Onderwijsproject, Malawi

Project: Onderwijsproject, Mangochi District, Malawi

Deelname mogelijk: minimaal 4 weken en maximaal 12 weken, dit project is het gehele jaar geopend

Prijzen staan in de tekst vermeld

Projectcode: TU41/NAVEDUC

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

HET PROJECT

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Monkey Bay, Mangochi District, Lake Malawi, Malawi
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Type project: onderwijsassistentie project
 • Duur: 4 -12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project voor de onafhankelijke en ervaren vrijwilliger!

 

Type vrijwilliger

Dit project is zeer geschikt voor een onafhankelijke, ervaren vrijwilliger. Er staat 24/7 lokale begeleiding tot je beschikking. Maar je dient een aantal zaken zelf te regelen zoals je transport bij aankomst en vertrek, je transport tijdens je project en je maaltijden (self-catering concept). Dit is nieuw ten opzichte van voorgaande jaren bij dit project (ingevoerd maart 2021).

 

Het onderwijsproject aan het Lake Malawibutton youtube

Malawi is een van de armste landen in de wereld, meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De meerderheid van de bevolking woont in plattelandsgebieden en is voorzien van gratis onderwijs, maar helaas is dit onderwijs niet al te best. Veel van de kinderen passen niet in de klaslokalen, als gevolg van de enorme aantallen. Het is niet ongebruikelijk, een klas met 70 – 100 leerlingen en één leerkracht. Vaak is er voor de kinderen niet de mogelijkheid om op een stoel te zitten, waardoor ze noodgedwongen op de vloer zitten. De kinderen krijgen dus zeker geen één op één aandacht. Kinderen met leerproblemen lopen op deze manier vaak een grote leerachterstand op. Het komt vaak voor dat kinderen een aantal jaren achter elkaar blijven zitten.

 

Start onderwijs

De meeste kinderen beginnen met onderwijs op de basisschool op de leeftijd van zes jaar. Vaak zitten kinderen van verschillende leeftijden en niveau’s door elkaar. Scholieren die eigenlijk al qua leeftijd op de middelbare school horen te zitten, zitten nog op de lagere school. Dit komt omdat ze laat met scholing zijn begonnen of een aantal jaren zijn blijven zitten.

 

Je rol als vrijwilliger

Je zal werken bij één van de lokale plattelandsscholen. Het belangrijkste deel van dit project is onderwijs geven aan kinderen van verschillende leeftijden en niveaus. Vrijwilligers krijgen een deel van de klas toegewezen om zo meer één op één aandacht te geven aan de leerlingen. Dit kan natuurlijk alleen als je een gekwalificeerde leraar bent. Vrijwilligers zonder onderwijs ervaring zullen als klassenassistent worden ingezet.

Als vrijwilliger help je bij een van de plaatselijke basisscholen, tenzij je een hoop ervaring met lesgeven hebt, in dat geval kunnen wij je vragen om te helpen op een Middelbare school. Je zal helpen met de lessen Engels, wiskunde etc. en in de middag bij de buitenschoolse lessen.

 

Schooltijden

Scholen beginnen eerder in Malawi dan in Westerse landen. Je vertrekt om 07.00 uur naar de school waar je bent geplaatst. Hier zal je een specifieke groep leerlingen toegewezen krijgen, maar vergeet niet de dat de leerlingen van alle leeftijden zijn. De rol die je hebt is de ondersteuning van de leraar, met wie je nauw zal samenwerken gedurende je tijd bij het project. De klassen kunnen zeer groot zijn, tussen 60 en 100 leerlingen en soms meer.

Wij raden je aan goed te communiceren met de lokale leraar om vast te stellen hoe je samen het beste werkt en je de beste hulp kan bieden. De eerste paar dagen zal je je waarschijnlijk gewoon houden aan de standaard lessen, maar later kan je eventueel naar eigen inzicht, samen met de leraar op een andere manier lessen opzetten.

Als je het vertrouwen hebt van de leraar en als er onderwerpen zijn die je sterk interesseren, dan kan je zelf lessen maken en deze in de praktijk brengen. Er wordt niet verwacht dat je zelfstandig de klassen draait, maar je bent er om te helpen met de grote klassen en ervoor te zorgen dat alle leerlingen voldoende aandacht krijgen.

