Kleuterschool project, Malawi

Project: Kleuterschool project, Mangochi District, Malawi

Deelname mogelijk: minimaal 2 weken en maximaal 12 weken

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU44/NAVCHILD

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Monkey Bay, Mangochi District, Malawi
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Type project: kleuterschool project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project aan het Lake Malawi

 

Type vrijwilliger

Dit project is zeer geschikt voor een onafhankelijke, avountuurlijke vrijwilliger. Er staat 24/7 lokale begeleiding tot je beschikking. Maar je dient een aantal zaken zelf te regelen zoals je transport bij aankomst en vertrek, je transport tijdens je project en je maaltijden (self-catering concept). Dit is nieuw ten opzichte van voorgaande jaren bij dit project (ingevoerd maart 2021).

 

Informatie kleuterschool projectbutton youtube

Malawi is een van de armste landen in de wereld, meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De meerderheid van de bevolking woont in plattelandsgebieden en is voorzien van gratis onderwijs, maar helaas is dit onderwijs niet al te best. Veel van de kinderen passen niet in de klaslokalen, als gevolg van de enorme aantallen. Het is niet ongebruikelijk, een klas met 50 – 100 leerlingen en één leerkracht.

Vaak is er voor de kinderen niet de mogelijkheid om op een stoel te zitten, waardoor ze noodgedwongen op de vloer zitten. De kinderen krijgen dus zeker geen één op één aandacht. Kinderen met leerproblemen lopen op deze manier vaak een grote leerachterstand op. Het komt vaak voor dat kinderen een aantal jaren achter elkaar blijven zitten.

 

De meeste kinderen beginnen met onderwijs op de basisschool op de leeftijd van zes jaar. Onder de zes jaar gaan kinderen niet naar een kleuterschool, vooral niet in plattelandsgebieden. Je vindt er een enkele privé kleuterschool, voor ouders die dit kunnen betalen (vaak in de steden).

In sommige plattelandsgebieden organiseren de inwoners zelf een kleuterschool om de kinderen zo van basiskennis te voorzien. Vaak hebben deze schooltjes te maken met te weinig middelen en te weinig personeel.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er een link is tussen goed onderwijs op een kleuterschool en de resultaten van leerlingen op de lagere school. Een basis introductie Engels op jonge leeftijd bereidt de leerlingen voor op de lessen op de lagere school, die in het Engels worden gegeven vanaf Standard 5 (groep 5).

De plaatselijke leerkrachten op de kleuterschool zijn vaak niet opgeleid en spreken vaak zelf onvoldoende Engels. Je kan hier van grote toegevoegde waarde zijn door mee te helpen de Engelse vaardigheden van zowel leerkrachten als kinderen te ontwikkelen.

 

Je rol als vrijwilliger bij het kleuterschool project

De kleuterschool heeft dagelijk tussen de 50-100 kinderen. Vrijwilligers zijn van vitaal belang om de kinderen te vermaken, te helpen met het basisonderwijs als voorbereiding op de lagere school en ervoor te zorgen dat elk kind heeft gegeten.

Het werk houdt in:

 • Aanleren van basisvaardigheden Engels waaronder het alfabet, dagen van de week en de vormen aan de kinderen op de kleuterschool
 • Geven van pap aan ondervoede kinderen als onderdeel van een voedingsprogramma
 • Opnemen van het gewicht van de kinderen en de verbetering ervan controleren
 • Het promoten van de voordelen van een goede hygiëne en een goede mondhygiëne en de kinderen te leren hun tanden te poetsen

Sinds de start van dit vrijwilligersproject, zijn de kinderkamer opnieuw geschilderd, is er speelgoed en zijn er spelletjes waarmee de kinderen kunnen spelen. Meer recent is er een voedingsprogramma geïntroduceerd; het verstrekken van pap om ondervoeding aan te pakken. Het ontbijt kan rommelig verlopen, dus hoe meer hulp er is, des te beter.

 

Middag activiteiten

Na de ochtend te hebben doorgebracht op de kleuterschool, kan je vervolgens helpen bij diverse projecten in de middag. Afhankelijk van ervaring en interesses, kun je meedoen aan de volgende projecten:

Workshops

Er zijn dagelijks workshops voor kinderen die op de basisschool zitten in de plaatselijke bibliotheek. De meeste sessies zullen inhouden dat kinderen de kans krijgen om die dingen te doen die ze normaal niet doen, zoals kleuren, knutselen of het doen van puzzels en spelletjes. Daarnaast wordt er extra Engels les en wiskunde gegeven.

Conservation en Wildlife
Onderwijs leerlingen over natuurbehoud en hoe de natuur te beschermen in Malawi.

