Gezondheidszorg stage, Zambia

Project: Gezondheidszorg stage, Livingstone, Zambia

Deelname mogelijk: 4 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

Logo AI new

Projectcode: TUS03/AILG

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

DE STAGE

 

De stage kort samengevat
 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: Victoria Falls Backpackers
 • Type project: gezondheidszorg stage
 • Duur: 4 weken, te starten op vaste data
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij de stage: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerde stage vlak bij de Victoria Watervallen
 • Update: het is mogelijk om deel te nemen aan deze stage!

 

Algemene Informatie, Livingstone, Zambiabutton youtube

‘Mosi-oa-tunya’- ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het prachtige aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone, een plaats van avontuur, vriendschap en uitdaging, een plaats waar van je van gaat houden, een plaats waar je een je uitdaging aangaat die je leven verandert.

Ongeveer 10 kilometer van ‘Mosi-oa-tunya’ liggen de rustieke maïsvelden. In deze indrukwekkende setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen.

 

De gezondheidszorg stage

Deze gezondheidszorg stage vindt plaats in Livingstone, Zambia. Deze stage is ontwikkeld om ge toegang tot- en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Je zal innovatief werk verrichten in een gebied met lage inkomens. Je bepaalt samen met het lokale team wat de gezondheidsstatus is van de lokale bevolking, lanceert mee nieuwe initiatieven en probeert barrières die een goede gezondheid in de weg staan te slechten.

Een goede gezondheid is een mensenrecht. Er wordt met lokale partners in Zambia gewerkt om de cirkel van armoede te doorbreken in Livingstone.

Zambia is een laag inkomen gebied, waarbij de gender ongelijkheid index in Zambia op plaats 133 staat op een lijst van 149 landen.

Er is een grote ongelijkheidheid op het gebied van gezondheidszorg, de mate waarin je geholpen wordt is afhankelijk van je locatie, opleiding, geslacht en inkomen. De gezondheidszorg heeft te maken met een groot aantal uitdagingen, zoals onvoldoende getraind personeel, de HIV epidemie, etc. Daarnaast heeft Zambia te maken met een hoog geboortecijfer als gevolg van de geringe toegang tot familieplanning, geringe opleidingsmogelijkheden voor meisjes en werk voor vrouwen.

Als stagiaire krijg je te maken met verschillende aspecten op het gebied van de gezondheidszorg gedurende de vier weken van je deelname:

 

 • Je probeert de gezondheid van de lokale bevolking te verbeteren. Dit gebeurt tegen een achtergrond van traditionele praktijken, culturele normen en patriarchale opvattingen
 • Promoot je een gezonde levensstijl en doet onderzoek naar ziekte en  letsel preventie
 • Implementeert je onderwijs programma’s
 • Promoot je gelijkheidheid in- n toegankelijkheid tot de medische zorg
 • Kijk je naar issues tussen leeftijd en geslacht
 • Richt je je op de geestelijke gezondheid, iets wat vaak buiten beschouwing wordt gelaten in Zambia
 • Lever je data aan aan de Population Council

 

Wat ga je doen?
 • Workshops
Door middel van een reeks workshops (die je gaat helpen geven) over verschillende onderwerpen, zul je merken dat je stage-ervaring dynamisch en leerzaam is. Tijdens deze workshops doe je waardevolle vaardigheden op. Je kunt bijvoorbeeld een presentatie geven over HIV op verschillende scholen of instellingen praten of de dynamiek tusseb landelijke versus stedelijke geneeskunde vergelijken. Er zijn vele mogelijkheden.
 • Klinieken bezoeken en thuiszorg

Dit zal een vast onderdeel van het programma zijn en geeft je de kans om te leren van anderen in de frontlinie van de openbare gezondheidszorg. Vaak ligt de focus op reactieve zorg, terwijl men op zoek is naar het gesprek aangaan met “risicovolle” individuen. Je kan deelnemen aan gesprekken over tienerzwangerschappen samen met  een plaatselijke verloskundige of discussies voeren over pre- en postnatale zorg, over cholera, ondervoeding, leven met HIV of medicatieprotocollen.

