Gezondheidszorgproject, Kenia

Project: Gezondheidszorg project, Limuru, Kenia

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 8 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU33/KEM

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Limuru, Kenia
 • Accommodatie: vrijwilligers accommodatie
 • Project: gezondheidszorg-, community en ziekenhuis project
 • Duur: 2 – 8 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 4
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project voor afgestudeerde (of in opleiding) artsen en verpleegkundigen

 

Algemene informatie, Limuru, Kenia

 

De bevolking van Kenia heeft zwaar te leiden onder HIV/AIDS, armoede en werkeloosheid. Kenia staat dan ook bekend als één van de armste landen in Afrika. Ook de gezondheidszorg heeft een enorm tekort aan middelen en mankracht. Er zijn daarom heel veel mogelijkheden in dit land om als vrijwilliger te ondersteunen bij deze problemen.

Dit kan zijn op scholen, bij kinderopvangcentra en in de gezondheidszorg in en rond Limuru. Sinds juni 200 wordt er samengewerkt met drie ‘public health centers’, waar je als vrijwilliger je kennis en vaardigheden kan delen. Je medische achtergrond bepaalt bij welk health center of ziekenhuis je komt te werken. Om vooraf een planning te kunnen maken zal je worden gevraagd je diploma en je ervaring aan ons door te geven,

 

De onderdelen van het project:

 

1. PCEA Kikuyu Mission Hospital

Dit is een groot algemeen ziekenhuis dat zorg biedt aan de plaatselijke gemeenschap ongeacht of men het kan betalen of niet. Het ziekenhuis is overvol met patiënten en doctoren zien zo’n 350 patiënten per dag. Dit maakt het tot een omgeving voor vrijwilligers waar veel te leren valt over de gezondheidszorg in Kenia. Het ziekenhuis staat vooral bekend om de gespecialiseerde oog unit. Als vrijwilliger is er de mogelijkheid om op verschillende afdelingen werkzaam te zijn zoals de afdeling verloskunde, de HIV en diabetes kliniek, de Eerste Hulp, de afdeling chirurgie, etc.

 

2. Karuri Hospital (alleen voor afgestudeerde artsen/verpleegkundigen)

Karuri is een klein staatsziekenhuis met een ambulante afdeling, een tandheelkunde afdeling en een verloskunde afdeling. De afdeling verloskunde bestaat uit een kraamafdeling, een afdeling familie planning en een moeder en kind kliniek en een prenatale kliniek. Er is ook een klein laboratorium. Als vrijwilliger bij deze kliniek kan je een hoop leren over de lokale gezondheidszorg. Daarnaast is er de mogelijkheid workshops te verzorgen voor de staf en patiënten.

 

3. Kihara Hospital

Kihara Hospital is een ziekenhuis dat de Kiambaa Sub County bedient. Het ziekenhuis heeft verschillende afdelingen waaronder een HIV testcentrum, een unit voor familie planning, een TB testcentrum, een tandheelkunde afdeling, een afdeling fysiotherapie, etc. Er is ook een grote verloskamer, waar ongeveer 150 geboorten per maand plaatsvinden. Afhankelijk van je ervaring kan je assisteren, onder supervisie van de lokale arts, op verschillende afdelingen.

 

4. Public Health Centres

Als vrijwilliger kan je op verschillende afdelingen werkzaam zijn zoals: het laboratorium, de afdeling verloskunde, de kinderafdeling, de afdeling voor HIV en TB patiënten., orthopedie, de apotheek of op de administratie. Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden ervaring op te doen, kennis te delen en te leren werken met vaak onvoldoende middelen. Werken in Afrika zal absoluut een eyeopener zijn.

 

Community- en onderwijs mogelijkheden in Limuru:

 

1. Health Club

Het zal niet lang duren totdat je opmerkt hoe slecht de infrastructuur is in Limuru en ook hoe slecht de voorzieningen zijn in de gemeenschappen waar de scholen zich bevinden. Het afval wordt niet opgehaald, er zijn geen sanitaire voorzieningen en zijn weinig mogelijkheden voor hygiëne. Kinderen wordt niet geleerd goed voor zichzelf te zorgen en hun omgeving schoon te houden.

Het doel van de ‘Health Club’ is dit te veranderen door de nadruk te leggen op verantwoording nemen voor je eigen leefomgeving. Daarnaast wordt er de nadruk op persoonlijke hygiëne gelegd. Dit gebeurt door middel van het geven van workshops.

