Gender Equality stage, Zambia

 Stage: Gender Equality stage, Livingstone, Zambia

Deelname mogelijk: 4 – 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TUS02/AIGEN

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

De stage

 

De stage kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie (Livingstone Backpackers)
 • Stage:  stage op het gebied van gelijkheid tussen de geslachten
 • Duur: 8, 10 of 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerde stage vlak bij de Victoria Watervallen

 

Algemene Informatie, Livingstone, Zambia

‘Mosi-oa-tunya’- ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het prachtige aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen in Zambia. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone. Ongeveer 10 kilometer van ‘Mosi-oa-tunya’ liggen de rustieke maïsvelden. In deze indrukwekkende setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen.

 

Gender Equality stage in Livingstone, Zambia

Er is veel onderzoek gedaan, maar het is duidelijk dat als je investeert in een jong meisje; je haar armoede terugdringt, je haar gezondheid verbetert en je haar toekomstige economische positie beter maakt. Er zijn veel jonge meisjes die geen onderwijs volgen, die worden misbruikt en op jonge leeftijd (gedwongen) trouwen en/of een kind hebben op jonge leeftijd.

Deze stage heeft tot doel kansen te creëren voor jonge meisjes door middel van een netwerk in hun leefgemeenschap, zodat ze meerdere keuzes hebben als ze opgroeien.

De pubertijd is een cruciale periode in de toekomst van een meisje. Ze kunnen onderwijs volgen en zich sociaal ontwikkelen of ze krijgen te maken met een kind huwelijk, HIV/AIDS, een tienerzwangerschap of seksueel misbruik.

Ieder kind heeft recht op onderwijs, gezondheidszorg en bescherming tegen geweld en misbruik om zich zo te ontwikkelen tot een stabiele volwassene.

 

Uitleg 

Girl-project

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De feiten
 • Wereldwijd gaan er 130 miljoen kinderen zonder diploma van school, 70% hiervan zijn meisjes
 • 50% van het seksueel misbruik gebeurt bij meisjes van 15 jaar en jonger
 • 75% van alle HIV geïnfecteerde in Sub Sahara Africa tussen de 15 – 24 jaar zijn meisjes
 • 1 op de 10 meisjes mist school vanwege hun menstruatie
 • De helft van de eerstgeborenen in ontwikkelingslanden hebben een tienermoe
De focus ligt op
 • Onderwijs: Zorg er voor dat meer meisjes toegang krijgen tot het onderwijs en dat ze van school gaan met een diploma. Hierdoor stijgen hun kansen om in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien
 • Gezondheidszorg: Geef voorlichting over gezondheidsrisico’s en preventie en geef ze hulp bij gezondheidskwesties
 • Tienerzwangerschap: Geef voorlichting hoe een zwangerschap te voorkomen en ondersteun jongeren die te maken hebben met een zwangerschap en het moederschap
 • Veiligheid: Probeer de houding te veranderen ten opzichte van geweld tegen meisjes en help meisjes die slachtoffer zijn van (huiselijk) geweld
 • Financiën: Laat ze de verschillende opties zien en leer ze hoe verantwoording te nemen voor hun eigen levensonderhoud
 • Zelfvertrouwen: Zorg ervoor dat ze meer zelfvertrouwen ontwikkelen en zo meer verantwoording nemen voor hun eigen toekomst

 

Door deze aanpak zullen een aantal dingen kunnen veranderen
 • Wanneer meisjes boven de 16 jaar een inkomen verdienen, investeren ze 90% van dit bedrag in hun familie. Mannen daarentegen investeren 30 – 40%
 • Ieder jaar dat een meisje langer op de lagere school zit stijgt hun toekomstig inkomen met 10 – 20%. Een extra jaar op de middelbare school levert 15 – 25% op
 • Meisjes die onderwijs volgen zijn op latere leeftijd zwanger en hebben kinderen die gezonder en beter opgeleid zijn
 • Meisjes die onderwijs volgen hebben drie keer minder kans op HIV
 • Door maandverband kan een meisje deelnemen aan het onderwijs
 • Ieder jaar dat een moeder extra onderwijs volgt brengt dit de kindersterfte terug met 5 – 10%

Belangrijk is dat dit project in de lokale gemeenschap wordt gedragen. Het project biedt ondersteuning aan meisjes, maar ook aan vrouwen, die dagelijks ondervinden hoe hard het leven kan zijn. Ook is het noodzakelijk dat mannen en jongens begrijpen dat goed onderwijs voor meisjes noodzakelijk is.