Je werkt ook in een thuiszorgsysteem aan de rand van Livingstone om inzicht te krijgen in het zorgsysteem en de moeilijkheden en beperkingen waarmee je dagelijks te maken hebt.

 

 • Professionele ontwikkeling

Je krijgt 3 professionele experts toegewezen om je te ondersteunen.

Allereerst het entorschap van het African Impact-team ter plaatse dat kijkt naar je specifieke interesses binnen dit domein; dit zal een dieper inzicht geven in de geschiedenis van de Zambiaanse openbare gezondheidszorg, evenals in de uitdagingen waarmee we momenteel worden geconfronteerd.

Een hooggekwalificeerde Personal Development Coach om samen te werken via één op één- en groepsgesprekken. Ze ondersteunen je met hulpmiddelen die je tijdens je hele verblijf  en daarna kunt gebruiken, waarbij persoonlijke doelen en kansen voor je toekomst worden onderzocht.

Monitoring en evaluatie Coaching in relatie tot mondiale gezondheid. Dit gebied richt zich op onderzoeksmethoden en het analyseren van en rapporteren over gegevens.

 

7 redenen om te kiezen voor de gezondheidszorg stage in Livingstone, Zambia te kiezen:
 1. Je bent werkzaam in een omgeving waar mensen werkelijk je hulp nodig hebben
 2. In de omgeving van Livingstone zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om te ontspannen en er zijn avontuurlijk excursies mogelijk in de weekenden, denk bijvoorbeeld aan raften op de Victoria Watervallen
 3. Krijg je inzicht in de gezondheidszorg in Zambia
 4. Je ziet wat het effect van een gezondheidszorg systeem heeft op kinderen en volwassenen, varierend van HIV, tuberculose en mentale gezondheid
 5. Je ziet het grote verschil op medisch gebied tussen Europa en Afrika
 6. Je kan je leiderschapskwaliteiten in deze stage ontwikkelen
 7. Je leert te communiceren op verschillende niveaus

 

Weekverdeling

Week1: deze week is er om je in te werken en je vertrouwd te maken met je omgeving. Kennis wordt gedeeld en je wordt geïntroduceerd bij de lokale klinieken. Ook ontvang je deze week een training in het verzamelen en verwerken van data.

Week 2: deze week maak je kennis met verschillende groepen mensen. Er zal je worden geleerd hoe je een effectieve workshop geeft en je krijgt meer inzicht in de community en de uitdagingen waar men mee te maken heeft. Ook werk je mee onder begeleiding van het lokale team.

Week 3: met je ervaring van de afgelopen twee weken kun je deze week meelopen met lokale professionals en NGO’s in de dorpen in de buitenwijken van Livingstone.

Week 4: deze week evalueer je wat je geleerd hebt.

 

Wat is er de laatste jaren bereikt?
 1. Er worden vijf lokale klieken ondersteund
 2. In 2018 werden er Eerste Hulp lessen gegeven aan lokale hulpverleners. De kennis over de Eerste Hulp steeg met 28%
 3. In het jaar 2018 werden workshops gehouden voor meer dan 500 mensen over HIV
 4. Gender Based Violance (GBV) workshops werden gegeven aan 1888 personen in de leeftijd 8 – 35 jaar
 5. Er zijn door vrijwilligers en stagiares meer dan 300 menstruatie kits aan meisjes uitgereikt. Meisjes die anders hun lessen hadden moeten missen

 

Wat moet je meebrengen als stagiaire? 
 • Goede organisatorische vaardigheden en kennis van computers (Word en Excel)
 • Goede beheersing van de Engelse taal
 • Opleiding en/of ervaring in de gezondheidszorg
 • Positiviteit en passie
Locatie

Het project is gevestigd in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen. In Botswana vind je het prachtige Chobe National Park. Klik hier voor de locatie op Google Maps.