 

Middagactiviteiten

Je zal op school eindigen om ongeveer 11.00 uur in de ochtend en er zal hierna een welkome lunchpauze zijn tijdens het heetste deel van de dag. Afhankelijk van het seizoen en de activiteiten van die dag, ben je weer op school terug om ongeveer 14.00 uur. Soms pas om 15.00 uur als je aan sportcoaching deelneemt. De middag activiteiten vinden plaats van maandag tot en met donderdag en je bent meestal terug bij het vrijwilligershuis rond 17.00 uur. Vrijdagmiddag is ter vrije besteding, zodat je eventueel kan vertrekken op een georganiseerde weekendexcursie.

De project coördinatoren zullen proberen om je te betrekken bij de activiteiten waar je het  meest geïnteresseerd in bent. Maar wees flexibel!

 

Middag activiteiten variëren per school, ze omvatten o.a.:
 • De bibliotheek, je werkt hier met kleinere groepen kinderen, om het lezen te verbeteren en de spreekvaardigheid Engels te verbeteren
 • Wildlife en milieu clubjes
 • IT lessen, dat is een nieuw initiatief
 • Sport en spel, zoals volleybal, voetbal, korfbal, etc. Als je een bijzondere interesse hebt in een bepaalde sport of een ervaren coach bent, laat het ons dan weten
 • Drama, muziek, kunst en ambachten, afhankelijk van je persoonlijke interesses

 

Het werk houdt in:
 • Onderwijsassistentie; je helpt met name kinderen met achterstanden
 • Het meehelpen bij het spelen van spelletjes, knutselen, lezen, schilderen, etc.
 • De ondersteuning van de leerkracht
 • Meedraaien bij de ‘Liberary Club’
 • Organsieren van drama, muziek, kunstprojecten en projecten die je persoonlijk aandraagt
 • Sportcoaching

 

School in Malawi

Als je niet eerder tijd hebt doorgebracht op een school in Afrika, dan moet je je voorbereiden op een hele andere wereld.  Er is relatief weinig structuur en tijd is vaak geen prioriteit.

De middelen zijn zeer beperkt op de meeste scholen, dus je moet creatief zijn in het plannen van je lessen Heb je krijt en een schoolbord, dan heb je geluk!  Verwacht niet dat alle leerlingen schriften, pennen, potloden en papier tot hun beschikking hebben.

Initiatiefrijk, motiverende vaardigheden, flexibiliteit, geduld en een goed gevoel voor humor zijn zeker nuttige eigenschappen voor een vrijwilliger in Malawi. Vaak raak je snel gewend aan deze voor ons nieuwe manier van lesgeven, en zal je genieten van de ervaring en het onderwijzen van de kinderen is zeer de moeite waard!

Heb je leermiddelen of educatief materiaal wat je mee kan nemen? Deze spullen zullen dankbaar worden ontvangen. Neem contact met  ons op als je materiaal wilt meenmen naar het project en we zullen aan de coördinatoren vragen waar het meeste behoefte aan is op dat moment. Mocht je geld hebben ingezameld voor dit project, overleg dan zelf met de project coördinator waarin het geld het best kan worden besteed.

Je dient je ervan bewust te zijn dat lijfstraffen zijn toegestaan in Malawi. Dit kan leiden tot lastige situaties voor vrijwilligers. Het best wat je kan doen als je je ongemakkelijk voelt in een bepaalde situatie, is weggaan.

 

Schoolvakanties 2022

In Malawi zijn er drie school termijnen per jaar, de data variëren en worden vaak pas op het laatste moment bevestigd. Handig is om de volgende richtlijnen aan te houden:

Eerste termijn: van half januari tot half april
Tweede termijn: van begin mei tot einde juli
Derde termijn : van midden/eind augustus tot half november

Tijdens de schoolvakanties is er nog steeds behoefte aan vrijwilligers. In de vakanties zijn er vakantieclubs, georganiseerde vakantieklassen en activiteiten voor de kinderen met het doel om hen van de straat te houden en uit de problemen. Je kan sporten met de lokale teams, je leert de jongeren meer over kunst en muziek uit jouw land.

Er is veel minder structuur en je moet creatief en gemotiveerd zijn om ervoor te zorgen dat de kinderen elke dag terugkomen om met je te werken.

Belangrijk!