 

Je wordt betrokken bij de implementatie van de volgende 6 pijlers
 1. Onderwijs
 2. Gezondheidszorg
 3. Veiligheid
 4. Tienerzwangerschappen
 5. Financiën, en
 6. Zelfvertrouwen

Worden behandeld in dit project en besproken in ‘community’ centra. Hier krijgen meisjes begeleiding bij het maken van goede keuzes.

 

1. Onderwijs

Als meisjes langer een school bezoeken dan hebben ze een grotere kans om zelf een inkomen te verdienen. Op zowel het platteland van Zambia als in de steden blijkt uit een onderzoek uit 2007 dat meisjes een lager school niveau bereiken dan jongens. Eén derde van de meisjes tussen 10 – 14 jaar bezoekt geen school. Dit kan zijn dat ze nooit naar school zijn geweest, op het moment de school niet bezoeken of twee jaar achter zijn op hun eigen niveau. Eén van de redenen waarom meisjes de school niet bezoeken is hun menstruatie. Hierdoor missen ze vaak een aantal dagen per week school omdat er geen maandverband voorhanden is. Ze raken zo achter en stoppen op een gegeven moment helemaal met school. Om dit tegen te gaan wordt maandverband verstrekt. Door middel van workshops wordt het belang van onderwijs uitgelegd.

 

2. Gezondheidszorg

Bij dit onderdeel van het project geef je voorlichting over gezondheidsrisico’s. Er zijn veel verschillende onderwerpen waarover je meer kan vertellen, zoals: alcohol misbruik, huiselijk geweld, diabetes, epilepsie, etc. Als vrijwilliger werk je met een lokale partners, scholen en klinieken om meisjes informatie te geven over de verschillende onderwerpen.

 

3. Tienerzwangerschap

In Zambia gebuikt  slechts 46% van de seksueel actieve meisjes tussen de 15 – 24 jaar anticonceptie. Het terugdringen van tienerzwangerschappen is zeer belangrijk om zo ook te voorkomen dat meisjes voortijdig de school verlaten. In 2007 is 28,5% van de meisjes tussen 15 – 19 jaar zwanger geweest of heeft een kind. Samen met de klinieken en scholen wordt voorlichting gegeven over gezonde relaties en het hebben van veilige seks.

 

4. Veiligheid

Meer dan 28% van de meisjes tussen de 15 – 24 jaar heeft te maken gehad met geweld. Ook school is niet altijd veilig. 70% van de meisjes heeft aangegeven gepest of seksueel geïntimideerd te zijn en 53% heeft aangeven gemolesteerd te zijn op school. 86% van de meisjes doet dingen die ze eigenlijk niet willen in ruil voor geld. Veel van de meisjes vinden het vanzelfsprekend dat ze geslagen worden. Er worden workshops gegeven over pesten en verkrachting en andere onderwerpen over veiligheid.

 

5. Financiën

Bij dit project worden kleine coöperaties opgezet om een inkomen te generen uit bijvoorbeeld het maken van kleding. Ouderen in de gemeenschap treden als mentor op voor jonge meisjes om ze zo bepaalde vaardigheden te leren waarmee ze een inkomen kunnen verdienen.