 

Weer

Zambia ligt in zuiden van Centraal-Afrika, ten zuiden van de evenaar. Het land is erg bergachtig. Alleen in de valleien heerst een vochtig en warm tropisch klimaat. Zambia kent drie seizoenen: een koel (gemiddeld 25°C) en droog seizoen dat loopt van april tot augustus, een heet en droog seizoen van augustus tot november, de rest van het jaar is het warm en vochtig. In oktober wordt het 30°C op de plateaus en soms wel 40°C in de valleien. De beste tijd om het land te bezoeken is in de droge tijd die loopt van mei tot november.  In de maanden juni, juli en augustus is het winter en kan het behoorlijk koud zijn (met temperaturen van 5 graden ’s nachts). Zorg dat je in deze maanden over voldoende lagen kleding beschikt!

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname aan deze stage is 18 jaar.  Voor ieder stage is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht. Ervaring en/of de juiste opleiding is vereist. Graag ontvangen we voor vertrek een Engelstalig CV, zodat de manager van het project een passende stage kan maken. Een goede kennis van de Engelse taal is noodzakelijk om met de patiënt en de lokale medewerkers te kunnen communiceren.

Voor het verkrijgen van een visum is het belangrijk dat je een diploma kan overleggen (middelbare school diploma, MBO, HBO of universitair diploma). Heb je ervaring als vrijwilliger in Nederland of België dan dien je dit zeker te vermelden.

Je kan je stage verlengen met deelname aan een project in Livingstone. Neem contact met ons op voor meer info. Dit geldt alleen als je 21 jaar of ouder bent. Dit in verband met het visum.

Mocht je jonger zijn dan 21 jaar dan kan je max. 4 weken in Livingstone verblijven. Zie voor meer informatie het kopje “Visum”.

 

African Impact

Bij aankomst bij je stage word je door African Impact gevraagd de ‘Terms and Conditions & Code of Conduct’ te lezen en te ondertekenen. Je tekent o.a. voor de volgende zaken:

 • Dat African Impact niet verantwoordelijk is voor ongevallen, kwijt geraakte spullen, ziekten, etc.
 • Je zelf verantwoordelijk bent voor een geldig paspoort, visum, etc.
 • Als je voortijdig het project verlaat je geen recht hebt op een terugbetaling van je geld
 • Dat je je houdt aan de Gedragsregels (Code of Conduct)

Wil je voor aanvang van je stage de regels ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerde ongeving waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een coördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten en stage opdrachten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

 

Livingstone medisch project

Gezondheidszorg stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zambia

Zambia is het land van ongereptheid, van meren, lagunes en bush, van uitgestrekte savannes met enorme kuddes dieren, indrukwekkende watervallen en rivieren. Wil je als Europeaan kennismaken met de Afrikaanse manier van leven dan is Zambia een van de beste plekken om die te ervaren. De mensen zijn er warm, hartelijk en gastvrij. Ze hechten nog zeer aan oude tradities en wonen in authentieke dorpjes met rieten hutten.

Zambia is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Lusaka en de officiële taal is Engels. Deze taal wordt bijna overal gesproken, ook in de meer afgelegen gebieden. In de dagelijkse spreken veel bewoners een mengeling van Afrikaans, Engels en Bantoe.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn vele nationale parken, waarvan Lower Zambezi, North en South Luangwa en Kafue de drie bekendste zijn.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zambia
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Livingstone

lijntje lang

Praktische informatie

 

Oriëntatie

Na aankomst in Livingstone is er een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van je stage. Daarnaast word je rol en je verantwoordelijkheden als stagiare besproken en is er alle ruimte voor het stellen van vragen. Op medisch gebied krijg je vooraf te horen hoe om te gaan  met bepaalde situaties (bijvoorbeeld HIV/AIDS, TB). Houd je aan de instructies van de lokale verpleegkundigen.