Sport
Middag sport sessies omvatten een scala van verschillende sporten, de meest populaire zijn voetbal en volleybal. Er zijn ook meer informele spelletjes zoals balspellen, overslaan etc.

 

Schoolvakanties 2022

In Malawi zijn er drie school termijnen per jaar. Dit geldt ook voor de kleuterschool.  Handig is om de volgende richtlijnen aan te houden:
Eerste termijn: van half januari tot half april.
Tweede termijn: van begin mei tot einde juli
Derde termijn : van midden/eind augustus tot half november

Tussen de schooltermijnen in is het vakantie. Tijdens de schoolvakanties is de kleuterschool gesloten maar er is nog steeds behoefte aan vrijwilligers. In de vakanties zijn er vakantieclubs; georganiseerde vakantieklassen en activiteiten voor de kinderen met het doel om hen van de straat te houden en uit de problemen. Je kan sporten met de lokale teams, je leert de jongeren meer over kunst en muziek uit jouw land.

Er is veel minder structuur en je moet creatief en gemotiveerd zijn om ervoor te zorgen dat de kinderen elke dag terugkomen om met je te werken.
Belangrijk is wel om te weten dat de scholen in Afrika heel anders zijn dan onze Westerse scholen. Er is minder structuur en tijd is niet altijd even belangrijk. Daarnaast is het niet verboden om kinderen een lijfstraf te geven op school.

 

 

Hoogtepunten van het kleuterschool project
 • Assisteer op een kleuterschool in een landelijke omgeving aan het Lake Malawi
 • Leer kinderen basisvaardigheden om ze zo voor te bereiden op de lagere school
 • Help mee bij het verstrekken van pap als onderdeel van een voedingsprogramma voor ondervoede kinderen
 • Help de kleine kinderen om hun tanden te poetsen
 • Wees ondersteunend aan de lokale leiding van de kleuterschool
 • Bedenk stimulerende spelletjes voor kinderen
 • Organiseer in de middag sport sessies met oudere leerlingen
 • Help mee bij een clubje om leerlingen te stimuleren te lezen en geef basis Engels lessen aan jonge kinderen op de kleuterschool
Eisen

Minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. Maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer.

Dit project is vooral geschikt voor oudere, ervaren vrijwilligers omdat er een grote mate van zelfstandigheid van je wordt verwacht.

Je kennis van de Engelse taal dient goed te zijn. Mocht dat niet zo zijn dan wordt een TEFL cursus aangeraden. Voor ieder TravelUnique project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste, deze VOG dienen we voor aanvang van het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Dit project zoek zowel jonge als oudere vrijwilligers die ervaring hebben met het lesgeven op een kleuterschool of op een basisschool of een relevante opleiding op dit gebied hebben of volgen.

Je bent bijvoorbeeld werkzaam in de kinderopvang bij een kinderdagverblijf. Je dient te kunnen aantonen dat je ervaring te hebben met het werken met kinderen. Graag ontvangen we van je een Engelstalig CV. Besef wel dat je ondersteunend bent aan de lokale leiding. Dit in verband met een veilig hechting van de kinderen. Het kan zijn gezien je ervaring, dat het niet mogelijk is om deel te nemen aan dit project.

 

Weer

Malawi is een klein en langgerekt land dat op zuidelijk halfrond ligt, in het zuidoosten van Afrika. Het klimaat is subtropisch. De droge periode loopt van mei tot oktober. Dat is gelijk de beste tijd om te reizen. Aan het einde van de droge periode is het heet, overdag wordt het op veel plekken tegen de 35°C. Juli is de koelste maand met een dagtemperatuur van 20-25°C. Het Lake beslaat een vijfde van het land en is een toeristische trekpleister. Ten westen van het meer is het heuvelachtig en daardoor wat koeler.

 

Locatie

Dit project bevindt zich in het zuidelijke deel van Lake Malawi in het Mangochi District. Je verblijft in een klein dorp, 14 kilometer ten zuiden van Monkey Bay. Dit is een landelijk gebied.

 

kleuterschool project, Malawi

Kleuterschool project, Malawi, ©AI

lijntje lang

 Landeninformatie

 

Malawi

Malawi ligt in Zuidelijk Afrika ten westen van Zambia.
Het land grenst verder aan Mozambique en Tanzania. De oppervlakte is 118.480 vierkante kilometer. Daarmee is het ongeveer 3,5 keer zo groot als Nederland.
Het is een langgerekt land. De lengte is ruim 800 kilometer en de breedte varieert tussen de 80 en de 160 kilometer.