 

2. Kinderopvang en kleuterscholen in Limuru

Er zijn meer dan een miljoen weeskinderen in Kenia, hoofdzakelijk door de gevolgen van AIDS. Van deze kinderen krijgt slechts 5% hulp. Het is daarom belangrijk kinderopvangcentra zo veel mogelijk te ondersteunen. Er zijn diverse kinderopvangcentra waarmee samen wordt gewerkt. De kinderen hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar hebben vaak te maken gehad met HIV/AIDS, armoede, misbruik en ziekte. Veel kinderen hebben hierdoor een achterstand ontwikkeld. De kinderen zijn in de leeftijd van 4 – 15 jaar.

Activiteiten waarbij je betrokken kan worden zijn:

 • Meehelpen als klassen assistent(e) onder supervisie van de lokale staf
 • Meehelpen de gebouwen op te knappen om zo een betere omgeving voor de kinderen te creëren, dit kan zijn door bijvoorbeeld het schilderen van de muren
 • Algemene werkzaamheden zoals koken voor de kinderen, het organiseren van sportactiviteiten  en het spelen met kinderen
 • Het assisteren van de lokale staf in de kinderopvangcentra
 • Het knutselen met de kinderen, etc.

De kinderen hebben een hoop energie en willen graag met je voetballen of basketballen.

Belangrijk om te melden is dat dit project in Limuru geen ‘kindertehuis’ project is. Het is dan ook niet mogelijk te knuffelen met de kinderen. De lokale verzorgers zijn het vaste aanspreekpunt, vrijwilligers zijn ter ondersteuning.

 

3. Old Folk’s Home

Veel bejaardentehuizen in Kenia beschikken over maar weinig middelen. Vaak is er ook geen familieleden die naar de bewoners omkijken. Vrijwilligers helpen mee activiteiten voor deze groep mensen te organiseren, 2 keer per week in de middag.

 

Vakantie 

Omdat er gewerkt wordt binnen de lokale gemeenschap zijn vakanties en Public Holidays van effect op de projecten; lokale partners zijn vrij en kinderen hebben vakantie. Hierdoor zal de structuur van het programma afwijken gedurende de vakanties.

Public Holidays zijn er op: 1 januari, 7 april, 10 april, 21 april, 1 mei 1 juni, 21 juni, 28 juni,  20 oktober, 12 december, 21 december, 25 & 26 december 2023.  Dit een vrije dag bij het project.

 

8 redenen om het gezondheidszorg project in Limuru, Kenia te kiezen:
 1. Deel je kennis en ervaring met de lokale staf in ziekenhuizen en klinieken
 2. Leer meer of de Keniaanse gezondheidszorg, waarbij je werk met beperkte middelen
 3. Ondersteun de lokale staf door het assisteren bij taken, waardoor er efficiënter kan worden gewerkt
 4. Doe ervaring op door samen te werken met lokale artsen
 5. Werk op verschillende kinderopvangcentra en scholen in de omgeving
 6. Assisteer bij het onderwijs aan kinderen
 7. Je leert een beetje Swahilli en leert meer over de cultuur in Kenia
 8. Ontdek het prachtige landschap en wildleven van Kenia

 

Een dag uit het leven van een vrijwilliger…

Natuurlijk is niet iedere dag hetzelfde, maar zo kan een dag bij het project eruit zien:

07.30 uur: opstaan en ontbijt

08.00 uur: vertrek vanaf Brackenhurst naar een ziekenhuis, de rit duurt ongeveer 20-40 minuten

09.00 uur: start van de werkzaamheden in de kliniek of in het ziekenhuis

12.30 uur: lunchtijd, je eet je meegebrachte lunchpakket

13.00 uur – 15.30 uur: werkzaamheden bij bijvoorbeeld de ‘Health Club’ of op een plaatselijke lagere school

15.30 uur: eind van de werkdag en terugkeer naar het vrijwilligershuis

Avonden: avondeten. Je avonden zijn ter vrije besteding, met eventueel een bezoek aan The Limuru Country Club

Eén middag is gereserveerd voor een bezoek aan een weeshuis, of aan het bejaardentehuis of voor het geven van een workshop

Vrijdag (middag)

Op vrijdagochtend wordt er gewerkt in de kliniek. De vrijdagmiddag is vrij.

Zaterdag & zondag

Dit zijn je vrije dagen. Je kan er voor kiezen om deel te nemen aan excursies in de omgeving of om bij te komen van werkzaamheden. De lokale project coördinator helpt je graag bij het regelen van een excursie of activiteit. Je kan bijvoorbeeld een safari in de Maasai Mara boeken of Nairobi ontdekken.

 

Locatie

Het project is gevestigd in een Limuru, Kenia, in de Keniaanse hooglanden. Limuru bevindt zich ongeveer 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad Nairobi. Kenia ligt op de evenaar aan Afrika’s oostkust. Het is een stad in centraal Kenia, ongeveer 50 km ten noordwesten van Nairobi. Momenteel  zijn er ongeveer 5000 inwoners woonachtig in Limuru. De plaats ligt op een hoogte van ongeveer 2250 meter en is bekend om zijn 100 jaar oude thee productie. Limuru is de geboorteplaats van de beroemde Keniaanse schrijver, Ngũgĩ wa Thiong’o.

