00 uur: opstaan en ontbijten met uitzicht op de haven van Houtbay

07.30 uur: start bij het project

12.30 uur: terug naar Houtbay Backpackers voor een lunch

14.00 uur: start middagactiviteiten

16.00 uur: terugkeer naar de accommodatie

18.30 uur: avondeten in het vrijwilligershuis

 

Schoolvakanties en Public Holidays 2023

Tijdens de schoolvakanties kunnen de activiteiten verschillen van bovenstaande omschrijving. Dit omdat de scholen dan zijn gesloten. Er zullen andere activiteiten voor in de plaats komen. Tussen de Terms is is het vakantie.

1e  Term: 1 april – 11 april 2023

2e Term: 24 juni – 17 juli 2023

3e Term: 30 september – 9 oktober 2023

4e Term: eindigt op 15 december 2023, hierna is het zomervakantie

 

Public Holidays 2023

1 januari, 21 maart, 15 april, 18 april, 27 april, 1 mei, 2 mei, 16 juni, 9 augustus, 24 sepember, 16 december, 25 en 26 december 2023. Op deze dagen ben je vrij.

Het project ziet er dan anders uit als het vakantie is, er wordt dan niet gewerkt op scholen. Er wordt dan meer gewerkt bij Holiday Clubs. Tijdens een Public Holiday ben je vrij.

 

Flexibiliteit

Houd er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart. Ook kan je de ene dag 8 uur werken en de volgende dag slechts 4 uur, wees dus flexibel

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is: het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler. Zuid-Afrika is dus een heerlijk land om vrijwilligerswerk te gaan doen.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. Je dient goed Engels te spreken. Graag ontvangen we voor vertrek een kort Engelstalig CV. Je hebt werkervaring of een opleiding in de gehandicaptenzorg. Of je hebt ervaring met het werken met mensen met een handicap. Voor ieder project van TravelUnique is een Verklaring Omtrent Gedrag een vereist. Deze VOG mag bij aanvang van het project niet ouder zijn dan 6 maanden.

 

Overige informatie

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

 

Gehandicaptenzorg project, Houtbay, Zuid-Afrika, ©AOA

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld. TravelUnique biedt ook een aantal Fair Trade projecten aan.

 

Kaapstad

Kaapstad is beoordeeld als top toeristen bestemming in de wereld en één van wereld’s mooiste steden; het is is een prachtige bestemming om vrijwilligerswerk te gaan doen bij dit weeshuis project. Kaapstad biedt diverse culturele uitstapjes, zoals Robben Island, The V&A Waterfront, Kaap de Goede Hoop National Park en Cape Point, het meest zuid-westelijke punt van het Afrikaanse continent en nog veel meer. Daarnaast is er de mogelijkheid om prachtige wandelingen te maken, het strand te bezoeken, te surfen, de Tafelberg te beklimmen, tussen de pinguïns te zwemmen, Capetown heeft het allemaal.

 

Meer informatie
  • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
  • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika
  • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kaapstad

lijntje langPraktische informatie 

 

Oriëntatie

Na aankomst bij Houtbay Backpackers is er voor de vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project en de omgeving.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je verblijft in een comfortabele budgetaccommodatie in Houtbay genaamd Houtbay Backpackers. De accommodatie heeft zeer vriendelijk personeel. Vanuit de accommodatie worden diverse activiteiten en excursies georganiseerd. Vanuit Houtbay Backpackers kan je een heerlijke duik nemen in zee en zit je op loopafstand van winkels en horeca.

 

Maaltijden

Je ontvangt drie maaltijden per dag. Het ontbijt bestaat meestal uit yoghurt met muesli en brood. De lunch bestaat uit brood en ’s avonds ontvang je een warme maaltijd. Er wordt voor je gekookt, maar men verwacht wel  dat je af en toe meehelpt bij het koken van de maaltijden (en bij het opruimen). Laat vooraf weten of je last van allergieën hebt of dat je speciale dieetwensen wensen hebt.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen. Maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Capetown International. Hier word je opgehaald door een vertegenwoordiger van All Out Africa. Informeer bij ons hoe een zo goed- en goedkoop mogelijk ticket te boeken. Aankomst op de luchthaven in Kaapstad is op maandag.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Mocht men vragen naar het doel van je reis, meldt dan vakantie. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

AOA Swaziland-1

Gehandicaptenzorg project, Houtbay, Zuid-Afrika, ©AOA

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken:€ 1128

3 weken: € 1397

4 weken: € 1574

5 weken: € 1820

6 weken: € 2066

7 weken: € 2313

8 weken: € 2379

9 weken: € 2604

10 weken: € 2828

11 weken: € 3052

12 weken: € 3277

Bij TravelUnique betaal je geen administratie-, inschrijf- of boekingskosten. Ook betaal je niks extra’s bij vertrek in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
  • Oriëntatie programma
  • Accommodatie
  • Transfer vanaf luchthaven naar Houtbay
  • Drie maaltijden per dag
  • Ondersteuning door een projectcoördinator

 

Niet bij de prijs inbegrepen
  • Verzekeringen
  • Vliegticket
  • Lokaal transport naar het project
  • Email, internet- en telefoonkosten
  • Eventuele inentingen
  • Limonade en alcohol
  • Excursies in de weekenden
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Verblijf mogelijk van 2 tot en met 12 weken bij dit project. Het project start iedere eerste maandag van de maand. Het is wel eind van het jaar gesloten. Aankomst op het vliegveld van Kaapstad is op maandag. Vertrek is ook op maandag.

 

Startdata 2023

9 januari, 6 februari, 6 maart, 3 april, 1 mei, 5 juni, 3 juli, 7 augustus, 4 september, 2 oktober en 6 november 2023. In december is het project gesloten.

 

Gehandicaptenzorg project, Houtbay, Zuid-Afrika, ©AOA

lijntje lang  
Downloads en links

 

Klik hier voor de Engelstalige brochure over dit project

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken van dit project in Houtbay, onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden. Lees vooral de bepalingen over het annuleren van een project goed!

 

Fotogalerij

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner All Out Africa (AOA). Belangrijk! de kinderen op de foto’s zijn geen kinderen met een handicap.

 

Comments are closed.