LEO Africa project, Zuid-Afrika

Project: LEO Africa, Wildlife Monotoring & Conservation project,  Zuid-Afrika

Deelname mogelijk: 2 – 12 weken, gedurende het hele jaar

Prijzen staan in de tekst vermeld

 

Projectcode: TU14/LEO

 

button boeken donkergrijs

lijntje lang

Het project

 

Het project kort samengevat
 • Plaats: Abelana Game Reserve, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Type project: natuurbehoud/conservation project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: goed georganiseerd project voor vrijwilligers met een passie voor wildlife en conservation in een malariavrij gebied
 • Update: reserveer snel je plaats, want dit project is snel volgeboekt!

 

Het LEO Africa conservation project

LEO Africa staat voor Limpopo Eco Operations. LEO Africa is verantwoordelijk voor het monitoren van wildlife in het Abelana Game Reserve, vooral gericht op leeuwen, neushoorns, olifanten, luipaarden, buffels, cheeta’s en hyena’s. Er wordt nauw samengewerkt met het Park Management en met Veterinery Services, met als prioriteit de fauna en flora. Een gebalanceerd ecosysteem vergroot de kwaliteit van leven van dieren. Er is een groot respect voor de dieren en hun gedrag en er wordt geprobeerd de dieren niet te storen en ze alleen te observeren.

Dit project zal vanaf het nulpunt (na Corona) in het Abelana Game Reserve van start gaan in juni 2022. Alle dieren dienen in kaart te worden gebracht, ID kits moeten worden aangemaakt en de gewoontes van dieren moeten worden eigen gemaakt.

Een belangrijk doel van dit conservation project is het voorkomen van stroperij en de bescherming van de neushoorns in het park. Er zijn verschillende plekken uitgerust met camera’s voor identificatie maar ook om veiligheidsredenen. Er wordt gekeken naar afwijkende sporen, laag vliegende helikopters en er wordt vanuit strategische punten geobserveerd. Alle activiteiten komen in een maandelijks rapport voor het Park Management. Die op deze manier beslissingen kan nemen over het management van de ecosystemen in het park.

Het prachtige wildreservaat is eigendom van de Mashishimale-gemeenschap en wordt beheerd door een ervaren team van Rangers in samenwerking met LEO Africa.

 

Activiteiten conservation project

Dit project is gericht op het monitoren van wildlife, natuurbehoud (conservation) en anti-stroperij activiteiten, je krijgt te maken met:

 • Autoritten in de jeep om de dieren te monitoren
 • Natuurbehoud activiteiten
 • Camera bewaking
 • Bush wandelingen
 • Anti-stroperij activteiten
 • Microflight vlucht
 • Het inenten, samen met een dierenarts, van groot wild
 • Excursies naar het Kruger National Park en de Panorama Route
 • Werken met drones
 • Het vangen van groot wild
 • Vuur controle

Tweemaal daags zal je met de lokale gidsen in de 4×4 op zoek gaan naar groot wild. Vertrek is om 05.30 uur in de ochtend. In de middag wordt er om 15.30 uur vertrokken. Er wordt geobserveerd, data genoteerd en foto’s gemaakt (ter identificatie). Er wordt gekeken naar het gedrag van de dieren, de locatie, de verplaatsingen, voedsel voorkeuren, gezondheid en interactie met andere dieren.

Buiten in het veld wordt er gezorgd voor het ecosysteem door goed Reserve Management, zoals het herstellen van wegen, het verwijderen van onkruid, ‘game capture’ en erosie controle.

Camera’s zijn zeer belangrijk voor het monitoren van dieren en om stroperij tegen te gaan. Iedere maand worden er heel veel foto’s en video’s bekeken. Door middel van ‘bush walk’ ontdek je sporen, nieuwe gebieden en verborgen dieren.  Je zal ook een nacht of nachten in de bush doorbrengen om het anti-stroperij team te ondersteunen. Ook zie je dan dieren die overdag niet waar te nemen zijn.