Belangrijk is wel om te weten dat de scholen in Afrika heel anders zijn dan onze Westerse scholen. Er is minder structuur en tijd is niet altijd even belangrijk. Daarnaast is het niet verboden om kinderen een lijfstraf te geven op school.

 

Hoogtepunten van het project
 • Werk mee op een plattelandsschool in Malawi
 • Werk met kinderen
 • Geef voorlichting op het gebied van HIV/AIDS
 • Help mee de gemeenschap naar een hoger niveau te tillen door middel van onderwijs, voorlichting, sport en gezondheidszorg
 • Help kinderen die niet makkelijk leren door middel van bijlessen
 • Leer kinderen over wildlife en natuurbehoud in Malawi
 • Bezoek het Lake Malawi in je vrije tijd en geniet van de prachtige omgeving en de aardige mensen
Eisen

Minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. Maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Voor ieder TravelUnique project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Mocht je niet voldoende Engels spreken dan vragen we je een TEFL cursus van 2-3 dagen te volgen.

Een TEFL cursus is een cursus die ingaat op het geven van Engelse les in het buitenland. De kosten voor het volgen van de cursus dien je zelf te voldoen. Het is mogelijk om online een cursus van 60 uur volgen, de kosten hiervoor bedragen 230 euro. Je kunt deze bij de JoHo volgen. Mocht je hier meer over willen weten neem dan contact met ons op.

Dit project is geschikt voor vrijwilligers die ervaring hebben als leerkracht of een opleiding volgen om leerkracht te worden. Dit project is geschikt voor zelfstandige vrijwilligers. Dit omdat je een aantal zaken zelf dient te regelen zoals je maaltijden, transfer en dagelijks transport.

Mocht je geen onderwijsbevoegdheid hebben en niet in de gelegenheid zijn om een TEFL cursus te volgen, kies dan voor het Kleuterschool project in Malawi, voor deelname aan dit project is geen TEFL cursus verplicht. Klik hier voor het Kleuterschool project. Bekijk hier het filmpje ‘Growing up in Malawi’.

 

Weer

Malawi is een klein en langgerekt land dat op zuidelijk halfrond ligt, in het zuidoosten van Afrika. Het klimaat is subtropisch. De droge periode loopt van mei tot oktober. Dat is gelijk de beste tijd om te reizen. Aan het einde van de droge periode is het heet, overdag wordt het op veel plekken tegen de 35°C. Juli is de koelste maand met een dagtemperatuur van 20-25°C. Het Malawi-meer beslaat een vijfde van het land en is een toeristische trekpleister. Ten westen van het meer is het heuvelachtig en daardoor wat koeler.

 

Locatie

Dit project bevindt zich in het zuidelijke deel van Lake Malawi in het Mangochi District. Het vrijwilligershuis bevindt zich ongeveer 14 kilometer ten zuiden van Monkey Bay (zie kaart).

 

Onderwijs project, Malawi

Onderwijs project, Malawi, ©NAV

lijntje lang

Landeninformatie

 

Malawi

Malawi ligt in Zuidelijk Afrika ten westen van Zambia. Het land grenst verder aan Mozambique en Tanzania. De oppervlakte van Malawi is 118.480 vierkante kilometer. Daarmee is het land 3,5 keer zo groot als Nederland.
Malawi is een langgerekt land. De lengte is ruim 800 kilometer en de breedte varieert tussen de 80 en de 160 kilometer.

Helaas is het een van de armste landen in de wereld, een land waar meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoede grens en men een gemiddelde dagelijkse inkomen heeft van minder dan 0,60 USD.

 

Het warme hart van Afrika

Malawi wordt vaak omschreven als ‘Het warme hart van Afrika’, als gevolg van de vriendelijkheid van zijn volk. Malawi heeft een enorme verscheidenheid aan landschappen. Deze variëren van ruwe hooglanden; deze zijn voor de wandelaars en de bergklimmers een paradijs. Daarnaast zijn er de Mulanje laagland vlakten.

De bekendste attractie is ongetwijfeld Lake Malawi, Afrika’s derde grootste meer. Hier vind je honderden mijlen van tropische gouden zandstranden en het biedt honderden soorten kleurrijke tropische vissen. Het Lake Malawi ligt in het oosten van het land en is, net als het land zelf, langgerekt. Het meer neemt een vijfde deel van de totale oppervlakte van Malawi in beslag.