Malawi is een van de armste landen in de wereld, een land waar meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoede grens en men een gemiddelde dagelijkse inkomen heeft van minder dan 0,60 USD.

 

Het warme hart van Afrika

Malawi wordt vaak omschreven als ‘Het warme hart van Afrika’, als gevolg van de vriendelijkheid van zijn volk. Het lND heeft een enorme verscheidenheid aan landschappen. Deze variëren van ruwe hooglanden; deze zijn voor de wandelaars en de bergklimmers een paradijs. Daarnaast zijn er de Mulanje laagland vlakten.

De bekendste attractie is ongetwijfeld Lake Malawi, Afrika’s derde grootste meer. Hier vind je honderden mijlen van tropische gouden zandstranden en het biedt honderden soorten kleurrijke tropische vissen. Het meer ligt in het oosten van het land en is, net als het land zelf, langgerekt. Het meer neemt een vijfde deel van de totale oppervlakte van het land in beslag.

Het Lake Malawi ligt in de Centraal-Afrikaanse Slenk en het diepste punt is 785 meter. Het meer watert af in de Shire, die daarna in de Zambezi in Mozambique uitkomt om in de Indische Oceaan af te wateren. Ten westen van het meer liggen steile heuvels met een gemiddelde hoogte van duizend meter. In het zuiden ligt de hoogste berg van het land, de Mount Mulanje (drieduizend meter).

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Malawi
lijntje lang

Praktische informatie 

 

Ondersteuning

Tijdens je verblijf in Malawi zal je ondersteuning en begeleiding krijgen van het team in Malawi. Zij zullen je helpen en begeleiden tijdens je verblijf. Het personeel van de scholen helpt je gedurende de dag en de projectcoördinator kan je aanspreken voor alle hulp die je nodig hebt.
Vooraf ontvang je alle benodigde informatie omtrent je verblijf van TravelUnique.
Het is belangrijk om flexibel te zijn, een open houding te hebben en hard te willen werken. Voor vertrek ontvang je het pre-departure document met alle relevante informatie.

 

Oriëntatie

Tijdens je eerste dag bij het project krijg je een uitgebreid oriëntatie programma van je projectcoördinator. Dit houdt in:

 • Een introductie over de cultuur en waarden & normen in het land
 • Introductie over het kleuterschool project
 • Basiscursus lokale taal
 • Je gezondheid en veiligheid
 • Waarden & normen tijdens je werk
 • Geld en transport
 • Introductie over het werkgebied, het project en de staf
 • (Uit)eten
 • Uitleg over de excursies die mogelijk zijn in je vrije tijd
 • Bezoek aan Monkey Bay
Accommodatie

Je verblijft in een zeer comfortabele accommodatie. Het huis bevindt zich direct aan de oevers van Lake Malawi. Het huis is omheind met een toegangshek en het huis heeft een grote groene tuin.
De kamer deel je met een andere vrijwilliger van dezelfde sekse of je slaapt op een slaapzaal. Je verblijft bij dit project met internationale vrijwilligers. De voertaal bij het project is Engels. Er is stromend water (koud water, wat meestal heerlijk is in het warme Malawi), een douche en westerse toiletten. Wees je ervan bewust er bijna altijd elektriciteit en water tot je beschikking is, maar heel soms, door bezuinigingen, er even een gebrek aan water en elektriciteit kan worden ervaren. Voor muskietennetten wordt gezorgd.

 

Maaltijden

Maaltijden zijn niet inbegrepen bij het project. Het is een self-catering principe. Er zijn wel keukenbenodigdheden aanwezig. Hierdoor kan je rekening houden met je eetvoorkeuren en dieetwensen.

 

Vrije tijd

Er zijn een aantal plekken die je zou kunnen bezoeken in het weekend, zoals Nationale Parken of het Mulanje massief. De projectmedewerkers staan klaar om je te helpen bij het organiseren van excursies. Deze weekend activiteiten zijn niet inbegrepen in je projectkosten, deze activiteiten kan je boeken tijdens je project en dien je dan contant te voldoen in USD.

Wat je kan doen is:

 • Een bezoek aan het Liwonde Nationaal Park met zijn verscheidenheid aan wilde dieren en talrijke olifanten en de vele hippo’s in de rivier
 • Ga naar het populaire toeristische dorp Cape Maclear gelegen aan de rand van het meer. Geniet van snorkelen of een boottocht op Lake Malawi
 • Ontspan in het koele kronendak van het Zomba Plateau. Hier heb je een spectaculair uitzicht. Je kunt hier wandelen en paardrijden
 • South Luangawa National Park bezoeken
 • Kamperen op Domwe Island, een onderdeel van het meer, het grootste niet bewoonde eiland

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Lilongwe International Airport. Aankomst is voor 14.00 uur.  Je regelt zelf je transfer naar het vrijwilligershuis of laat dit regelen door iemand van het project (kosten USD 175 enkele reis). Dan vertrek je naar het vrijwilligershuis, een reis van ongeveer 3,5 uur. Hierna neem je je intrek in het huis en ontmoet de overige vrijwilligers.