Er is de unieke mogelijkheid om over het park te vliegen in en microvliegtuig. Ook worden er drones ingezet tegen stroperij. Ook zal je worden betrokken bij gecontroleerde vuren om zo grassen te verwijderen of parasieten. Als laatste kan je ook worden betrokken bij ‘game capture’. Dit gebeurt om verschillende redenen. Dit kunnen medische redenen zijn, of het feit dat dieren worden verkocht of om de populatie uit te dunnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dart pistolen om de dieren te verdoven.

 

Je rol als vrijwilliger

Bij dit LEO Africa project heb je de mogelijkheid een actieve rol te spelen bij natuurbehoud / conservation initiatieven en meer te leren over dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Vrijwilligers spelen een essentiële rol bij dit project, ze bieden ondersteuning op 3 fronten:

 1. In het veld. Hier word je betrokken bij het verzamelen van data en ID foto’s om de dieren te monitoren. Daarnaast zijn er natuurbehoud activiteiten zoals het herstellen van wegen, het opruimen van afval, het verwijderen van onkruid. Ook behoren tot de werkzaamheden; game capture, animal darting (op verzoek van de dierenarts). Er zijn wandelingen door de bush en je ondersteunt anti-stroperij acties.
 2. Op de basis. Hier help je mee met het koken van de maaltijden, het invoeren van data en onderhoud aan het kamp.
 3. Economisch. LEO Africa ondersteunt het Park Management gratis. Hiervoor zijn ze afhankelijk van vrijwilligers. Het geld van de vrijwilligers wordt ingezet om het project draaiende te houden (aanschaf van camera’s, accommodatie, computers, auto’s, etc.).

 

Voor wie is dit LEO Africa conservation project?

Dit is een prachtig project voor vrijwilligers met een passie voor natuurbeheer en wildlife. Als vrijwilliger dien je in een goede conditie te zijn en een enthousiasme hebben voor lichamelijk werk. Game drives duren 5 – 6 uur per dag. Observaties van dieren duren soms wel een uur, dus je dient veel geduld te hebben. Vrijwilligers komen vanuit alle delen van de wereld en zijn tussen de 18 – 75 jaar oud. Op zondagen ben je vrij, er zijn dan geen game drives, maar wel vaak fence patrol. Eenmaal per week wordt er een avond doorgebracht in een lokaal restaurant. Iedere dag is anders, waarbij je geen garantie krijgt dat je iedere dag de Big Five zult zien.

 

Locatie

Je verblijft in het prachtige Abelana Game Reserve, een 15.000 hectare groot gebied wat een Private Game Reserve is. Het ligt dicht bij Phalaborwa en het Kruger National Park in de provincie Limpopo.

 

Weer

Zuid-Afrika heeft een klimaat dat voor reizigers ideaal is, het hele jaar kan het land bezocht worden. De zomer op het zuidelijk halfrond, waar Zuid-Afrika gelegen is, loopt van december tot en met februari. Dit is de periode waarin ook de meeste neerslag valt. Nat is het land zeker niet. In en rondom Kaapstad, aan de zuidwestkust, is het ‘s zomers droog. De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.

 

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Belangrijk is dat je een goede conditie hebt. Je zal stukken moeten kunnen lopen en fysiek werk moeten kunnen verrichtten. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast.

 

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

 

Leo Africa project, Zuid-Afrika, ©AI

lijntje lang

Landeninformatie

 

Zuid-Afrika

Er is geen land met zoveel variatie als Zuid-Afrika. En het is zo makkelijk te bereizen. Het land Zuid-Afrika wordt wel eens “een wereld in één land” genoemd en dat is terecht. Je vindt er vele nationale parken, wildreservaten, schitterende natuurgebieden, moderne steden, gezellige dorpjes en prachtige verlaten stranden.

Zuid-Afrika heeft als bijnaam de “Regenboognatie”. Die naam dankt het land vooral aan de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Dit alles maakt Zuid-Afrika tot een ideale bestemming.
Zuid-Afrika is de enige Fair Trade bestemming in de wereld.