 

6. Zelfvertrouwen

‘Girl Talk’ is een naschoolse club en een veilige plaats om voor meisjes samen te komen. Hier vind je ook gastsprekers die allerlei onderwerpen aandragen die meisjes en vrouwen in Zambia bezighouden. Een belangrijk onderwerp is ‘kind bruiden’. Deze meisjes maken vaak hun school niet af en hebben een klein sociaal netwerk. Deze meisjes zijn extra kwetsbaar.

Bij alle bovenstaande onderwerpen worden ook jongens en mannen betrokken. Hun houding richting vrouwen wordt in workshops besproken.

Het raamwerk van de 6 bovengenoemde pijlers biedt de mogelijkheid om je tijd en kennis aan te wenden om nieuwe onderdelen aan het programma toe te voegen. Dit kan zijn op het gebied van het ontwikkelen van zelfvertrouwen, zelfverdediging of manieren om je te kunnen uitdrukken (bijvoorbeeld door middel van dans).

Daarnaast is het belangrijk om gedurende je stage het programma te blijven monitoren en evalueren. Een ander onderdeel van deze stage is het verzorgen van vaardigheidstrainingen. Dit wordt gedaan door middel van het geven van workshops.

 

5 redenen om deze Gender Equaltiy stage in Livingstone, Zambia te kiezen
 1. Je bent werkzaam met een groot deel van de gemeenschap om kansen te creëren voor jonge vrouwen, armoede terug te dringen, stigma’s te elimineren en vrouwrechten na te leven
 2. Je werkt mee aan workhops om pesten tegen te gaan
 3. Je neemt deel aan workshops gericht op jongeren en workshops om pesten tegen te gaan
 4. Maak de lokale gemeenschap en het lokale bestuur enthousiast voor dit programma
 5. Je maakt onderdeel uit van een groter doel, de ontwikkeling van jonge vrouwen in Zuidelijk Afrika
 6. Leer jonge vrouwen business vaardigheden en stimuleer ze hun eigen inkomen te verdienen

 

Wat is er tot nog toe bereikt?
 • Op dit moment worden er 189 meisjes en vrouwen in Livingstone ondersteunt
 • 150 meisjes kunnen nu naar school tijdens hun menstruatie, dit dankzij een donatie en workshops op het gebied van gezondheid
 • Er is een rugby training opgezet waaraan op dit moment 25 meisjes aan deelnemen
 • Op dit moment bezoeken 30 meisjes twee keer per week een boerderij om meer te leren over voeding en het telen van voedsel
 • Er wordt gewerkt aan een drop-in center voor mishandelde en misbruikte meisjes

 

Hoogtepunten van deze stage
 • Je helpt jonge vrouwen zich te ontwikkelen tot zelfbewuste vrouwen
 • Je geeft workshops over bijvoorbeeld pesten, het voorkomen van een zwangerschap, etc.
 • Maak een positieve verandering mee bij jonge vrouwen
 • Bezoek de Victoria Watervallen en geniet van de prachtige toeristische activiteiten dat Livingstone te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Maak internationale vrienden voor het leven
Locatie

Als  stagiair bij dit programma ben je woonachtig in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen.

 

Weer

Zambia ligt in zuiden van Centraal-Afrika, ten zuiden van de evenaar. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan de stage is 18 jaar. Voor iedere stage van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal goed beheerst. Daarnaast is het heel belangrijk dat je een bepaalde volwassenheid hebt en een open-mind hebt. Je bent gemotiveerd en je bent proactief. Ook hebt je oog voor detail. Daarnaast weet je jongeren te motiveren en enthousiasmeren. Als laatste is een passie voor mensenrechten en de rechten van de vrouw belangrijk. Houd er rekening mee dat je je aanpast aan de lokale omstandigheden in een Afrikaans land. Dat wil zeggen; wees geduldig , positief en flexibel! Mocht je willen deelnemen aan deze stage dan ontvangen we graag je Engelstalig CV plus motivatie brief. Hierna zal een Skype gesprek in het Engels plaatsvinden voordat je deelname wordt bevestigd.