 

Weer

Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal goed beheerst. Bij dit project is alleen voor studenten geneeskunde of studenten verpleegkunde. Of voor afgestudeerde artsen en verpleegkundigen. Er wordt een passend project voor je gemaakt. Hiervoor hebben we voor vertrek nodig:

 • Een Engelstalig CV
 • Kopieën van je diploma of certificaten

 

African Impact

Bij aankomst bij je vrijwilligersproject word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je project de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

AI medisch project Limuru Kenia

Gezondheidszorg project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Kenia

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Een andere populaire plaats in Kenia is Mombassa.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Kenia

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Limuru is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Het oriëntatie programma bestaat uit:

 • Introductie Brackenhurst en de directe omgeving
 • Informatie over de projecten
 • Kennismaking met de staf en vrijwilligerscoördinator
 • Relevante informatie over ziekten waarmee je in aanraking kan komen zoals HIV/AIDS, TB, malaria, etc.
 • Tijd om al je vragen te stellen
 • Je rol en verantwoordelijkheid als vrijwilliger
Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24 beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Je zal verblijven in een ‘basic’ cottage op het terrein van het Brackenhurst International Conference Centre. Een cottage in een prachtige omgeving! Als vrijwilliger deel je een kamer met vrijwilligers van dezelfde sekse. Op het terrein is het mogelijk om te volleyballen, te tennissen, etc. De cottage heeft stromend water, warme douches en toiletten. Als vrijwilliger help je om de beurt mee met de afwas, het opmaken van de bedden en kleine schoonmaak klusjes. Er is een schoonmaker voor de grotere schoonmaak.

Belangrijk om te melden is dat Brackenhurst een christelijk centrum is. In de cultuur is alcohol taboe, dit is dan ook niet toegestaan op het terrein. Er is ook een aparte ‘rookafdeling’ in het vrijwilligershuis. Roken op het terrein is niet toegestaan. Houd hier rekening bij het boeken van het project, dat je in Limuru je waarschijnlijk meer dient aan te passen dan bij een ander project.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit eieren, toast, fruit, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. en bestaat uit lokaal en internationaal eten. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia. We helpen je graag bij het boeken van een ticket. Op het vliegveld word je opgewacht door een medewerker van African Impact die je naar het vrijwilligershuis in Limuru zal brengen.

 

Visum

Vanaf 1 september 2015 kun je je visum alleen nog maar online aanvragen voor vertrek. Het is dan niet meer mogelijk om bij aankomst een visum aan te schaffen. Op de speciale website van de Keniaanse regering moet je je eerst registeren om daarna in te loggen en het visum aan te vragen en te betalen. Klik hier om je te registeren.  Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie.

 

AI medisch project limuru Kenia-2

Gezondheidszorg project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1345

3 weken: € 1595

4 weken: € 1845

5 weken: € 2095

6 weken: € 2345

7 weken: € 2595

8 weken: € 2845

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings-, administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer vanaf Nairobi International Airport naar Limuru
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • Onbeperkt thee, koffie en sappen
 • Ondersteuning door een projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vliegticket naar Nairobi
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visumkosten
 • Verzekeringen
 • Drank (limonade)
 • Maaltijden in de weekenden
 • Was service
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Kenia biedt prachtige safarie mogelijkheden. Ook is het leuk Nairobi te ontdekken. Er zijn veel excursies mogelijk vanuit Moshi. De project coördinator ter plaatse helpt je graag bij het boeken.

 

lijntje lang

Startdata 2023 & 2024 en aankomsttijden

 

Verblijf mogelijk van 2 tot en met 8 weken bij dit project.

Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden in een ander land. Het project start iedere maandag. Maandag is ook de aankomst- en vertrekdag bij het project.

Het project sluit op maandag 18 december 2023.

 

AI medisch project Kenia-3

Gezondheidszorg project, Kenia, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over het project in Limuru, Kenia ontvangen? Neem dan contact met ons op

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit project in Limuru onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Kenia
 • Maasai Mara Big Cat en Wildlife onderzoek project. Klik hier voor het project
Vergelijkbare projecten
 • Medisch project in Gweru, Zimbabwe. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

AI medisch project Kenia-4Moshi medical-1

Moshi medical-4moshi medical-3

 Moshi medical-2Moshi-6

 

Mocht je meer foto’s wensen van de accommodatie of van het project in Limuru, Kenia, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

Comments are closed.