 

Meer informatie
 • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
 • Wikitravel: klik hier voor meer informatie over Zuid-Afrika

lijntje lang

Praktische informatie

 

Ondersteuning

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanagers van Leo Africa en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis. Bij aankomst krijg je van het lokale team informatie over de huidige status van het programma en alle informatie over je nieuwe leefomgeving.

 

Accommodatie

Het rustieke huis is groot, licht en volledig ondergedompeld in de natuur met een grote tuin. Je hebt er het genoegen om ’s nachts naar hyena’s en jakhalzen te luisteren en ’s ochtends kun je de zon zien opkomen boven de bergen. De tuin heeft een klein dompelbad en een braai om op zondagavond rond het vuur te koken. Er is ook een schaduwrijke pagode met hangmatten voor als de dag te warm wordt of je gewoon wilt ontspannen.

Vrijwilligers verblijven in slaapzalen met gedeelde badkamers. Elke kamer is uitgerust met vier een-persoonsbedden of twee stapelbedden. De kamers zijn ruim eze proberen dames en heren gescheiden te houden voor de privacy. Er is één badkamer per kamer.
Vergeet niet om je eigen handdoek en slaapzak mee te nemen, wel zijn er lakens, dekens en kussens, maar geen dekbed.

Een tweepersoonskamer met eigen badkamer is op verzoek en tegen een kleine toeslag beschikbaar en onder voorbehoud van beschikbaarheid.​

 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit toast, muesli, koffie en thee. Lunch en avondeten zijn verzorgde maaltijden en worden door de kok klaargemaakt. Op de meeste dagen zal je een lunchpakket meekrijgen.

 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar de luchthaven OR Tambo, Johannesburg in Zuid-Afrika. Aankomst is op zondag vertrek is ook op zaterdag.  Op het vliegveld word je opgewacht door een vertegenwoordiger van het project. De prijs van een transfer van OR Tambo in Johannesburg naar het project is niet bij de prijs inbegrepen. De kosten bedragen ZAR 1500 enkele reis op een dinsdag en ZAR 2500 op de overige dagen. Dit dien je contant aan het project te betalen.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het paspoort moet tenminste nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

 

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Vergeet niet je pinpas aan te zetten voor geldopname buiten Europa! Op luchthavens en in steden en dorpen kun je vrij makkelijk pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd (niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash). Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Dus het beste is gewoon geld te pinnen. Terug wisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

 

Public Holidays Zuid-Afrika 2023

1 januari, 21 maart, 15 april, 18 april, 27 april, 1 mei, 2 mei, 16 juni, 9 augustus, 24 sepember, 16 december, 25 en 26 december 2023. Op deze dagen ben je vrij.

 

 

Leo Africa project, Zuid-Afrika, ©AI

lijntje lang

Prijzen 2023

 

2 weken: € 1340

3 weken: € 1830

4 weken: € 2320

5 weken: € 2800

6 weken: € 3270

7 weken: € 3730

8 weken: € 4180

9 weken: € 4620

10 weken: € 5050

11 weken: € 5470

12 weken: € 5880

De prijzen staan vermeld in euro’s. De prijzen kunnen wijzigen, dit vanwege de grote fluctuaties in de koers van de ZAR. De prijzen voor 2023 worden zo spoedig mogelijk vermeld.

De prijs is exclusief transferkosten. De transferkosten bedragen ZAR 1500 bij aankomst op zondag (enkele reis) en ZAR 2500 bij aankomst op overige dagen. Dit bedrag dient contant aan het project te worden voldaan. Bij TravelUnique betaal je geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Gedeelde accommodatie
 • Alle transportkosten tijdens het project
 • Drie maaltijden per dag
 • Assistentie van de projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket naar Johannesburg
 • Limonade en sterke drank
 • Was service
 • Transferkosten

 

lijntje lang

Startdata 2023 en aankomsttijden

 

Je dient op zondag  aan te komen op het vliegveld OR Tambo, Johannesburg voor 11.00 uur. Vertrek is op zaterdag. Je transfer naar het project vanaf het vliegveld in Johannesburg wordt geregeld, dit is een rit van ongeveer 4 uur rijden. De transferkosten bedragen ZAR 1500 bij aankomst op zondag (enkele reis) en ZAR 2500 bij aankomst op overige dagen.