 

African Impact

Bij aankomst bij je stage word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Dat je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Dat als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je stage de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd programma  waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een stagiair maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat programma’s kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat programma’s hierop aangepast worden. Soms wordt hulp overbodig of wordt er een nieuw programma onderdeel opgestart, wees dus flexibel.

 

Gender Equality stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zambia

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

Victoria Watervallen

In de stad Livingstone, op de grens met Zimbabwe, stort de machtige Zambezi River in de beroemde Victoria Falls. Kanovaren of raften op de Zambezi River is een onvergetelijke ervaring.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Zambia is er een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en/of je mentor. Hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het programma. Je zult zien waar je komt te werken evenals waar de andere vrijwilligers en stagiaires werkzaam zullen zijn. Het oriëntatie programma bestaat uit:

 • introductie over Livingstone en de omgeving
 • een workshop van een halve dag
 • Tijd om al je vragen te stellen
 • Je rol en verantwoordelijkheid als stagiaire
Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren mentor. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Ook zal hij of zij je werk evalueren. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Stagiaires in Livingstone, Zambia verblijven op een comfortabel en veilige complex, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone, genaamd Livingstone Backpackers. Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers en stagiaires  verblijven. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers.

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen. Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 6 mensen slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast met slot voor persoonlijke bezittingen.

 

Meenemen

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon en zal dagelijks de bedden opmaken en hij of zij zal de was verzorgen. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse (toilet)spullen kunnen worden gekocht.

Door samen met de projectcoördinator in het zelfde huis te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in de accommodatie te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone in Zambia (bijvoorbeeld met Kulula.com), dit is de meest makkelijke en snelste manier op te reizen.
Wanneer je vliegt op Johannesburg, komt je bagage niet automatisch aan op je eindbestemming. Haal je koffer/tas op in Johannesburg en check opnieuw in voor je aansluitende vlucht. Hierdoor voorkom je dat je bagage niet aankomt.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het de accommodatie zal brengen.

 

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Het meest handig is dit visum bij aankomst op de luchthaven van Livingstone aan te schaffen. De kosten zijn afhankelijk van of je een single-, dubble- of triple entry aanschaft. Je dient het visum contant te betalen in USD. Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’. Dit document dien je bij aankomst aan de douane in Livingstone te overhandigen.

Het visum is geldig voor 30 dagen. Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Wat je mee moet nemen is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen USD 200,00. Dit dien je contant te betalen.

 

AI Livingstone Girl Impact livingstone zambia

Gender Equality stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

De prijzen voor de Girl Impact stage in Livingstone, bedragen:

4 weken: € 1895

8 weken: € 2895

10 weken: € 3395

12 weken: € 3895

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Neem contact met ons op voor de prijs van 5, 6, 7, 9 en 11 weken.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Vliegveld transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag  (niet in het weekend)
 • Ondersteuning door een mentor
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket naar Livingstone, Zambia
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum voor Zambia
 • Excursies
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River (ongeveer $ 70,00)
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park (ongeveer $ 285,00)
 • White water rafting op de Zambezi River ($ 160,00 voor een halve dag)
 • Bungee jumping ($198,00 per sprong)
 • Helicoptervlucht over de watervallen ($ 185,00 voor 15 minuten)
 • Safari op de rug van een olifant ($ 195,00)
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

 

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Verblijf is mogelijk 4 –  12 weken.

 

De startdata in 2023 zijn op:

23 januari, 20 februari, 20 maart, 17 april, 15 mei, 12 juni, 10 juli, 7 augustus, 4 september, 2 oktober, 30 oktober, 27 november en 25 december 2023.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op maandag, vertrek is ook op maandag. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

AI st. Lucia-16

Gender Equality stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Downloads

Download hier de Engelstalige brochure over deze stage in Zambia

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van deze Gender Equality stage in Zambia onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt dan ga je akkoord met de AV.

 

Fotogalerij

accommodatie livingstone Zambia

Mocht je foto’s willen ontvangen van de accommodatie in Zambia, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Bij de samenstelling van deze informatie is de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

Comments are closed.