De algemene introductie is op maandagmiddag en dinsdagochtend nadat je bent gearriveerd.

 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaren coördinator. Hij of zij is 24/7  beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Voor vertrek ontvang je alle benodigde informatie van TravelUnique.

 

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een comfortabel en veilige complex, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone. De naam van de accommodatie is ‘Victoria Falls Backpackers’.  Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers en stagiares verblijven. Dit zijn vrijwilligers van het medisch-, onderwijs, girl impact, bouw- en sportproject. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers.

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen (mochten die niet in je eigen locker passen). Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 4 tot 6 vrijwilligers slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast voor je persoonlijke bezittingen (neem je eigen slot mee!).

 

Meenemen

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon, maar je maakt zelf  je bed op. Je ontvangt 2 maal per week schoon beddengoed. Je kan zelf je was verzorgen of laten verzorgen voor USD 4 per was. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse spullen kunnen worden gekocht.

Door samen met de projectcoördinator op hetzelfde terrein te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in het vrijwilligershuis te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies.

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.  Er zijn veel restaurants in Livingstone, je vindt hier chinees, Italiaans, sushi en Indisch eten. Kortom, genoeg plekken om goed te eten.

 

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone. Je komt aan opHarry Mwanga Nkumbula (Livingstone) International Airport. Aankomsttijd dient te liggen tussen 09.00 en 18.00 uur.

Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen. Mochten we je kunnen helpen bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Het meest handig is dit visum bij aankomst op de luchthaven van Livingstone aan te schaffen. De kosten zijn afhankelijk van of je een single-, dubble- of triple entry aanschaft. Je dient het visum contant te betalen in USD. Voor vertrek ontvang je van ons een ‘Letter of Invitation’. Dit document dien je bij aankomst aan de douane in Livingstone te overhandigen.

Het visum is geldig voor 30 dagen. Wil je langer bij het project verblijven dan dien je een TEP (Temporary Employment Permit) aan te vragen. Helaas is het niet mogelijk een TEP aan te vragen als je jonger bent dan 21 jaar. Het team van African Impact ter plaatse zal je hierbij helpen. Wat je mee moet nemen is:

 • Een gecertificeerd kopie van je paspoort (gecertificeerd door een notaris)
 • Kopie van je diploma (hoogst genoten opleiding)
 • 4 pasfoto’s

De kosten van een TEP bedragen USD 200. Dit is Kwacha 2250. Dit dien je contant te betalen in Kwacha.

 

Livingstone medisch project

Gezondheidszorg stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Prijs 2022

 

4 weken: € 1895

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transfer
 • Accommodatie Victoria Falls Backpackers
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • 24/7 begeleiding
 • Ondersteuning en training door een mentor in het door jou gekozen gebied
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum voor Zambia en eventueel omliggende landen
 • Excursies
Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)
 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • White water rafting op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Safari op de rug van een olifant
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia’s Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

De prijzen van de excursies kunnen wijzigen. Neem contact met ons op voor de juiste prijzen.

lijntje lang

Startdata 2022 & 2023 en aankomsttijden

 

Deze stage start op maandag op vaste data. In 2022 is dit op:

24 januari, 21 februari, 21 maart, 18 april, 16 mei, 13 juni, 11 juli, 8 augustus, 5 september, 3 oktober, 31 oktober, 28 november en 26 december 2022.

De startdata in 2023 zijn op:

23 januari, 20 februari, 20 maart, 17 april, 15 mei, 12 juni, 10 juli, 7 augustus, 4 september, 2 oktober, 30 oktober, 27 november en 25 december 2023.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op MAANDAG, vertrek is ook op maandag. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

 

 

livingstone medisch project

Gezondheidszorg stage, Livingstone, Zambia, ©AI

lijntje lang

Downloads

 

Download hier de Engelstalige brochure over de medisch stage in Livingstone, Zambia

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van deze medisch stage onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Vrijwilligers projecten in Zambia
 • Sport project, Livingstone, Zambia. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

 

Comments are closed.