 

Geld

Er is een pinautomaat op het vliegveld van Lilongwe (bij aankomst) en in Mangochi,
de dichtbijzijnde grote stad. Bankpassen met een Maestro logo kan je hier gebruiken. Soms is het op te nemen bedrag beperkt of is de automaat buiten dienst. US dollars en pounds sterling zijn het meest makkelijk te wisselen. Neem voor excursies US dollars mee. Creditcards worden niet overal geaccepteerd. Echter een creditkaart kan handig zijn, in geval van nood.

 

Visum

Vanaf 1 oktober 2015 is een visum verplicht voor Malawi. Bij aankomst op het vliegveld van Lilongwe dien je een visum aan te schaffen. De kosten bedragen USD 75,00 voor een visum van 3o dagen. Dit bedrag dien je contant te voldoen of te pinnen via de Malawi Savings Bank. Je kan ter plaatse je visum verlengen. Een medewerker van het project zal je hierbij helpen.

 

Kleuterschool project, Malawi

Kleuterschool project, Malawi, ©NAV

lijntje lang

Prijzen 2022

 

De prijs bedraagt £ 500 aan de Naturally Africa Foundation. Voor iedere maand meer + £ 100. Plus £ 75 per week voor de self-catering accommodatie. Ook betaal je een registratie fee van GBP 200.

4 weken: £ 800 + £ 200 registratie fee

8 weken: £ 1200 + £ 200 registratie fee

12 weken: £ 1600 + £ 200 registratie fee

De prijzen zijn exclusief airport transfer. Dit dien je zelf te boeken of in overleg met TravelUnique.

Er wordt geadviseerd te boeken voor de duur van minimaal 4 weken. En in blokken van vier weken. Het is ook mogelijk een oneven aantal weken bij dit project te verblijven. Neem contact met ons op voor de prijs van een oneven aantal weken.

Bij TravelUnique betaal je geen administratie, reservering- of boeking kosten. Ook betaal je niks extra bij vertrek in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen
 • Een unieke vrijwilligerservaring!
 • Oriëntatie bij aankomst
 • Accommodatie
 • Ondersteuning 24/7

 

Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vluchten
 • Verzekeringen
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Email/Internet (niet altijd mogelijk), telefoongesprekken
 • Maaltijde, softdrinks, bier en wijn
 • Transfer van- en naar het vrijwilligershuis
 • Dagelijks transport
 • Excursies
 • Transfer bij een verblijf van een oneven aantal weken

lijntje lang

Startdata 2022 en aankomsttijden

 

Dit project start tweemaal per maand op een maandag.

 

De startdata in 2022 zijn op:

 

Dit project zal heropenen op maandag 9 mei 2022.

De overige startdata zijn op 23 mei, 6 juni, 20 juni, 4 juli, 18 juli, 1 augustus, 15 augustus, 29 augustus, 12 september, 26 september, 10 oktober, 24 oktober, 7 november, 21 november (max. 4 weken) en 5 december 2022 (max. 2 weken).

Aankomst is op de dag dat het project start.

Je kan tussen de 4 en 12 weken deelnemen aan dit project.

Dit kleuterschool project in Malawi start op maandag op vaste data. Aankomst op de luchthaven van Lilongwe is op maandag voor 14.00 uur.  De vlucht die net na 14.00 uur landt is ook geen probleem. Dit in verband met de reistijd naar het project en de slechte weg.

 

malawi kleuterschool project

Kleuterschool project, Malawi, ©AI

lijntje lang

Downloads en links

 

Wil je de Engelstalige brochure over dit kleuterschool project ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van dit kleuterschool project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden. Bij het boeken van een project ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Malawi
 • Onderwijs project. Klik hier voor het project
 • Medisch project. Klik hier voor het project
 • Sport project. Klik hier voor het project
 • Natuurbehoud project, Lilongwe. Klik hier voor het project

 

Vergelijkbare projecten
 • Kinderopvang project, Gweru, Zimbabwe. Klik hier voor het project

 

Fotogalerij

 

accommodatie Malawi kleuterschool projectMalawi NaturallyAccommodatie Malawi kleuterschool project accommodatie malawi kleuterschool project

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners Naturally Africa Volunteers (NAV)  en African Impact (AI).

 

Comments are closed.