Lake Malawi ligt in de Centraal-Afrikaanse Slenk en het diepste punt is 785 meter. Het meer watert af in de Shire, die daarna in de Zambezi in Mozambique uitkomt om in de Indische Oceaan af te wateren. Ten westen van het Lake Malawi liggen steile heuvels met een gemiddelde hoogte van duizend meter. In het zuiden ligt de hoogste berg van Malawi, de Mount Mulanje (drieduizend meter).

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Malawi

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Tijdens je verblijf in Malawi zal je ondersteuning en begeleiding krijgen van het team in Malawi. Zij zullen je helpen en begeleiden tijdens je verblijf. Het personeel van de scholen helpt je gedurende de dag en de projectcoördinator, die in het vrijwilligershuis woont, kan je aanspreken voor alle hulp die je nodig hebt.

Vooraf ontvang je alle benodigde informatie omtrent je verblijf van TravelUnique.
Het is belangrijk om flexibel te zijn, een open houding te hebben en hard te willen werken. Voor vertrek ontvang je het ‘pre-departure’ document met alle relevante informatie (telefoonnummers, adres, wat mee te nemen, etc.).

 

Oriëntatie

Tijdens je eerste dag in Monkey Bay krijg je een uitgebreid oriëntatie programma van de projectcoördinator. Dit houdt in:

 • Een introductie over de cultuur en waarden & normen in Malawi
 • Basis cursus lokale taal
 • Je gezondheid en veiligheid in Malawi
 • Waarden & normen tijdens je werk
 • Geld en transport in Malawi
 • Introductie over het werkgebied, het project en de staff
 • (Uit)eten
 • Uitleg over de excursies die mogelijk zijn in je vrije tijd
 • Excursie naar het plaatsje
Accommodatie

Je verblijft in een zeer comfortabele vrijwilligershuis. De huis bevindt zich direct aan het strand van Lake Malawi. Het huis is omheind met een toegangshek en het huis heeft een grote groene tuin.
De kamer deel je met een andere vrijwilliger of je slaapt op een slaapzaal. Er is stromend water (koud water, wat meestal heerlijk is in het warme Malawi), een douche en westerse toiletten. Wees je ervan bewust dat er bijna altijd elektriciteit en water tot je beschikking is, maar heel soms, door bezuinigingen, er even een gebrek aan water kan worden ervaren.

Het personeel van het huis bestaat uit een coördinator en bewaker gedurende de nacht, voor je veiligheid.

 

Maaltijden

Maaltijden zijn niet inbegrepen bij het project. Het is een self-catering principe. Er zijn wel keukenbenodigdheden aanwezig. Hierdoor kan je rekening houden met je eetvoorkeuren en dieetwensen.

 

Transport

Het transport van de luchthaven naar het vrijwilligershuis is niet bij de prijs inbegrepen. Je kan zelf je transfer regelen of iemand van het project regelt dit voor je, dit kost dan £ 175 voor een enkele reis. Dit biedt de vrijwilliger flexibiliteit om zelf naar Nkope te komen. De meeste activiteiten bij het project zijn op loopafstand van de accommodatie. Er staan ook een aantal fietsen bij het huis die gebruikt kunnen worden. Daarnaast zijn de “local njinga (fietstaxi’s) erg goedkoop evenals de matolas (mini busjes). De inwoners reizen veel per voet of fiets tussen de verschillende dorpen.

 

Geld

Er is een pinautomaat op het vliegveld van Lilongwe (bij aankomst) en in Mangochi, de dichtbijzijnde grote stad. Bankpassen met een Maestro logo kan je hier gebruiken. Soms is het op te nemen bedrag beperkt of is de automaat buiten dienst. US dollars en pounds sterling zijn het meest makkelijk te wisselen. Neem voor excursies US dollars mee. Creditcards worden niet overal geaccepteerd. Echter een creditkaart kan handig zijn, in geval van nood.

 

Vrije tijd

Er zijn een aantal plekken die je zou kunnen bezoeken in het weekend, zoals Nationale Parken of het Mulanje massief. De projectmedewerkers staan klaar om je te helpen bij het organiseren van excursies. Deze weekend activiteiten zijn niet inbegrepen in je projectkosten, deze activiteiten kan je boeken tijdens je project en dien je dan contant te voldoen in USD.