Er wordt aangeraden om op zaterdag aan te komen op OR Tambo. Je kan dan een nacht boeken bij de Sunrock Guesthous in Johannesburg. Ze bieden gratis transfer van- en naar het vliegveld, hebben gratis WiFi en ontbijt is inbegrepen bij de prijs. Ook is er een restaurant om ’s avonds te eten. De tranfer naar het project is dan op zondag met een Minibus of je boekt een vlucht naar Hoedspruit. Bij vertrek naar huis kan je een vlucht boeken die na 20.00 uur vertrek vanaf OR Tambo.

Neem contact met ons op voor de juiste aankomst- en vertrektijd bij dit project. Check dit voordat je een ticket boekt! Check ook voor het boeken van een ticket of er op de gewenste startdatum nog plaats is om deel te nemen aan het project. Dit  project is altijd snel volgeboekt.

Let op! na het boeken van dit project ontvang je een boekingsformulier en een medische vragenlijst om in te vullen. Laat de  medisch vragenlijst ondertekenen door je huisarts.

 

Beschikbaarheid

Dit LEO Africa project is altijd snel volgeboekt. Tijdig boeken wordt aangeraden. Mocht je het boekingsformulier invullen dan kan het zijn dat er een datum beschikbaar staat die helaas wel al vol is. Dit omdat er met verschillende internationale vrijwilligersorganisaties wordt gewerkt.  Neem voor het boeken van dit project contact met ons op voor de beschikbaarheid.

 

Leo Africa project, Zuid-Afrika, ©AI

lijntje lang

Downloads

Neem contact met ons op om de uitgebreide Engelstalige brochure over dit LEO Africa project te ontvangen

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

lijntje lang

button boeken donkergrijs

 

Lees voor het boeken onze Algemene Voorwaarden. Klik hier voor meer informatie. Bij het boeken van een project of programma ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

 

Leo Africa Wildlife monitoring en conservation projectLeo Africa Wildlife monitoring en conservation project

 

 

Mocht je meer foto’s willen zien van het project of van de accommodatie, neem dan contact met ons op.

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze informatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten en programma’s veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI) en Leo Africa.

 

Comments
 1. Therese

  18 maart 2019 - 15:34

  Elles van Hek, LEO Africa project, Zuid-Afrika, januari 2019, 5 weken
  Hoi Therese,

  Ik ben helaas weer terug en wilde je even laten weten dat ik een fantastische tijd heb gehad! Het waren 5 indrukwekkende en bijzondere weken en kijk met heel veel plezier en weemoed terug op de tijd daar.

  Alles was goed georganiseerd, het huis was prima en mijn kamer alleen was erg fijn. Ik heb leuke mensen ontmoet en ontzettend veel geleerd van het wildlife!

  Ik ben dankbaar dat ik mezelf dit gegund heb, het was een ervaring om nooit meer te vergeten. Ik wil je bedanken voor je hulp en inzet om dit voor mij mogelijk te hebben kunnen maken!!

  Terug zijn is wel weer even wennen. Vooral het weer en hele dagen weer binnen zitten. Daar was ik ongeveer 14 uur per dag in de buitenlucht, dat is wel wat anders dan hier in het koude NL en met een kantoorbaan. Maar goed, veel nieuwe inzichten die me wellicht weer op andere gedachten en acties brengen
  Nogmaals bedankt, en mocht je mensen met mij in contact willen brengen die ook gaan, of twijfelen om te gaan……
  Feel free to give my emailadress or my number.

  Wie weet kom ik wel eens een keer terug voor een ander project

  Groet Elles