Wat je kan doen is:

 • Een bezoek aan het Liwonde Nationaal Park met zijn verscheidenheid aan wilde dieren en talrijke olifanten en de vele hippo’s in de rivier
 • Ga naar het populaire toeristische dorp Cape Maclear gelegen aan de rand van het meer. Geniet van snorkelen of een boottocht op Lake Malawi
 • Ontspan in het koele kronendak van het Zomba Plateau. Hier heb je een spectaculair uitzicht. Je kunt hier wandelen en paardrijden
 • South Luangawa National Park bezoeken
 • Kamperen op Domwe Island, een onderdeel van Lake Malawi, het grootste niet bewoonde eiland in Lake Malawi
Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Lilongwe International Airport. Aankomst is voor 14.00 uur. Als je een transfer geboekt hebt vertrek je naar het vrijwilligershuis, een reis van ongeveer 3,5 uur. Of je regelt zelf je transfer. Hierna neem je je intrek in het huis en ontmoet de overige vrijwilligers.

 

Visum

Vanaf 1 oktober 2015 is een visum verplicht voor Malawi. Bij aankomst op het vliegveld van Lilongwe dien je een visum aan te schaffen. De kosten bedragen USD 75 voor een visum van 30 dagen. Dit bedrag dien je contant te voldoen of te pinnen via de Malawi Savings Bank. Het visum kan ter plaatse worden verlengd.

 

Onderwijs project, Malawi

Onderwijs project, Malawi, ©NAV

lijntje lang

Prijzen 2022

 

De prijzen zijn in GBP. Klik hier voor de actuele koers.

De prijs bedraagt £ 500 aan de Naturally Africa Foundation. Voor iedere maand meer + £ 100. Plus £ 75 per week voor de self-catering accommodatie. Daarnaast betaal je een registratie fee van £ 200.

4 weken: £ 800 + £ 200 registratie fee

8 weken: £ 1200 + £ 200 registratie fee

12 weken: £ 1600 + £ 200 registratie fe

De prijzen zijn exclusief airport transfer. De transfer kan je zelf boeken of regelen in overleg met TravelUnique. 

Er wordt geadviseerd te boeken voor de duur van minimaal 4 weken. En in blokken van vier weken. Het is ook mogelijk een oneven aantal weken bij dit project te verblijven. Neem contact met ons op voor de prijs van een oneven aantal weken.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen
 • Een bijzondere vrijwilligerservaring
 • Accommodatie
 • Ondersteuning van het lokale team  24/7
 • Orientatie programma
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Vlucht
 • Verzekeringen
 • Maaltijden en dranken
 • Airport transfer ongeveer £ 175 enkele reis of zelf te regelen
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Email/Internet (niet altijd mogelijk), telefoongesprekken
 • Visum
 • Excursies
lijntje lang

Startdata 2022 en aankomsttijden

 

De startdata in 2022 zijn op:

9 mei, 23 mei, 6 juni, 20 juni, 4 juli, 18 juli, 1 augustus, 15 augustus, 29 augustus, 12 september, 26 september, 10 oktober, 24 oktober, 7 november, 21 november (max. 4 weken) en 5 december 2022 (max. 2 weken).

Aankomst is op de dag dat het project start. Aankomst is voor 14.00 uur. Dit in verband met de lange reistijd naar het project.

 

Onderwijs project, Malawi

Onderwijs project, Malawi, ©NAV

lijntje lang

Downloads

 

Wil je de Engelstalige brochure over dit project ontvangen? Neem dan contact met ons op

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Klik hier voor de Twitter pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

Lees voor het boeken van een project onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Als je een project boekt ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Overige projecten in Malawi, Mangochi District, Lake Malawi
 • Medisch project. Klik hier voor het project
 • Sport- en onderwijs project. Klik hier voor het project
 • Kleuterschool project. Klik hier voor het project
 • Natuurbehoud project, Lilongwe. Klik hier voor het project
Vergelijkbare projecten
 • Onderwijs project, Zanzibar. Klik hier voor het project. Opent weer medio 2022

 

Fotogalerij

 

Malawi-10 onderwijs project lake malawi mangotchi district Malawi-11

Malawi-14 Malawi-15 lake malawi

 

Malawi-12Malawi-13

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners Naturally Africa Volunteers (NAV) en African Impact (AI).

 

Comments are closed.